Şimdi Ara

Yazı-tura gelmesi şans mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Olasılıksız adlı kitapda: Paraya uyguladığın kuvveti, paranın ağırlığının vereceği tepkiyi yer çekimini ve paranın ne kadar yükselip yere nasıl düşeceğini, o sıradaki hava akımını hesaplayabilirsen, yazı veya tura geleceğini bilebilirsin... tarzında bir bölüm vardı. Aceba gerçekten ilerde bunu bilebilecek miyiz? Yani futbol maçında hakem parafı fırlattığında ne geleceğeni spiker ondan önce davranıp söyleyebilecek mi aynı şey zarlar için de geçerli olabilir, merak ediyorum. O zaman insanlar (random) Türkçesi karşılamasa da rastgele hesaplarını nasıl yapacaklar?



  • ilerde değil şuan bile yapılabilir. Rüzgar, yer çekimi ve uygulanan kuvvet ölçülüp para yere düşmeden bilebiliriz.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: SonOfPatriot

    ilerde değil şuan bile yapılabilir. Rüzgar, yer çekimi ve uygulanan kuvvet ölçülüp para yere düşmeden bilebiliriz.


    o zaman bu rastgele işlemlerini nasıl yapacağız?
  • o kadar parametre şuan hesaplanamıyor. ilerde özel şeyler için hesaplama yapılabilecektir. (doğa olayları - 1 ay sonraki havanın durumu gibi) ama bu para için olmayacaktır.
  • Çok zor be. Sadece teorik olarak mümkün. Tüm parametreleri hesaplamak o kadar kolay değil. Hava akımı dediğimiz olaylar bile kuantum dalgalanmalarından etkileniyor olabilir, bunun da önceden hesaplanabilen bir düzeni yoktur. Herşeyden önce parayı hangi hızla atacağımızın bir standardı yok.
  • Belki hesaplanabilir. Fakat bunu yazı-tura atılacak ortamlarda hesaplamak çok zor olur. Ha diyelim hesapladın. Son anda bi rüzgar esti. Bütün hesapları bozdu. Bunu önceden bilemezsin ki.
  • Möhim olan diğer tüm fiziksel etkileri ortadan kaldırarak sadece yerçekimi unsuru varlığında ne gelebileceğini bilmek.
    O bile imkansız.
  • Şimdilik şans deyip geçelim
  • bu kadar çok parametre ve belirsizliğin mevcutiyeti onu random hale getiriyor zaten.
  • Ya şu matematikte limit varya süper konu,aslında özetliyor,1/0 sonsuz messela diyoruz.Çoğu da tanımsız der buna şimdi

    Herşeyi sonuna kadar hesaplasak dahi sonuç sonsuza yakın değişkene bağlı olsa % 90 ihtimal yzı dersek dahi %10 luk ihtimal sadece varsayımdır.

    Olaya felsefik yaklaşırsak %90 ihtimalimiz vardı ama %10 la kaybettik.O zaman bir Türk matematikçinin teorisinin kendi bulduğum teoriyle felsefik-sosyolojik bir karışımı olan teoriyi atıyorum ortaya.Öncede gelme olasılığı %90 iken atıldığında olasılık değişti.O zaman demekki 3 ihtimal vardı,yazı,tura,düz %33.3 yani oran vardı.Bu oranlar içindeki değişkenlerin gelme ve kaybetme olaslıklarını ele alrak işlem yapmaya çalışcalık.

    Yazı gelme olaslığı genel anlamda %90 dır.Fakat sadece %33.3 lük dilimde %100 olur mu elbette ki hayır.%33 ün içinde dahi tura veya dik gelme olasılığı vardır.Ama limitini alırsak oradan sadece yazı çıkar

    İşte kaybettiğimiz nokta bundan kaynakladır diyorum

    Vay be birde bunu istatistiğe dökelim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RackleSS -- 15 Mart 2009; 14:36:34 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: V1

    Belki hesaplanabilir. Fakat bunu yazı-tura atılacak ortamlarda hesaplamak çok zor olur. Ha diyelim hesapladın. Son anda bi rüzgar esti. Bütün hesapları bozdu. Bunu önceden bilemezsin ki.

    Zaten öyle bir hesaplamalısınki, son anda esebilecek rüzgar da hesapta olsun

    Böyle bir hesap imkansıza yakın bişey, en azından bir insanın tek başına hesaplayabileceği bir şey değil.
  • Zaten yazı tura gelebileceğini hesaplayabiliyorsun ki diyelim ki parayı yazı olarak elinde tutuyorsun başarmağının ucuyla fırlatıp havada döndükten sonra elinde tutup diğer eline ters çevirerek koyduğunda tura gelir.Eğer tura üstteyken atarsan yazı gelir. :)
  • quote:

    Böyle bir hesap imkansıza yakın bişey, en azından bir insanın tek başına hesaplayabileceği bir şey değil


    Sanırım işi şansa bırakmak daha mantıklı olur. :)
  • Futbol oynanmaya ilk başlandığında, şutun hızının hesaplanabileceği günün geleceğini hiç düşünmemişlerdir herhalde. Ya da teniste atıştan birkaç sn sonra topun 3 boyutlu görüntüsüyle birlikte dışarda mı içerde mi tartışmasına son verilecek bilgisayarla sağlanan teknolojiyi...


    Gelecek için imkansız diye birşey yoktur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.