Şimdi Ara

YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024 (287. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar: iscinar
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6.039
Cevap
212
Favori
420.478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 285286287288289
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.


    29 Şubat'ta, 2023 model e-C4 X (100 kW'lık model) ile aranıza katıldım.


    Araç neredeyse 2000 km'ye yaklaştı. Bu süre zarfında çoğunlukla şehir içi kullandım ve son olarak da bayram tatilinde Ankara-İstanbul arası gidiş-dönüş şehir dışı seyahat yaptım. Bir süredir fırsat buldukça konuyu takip etmeye çalışıyorum ama foruma yazmak için en az 1 şehir dışı seyahati yapmayı bekledim.


    Bu modeli ya da genel olarak elektrikli araç almayı düşünenler için kısaca bir kaç noktaya değinmek istiyorum.


    Öncelikle aracın menzilini hava sıcaklığı kayda değer etkiliyor. Ankara'da İncek'te oturuyorum. Bilenler bilir, Ankara'nın ayazı fecidir ama İncek ondan da fecidir. En az 5 derece oynar Ankara'nın geri kalanıyla. Aracı ilk aldığımda havalar nispeten soğuktu. Bu tarihlerde tüketim 20-25 kWh/100 km civarlarında gerçekleşti. Tabi bunda bizim arabaya alışık olmayışımızın ve Eco modunu çok fazla kullanmayışımızın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Eco modu gözle görülür bir fayda sağlıyor. Performansı da fazla düşürmüyor. Bu tüketim değerleri 7,99 TL/kWh birim fiyattan (Trugo hızlı şarj (DC) istasyonları), 160-200 TL/100 km'ye denk geliyor. Benzinli bir araçla kıyaslama yapmak gerekirse ~44 TL litre fiyatıyla bu maliyeti yakalamak için 3,63-4,54 lt/100 km tüketim ortalaması yakalamak gerekiyor. Şehir içi tüketim için oldukça ekonomik, hem de soğuk havalarda.


    İkincisi, klimanın ısıtma fonksiyonu soğutma fonksiyonundan çok daha fazla elektrik tüketiyor. Keza koltuk ve direksiyon ısıtma da öyle. Üstte bahsettiğim tüketim değerlerinin yüksek olmasında soğuk havalarda içeriyi ısıtmamızın, ara ara koltuk ve direksiyon ısıtma kullanmamızın etkisi büyük. Ayrıca Eco modunda sıfırdan ısıtma neredeyse pek olmuyor. Soğuk havalarda önce Normal modda başlayıp, içeriyi ısıtıp sonra Eco moda geçmek en mantıklısı. Bir kere ısınınca Eco moda geçseniz bile sıkıntı olmuyor, ama Eco modda başlayıp sıfırdan ısıtmaya çalışırsanız pek ısınmıyor. Koltuk ve direksiyon ısıtmaları çok iyi çalışıyor ve kısa sürede ısıtıyor. O yüzden de sürekli açık tutmaya gerek kalmıyor, açıp ısıtıp geri kapatmak yeterli, sıcaklığını koruyor. Bu açıdan sevindim.


    Havalar ısındıkça ise tüketim gözle görülür düşüyor. Son bir kaç haftada şehir içi 14.8 ile 16.3 kWh/100 km ortalama ile rahatça kullanabiliyorum. Sıklıkla da klima açık oluyor. Dediğim gibi soğutmanın tüketime etkisi ısıtmaya kıyasla minimal gibi görünüyor. Bu tüketim değerleri 7,99 TL/kWh birim fiyattan (Trugo hızlı şarj (DC) istasyonları), 118,25-130,23 TL/100 km'ye denk geliyor. Benzinli bir araçla kıyaslama yapmak gerekirse ~44 TL litre fiyatıyla bu maliyeti yakalamak için 2,69-2,96 lt/100 km tüketim ortalaması yakalamak gerekiyor. Şehir içi tüketim için daha önce hayal edemediğim rakamlar oldu bunlar. Altta ara ara farklı rotalarda aldığım görselleri koyuyorum, merak eden olursa diye:


    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024
    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024


    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024
    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024

    Gelelim şehir dışı seyahatine. Aracı almayı düşündüğümüzden beri en büyük endişemiz şehirlerarası seyahatti. Anladığım kadarıyla Türkiye'de elektrikli araçlar için en büyük endişelerden biri de bu zaten. Ben şahsen bu seyahatten sonra pek endişem kalmadığını söyleyebilirim. Tabi ki gidilen güzergahlara göre değişebilir şüphem yok ama gördüğüm kadarıyla şarj istasyonu bulmada sıkıntı yok. Neredeyse her tesiste, her benzinlikte istasyon var. Ortalama yarım saatlık bir mola ile 200-250 km'lik bir şarj alınabiliyor. Bir WC, bir sigara, bir çay-kahve molası için değer. Hele ki yemek molası verdiyseniz zaten fazlasıyla yetiyor.


