Şimdi Ara

SIM kart takılarak kullanılan telefonların keyfi iadesi hakkında Yargıtay'dan karar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
240
Cevap
5
Favori
9.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SIM kart takılarak kullanılan telefonların keyfi iadesi hakkında Yargıtay'dan karar



    İnternet üzerinden satın alınan sıfır telefonlarda 14 gün içerisinde cayma hakkı kullanılmak istediğinizde bazı satıcılar telefonun kutusu açıldığı ve SIM kart takıldığını gerekçe göstererek iade talebini olumsuz olarak yanıtlandırıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararına göre telefonların kutusu açılıp SIM kart takılsa dahi tüketiciler cayma hakkından yararlanabilir.



    Bir müşteri N11’de MIEKO satıcısından satın aldığı Poco X3 NFC Lite akıllı telefonunu 6 gün kullanarak herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkını kullanmak istedi. Tüketici, 6 günlük süre içerisinde SIM kart takarak telefonunun kurulumunu yaptı ve uygulamalar indirdi.



    Ayrıca Bkz.Tüketici hakem heyetlerine 2022'de 635 bin başvuru yapıldı



    Satıcı, tüketicinin iade talebini reddetti. Tüketici bunun üzerine tüketici hakem heyetine başvurdu. Tüketici hakem heyeti, müşterinin haklı olduğuna karar verdi ancak satıcı konuyu mahkemeye taşıyarak tüketici hakem heyeti kararının iptalini talep etti. Mahkeme de müşteriyi haklı bulunca dosya Yargıtay'a taşındı.



    Satıcı, telefonun kutusunun açıldığını, kurulumunun yapıldığını ve SIM kart takıldığını gerekçe göstererek ürünün sıfır olma özelliğini ve tekrar satılabilirlik özelliğini kaybettiğini iddia etti. Yargıtay ise mesafeli satış sözleşmesine göre bu işlemlerin yeniden satılabilirliği ve ürünün sıfır olmasını etkilemediğini ifade etti. Yargıtay, mutat kullanım durumlarında müşterinin haklı olduğuna, mutat kullanımı aşan kullanımlarda ise ortaya çıkan zarardan tüketicinin sorumlu olduğuna karar verdi. Yargıtay, söz konusu dosyada mutat kullanım hakkında inceleme yapılmadığını belirterek konusunda uzman bilirkişiden rapor aldırılıp sonuca göre karar verilmesine hükmetti.



    Mutat kullanım nedir?



    Mutat kullanım, bir malın teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Örneğin bir telefonun SIM kart takılarak kurulumunun yapılması mutat kullanım çerçevesine giriyor. Telefonda fiziksel hasar oluşması veya yazılımsal hatalar oluşması gibi durumlar ise mutat kullanımı aşan duruma dahil oluyor.



    6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesinin 4. Fıkrasında “Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.” ifadesine yer verilmektedir. Bu da telefonların SIM kart takılarak kurulumunun yapılmasının cayma hakkının kullanılmasında problem teşkil etmediği anlamına geliyor.



    Özetle Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin kararına göre müşteriler satın aldıkları cep telefonlarının kurulumunu yapıp SIM kart taksa dahi fiziksel veya yazılımsal hasar oluşturmadıysa 14 gün içerisinde cayma hakkından faydalanabilir. Satıcı ancak mutat kullanımı aşan kullanımlarda müşterinin cayma hakkı talebini reddebilir. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mutat kullanımda müşteriyi haklı bulunurken mutat kullanımı aşan bozulmalar halinde ortaya çıkan zarardan tüketicinin sorumlu olduğuna hükmetti. Söz konusu dosyada mutat kullanım hakkında bir rapor bulunmadığı için hüküm kurulmasının doğru olmadığını belirterek davanın temyizini kabul etti.




    Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230112-4.pdf







  • Millet satıcı nie tüketiciyi mağdur eder die hesap sormak yerine yargıtayın başvuran lehine aldığı kararı eleştiriyor. Türk milleti bi medeniyet kuramadı kuramıcak da. Ezikliğie , kullanılmaya, peygamber veya padişh aramaya o kadar alışmışız ki bunu damarlardan çekemiyorsun. O yüzden bu haldesiniz.
    Bunu sadece satıcı olarak düşünmemek gerek, ben tüketiciyim sıfır diye satın aldığım telefonun başkası tarafından keyfi kullanarak iade edilerek bana sıfır satılmasına karşıyım. SİM kart takıldıysa ürün ikinci el olmuştur. Tüketici Hakem Heyeti kullanıcıyı haksız bulması gerekir. Oh ne ala memleket
    Firma bu telefonu satmayacak geri dönüşüme yönlendirecek yada 2. El reyonlarında satacak. Ne kadar meraklısınız hakkınızı gaspettirip firmaları korumaya.

