Şimdi Ara

Osmanlı Neden Çöktü? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
1.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DHTech D kullanıcısına yanıt

    Çevresindeki Türklerle savaşmasaydı dediklerin Osmanlı'ya gül mü uzatıyordu sanıyorsun? Timur Anadolu'ya elinde çiçek gelmedi. Safeviler seni harici, kötü görüyor, sana üstünlük kurmaya çalışıyor. Savaş tek taraflı olmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DHTech D kullanıcısına yanıt

    Tahmin ettiğim gibi sosyal medya aracılığıyla yayılan safsatalar. "Haçlı ordularında neden katolikler vardı" diye soran görmedim hiç. Orduna aldığın adamlar seçkin adamlarındır, eline silah yani güç verirsin çünkü. Niye çocukluktan eğiterek yani devşirerek orduya alıyorlardı düşün bakalım?

    Ayrıca Türkler ve diğerleri değil, Müslümanlar ve gayrimüslimler diye ayrılıyordu. Gayrimüslimler de orduya alınmıyorsa da vergi ödüyordu. Tanzimat sonrası orduda müslüman gayrimüslim ayrımı kalktı, senin mantığınla bakarsak tam tersine gayrimüslimlerin orduya alınması devleti yıkmış oluyor. Biraz mantık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonic.Storm kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle..


    Sonuçta başka zamanların dünyasını bugünün şartlarına alışmış şekilde konuşuyoruz ve çok yanılgılara düşüyoruz.


    Olay sadece Türk devletleri ile savaşmak değildi. Bugün dahi süregelen inançsal mücadeleler o günde yapılıyordu. Osmanlı devleti yapısı itibariyle Sünni gelenekleri benimsemiş ve hilafet sancağını bu sebeble ele alarak yüzyıllarca devletin varlığını sürdürmüş bir imparatorluktu. Pek tabiki bu Hilafet anlayışı Moğol ve Safevi gibi farklı inançlara sahip devletleri savaşa gitmeyi zorladı zira bu ülkeleri yöneten imparatorlar kendi devletlerinin gücünü ve varlığını sürdürebilmek için Osmanlıyı hasım görüyorlardı. Yani o dönem güçlü olan Osmanlıydı ancak Osmanlı içine inançları yüzünden katılmayı red edenler Osmanlı ile savaştı.



    Ayrıca Türk devletleri Osmanlı öncesindede birbiriyle savaşıyordu. Bu savaşların hepside bölgede güç ve söz sahibi olmak adına yeni topraklar kazanmak ve inanç mücadelesinden kaynaklanıyordu. Tarihde her millet kendi içinde bu sebeblerden savaştı. Avrupasından Osmanlısına, Çinlisine ve Japonlarına kadar güç, iktidar ve toprak sahibi olmak adına savaşlar yaşandı. Türklerin sadece kendi aralarında yaptığı savaşları sanki tek Türkler yapıyormuş gibi göstermekde çok yanlış, dünyadaki her millet bunu yaptı..Günümüzde dahi en bariz örnek Çin ile Tayvan arasındadır. İki ülkede Çinli vatandaşlardan oluşuyor ancak ideolojik ayrışma yüzünden Çin sürekli olarak Tayvanı ilhak etmek ve topraklarına katmak istiyor. Rusya-Ukrayna savaşıda buna örnek gösterilebilir. Yıllarca aynı tasdan yemek yiyen millet şimdi düşman oldular.





  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle. Yunan ve Roma iç mücadeleleri Türklerden fazladır. Slavlar mesela günümüzde dahi mücadele halindeler. Dini, siyasi, sosyolojik sebeplerden bu mücadelelerin olması çok normal.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlı'nın yıkılmasında bir çok seben sayılabilir. Ama ana sebet dünya düzeninin değişmesi bence... Bu düzen sadece bizi değil bütün İmparatorlukları aynı konuma getirdi. Buna İngilterede dahil Güneş batmayan denilen devlet bile ne hallere geldi.


