Şimdi Ara

Yeni yılda ücretsiz poşet dönemi sona erecek! Poşetlerden alınacak ücret ne kadar olacak? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
216
Cevap
1
Favori
12.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bişeye de sallamayın artık yeter be, tamam bazı yerler de savunacaksınız da adım adım bişeyler yapıyorlar işte ne bu şiddet. Avrupa da her yer de şekil A'da görüldüğü gibi ücretli. İnsanlar bir süre sonra kendi bez poşetlerine alışıyor. Muhalefet ediyoruz da her şeye etmeyin artık yuh be. Ben destekliyorum, türklerin 25 kuruş için neler yapacağını bildiğimizden güzel bi uygulama.
  • Yapılan olumsuz eleştiriler kusura bakmayın ama cahilce. "Her şey tamam da bir bu mu kaldı?" konusu tartışılabilir ama ne çıkarsalar aynı şey denecek zaten. İtalya'da poşetler 10 cent. Alışveriş için bez çantalar var onlar 40 cent ve al ömür boyu kullan öyle kalitede. IKEA'dan alacağınız içinde ceset bile taşınabilecek büyüklükte çanta 50 cent falan. Sadece şu ipince olan meyve poşetleri ücretsizdi. 2018 yılından itibaren onlar da 1 cente satılmaya başlandı. Bedavaykenkine göre kalitesi de arttı 1 cent olunca. Siz daha durun bakalım bir ara da çöpleri ayrıştırma zamanı gelecek. Plastik, cam, kağıt ve organik olmak üzere 4e ayrılıyor çöpler. Hatta tam yasada plastik çöpü atmak için plastik çöp poşeti, organik çöpü atmak için de organik çöp poşeti kullanma zorunluluğu var. Bu çöpleri uygun şekilde atmazsanız da o çöp kutusu apartmana aitse apartmana sokağa aitse komple o sokağa ceza geliyor. Daha ceza geldiğini görmedik ama. Bu arada o ince 1 cent olan poşetleri de meyve almadan satın alamıyorsunuz. Yani ince de olsa işimi görür ucuz ben bundan alayım derseniz market buna müsade etmiyor. Ancak meyve alırsan meyveyi koymak için satın alabiliyorsun o poşetten. Kısacası adamlar poşetten para kazanalım demiyor. O poşeti pahalı tutarak bez çanta almaya itiyor seni. Kullanma gereksiz yere poşet diyor. İlla alacağım diyorsan da buyur parası bu işine geliyorsa al diyor. Ben İtalya'dan Türkiye'ye döndüğümde çok yadırgıyorum bu poşet işini. Ufacıcık ve gerçekten taşımak için poşete ihtiyaç duyulmayan ürünler için hunharca poşet harcanıyor. Çevreye zararı bir yana o poşetin maliyeti bir yana... Çanta taşımaya alıştığınız zaman anlayacaksınız ne kadar mantıklı olduğunu.




  • Aynen yaa ben de ona üzülüyorum. Sırf fazladan alıyordum gitti canım beleş çöp poşetleri.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Uzun zamandır doğru bir işlerini görememiştim, çok yerinde bir uygulama.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomi, eğitim, sağlık, tarım vs gibi konularda avrupaya uyum 0!! Ama avrupaya uyum çerçevesinde poşetten para alacaz yersen ki yersiniz çünkü böceksiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cok sacma bir uygulama 3 5 ay sonra eski sistem geri gelir bedava yani

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EfeAYDIN

    Yapılan olumsuz eleştiriler kusura bakmayın ama cahilce. "Her şey tamam da bir bu mu kaldı?" konusu tartışılabilir ama ne çıkarsalar aynı şey denecek zaten. İtalya'da poşetler 10 cent. Alışveriş için bez çantalar var onlar 40 cent ve al ömür boyu kullan öyle kalitede. IKEA'dan alacağınız içinde ceset bile taşınabilecek büyüklükte çanta 50 cent falan. Sadece şu ipince olan meyve poşetleri ücretsizdi. 2018 yılından itibaren onlar da 1 cente satılmaya başlandı. Bedavaykenkine göre kalitesi de arttı 1 cent olunca. Siz daha durun bakalım bir ara da çöpleri ayrıştırma zamanı gelecek. Plastik, cam, kağıt ve organik olmak üzere 4e ayrılıyor çöpler. Hatta tam yasada plastik çöpü atmak için plastik çöp poşeti, organik çöpü atmak için de organik çöp poşeti kullanma zorunluluğu var. Bu çöpleri uygun şekilde atmazsanız da o çöp kutusu apartmana aitse apartmana sokağa aitse komple o sokağa ceza geliyor. Daha ceza geldiğini görmedik ama. Bu arada o ince 1 cent olan poşetleri de meyve almadan satın alamıyorsunuz. Yani ince de olsa işimi görür ucuz ben bundan alayım derseniz market buna müsade etmiyor. Ancak meyve alırsan meyveyi koymak için satın alabiliyorsun o poşetten. Kısacası adamlar poşetten para kazanalım demiyor. O poşeti pahalı tutarak bez çanta almaya itiyor seni. Kullanma gereksiz yere poşet diyor. İlla alacağım diyorsan da buyur parası bu işine geliyorsa al diyor. Ben İtalya'dan Türkiye'ye döndüğümde çok yadırgıyorum bu poşet işini. Ufacıcık ve gerçekten taşımak için poşete ihtiyaç duyulmayan ürünler için hunharca poşet harcanıyor. Çevreye zararı bir yana o poşetin maliyeti bir yana... Çanta taşımaya alıştığınız zaman anlayacaksınız ne kadar mantıklı olduğunu.
    herşeyin bi sırası var, önce kendimizi düşünelim sonra çevreyi düşünürüz