    Kafe işletiyorum. Sandalyemin ayağı kırılıyor, müşteriler bardaklarımı kırıyor, masamı çiziyor , menümü yırtıyor. Ben müşteriden bunun kullanılabilirlik özelliği gitti deyip para mı istiyorum ? Yada marketimizde müşteri reyonda gezerken cam şişe reçeli deviriyor kırıyor. Parasını mı istiyoruz hayır.

    E ticaretin riski de bu. Benim ürünlerim kırıldığında nasıl bunun zararına katlanıyorsam firma da e ticarette bunun zararına katlanacak.

    Bu şartlar size uymuyorsa e ticaret yapmayacaksınız. Uyuyorsa yapacaksınız. Müşteri olarak her zaman daha fazlasını isteyin. Firma zarar ediyorsa etsin sanane ?
    Bunun çözümü dünyada bulunmuş. Mesela ingilterede, cogu büyük firma(amazon, currys vs) iade cihazları farklı bir ilanda, kutunun açıldığı belirtilerek (çizik vs varsa onlar da yazıyor) daha ucuza satılıyor. Sadece telefonlar değil her cihazda geçerli bu.

    Bizde de çok kolay uygulanabilir fakat tüketiciyi koruyan devlet anlayışı olması lazım bizde tam tersi zengin sınıf kollanıyor, bilinçaltında bile tam olarak eşitlik anlayışı yok çünkü, arkadaşın dediği gibi peygamberlik padişahlık olan kültürden geliyoruz.
  • bir tüketici olarak pek hoşlanmadım bu karardan. biri alıcak keyfi kullanacak. sonra iade edicek. sonra onu bana satmaya çalışacaklar

  • Bunu sadece satıcı olarak düşünmemek gerek, ben tüketiciyim sıfır diye satın aldığım telefonun başkası tarafından keyfi kullanarak iade edilerek bana sıfır satılmasına karşıyım. SİM kart takıldıysa ürün ikinci el olmuştur. Tüketici Hakem Heyeti kullanıcıyı haksız bulması gerekir. Oh ne ala memleket

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine skandal bir karar,ordan karar vermekle olmuyor bu işler.
    Kapalı kutu dahi şu zamanda iade almak problem.
    Satıcı da o cihazı kapatır yine sıfır satar, peki yeni ürün aldım diye sevinen ikinci alıcının suçu ne?

    Veyahut kapalı kutunun içinden cihazı alıp maket ile değişip iade edenler ne olacak?
    Maalesef ne THY ne de bilirkişiler bu iyi niyeti suistimal olayını pek bilmiyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yine tüketicinin lehine gibi görünüp aslında aleyhine oluşan bir karar daha.

  • Ben bu yuzden sıfıra yakın ikinciel aliyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yargıda onanmış fakat yargı üyelerinin bu konudaki tüketici ile empatisi yok gibi, yarın ürün alırsam kekonun biri deneyip iade ettikten sonra bana gönderilmeyeceği ne malum. Şöyle karar verilseydi mesela; tüketici iade ettiği ürünün belirli % kadarı ücret iadesi alabilir. İade edilen ürün de teşhir ürünü gibi satılabilir, daha uygun fiyata.

  • Millet satıcı nie tüketiciyi mağdur eder die hesap sormak yerine yargıtayın başvuran lehine aldığı kararı eleştiriyor. Türk milleti bi medeniyet kuramadı kuramıcak da. Ezikliğie , kullanılmaya, peygamber veya padişh aramaya o kadar alışmışız ki bunu damarlardan çekemiyorsun. O yüzden bu haldesiniz.

  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    En doğrusu o olur 400-500₺ gibi bi rakam kesilse keyfi iadelerin önüne de geçilmiş olunur.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ee yenilenmiş telefonda nasıl oluyor bu durum

  • KoşanBalık kullanıcısına yanıt
    + Sıfır olarak satmaya çalışılmasa telefon ikinci el oluyor, değeri düşüyor ve firma bundan zarar ediyor. Günün sonunda bu zarar sıfır telefonun fiyatına yansıyor. Ne kadar fazla iade olursa o kadar fazla sıfır fiyatı artıyor. Keyfe keder iade edenler yüzünden tüm tüketiciler mağdur oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3qzotix -- 12 Ocak 2023; 13:15:29 >
  • Kesinlikle yanlış bir karar. Satıcı mağdur edilmiş. Kurulmuş bir cihazın çalışmasında hiçbir sorun yoksa kullanıcı keyfi olarak iade yapamaz. Satıcının zararını kim karşılayacak?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Emeği geçen tüm Yargıtay üyelerini kutluyorum. Son derece doğru bir karar.

