Şimdi Ara

Zyxel WSM20 (Multy M1) - OpenWrt (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
253
Cevap
19
Favori
7.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kasapoglu57 kullanıcısına yanıt

    Ben stock tada sorun yaşamamıştım bu konu hakkında uyduları birbirine çok yakın kurduysan hata! Biraz uzağa konumlaman gerek ki şaşırmasın belki ondan olabilir onun harici bi sorun olamaz 2.4 ve 5 i aytı kullanmanı tavsiye ederim ve telefonları 5ghz bağlamalısın eğer bantları ayırmazsan kararsızlık problemleri çok olur

  • Apexmaster kullanıcısına yanıt
    Bu sistemde uydular direk ana cihaza bağlanıyor. Ana cihaz evin girişindeki ilk odada vdsl modeme bağlı. Evim dikdörtgen şeklinde uzunlamasına uydulardan ilki ana cihaza 1 oda arayla 3. odada, ikinci uydu 4 oda arayla 5. odada bağlı. Kurulumun kötü olduğunu düşünmüyorum çünkü tüm cihazlar birbirini neredeyse hiç görmeyecek şekilde koşe noktadalar. Aralarında çakışmayı önleyecek fazlaca beton duvar var.
    Dediğiniz gibi bantları ayırıp tekrar deneyeceğim. Umarım bu şekilde çözülür.
  • kasapoglu57 kullanıcısına yanıt

    WiFi Fast roaming: IEEE 802.11r or Fast BSS Transition (FT)


    k,v,r standartlarının üçü de dolaşım özelliğinde, en iyiye ulaşmak için tasarlanmış.


    k özelliği, etrafta yer alan ap'leri ve sinyallerinin, istemcilerin ortamı anlamasına yönelik tanıtım.

    r özelliği, kimlik doğrulama süresini azaltıyor ve erişim noktaları arasında hızlı ve güvenli geçiş.

    v özelliği, istemcileri; yük dağılımında en iyi sonuç alınacak şekilde ap'lere yönlendirme veya ap'yi belirleme.

    802.11u da varmış. wifi'nin bulunması, bağlantının kolay ve güvenilir olmasını sağlama.


    şunu unutmamak lazım, istemcilerin de bu özelliklere sahip olması gerekiyor.






    bence, geçiş yapıyor ise sorun yok demektir. ama zırt pırt kopmalar oluyor ise bu iyi bir şey değil ve dediğin gibi, uyduların birbirine yakın konumlandırılmasından da kaynaklanıyor olabilir. diğer bir sebep de yukarıda yazmıştım. yayını alan da veren de bu özelliklerin tamamına veya çoğuna sahip olacak ki; az sorun yaşansın.





  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Gayet güzel açıklamışsınız. Birkaç şey eklemek istiyorum müsaadenizle.

    Bu mesh nodelar arasındaki geçişte son sözü Client söylüyor. Haliyle k/r/v özelliği olsa dahi bı node'a yapışıp kalıp diğerine geçmeyen çok client var. Bu her mesh sistemi için böyledir, son sözü her zaman client söyler, keyfi isterse geçer istemezse geçmez.

    Mesela ben keenetic mesh kullanıyorum. Keenetic, bu tarz inatçı, diğer node'a geçmeyen cihazları geçirmek için opsiyonel olarak"zor kullanma" yöntemi geliştirmişti. Kullanıcı tarafından belirlenen sinyal gücü eşiğine ( RSSI Threshold ) göre cihaza kick atılıyordu... Ne kadar sağlıklı tartışılır tabi, ben bizzat deneyimlemedim bu yöntemi.
  • tekme olayı güzelmiş.   yalnız yeterince standart var gibi geldi bana. tüm bu standarların client cihazda olduğunu düşününce, hızlı dolaşım geçişinde ne kadarlık bir süreye denk geliyordur acaba? valla ne kadar süreye ihtiyaç oluyordur bilmiyorum ama sesli ve görüntülü konuşmalarda etkisinin olacağı aşikar gibi geliyor bana.  

  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Keenetic makalesinden bir alıntı, tam sorunuzun cevabı.

    quote:

    Sıradan router cihazlarda istemcilerin bir AP'den diğerine geçmesi genel olarak 5 sn. sürmektedir. 802.11k, 802.11r ve 802.11v standartları sayesinde bu süre 100 ms. (milisaniye) seviyesine düşmektedir. Bu, VoWi-Fi aramalarında kesintileri önlemeyi sağlar.
  • Merhaba ilginize teşekkür ederim. Mesh protokolleri hakkında az çok bilgim var. Bu yüzden bu cihazın mesh protokolünü öğrenmeye çalıştım ama öğrenemedim. Haklısınız yönlendirici kadar istemci cihazında bu protokolleri desteklemesi gerekiyor. Bildiğim kadarıyla apple bu desteği iphone telefonlarına veriyor. Diğerlerinin desteğini bilmiyorum ancak en azından iphone 15pro da bu sorunu yaşamamam gerekir diye düşünüyorum.