    marketteki herşey kanserojen madde içerirken, tüm malların 3. sınıfına layık görülürken, gramajı düşürülen, içindekilerden kısıntı yapılan, fiyatı artırılan ürünleri tüketirken, ve herşeyi bi o kadar pahalıya alırken çevreyi düşünmek öncelik değildir, burda amaç bellidir

    her zamanki örneği vereyim ; sigara, kutusuna ölüm döşeğnide insan resmi koyup, sigara sağlığa zararlıdır reklamı yapmakla bu iş olmuyor, sigara zararlıysa sattırmazsın, ama neden satılmaya devam ediliyor, verginin çoğunu sigaradan topladıkları için

    kısaca işine geldiğinde avrupa standartları yazılır, 10 şeyden 9 unda standartların kat kat gerisindeyken böyle kendine çıkar sağlanılan konularda avrupa örnekleri verilir, bunu sizin için söylemiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Güzel birşey ama ben marketten aldığım poşetleri çöp poşeti yapıyordum:)

    Şimdi marketten file, kese vs. ile alsam, bu seferde çöp için çöp poşeti almam gerekecek yani benim poşet tüketimim aynı olmuş olacak galiba...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geç bile kalındı. Bu ne müsriflik arkadaş! Ulan hem hiçbir halt üretmeyip hem de bu kadar kaynak tüketen bir toplum iflah olur mu!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu şişe verip akbil yükleme işi de 3-5 kuruş yerine 15-20 kuruş olsaydı batmazdı da işte ne bilim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşey tamam ya bir poşet kalmıştı iyi oldu, yahu nerden doğdum bu ülkede bendekide şans

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu aldığınız poşetin üstünde ne yazıyor bir okur musunuz? Az önce resmini paylaştım isterseniz bakın. Biodegradable poşetler artık. 2 sene içinde param parca yok oluyor doğada mikroorganizmalar sayesinde. "0 atik" projesinin temelinde zaten bu tip poşetler yatıyor bez torbalar değil.

    Lütfen youtube'a "japonya çöp" yazın izleyin millet çöpe ne muamele yapıyor.

    Problemde ayrıca parayla satılması değil, poşetinde kar unsuru olarak görülüp tüketicinin vergiye tabi tutulması. Maliyeti 3 kuruş satış fiyatı 25 kuruş. Üstüne üstlük tekrar tekrar kullanılma imkanıda yok bu poşetlerin.

    En azından çöplerin kopmaması için millet cip poşeti olarak kullanıyordu bunları. Şimdi milletimiz para verip hayatta çöp poşeti almaz artık. Döker bocalar çöpünü kokar etraf ortalık leş gibi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Japonya çöp" yazıp izler misiniz youtube da çıkanları? Artık poşetler biodegradable yani dogada çözünüyor. Poşetinizin üstünde yazanı okuyunuz. Çöpü çöpe posetle atmak temizlik ve hijyen açısından oldukça önemli. Burda yapılmaya çalışılan şey çöp poşetini parayla satılmasını teşvik etmek.
    Eğer poşetler tam anlamıyla paralı olursa artık çöpü çöpe poşetsiz atar milletimiz. Ortalık akar kokar. Japonya örneğini izlemenizi rica ediyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Burda ne yazıyor? Yeni yılda ücretsiz poşet dönemi sona erecek! Poşetlerden alınacak ücret ne kadar olacak?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • http://www.nika.lt/biodegradable-materials
    http://turkoted.org/tr/biyokutle-nedir-8