    İmparatorluk mantığının çökmesi Milliyetçilik akımı bitirdi Osmanlı'yı... Herkes eee iyimiş bende kendi devletimi kurayım ufak olsun benim olsun mantğı. ( Eskiden ne kadar büyük devlet isen kafan o kadar rahat çünkü)


    Yoksa 3 kıtada toprağın var bir çok İnsan var içinde bir çok din bir çok meshep bir çok dil karman çormansın. Osmanlı'nın topraklarında şuan 45 ülke varmış. 45 farklı ülke gerisini siz hesap edin.



    tr.wikipedia.org
    Eski Osmanlı topraklarında şu an bulunan devletler listesi - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Eski_Osmanl%C4%B1_topraklar%C4%B1nda_%C5%9Fu_an_bulunan_devletler_listesi




  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt
    Haklısın özkan
    Kaynak olarakta vikipedi atmışsın
    Gözlerim yaşlı bir şekilde haykırıyorum ki
    Özkank bu sefer haklı!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DHTech D kullanıcısına yanıt

    Osmanlı ordusunda son 200 seneye kadar türk kökenli kim vardı ki? Hepsi hristiyan ortodoks ailelerin devşirme çocukları. Türk olanlar anca tımarlı sipahiler. Saraydaki ordu falan değil.

    Türkleri almamalarının sebebi sarayı ele geçirmeleri. Çandarlı sülalesini zor temizlemişler.


    Ümmetçiik ise saçmalık. Araplardan doğru düzgün vergi almamışlar. Oraya devlet gitmemiş, eğitim yok birşey yok. Böyle adamın devlete bağlılığı olmaz. Dibimizdeki adalarda bile nüfus üstünlüğünü sağlayamamış kültürü yayamamışlar.


    Neredeyse 500 sene elinde kalan bulgaristan, 400 sene yönetilen yunanistanda nasıl oluyorda osmanlı kültürü üstün gelemiyor osmanlı zayıflayınca adamlar hiçbirşey olmamış gibi devlet kurup kendi kültürlerini yaşıyor anlamak zor. Ruslar 80 senede orta asyada kültürün içinden geçtiler.

  • Tarihte dönem dönem aynı milletlerin birbiriyle farklı sebeblerden savaşmaları var. Aynı şekilde değişen dünya konjonktürü çerçevesindede birliktelik yapma durumlarıda var. Mesela ABD iç savaşında esasen İngiltere'den farklı sebeblerle göç edenlerle İngiliz kraliyeti arasında yaşananan bir savaş olmuştu. Bugün ise ABD ve İngiltere müttefik. Yarın bir gün yine kılıçlarını çekmeyeceklerininde garantisi yok. Bu zamanın konjonktürü birliktelik gerektiriyor ama yarının konjonktürü değiştiği vakit şartlarda değişir.


    Zaten tarihi çok iyi takip eden ve araştıranlar şunu gayet net bilirlerki barış zamanları sadece bir ara verme dönemidir. Bu 1 yılda sürebilir 100 yılda ancak eninde sonunda bu ara biter ve kılıçlar tekrardan çekilir. İşte Ukrayna ile Rusya..120 yıl savaşmadı iki millet ve 80 yıla yakın bir devlet olarak yaşadılar, geri kalan zamandada sancılı şekilde 2 ayrı devlet olarak varlıklarını sürdürdüler. En son kertedede o yada bu sebeb üzerinden yine birbirlerine girdiler. Ukraynalılar ile Rusların tarihten gelen hesaplaşmalarıda Ortadoksluk inancının bayraktarlığı kavgasından geliyor. Ukraynalılar Kiev merkezli bir Ortadoks şehrini savunurken Ruslar Moskova merkezli olmalı diyorlar. Ayrıca Ukraynalılar Moskova kentinin ortaya çıkmasını kendilerinin sayesinde olduğunu tarihsel kanıtlarla ortaya koyuyor. Yani mezhepsel bir ayrışma yok ama liderlik kavgası var onlardada. Ancak bunlar sadece birbirleriyle olan mücadelelerinin bahanesi.