    Bir konuda yanlış anlaşıldım sanırım istemci cihazların uydular arası geçişinde sorun yok hangi protokolü desteklediğini bilmediğimiz m1 e bağlı bir istemci 5-6 saniye gibi bir sürede en yakındaki, sinyali en iyi olan uyduya geçiş yapıyor. Hatta istemci iki uydu arasında orta bir noktada ise hangi cihazın sinyali o an, anlık olarak güçlenirse direk o uyduya hiçbir müdahele yapmaya gerek olmadan otomatik geçişi yapıyor. Buraya kadar herşey normal olması gerektiği gibi işliyor.

    Asıl sorun uydu değişimlerinde, istemci cihaza sanki elle manuel olarak iki uydu arasında geçiş yaptırmışım gibi, bağlantı değişimlerinden kolay etkilenecek işlemleri yaparken ortaya çıkıyor. Bu geçişler sırasında şuan tek deneyimlediğim sorun görüntülü görüşme sırasında donma oluyor. Yeni uyduya bağlanınca düzeliyor. Mobilde anlık bağlantı kesilmelerinin önemli olduğu fps oyunları gibi durumları denemedim. Ama aynı sorunu yaşama ihtimali yüksek görünüyor.

    Son olarak bu konuda çok fazla yazdığımı biliyorum ama bu ürünü sonradan alacak arkadaşlar foruma bakarsa yaşanabilecek durumları görsünler istiyorum. Biz uygun bir fiyata sahip olduk, belki bir başkası fahiş bir fiyata sahip olup böyle bir sorunun içine girmesin. Ürünü kullandığım sürede, şayet Zyxel bir yazılım desteği ile bu sorunları çözerse, memnuniyetle onuda burdan bildireceğimden emin olabilirsiniz. Sabrınız için teşekkür ederim.




  • ürünle ilgili tecrübemi ben de aktarayım.


    Cihazı 1.400 liraya alanlardanım. Öncelikle ürünün her ne kadar eksisi olsa da bu fiyata rakibi yok. Bedava gerçekten. Tanesi 460 lira civarına geliyor. Bu fiyata bırakın wifi 6 mesh sistemi, 5 ghz destekli menzil genişletici bulmak bile zor artık.


    Eksi demişken ürünün eksilerine geleyim. Ürünü kablosuz olarak modeme bağlayamıyorsunuz. Belki ben bulamadım diyeceğim ama her yerini didikledim. Modemle ilk cihazı kablolu bağlamanız gerekiyor. Sonrasında multy'ler kendi arasında kablosuz bağlanabiliyor.


    Diğer bir eksi ise yazılım konusu. Uygulama çok dandik ve basit güncelleme ile çok güzel hale gelebilir gibi. Ama olsun diye yapıp bırakmışlar resmen. Keenetic gibi bir örnek var. Her ne kadar yazılımı o kadar detaylı olmasa da en azından mobil uygulama daha performanslı olabilir.


    Türknet gigabit kullanıyorum. Multy'i kablolu olarak türknet modemine bağladım. Test yaptığımda hız türknet modeminde bir tık fazla çıkıyor. Türknet modeminde kablosuzda 300-350 alırken, multy'de 350-400 alıyorum download'da. Upload'a gelince Multy çok daha başarılı. Türknet modeminde download olarak 300-350 alıyorum yine. Multy'de ise 500-550 alıyorum. Upload'ı çok daha başarılı. Hal böyle olunca türknette zaten gpon var. Direkt router olarak kullanmak istedim. Baktım ppoe giriş yeri var. Fakat ne yaptıysam modemi iptal edip yerine multy'i modem niyetine kuramadım. Kullanıcı adımı kabul etmiyor. Birebir modemdeki kullanıcı adımı giriyorum ama yok. Modemi iptal edip direkt hatta bağlarsam daha fazla hız alırım diye düşündüm ama router olarak kullanamadım. Sonra modem mesh'e dahil olamayacağı için bu sevdadan vazgeçtim zaten.