    Bu linklerde göz atmanızı rica ediyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • onatba O kullanıcısına yanıt
    metronun poşetleri de böyle farkındayım fakat doğaya atmanın lüzumu yok.
  • Yeni yılda ücretsiz poşet dönemi sona erecek! Poşetlerden alınacak ücret ne kadar olacak?
    Burda ne yazıyor?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Texassm0ke kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle hükümet yanlısı falan olduğumu düşünme. Fakat şöyle bir durum var. Sigara yasaklamak çok uç bir hamle olur. Sigara kullananmak uyuşturucu gibi değil yavaş öldüren bir şey. Sigara yasaklayacaksan mesala ülkede en yüksek hız limiti 130 ise 130u geçen araba da ürettirmeyeceksin. Bunun gibi bir durum bu. Bu tarz şeyleri ülkeler genel olarak tamamen yasaklamaz. Sigara gibi sıradan bir şeyi yasa dışı hale getirirsen tüketicisi bu kadar yoğunken sen yasa dışı iş yapan insanların önünü açmış olursun. Sigaralara kaç yıl önce birden %100 civarı zam yapıldığı zamanı düşünsene bir. Her yer kaçak sigaracı kaynıyordu. Dini bütün devletine sadık olduğunu iddia eden bir çok insan bile bu yönteme başvurdu. Sigaraya hala her yıl belirli oranlarda zamlar yapılıyor zaten ama bu zamlar sigara kullanıcılarının tahamül sınırları içinde yapılmaya çalışılıyor. Hem fiyatı yeni başlayan için caydırıcı olmalı, hem de kaçak kullanımı mümkün oldukça minimum düzeyde tutacak şekilde olmalı. Yani o zamların rastgele yapıldığını sanmayın. 1000 farklı etken düşünülerek fiyatlandırılıyor onlar. Ayrıca sigara da yasa dışı, uyuşturucu da. İnsanlar aynı riski aldıktan sonra gider uyuşturucu kullanır. Kısacası her şeyi yasaklamak çözüm değil. Ülkeler ne yazık ki ütopya değil. Yapılan bir düzenlemede ülkeye maddi kazancı, ülkenin hayatta kalma stratejileri vs gibi bir çok şey etkin olur. İktidarlar kendilerini düşünmeseler bile en idealist olan bile devletin devamını düşünür. Bireysel kalkınma ve gelişmişliği düşünmez. Eğer ülkenin gelişimi veya hayatta kalması için eğitimsizlik gerekiyorsa gerekirse eğitimi yozlaştırır. Devlet böyle bir şeydir. İster beğen ister beğenme.

    Markette satılan şeylere gelecek olursak eğer şöyle bir durum var. 3. sınıf mallara layık görülürken diyorsun da pahalı ve düzgün olanı da var. Bu ürünleri kullanabilirsin. Serbest piyasada her türlü ürün gelir düzeyine göre mevcut olur. Devlet bireylerin sağlığını düşünmez. Devlet senin sağlığından doğan hastane masraflarını düşünerek sana karşı sağlık önlemi alır. Eğer ülkede alım gücü yoksa, ürünlere çok sıkı denetim ve kalite getirip ürünlerin fiyatlarını pahalılaştırır ve insanlar da aç kalırsa bu durum ne hükümetin işine gelir ne de idealist bir devlet adamının. Malesef ki ülkenin şartlarına göre bu kalitede ürünlerin üretilmesine göz yumulması gerekiyor. Şuanki ekonomik şartlarda sizin söylediğiniz idealist hayalperest bir düşünce olarak kalır.

    Ürünlerin kalitesini arttırmaktan önce neden poşeti paralı yapmak? Çünkü para kazanıyor gibi bir bakış açısına da cevap verebilirim. Poşetler artık paralı diye ilan edip şikayete göre bedava poşet dağıtan firmalara ceza kesmek çok basit bir uygulama. Bu sisteme geçilmesi ülke açısından kolay olduğu ve çevre ve maddi açıdan da büyük katkısı olduğu için atılmış bir adım. Ha dersen ki "her şey tamam da çevre mi kaldı?" o zaman ben de sana derim ki 1.si bu bakış açın gelecek nesiller açısından hiç hoş değil. Sonra vay efendim şehir çöplüğe döndü diye de ağlarsınız. 2.si de devletin zaten çevre umrunda değil. Devlet kendine bu uygulamayı daha karlı görüyor. Devlet açısından asıl sebep maddi. Bu her devlet için aynı. Tamam Almanya gibi tuzu kuru ülkeler bazen maddi açıdan katkısı olmasa bile bu tarz çevreci uygulamalara geçebilir ama maddi külfet getiren, şuan veya gelecekte herhangi bir maddi kazanç getirmeyen herhangi bir projeyi uygulamaya zaten koymaz. Yani sen git herhangi bir devlete veya şirkete herhangi bir proje sun, sunduğun projede gelir-gider hesabı yapma veya yaptığın hesap devlete zarar getiren bir hesap olsun, bu projeyi asla kabul ettiremezsin.