    Tarihte bir kavim farklı sebeblerden bölündüğü zaman savaş kaçınılmaz olmuş. Her millettede dünya var olduğundan bugüne bölünmeler yaşandı ve beraberinde savaşları getirdi. Mesela Araplarda öyledir. 40 parçaya bölünen Arap ülkeleri var ve hepsininde temel kavga sebebleri mezhep ve ayrı hanedanlıkların güç mücadelesinden kaynaklı. Bu güç mücadelesi öyle gözlerini karartmışki monarşik düzenden hala kurtulamadılar ve başka ülkelerin piyonları haline geldiler. Onlarda vakti zamanı gelince kendi aralarında büyük bir savaş yaşayacaklar kaçınılmaz olarak. Arap ülkelerinin birbirine olan kindarlığı dünyadaki hiçbir ülkeyede benzemez. Misal Osmanlı zamanında Arap yarımadasındaki Arap isyanı esasında Suud kabilesinin diğer Arap kabilelerinin bölgede güçlenmemesi ve kendilerinin tek Arap kavmi olma hevesinden kaynaklı bir isyandı. şartlar olgunlaşınca İngilizlerle anlaştılar ve Osmanlıya karşı başkaldırdılar. Modern silahlara sahip oluncada Osmanlı bölgede çok kayıp verdi. Oysaki Osmanlı döneminde Suud kabilesi azınlıktı ve bölgedeki başka Arap kavimlerlede çatışma halindeydi. Yani Arabistan yarımadası tümden Osmanlıya başkaldırmadı. Suudlar Osmanlı devletini bölgede yenince diğer Arap kavimleri üstünde güç baskısı oluşturdu ve bazılarını yuttu. Osmanlı sonrasındada Arabistan'da kendi içlerinde çok savaşlar oldu güç elde etmek için.





  • Avrupa 15 ve 17. yüzyılın ortasına kadar Keşif Çağını yaşıyordu, Atlantik Okyanusundan doğru dünyayı tarayıp durdular.


    İki kıtaya da nüfuz edip iz bıraktılar, yeni medeniyetler başlattılar.


    Brezilya, Meksika, Kanada, Amerika bunlar hep İspanya Portekiz Fransa ve İngiltere Nüfuzudur.


    Osmanlı o süreçte bildiğiniz gibi kendi altın çağını yaşayamaya devam ediyordu Fatih Sultan Mehmet Bizansı da güzelce yenmiş


    İstanbul'u fethettikten sonra işleri rayına oturtmuştu. İlerleyen yıllarda halefleri İmparatorluğu taşımaya devam ettiler.



    en.wikipedia.org
    List of wars involving the Ottoman Empire - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_Ottoman_Empire

    Bunun Türkçeye çevirebilirsiniz 1700'den sonra film kopuyor, Osmanlı'nın savaşları var.


    1600 ve 1874 arası bugünkü değeri 8.5 trilyon olan East India Company gerçeği yüzümüze vuruyor.


    Ticarette ve keşifte farklı rüzgarlar esmeye başlıyor. Osmanlı karada debelenirken


    Millet keşfettiği kaynakları sömürüp Dünya'ya pazarlıyordu. Bazı sıkıntıların Ticari sebepleri de var.


    Trendler değişince ve Ticaret Osmanlı'nın böldüğü topraklardan geçmeyince çok şey değişiyor.


    https://www.loc.gov/exhibits/1492/eurocla.html#:~:text=The%20Europeans%20brought%20technologies%2C%20ideas,Indian%20peoples%20had%20no%20defenses.