    Artılarına gelecek olursam yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. İndirim zamanından beri işte. Kurulum biraz uğraştırdı ama hallettim. Ürün performansı modemden kötü değil. Çekim gücü gayet tatminkar ve yerlerini iyi alırsanız iyi sonuç alırsınız. Hele ki kablo ile bağlama şansınız varsa kayıpsız olur. Benim vmg 3625-T50b modemimden daha iyi performans verdi. Cihazlar arası geçiş keenetic mesh sistemi kadar stabil olmasa da herhangi bir kopma, düşme yaşamadım. Mesela bir cihazdan diğerine yaklaşınca sinyal düşüyor. Güçlü sinyale hemen atlamıyor ama kopma da yaşatmıyor. Benim gibi gigabit kullananlarda sorun olmaz ama hala 50 mbit civarı internet kullananlar varsa sorun çıkabilir. Gigabitte kablosuzda 300-350 hız alıp çekim gücü düştüğünde 50 mbitlere düşüyorsunuz. Ama altyapınız desteklemiyor ve vdsl, adsl gibi daha eski teknolojilerde daha düşük hızlarda cihazlar arası geçişte yavaşlık olursa belki rahatsız edebilir. Ama yine de sorun yaşanacağını sanmıyorum. Cihazların donanımı bence çok iyi. Bazı routerlara bağlanırken yavaş ip alır. Multy ssid'lerine bağlanırken bağlanması 1 saniye sürmüyor. Çok hızlı bağlanıp hemen wifi6 simgesi görünüyor.


    Umarım güncellemeler ile daha iyi hale gelir. Olmazsa zaten openwrt kozumuz var.





  • Zyxel WSM20'ye OpenWRT kurulumu ve genel olarak konfigurasyon (modem nasıl köprülenir, access point nasıl bağlanır (ethernet/mesh) wifi roaming nasıl yapılır) için bir rehber hazırladım. İşine yarayan olur diye buraya da ekleyeyim.







  • Klonoa kullanıcısına yanıt
    Elinize sağlık ama dosyalar indirilmiyor. Erişim yok diyor. Erişim iste dedim. Bir ayar gerekiyor galiba.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DasheriM

    Elinize sağlık ama dosyalar indirilmiyor. Erişim yok diyor. Erişim iste dedim. Bir ayar gerekiyor galiba.

    Simdi ayarladım paylaşımı aktifleştirmeyi unutmuşum  

  • Klonoa kullanıcısına yanıt

    Elinize emeğinize sağlık.

  • Klonoa kullanıcısına yanıt

    Çok güzel rehber olmuş, elinize sağlık.

  • cimbom38 kullanıcısına yanıt

    "Seamless roaming, one WiFi name"


    sorunsuz çalışması lazım. sen orjinal firmware ile performansına baktın mı? sonra openwrt'deki performansına bak derim. acaba konumlandırmalar kötü olabilir mi? ya da hiç mi mesh yapamadın? tamam zyxel   bir marka ama 7. firmware ile sorun felan kalmamış olsa gerek.  


    7.çıkış

    V1.00(ABZF.6)C0|10/23/2023

  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Zyxel 7 güncelleme daha yayınlarsa belki düzelir. Umarım beni utandırırlarda 1. de biter.
  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    1.gigaya internet geliyor.2.gigaya interneti aktaramadım.Vdsl modemin ipi 192.168.1.1 eternetle bağlı olan 1.ci ve kablosuz diğer odada kullanacağım 2.giganın ipleri çakışma olmaması için ne olmalı?Openwrtde meshin performansını görmek istiyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cimbom38

    1.gigaya internet geliyor.2.gigaya interneti aktaramadım.Vdsl modemin ipi 192.168.1.1 eternetle bağlı olan 1.ci ve kablosuz diğer odada kullanacağım 2.giganın ipleri çakışma olmaması için ne olmalı?Openwrtde meshin performansını görmek istiyorum.

    fabrika sürümüyle mi ikinci üniteye internet veremedin? anlamadım. ama uzun bir konu okudum az önce ve anladığımı yazıyorum.   openwrt ile kullanmak istiyorsan bu cihazı, wds kullanmöan gerekiyor. wds haricinde kullanmaya çalışıyorsan eğer, üniteler arası bağlantı gün içerisinde kopuyor diyen gönderiler okudum. wds ise sorunsuz çalışıyor diyenler var.





  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    Netleştireyim.M1 i fabrika sürümünde kullanıyorum ,şimdilik kopma vs sorun.yaşamadım.

    Elimde openwrt yüklü 2 tane xiamio gigabit router var ,meraktan test etmek için youtubedeki videolara,openwrt sitesindeki anlatımlara bakarak meah kurmaya çalışıyorum.Ama şimdilik yapamadım.

  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.