    Bu seyahatte Ankara İncek'ten İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanına gidiş dönüş yaptık. Tek yön ~420 km, gidiş geliş ise ~840 km'lik bir yoldan bahsediyorum.


    Gidiş yönünde ortalama 91 km/h hızda 17.9 kWh/100 km ortalama yakaladık. Çoğunlukla hızımız 110-120 km/h civarlarındaydı, ara ara 130-150 bandına çıktığımız durumlar oldu. Klima, ısıtma vs. gerek olmadığı için açık değildi. Eco modda ve %99 Drive Assist ile seyahat ettik.


    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024

    Dönüş yolunda ise, ortalama 93 km/h hızda 18.3 kWh/100 km ortalama yakaladık. Benzer şekilde çoğunlukla hızımız 110-120 km/h civarlarındaydı, ara ara 130-150 bandına çıktığımız durumlar oldu. Ayrıca bu rotada klima da (soğutma) açıktı. Eco modda ve %99 Drive Assist ile seyahat ettik.


    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024

    Bu seyahatin bana maliyeti 7,99 TL/kWh birim fiyattan (Trugo hızlı şarj (DC) istasyonları), gidiş yönünde ~600 TL, dönüş yönünde ise ~612 TL oldu. Toplamda 837 km'yi 1212 TL'ye katetmiş olduk. Bu da kabaca 100 km'de ~145 TL maliyete denk geldi. Benzinli bir araçla kıyaslama yapmak gerekirse ~44 TL litre fiyatıyla bu maliyeti yakalamak için 3,3 lt/100 km tüketim ortalaması yakalamak gerekiyor. Bilenler bilir yol inişli-çıkışlı ama otoyol olduğu için az virajlı ve kesintisiz bir güzergah. Şehir içine kıyasla tüketimin daha fazla olması çok az frenleme yapıldığı için recharge olmamasından dolayı. Beni şimdilik fazlasıyla tatmin etti diyebilirim. Daha virajlı bir güzergahta da bakmak lazım.


    Mola sayısına bakacak olursak, biz ilk seferimiz olduğu için risk almaya çekindik ve giderken 3 defa, dönerken de 3 defa durduk. Ankara'dan çıktıktan sonra ilk molamız Gerede civarlarındaydı. İkinci molamızı Bolu Highway AVM'de verdik. Son molamızı da İzmit civarlarında. İzmit'te aldığımız şarj ile Sabiha Gökçen Havaalanına vardık, aracı 8 gün boyunca parkettik ve yine dönüşte İzmit civarlarında mola verip şarj aldık. Yani İzmit'te aldığımız şarj ile havaalanına gidip geri İzmit'e geri dönebildik. Daha sonra yine Bolu Highway AVM ve Gerede olmak üzere mola verdik ve %27 şarj kala Ankara'ya evimize vardık.


    Tüketim ve mesafe değerlerine dönüp baktığımda Gerede'de verdiğimiz molaların gereksiz olduğunu düşünüyorum. Zira Ankara-Bolu Highway arası araç %85-86 civarında şarj kullandı. Ankara'dan Bolu yönüne, Bolu Highway'den de Ankara yönüne %95-100 şarj ile çıkılırsa (1 saatlik molada DC şarj ile %95 üzeri rakamlara ulaşılabiliyor) ilave bir mola verilmeden bu mesafe rahatça katedilebilir. Böylece mola sayısı tek yönde 3'ten 2'ye düşer. Yani kabaca 200-250 km'de bir şarj etmeniz gerektiğiniz göz önünde bulundurun şehirler arası seyahatlerde.


    Son olarak şarj istasyonlarında ve şarj imkanlarından bahsetmek isterim.