    Bunlar da Kuzey ve Güney Amerika'daki Avrupa izleri.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 1 Mayıs 2024; 23:8:54 >




  • DHTech D kullanıcısına yanıt

    Rusya Osmanlı ile yaptığı savaşların çoğunda tek başına saldırmadı. Başta Habsburglar olmak üzere arkasına Avrupa'nın başka devletlerini de alarak saldırdı. Hatta Habsburglar ile Rusya arasında Osmanlı'ya karşı savaşlarda birbirlerine destek çıkacaklarına dair anlaşma vardı. Osmanlı çoğu zaman birden fazla devletle birden fazla cephede savaşmak sorunda kalmıştır. 93 harbinde bile Rusya Balkan devletleriyle birlikte Osmanlı'ya saldırdı. Buna rağmen Osmanlı Rus kuvvetlerine kök söktürürken tabyaları ele geçirenler desteğe gelen Rumen kuvvetleri olmuştur. Bizim millet de sanıyor ki Rusya Osmanlı'yı tek başına dize getirdi. Ruslar da bu savaşları tek başlarına kazanmış gibi dünyaya pazarlıyor. Oysa Osmanlı sadece Kırım Savaşı'nda Batılı ülkelerden destek almıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçü Kayı -- 1 Mayıs 2024; 10:26:3 >
  • Türkçü Kayı kullanıcısına yanıt

    Rusyayı büyütüp bizi küçümsüyorlar savaşların arka perdesinde çok kahpelik var teke tek savaş olsaydı Rusyayı dağıtırdık 12 tane savaş olmazdı balkanları kaybetmezdik II. Cihan savaşından sonra Rusya tehdidiyle karşı karşıya kalmazdık bugünkü devletimiz çok daha büyük olurdu bizi en kötü etkileyen olay Altınordanın çöküşü.. ve Asya ile bağlantı kuramamız.

  • Savaşlar önlenebilirdi yönetenler basiretsiz olduğu için Türkler zarar gördü.

  • Sonic.Storm kullanıcısına yanıt

    Olayı çarpıtma yönetici olmak ayrı asker olmak ayrı azınlığı yönetici yaparsan devletin parçalanır vergiyi ödüyordu ama ülkenin balını kaymağını yiyordu.


    Tarihi iyi oku ezbere yazıyorsun gayrimüslimlerin verdiği zararın haddi hesabı yok devlet yıkılsın diye ellerinden geleni yapmışlar.

  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    Sonuç benim dediğim Osmanlı başarısız iyi yönetememiş bize yanlış anlatıyorlar 600 küsür yıl yönetmişiz ama din, dil ve kültürümüzü yayamamışız çünkü bizde bu özelliklerimizi islam etkisi ile kaybettik


    Kurulan devletler suni tarihte olmayan toplulukları millet yapıp devlet kurdurdular, Osmanlı Türk boylarını parçaladı Türkler soykırıma uğradı.

  • Rindaman kullanıcısına yanıt

    Bugün bile Fransa Afrikayı sümürüyor bizide ABD, Kanada, Rusya sömürüyor.

  • Türkçü Kayı kullanıcısına yanıt

    Prusya'nın ünlü lideri Büyük Frederich'in bir lafı var.


    Türklerde Ruslarda Savasmayı bilmez. Bizim için tehdit değiller. Ruslarla Türklerin Savasması körlerin savasına benzer. Türkler iki gözü kör, Ruslar ise tek gözü kör bir asker gibi savasır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 1 Mayıs 2024; 13:12:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rusların savaşmayı bilmediği doğru. Devlet teşkilatlanmasını Türklerden modernleşmeyi Almanlardan kopyalamışlardır. Rusya'yı büyük güç yapan 2. Katerina bile Alman asıllı idi. Keza Romanovlar zamanla tamamen Almanlaşmışlardı. Türkler ise savaşmayı bilmedikleri için değil geleneksel yöntemlerden geç koptukları için zayıf duruma düşmüşlerdir.

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Misal Osmanlı zamanında Arap yarımadasındaki Arap isyanı esasında Suud kabilesinin diğer Arap kabilelerinin bölgede güçlenmemesi ve kendilerinin tek Arap kavmi olma hevesinden kaynaklı bir isyandı. şartlar olgunlaşınca İngilizlerle anlaştılar ve Osmanlıya karşı başkaldırdılar. Modern silahlara sahip oluncada Osmanlı bölgede çok kayıp verdi. Oysaki Osmanlı döneminde Suud kabilesi azınlıktı ve bölgedeki başka Arap kavimlerlede çatışma halindeydi. Yani Arabistan yarımadası tümden Osmanlıya başkaldırmadı.