    Bir ürünü satın alırken parayı veren tüketicidir. Satıcının tek görevi ürünü alıcıya ulaştırıp karını alıp köşeye çekilmek değildir. Eğer bir ürün beklenen faydayı sağlamayıp beğenilmiyorsa o ürünü iade alacaksın, geri tekrar kutulayıp aynı fiyata satmayacaksın bu kadar basit mesele. Hatta bunun bir cezası olmalı. Kullanılmış ürün gönderdiği tespit edilen satıcıya ürün bedeli kademeli derecelendirilerek para cezası kesilmesi gerekiyor.

    Ürün bedeli 5000TL ya kadar olan ürünlerde ürün bedelinin 3 katı para cezası
    Ürün bedeli 5000-20000TL olan ürünlerde 2 katı para cezası gibi gibi

    Daha da caydırıcı olabilir üzerinde çalışılmalı.

    Ayrıca size açılmış kullanılmış ürün gelirse onun da iadesini yapıp başka yerden alırsınız verdiğiniz paranın karşılığı gelene kadar bu da bu kadar basit bir mesele.

    Satıcıların bu gibi dertleri tüketiciyi/kimseyi ilgilendirmiyor. Nasıl bu satıcıların tüketicilerin kendilerine ürün karşılığı verdikleri parayı nasıl kazandıklarının umurlarında olmadığı gibi...

    Sonuna kadar arkasında durulması gereken bir karar.





  • ilker burak kullanıcısına yanıt
    Adamın biri aldı iPhone. Kurulumu yapacak 10 gün kullanacak iade edecek. Kurduğu için garanti başlamış görünecek. İcloud kurduğu için olası kilitlenmede onun mail ihtiyaç olacak . Aynı şeyler android telefonlarda da oluyor artık . Ben bunlarla muhattap olmak zorundamıyım? Başınıza geldiğinide nasıl çözeceksiniz? Hadi siz çözdünüz bilgisi olmayan vatandaş ne yapacak?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KoşanBalık -- 12 Ocak 2023; 13:31:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • jubeii kullanıcısına yanıt
    geldi keyfi iadeci.

    Satıcı ürünü listeliyor, özelliklerini yazıyor. tüketici alıyor ve sonra keyfi iade yapıyor.
    Burada tüketici nasıl mağdur olmuş? anlamadım!
    konuyu padişaha peygambere uzatmanın sebebini de anlamadım?

  • adam gömleği deniyor baya giyiyor üstüne bedeni olmadı / yıkadım çekti vs diye çatır çatır iade ediyor telefona sim kart takıldı diye iade edemesinmiş mantığa bak hele şaka gibi gerçekten jubeii nin dediği doğru bu milletten bir cacık olmaz...

  • KoşanBalık kullanıcısına yanıt

    Satıcı olarak bu sorunlar sizin sorunlarınız


    tüketicinin / "parayı" aldığınız mercinin değil hocam elmayla armutu karıştırmayın :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 12 Ocak 2023; 13:39:14 >
  • ilker burak kullanıcısına yanıt
    son derece yanlış bir karar.
    satıcı olsaydınız veya ticaretle uğraşsaydınız satıcının sıkıntısını anlardınız?

    keyfi iade ne demek?
    ürünün özellikleri yazıyor, kapasitesi yazıyor. ayrıca telefonla ilgili araştırma yapacağın yüzlerce inceleme sitesi var.

    ürün özellikleri ile yazan özellikler tutmuyor mu? üründe arıza sıkıntı mı var? tamam, iade et.
    ama "beğğenmedeem" diyerek iade etmek nedir?
    bunu yapan kişiyi nasıl haklı bulabilirsin?

  • hanahmet H kullanıcısına yanıt

    Uzaktan yaptığınız satış sözleşmelerinde ürünü hiç bir sebep göstermeksizin süresi içerisinde iade hakkı olduğu yazıyor değil mi hocam ?


    Bunu (yasayı) sen kendine göre yorumlayıp kendine göre uygulayamazsın malesef hukukta kurallar bellidir. Bu şekilde satış yapmayacaksanız mağaza açın.



    söylediklerim ve alınan karar üzerine getirdiğiniz argümanların kendinizden başka kimseyi bağlayıcılığı yok hocam boşuna uğraşmayın derim zaman kaybı işinize odaklanın SIM kart takılarak kullanılan telefonların keyfi iadesi hakkında Yargıtay'dan karar 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker burak -- 12 Ocak 2023; 13:41:0 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.