    Ben sürekli dışarıda şarj ediyorum. Kısa süreli bir işim varsa DC-hızlı şarj, uzun süreli duraklama yapacaksam (AVM gezmesi, yemek vb) AC-yavaş şarj istasyonlarını tercih ediyorum. DC şarj istasyonlarında hem yaygın hem de uygun fiyatlı olan Trugo'nun 7,99 TL/kWh birim fiyatı var. Uzun yolda da hep Trugo istasyonlarını tercih ettim. Tabi yavaş şarj istasyonları birim fiyat bakımından çok daha ucuz. Mesela Eşarj'ın 7,1 TL/kWh birim fiyatı var. Ama uzun sürüyor. Yaklaşık 7,5 kWh şarj hızı var AC'nin, 1 saatte %15 civarı şarj alabiliyorsunuz. DC'de yarım saatte %50 şarj alırsınız. O yüzden imkanım varsa ve süre sıkıntım yoksa AC tercih ediyorum. İyice ekonomik oluyor.


    Sürekli dışarıda şarj ediyorum dedim çünkü henüz evde şarj imkanım bulunmuyor. Çok bloklu bir sitede yaşıyorum, kapalı otoparkımız var ancak dairelerin park yerleri henüz sabit değil. Gelecekte düzenleme yapılması planlanıyor. Öyle olursa sabit park yerime AC şarj istasyonu yaptıracağım. Evde AC şarjın 2-3 TL/kWh birim fiyatı var, inanılmaz ekonomik oluyor. Sabırsızlıkla o günleri bekliyorum diyebilirim YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024 


    Ama yine de sadece dışarıda şarj etseniz bile, evde/iş yerinde şarj edemeseniz bile, çok ekonomik olduğu bir gerçek. Sadece şarj takibi, şehir içi-şehir dışı yolculuklarınızın planlamasını şarj istasyonlarına göre yapmak gibi kavramlara ilk etapta biraz alışmak için zaman tanımanız gerekiyor. Bir kere alışınca rahatsız etmediğini söyleyebilirim.


    Tabi bunlar benim tecrübelerim, benim şahsi düşüncelerim. Bu modeli almayı düşünen varsa yazdıklarım doğrultusunda ama kendi koşullarına (yaşanılan şehir, gidilen güzergahlar ayrılabilecek zaman vb) göre karar vermesi gerekiyor. Çünkü bu koşullara göre yaşanılacak tecrübe değişecektir diye tahmin ediyorum.


    Biraz uzun oldu ama birilerine belki karar vermede faydalı olur diye umuyorum. Yine sorusu olan olursa, cevaplamaya çalışırım.





  • Merhaba ben de 2023 C4X shine paket aracımı yeni aldım. Ancak ne yaptıysam Aracın multimedyasina telefon wifisini bağlayamadım. Ayrıca yine Aracın navigasyonunun dilini İngilizceden Türkçeye bir türlü ceviremedim. Wifi bağlantısını yapamadigimdan güncelleme de yapamadım, çözümü nedir bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ayni yolu ben de bayramda gidip geldim. Ankara sehir icinde yaptigim 100 km de dahil olmak uzere toplam 1010 km yolu 6.6 lt/100km ile katettim. Bu da 2900 tlye tekabül ediyor yaklasik olarak. Sadece birer mola verdim gidiste ve donuste. Acikcasi cok makul gelmedi kulaga elektriklinin maliyeti. Sonucta zamandan kayip oldugu gibi o zarfta harcadiklariniz da var ekstra olarak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • salimaximus S kullanıcısına yanıt

    Biz normalde şehirlerarası yolculuklarda zaten sık mola veririz. O yüzden bizim açımızdan pek zaman kaybı olmadı. Ama tabi bazı insanlar uzun yolda az mola vermeyi tercih ederler. Onlar için tabi bu duraklamalar zaman kaybı oluyor haliyle.


    Fakat maliyet konusuna katılmıyorum. Yarı yarıya bir maliyetten bahsediyoruz. Molalarda illa bişeyler alacaksınız diye bir durum söz konusu değil. Maliyete dikkat eden biri zaten her molada koşa koşa pahalı çay, kahvelerden, yiyeceklerden almaz. Her molada oturup bişey yiyip içme ya da alışveriş yapma zorunluluğunuz da yok. Alacak olan da zaten alma ihtiyacı olduğu için, istediği için alır, durdum bari alayım demez. Kaldı ki her molada 100 liralık kahve alsanız bile yolculuk toplam maliyetiniz yine daha az oluyor.

  • kaptan67 K kullanıcısına yanıt

    İyi günler. Hayırlı olsun. Wifi bağlantısı Türkiye kısıtlamasından dolayı olmuyor. Aracın kendi navigasyon dili tam Türkçe değil, güncellemeyi bekliyoruz. Andoid auto ile google haritaları kullanıyorumYENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024 .