    Mesala Almanya ile ilgili bir örnek vereyim. Almanya petrol kullanımına karşı ve güneş enerjisine geçiyor. Sebebi çevreci olduğu mu? Kesinlikle hayır. Almanya'da petrol yok. Enerji konusunda dışa bağımlı. Güneş enerjisine geçmek hem dışa bağımlılığını azaltıyor, hem de ekonomik bir kaybı önlüyor. Belki başlangıçta güneş enerjisi kullanmak maddi açıdan zarar getirse de ilerine yönelik çok büyük ekenomik bir atılım. Ayrıca kendi kullandığı gibi diğer ülkeleri de teşvik ediyor. Bu arada en iyi güneş panellerini üretip bunları ucuza satabilcek düzeye getiriyor. Böylelikle enerjide dışa bağımlıyken gelecekte güneş paneli ihracatı yaparak ekonomik açıdan kendisine zarar olan enerji konusunu kendi lehine çeviriyor. Bu hesaplar olmasa bir Allah'ın kulunu güneş enerjisi kullanmaya ikna edemezsin.

    Poşeti paralı yapmanın kolay bir uygulama olduğunu açıklamamla birlikte ürünlerin kalitesini arttırmanın maddi külfetinin altından kalkamayacak olmanın yanı sıra, donanımlı laboratuvarlar ve bu laboratuvarlarda çalışacak nitelikli personel ihtiyacı da var. Kusura bakmayın ama 100 yıldır var olan ve standart sıradan işler yapan kurumlarda bile devlet personellerinin ne kadar cahil ve yetersiz olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Teknik açıdan sağlam bilgi ve düzgün bir yönetimsel işleyiş yapabilmek bilgili, öğrenmeye açık ve istekli çalışanlar gerekmekte. Ne yazık ki ülkemizde 80 milyon insan olmakla birlikte alanında gerçekten uzman sayısı abartmak istemiyorum ama 500binden fazla değildir herhalde.

    Ülkenin problemleri bir çok bakış açısından değerlendirilebilir. Gerek hükümeti beğenmezsin, gerek devleti beğenmezsin ama 3 kuruşa da 5 köfte olmuyor. Bu ülkenin ana problemi kimse çalışmak istemiyor. Devletin için bir şeyler yap düşüncesi de çok idealist ve ütopik fakat bireyler kendisini geliştirmek için yeterince çaba harcasa istediğin kadar kötü yönetilsin, yasalar istediğin kadar kötü olsun o devletin refahı gelişir. İşin özeti aslında halkımız bu dünyada ölene kadar oyalanıyor. Kimsenin büyük ideallere sahip olup bu idealler peşinde vakit harcayacak azmi yok.

    Konular çok saptı fakat durum benim açımdan bu. Elbette ki şahsi fikrinize saygı duyarım fakat eleştriler yaparken idealist olmayalım lütfen, hayat gerçeklerini göz önünde bulunduralım. Yoksa yakına yakına ömür geçer. Hiçbir devletin hiçbir birey umrunda değildir. Devlet kendi çıkarı için hareket eder. (İktidarların devleti kendi çıkarları için sömürüp devlet alehine adım atmaları konu dışı oluyor. O ayrı bir başlık ve ona bu konu kapsamında yapılabilecek veya değerlendirilebilecek herhangi bir şey yok bence.)


    Çevrecilik adı altında maddi getiri projelerine bir örnek daha vereyim. Çeşitli firmalardan belirli hizmetler alıyorsunuz. İnternet, telefon vs gibi. Hangi firmalar olduğunu anlamışsınızdır. Bu firmalar size her ay fatura gönderiyor. Bir gün telefonunuz çalar. Şirket sizi arayarak şöyle der:

    -Doğa ve çevrenin korunması için size faturalarınızı artık mail yoluyla atmamızı ister misiniz?

    Siz inanıyor musunuz çevrecilik için firma bir proje geliştirir ve operatör tutup ona maaş verir, telefon görüşmeleri için para harcar, elektronik sistem kurmak için para harcar. Firmanın size e-mail yoluyla fatura göndermek istemesinin tek sebebi paradır. Firma size kağıt fatura göndermek için kağıt basımına ve kargo şirketine dünyanın parasını verir. Elektronik fatura kullanarak maliyetini en aşağı 3-4 lira düşürür. Siz şirketten gelen elektronik fatura teklifine "tamam geçerim ama o zaman faturamdan bu kağıt ve posta masraflarını düşün." gibi bir cevap verin. Şirket size 1 kuruş indirim yapıyor mu görelim. Böyle bir teklif sunsanız size duyarsız, üçkağıtçı gözüyle bakar fakat üçkağıtın ustası aslında firmadır. Yani para, para, para.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EfeAYDIN -- 14 Kasım 2018; 2:4:39 >




  • çevreye saçılan poşetler çok kirli bir görüntü oluşturuyor
    torba ile alışveriş dönemi daha çevreci olduğundan güzel gelişme bence
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.