    Aynen öyle. Suudlar azınlıktı ve sırtlarını İngilizlere dayamaları ve yıkmaya gelen taraf olmaları etkilerini artırdı. Osmanlı tarafında da Arap kabileler, emirlikler vardı. Mesela en önemlilerinden Cebel Şammar Emirliği. Aslında Balkanlarda da durum aynıydı. Mesele topyekun x milletin isyanı değil, özünde güç dengeleri ve arka planda yine hanedanlıkların savaşıdır. Mesela Osmanlı'ya karşı ayaklanan Arnavutlar da var, Osmanlı'dan yana olanlar da. Sonuçta karşı olanlar galip geldiği için diğerlerinin bir etkisi kalmıyor. Avrupa da dahil bütün dünyada bu böyledir ama bizim milletin beyni çorba edildiği için bunları düşünemeyecek hale gelmiş. Bu arada Suudların İngilizlerle işbirliği yapmasında Cebel Şammar yani Reşidilerle mücadelesinin de etkisi çok. Osmanlı Reşidileri desteklediği için, onların rakibi Suudlar da İngilizlerle bir oluyor.


    Bunların hiçbiri, asıl önemli detaylar bize öğretilmedi eğitimle, şuanda da çok bi şey değiştiğini sanmıyorum. Şöyle biraz dışarıdan bakınca bizim resmi tarih öğretileri resmen özellikle küresel monarşi hedefleri olan İngiliz derin devletinin ve Siyonistlerin ekmeğine yağ sürmek üzerine kurulmuş. Bizim asırlarca var olduğumuz bölgelerle bağımızın koparılması, elimizin eteğimizin çektirilmesi ve gelecek nesillerin de tekrar bağ kurmaya yeltenmemesi üzerine. Biraz olsun yerli, milli bilinci, şuuru olanlar bunları sorguluyor zaten.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sonic.Storm -- 1 Mayıs 2024; 16:32:6 >




  • Vanished Man V kullanıcısına yanıt

    Devşirme usulünün amacı, devletin askeri bürokrasisine eleman yetiştirmekti. Bu usulde toplumla herhangi bir organik bağı olmayan sadece padişaha bağlı kul yetiştirmek esastı. Devşirme usulünde amaç zorla din değiştirme değildir. Siyasi sistemde aristokrasinin oluşmasını önlemek ve sürekli yenilenen meritokratik bir elit kadrosunu işbaşında tutabilmek amacıyla devşirme usulü sistem yapıldı.


    buradaki amaç ise kendin diyorsun Osmanlı devleti Çandarlı sülalesini zor temizledi diye Türk ve Türk olan paşalar yada beylikler her zaman tehdit edebiliyordu osmanlıyı çandarlı halil paşa osmanlı devleti için bir tehditti tahtı alabilecek güçte biriydi zira yeniçerilerin hepsi Çandarlı halil paşayı tanıyordu Padişah olan Fatih sultan mehmet istanbul fethine kadar Hiç bir gücü yoktu devlette yeniçeriler Fatihi tanımıyordu Fatihi tahttan indirecek kadar güçlüydü diyebiliriz ki Fatihide Tahttan indirdi Çandarlı İstanbulun fethi olmasaydı olaylara bakarsak Fatihi Tekrar tahttan inidirip kendide oturabilirdi sadece Türkler'de çandarlıdan sonra devletin içerisine giremedi mesela Germiyanoğulları osmanlı devleti beylik halindeyken kaç kere savaştı aynı şekilde karamanoğulları iktidarlık için.


    Devşirme sisteminde tahtı tehdit edecek bir güç olmadığı için bu sistem de kullanıldı diye düşünüyorum yeniçerisinden paşalara veziri azama kadar devşirme yapıldı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koks34 -- 4 Mayıs 2024; 13:49:8 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.