    Sağlıklı günler dilerim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shy4434 -- 18 Nisan 2024; 15:7:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ozan the Wise kullanıcısına yanıt

    Faydalı bir paylaşım, elektrikli araç düşünenler için çok güzel veriler. Sağolun.

  • Ozan the Wise kullanıcısına yanıt
    4 kisilik bir aile kisi basi 50 liralik maliyetiniz olsa her molada 200 tl yapar.
    Uzun sureli (30 dakikadan fazla )mola verince insan ister istemez birseyler tuketme geregi duyabiliyor. En azindan bizim ailemiz icin bu sekilde. Sonucta uzun yolda bana mantikli gelmiyor 2bin verecegime 3 bin veririm performanstan zamandan olmam dusuncesindeyim.
    Ama sehir icinde de cok mantikli oldugunu dusunuyorum. Cunku benzinli araclarin sehir icinde maliyeti katlaniyor aradaki makas aciliyor elektriklinin tuketimiyle kiyaslandiginda.
    Herkesin kendi sahsi fikrine saygi duymamla berbaer bence uzun yolda hala menzil acisindan yetersizler,zaman kaybina neden oluyorlar bu da dolayli olarak genel yol maliyetinizi etkileyen bir husus. Insallah min. 1000km menzilli araclar piyasaya girdiginde ben de deneyimlemek isterim.
    Bu arada site kapali otoparklarinda sarj sistemi kurulmasini kisitlayan bazi kriterler oldugunu arastirmalarim sonucu biliyorum,arastirmanizi ve site yonetiminizle gorusmenizi oneririm.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • salimaximus S kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Uzun sureli (30 dakikadan fazla) mola verince insan ister istemez birseyler tuketme geregi duyabiliyor. En azindan bizim ailemiz icin bu sekilde.


    Tabi mesajımda da dediğim gibi herkes kendi koşullarına ve tercihlerine göre değerlendirme yapmalı. Tek bir doğru cevap bulunmuyor. Molalar zaman ve para kaybı olarak değerlendirilirse, tabi ki aşırı mantıklı olmayacaktır.


    Alıntı

    metni:
    2bin verecegime 3 bin veririm performanstan zamandan olmam dusuncesindeyim.


    Dediğiniz gibi mola sayısının fazlalığı sizin açınızdan olumsuz olduğundan, böyle düşünmeniz mantıklı.


    Ancak performanstan kastınızı tam anlamamakla birlikte, eğer hız/hızlanma vb kastediyorsanız benzinli muadillerine kıyasla herhangi bir fark olmadığı gibi, tersine elektrikli model daha atak. Hatta, hızlanmalarda birim tüketim başına çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim (Eco modda bile). Tecrübe edene kadar ben de bu kadar fark edeceğini tahmin etmemiştim. O konuda kafanızda soru işareti olmasın.


    Alıntı

    metni:
    Herkesin kendi sahsi fikrine saygi duymamla berbaer bence uzun yolda hala menzil acisindan yetersizler,zaman kaybina neden oluyorlar bu da dolayli olarak genel yol maliyetinizi etkileyen bir husus. Insallah min. 1000km menzilli araclar piyasaya girdiginde ben de deneyimlemek isterim.


    %100 katılıyorum. Aracın problemi tüketimi değil zaten, menzilinin kısa olması. Dolayısıyla da daha sık şarj etme gerekliliği. Bu özellikle göz önünde bulundurulması gereken bir numaralı kriter bence. Ben de şahsen tecrübe ettikten sonra min. 700-800 km menzil teknolojilerini iple çektiğimi söyleyebilirim.


    Alıntı

    metni:
    Bu arada site kapali otoparklarinda sarj sistemi kurulmasini kisitlayan bazi kriterler oldugunu arastirmalarim sonucu biliyorum,arastirmanizi ve site yonetiminizle gorusmenizi oneririm.


    Sağolun, bunu ben de okumuştum. Normalde ilgili blok sakinlerinin 4'te 3'ünün rızası olması gerekiyormuş park yeri daireye sabitlenmiş olsa bile otopark ortak alan statüsünde olduğu için. Ama bizim sitede dairelere atanmış sabit park yeri düzenlemesi olan başka bloklar var, onlarda yaptıranlar da var. Sanıyorum sorun çıkarmıyor kimse. Başa gelince göreceğiz artık YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024 





  • Shine bold C4 te 6 hoparlör yazıyordu donanımda 4 kapıda görüyorum diğer ikisi nerde ses sistemi sönük geliyor bana

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • marcopashaa M kullanıcısına yanıt

    Diğer 2 si A sütununda


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Araçlarımızda kullanılan ses sistemi nedir acaba? Aracı almadan önce beklentim yüksekti ama açıkçası ses kalitesi beklentimi karşılamadı. Aracım C4x shine bold 2024 model.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serdalergull S kullanıcısına yanıt
    YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024

    Şunlar mi yoksa hocam sütun dediginiz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • marcopashaa M kullanıcısına yanıt

    Evet onlar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,


    5 aydır e-c4x, 2 yıldır da C5 AC dizel kullanan bir kullanıcı olarak, tüketim ve elektrikli araç kullanımı konularında biraz bilgi vermek istiyorum.


    Elektrikli araç bence bir seçenek değil, bir devrim. Nasıl ki zamanında tuşlu telefonlardan akıllı telefonlara geçtiysek elektrikli araçlara da kademe kademe geçeceğimizi düşünüyorum. Şu an geçiş teknolojilerini kullanıyoruz ve belki 10 yıl sonra, fosil yakıtlı araç kullandığımız günleri unutacağız.


    Ben elektrikli aracımı ikamet ettiğim sitede bulunan Voltrun istasyonlarında şarj ediyorum. Sadece AC opsiyonumuz var ve bizim araç da 22KWh üniteden saatte 7 KWh enerji çekebiliyor. Bu husus, aracın içerisindeki doğrultucu ile alakalı. Başka araçlar daha yüksek güçler çekebiliyor. 1200 konutluk sitede 4 adet istasyon var ve genelde sıra bekleme problemi de yaşamıyoruz. Konut indirimi ile 4 tl/KW gibi bir ücretlendirmemiz mevcut.


    Aracı ilk aldığımda, kullanım tecrübem oluşmadığından ve tüm özelliklerini kurcalama (masajlı koltuk, koltuk ısıtma gibi) sebebiyle şehir içi kullanım ortalamam 20KW/100KM civarında gerçekleşti. Akabinde, özellikle tek pedal modunun avantajlarını kavramamla, hava sıcaklığına da bağlı olarak, şehir için kullanım ortalamalarım 12,5-15 bandı arasında gezinmeye başladı. Yani maliyet hesabı yaparsam şehir içi km maliyetim 15*4/100=0,6 tl. Aracı hiç eko modunda kullanmıyorum ve günlük yolum da bol inişli çıkışlı, hem dur-kalk trafik hem de çevre yolu kullanımı içeren bir rota. Yıllardır kullandığım C5 AC ile aynı güzergahlarda şehir için ortalamamın en iyi 7 lt/100km olduğu düşünülürse km maliyetim 7*43/100=3tl, yani 5 katı. C5'e ise bindiğimde ilk yaptığım iş eko tuşuna basmak. Burada şunu da belirteyim, e-C4x doğuştan elektrikli bir araç olmamasına rağmen iyi bir tüketim ortalamasına sahip. Togg kullanan arkadaşlarım 20 KW altına düşürmekte sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Aynı durum Torres'te de mevcut. Elektrikli araçlarda gördüğüm, 15'in altındaki tüketimler şu an için iyi kabul edilebilir.


    Ayrıca işletme maliyetim de düşük. Elektrikli araçta şanzıman yok, motor yağı yok, dpf yok. Hem periyodik bakım maliyetleri hem de sorun çıkartma potansiyeli bulunan malzeme adedi daha düşük. Daha az fren kullanıyorum. Üzerine bir de sessiz, rahat bir sürüş veriyor. Torku anında sağlıyor, belirli bir devirde daha canlı değil.


    Elektrikli aracın dezavantajları da var elbet. Şarj olayı büyük şehirlerde bile sorun olabiliyor. Dolayısıyla evinde veya iş yerinde şarj imkanı bulunmayanlar için halen bence çok cazip değil. Benim bireysel otopark alanımda şarj etme imkanım olsa C5'i de elektrikli bir araca çevirmeye çalışırım. Ama şu an, "ya acil bir durumda ihtiyacımız olursa" düşüncesi ile bir aracı fosil yakıtlı tutmak daha güvenli geliyor. Fakat ben bugün bilsem ki gittiğim her akaryakıt istasyonunda 1 adet DC şarj istasyonu bulacağım, yine kendimi daha güvende hisseder ve dizelden elektrikliye geçerim. Lakin şu an böyle bir durum yok. Özellikle şehir içindeki istasyonların bir kısmı otel otoparkları, plazalar gibi kısıtlı kullanım olan yerlerde. Bu husus da insana güven telkin etmiyor.


    Bireysel otoparklara şarj cihazı kurulumu konusunda da gereksiz bir direnç var. Tabi herkes kendi otoparkına 22 KWh'lık istasyon kurmak isterse eş zamanlı kullanımlar sıkıntı oluşturacaktır. Ama 5KW altında güç tüketimi olan istasyonları herkesin sorunsuzca kurdurabilmesi gerekir. Nasıl ki bugün evime klima taktırmam, çamaşır kurutma makinesi almam elektrik alt yapısı için bir sorun oluşturmuyorsa, düşük güç tüketimi olan bir istasyonunda sorun oluşturmaması gerekir.


    Hava sıcaklığının menzil üzerindeki etkisi de gerçekten bir başka olumsuz yönü. Araçlarda ısı pompası var görünüyor ama çok efektif çalışmıyor ki sıcaklığın etkisini çok bariz görüyoruz. Bu konuda belki MG, BYD gibi markalar daha başarılı olabilir.


    Elektrikli araçların uzun yolda şehir içine göre daha fazla enerji tüketiyor olması da, mevcut alışkanlığımıza ters bir durum olduğu için bizleri zorlayan bir husus. Ben henüz elektrikli ile uzun yol yapmadım. Sadece 1 sefer, çok soğuk bir havada, süratimi de 130 civarında tutarak 150 km civarı bir seyahatim oldu ve tüketimim 22 KW civarlarına geldi. Zaten bu tecrübemden ötürü de şehirler arası seyahatlerimde elektrikli kullanma konusunda çekimser kaldım. Lakin bu bayram tatili sonrasında insanların paylaştığı tecrübelere baktığımda bizim araçlarla 16-17 KW gibi ortalamalarla seyahat etmek mümkün. Dolayısıyla bu yaz yapacağım seyahatlerde elektrikli aracı kullanmayı düşünüyorum.


    Kısacası elektrikli-fosil tercihi şu an için tamamen kişinin kullanım alışkanlıklarına ve beklentilerine göre şekillenmeli. Elektrikli herkes için avantajlıdır denilemez. Günde 100 km+ araç kullanan ve ikametinde veya işe yerinde şarj imkanı olmayan birisi için elektrikli araç zorlayıcı olacaktır. Lakin sürekli DC ile de şarj etseniz, uzun yolda da kullansanız, tüm hesaplarınızı max gidere göre de yapsanız, fosil yakıtlı bir aracın mevcut akaryakıt ve elektrik fiyatları ile elektrikli bir araçtan daha ekonomik olma şansı yok. Elektriklilere ancak PHEV'ler yaklaşabilir duruyor. Orada da seçenek az ve hem ilk yatırım hem de bakım maliyetleri elektrikli araçlardan daha yüksek.





  • Mazvent M kullanıcısına yanıt

    Faydalı paylaşım, teşekkürler.

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Bunu ben de araştırdım ama internette hiçbir bilgi yok. C4 shine bold için de Hi fi olduğu yazıyor ve ses kalitesi ortalamanın bariz üzerinde olsa da müzikle ilgilenen biri iseniz veya beklenti yüksekse yeterince tatmin etmeyebilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • trilogyx kullanıcısına yanıt

    Ben de çok araştırdım, yabancı forumları da karıştırdım ama elle tutulur hiç bir bilgiye ulaşamadım. Peki araçta ses ayarlarını değiştirdiniz mi? Standart gelen ayarla mı kullanıyorsunuz?

  • YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024 YENİ CITROEN C4 - C4X ANA KONU 2021-2024

    Aracın ön ve arka tavan aydinlatmalarindaki delikli yapının bir işlevi varmı.Biraz ses çikişi yapacak hoparlör gibi duruyor sanki.Aracin park sensörlerinden gelen sesler burdan mi çikiyor yoksa.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Burada ses sisteminin bir incelemesi var ama marka model belirtmemiş, Stellantis'in kendisi için ürettirdiğo bir sistem mi acaba...

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=l0JbSKyOtdg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DylanDog -- 19 Nisan 2024; 18:25:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • marcopashaa M kullanıcısına yanıt
    Hocam bunlar klimanın ısı sensörlerinin bulunduğu açıklıklar diye biliyorum. Araç iç ısısını oralardan aldığı veriye göre değerlendiriyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 285286287288289
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.