Şimdi Ara

1993........2003........2013 (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
4
Favori
2.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • TheBearGrylls kullanıcısına yanıt

    Acaba haklı çıktım mı bilemedim :?

  • Red_devil33 kullanıcısına yanıt

    kısmen haklı çıktın hocam  

  • 2033 e birisi lütfen hort etsin. Çocukların evlendimi 2 kapılı palio yu degitişrebildinmi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlık sahibinden HORT.


    Yıl olmuş 2024, Ramazan ayında ve yerel seçim öncesindeyiz. 2003 yılında yazdığım ilk tahminlerimin üzerinden 21 yıl geçmiş, ve evet halen fakirim.


    2016 yılından beri, Saberkraft marka yerli ışın kılıçları ve aksesuarları üretip yurt dışına satmak ile uğraşıyorum, çok ufak adetler. (bu yurt dışı kısmı, fakirliğime bir katkı sağlamıyor ne yazık ki, neyse hayat devam ediyor bir şekilde, şükür)



    Önce 2013 yılından, 2023 yılı için ne gibi tahminler yapmışım ve sonunda neler olmuş bir bakalım (imla hatalarını bile değiştirmeden);


    "-şu an sanal dünyanın içine girmemize en fazla 10 yıl var arkadaşlar, yani 2023 de oturma odamızda otururken gözlüğümüz takacaz ve diğer koltuklarda sanal olarak oturan arkadaşlarımızla gerçek hayattaki gibi muhabbet edebilecez." demişim.


    Buna gönül rahatlığı ile oldu diyebilirim. Bunu yapabileceğimiz cihazlar META QUEST 3 ve APPLE VISION PRO çok pahalılar, ama artık satın alınabiliyor. Evet, bir twitter, facebook gibi henüz yaygınlaşamadı, ama artık böyle şeyler hayatımızda var. META zamanla önümüze farklı şekillerde sunularak gelişecektir, kaçınılmaz.



    "-evin camları 2023 ile 2033 arasında şeffaf ekranlardan oluşacak, yani evimiz nerede olsun istiyorsak orada olacak, istersek ayda bir kahvaltı, istanbulda nezih bir iskele kenarında, ya da niyagara şelalelerinde... ses destekli tabiki de." demişim.


    Şeffaf ekranlı TV'ler 2023 senesinde satın alınabilir hale geldiler, yine yaygınlaşmadı ve bence çok gereksiz. Ayrıca pencereye döşeme olayı henüz başlamadı. Fakat tarih aralığını 2023-2033 olarak vermişim. Tarih ve içerik olarak harfi harfine halen aynı düşünüyorum.



    "-peki tv ler? 2023 ile 2033 arasında şimdiki oyunlar (casual gaming hariç) kesinlikle tv den oynanmayacak arkadaşlar, sanal nesneleri gerçekmiş gibi hissedebilmemizi sağlayan dijital eldivenlerimiz ile, tam teçhizat dijital ekranlı gözlüklerimiz ile oynayacağız. Yani tv ler tamamen bir keyif aracı olacak. o zamanlar tvlerin üzerinde marka falan yazmayacak, birbirine monte edilebilen çok ince panellerden oluşacak tv ler. Bunları birbirine ekleye ekleye isteyen istediği büyüklükte tv ler oluşturabilecekler. Bu da duvarların boydan boya ekrandan oluşmasını sağlayacak ve tabiki de dijital pencerelerimizle de uyumlu olacaklar. Siyahın tam siyah görünebildiği teknolojiler kullanılacağından, bizleri inanılmaz deneyimler beklediğini söyleyebilirim." demişim.


    Burada yazdıklarım henüz gerçekleşmedi, fakat tarih aralığını yine 2023-2033 olarak vermişim. Tarih ve içerik olarak harfi harfine halen bunda da aynı düşünüyorum.



    "-telefonlar? bir kere herkesin, sporcuların bileklerinde kullandıkları türden bir esnek ekranlı bileklikleri olacak. Herkes klasik saatlere odaklandı bu aralar ama, kayışın zincir gibi sıra sıra dizilmiş ince uzun pillerden ve ekranı da yatay konumlandırarak 5-6 inch ve 24/9 formatta olabileceğini düşünmüyorlar. Bu sayede hem şimdiki telefonlardan daha büyük bir kullanım alanımız olacak, hem de pili ince çubuklar halinde kayış kısmına döşeyerek, kullanım süreleri uzatılmış olacak. Kulaklık olarak ise, gerektiğinde dışarıdaki sesleri geçirebilen, kulak içi kulaklıklar kullanılacak. pil ömrüne gelirsek, normalde 7 gün birçoğumuz için yeterli aslında, fakat o konuda bir tahminim yok açıkça, çünkü kapitalist düzen pilden ciddi paralar kazandıkça, bizleri yine maksimum 2-3 güne mahkum edebilirler." demişim.


    Bileklik olayı tahmin ettiğim gibi olmadı. MOTOROLA pOLED diye bir şey çıktı 2023 sonlarında, bu, dediğime en yakın şey, ama diklemesine düşünmüşler, yatay olmalıydı.



    "-bu bileklikler herşeyimiz olacak. arabalarımızın, evlerimizin, işyerlerimizin anahtarı, kredi kartı, kimlik, pasaport... ha bir telefon tabi. Bildiğimiz anlamda telefon ise tarih olacak, sosyal medyayı sanal gözlükler ve tabletlerden takip edicez. Bu bileklik, gözlük ve ultra ince ve esnek tabletler, uzunca bir süre hayatımızda olacak." demişim.


    Halen bileklik olarak değil de, telefonlarımız şu an öyleler. Bileklik formu sosyal yaşama pek uymayacak bir şey sanırım. Bir statü göstergesi olarak masada durması, görünmesi gerektiği de düşünülmeli, yani öyle düşünmüyorum ama öyle işte.



    "-Şimdilerde yana yana hayran kaldığımız o muhteşem cep telefonları, televizyonlar, o günlerde pek bir kalın ve basit görünecek, biz nasıl kullanmışız bu takozları diyecez." demişim.


    Pek öyle olmadı aslında, telefonlar bunun tam tersi, bu aralar büyümeye devam ediyor. TV'ler ise şeffaf hale geldi, büyüdü ve epey inceldi.



    Peki bundan sonra bizleri neler bekliyor olabilir?


    2020 yılında yaşadığımız ve 2 yılımıza mal olan, tüm dünyadaki sosyal yaşamı tümüyle etkleyen bir değişimi tetiklemiş covid-19 pandemisi, pek de tahmin edilemez sonuçlar doğurdu, bir bakıma gelecek yeniden dizayn edilmek zorunda kalındı. Bence çoktan normale döndük ama insanların bakış açıları tümden değişti artık. Özellikle Z kuşağı tam da okul döneminde yakalandı ve bence bundan en çok onlar etkilendi.


    2033 yılını tahmin etmeye çalışmak çok zor geliyor artık, çünkü denklemin içine artık bir AI (yapay zeka) kavramı dahil edildi, hem de daha bir yıl bile geçmeden (2023 Mart ayı gibi ses getirmeye başlamıştı) katlanarak büyümeye devam ediyor. Bu şey hepimizin hayatını tümden etkileyecek, bunda herkes hemfikirdir. Kötü olan, sanki AI'ı kaliteli olanlar ve sıradan olanlar diye ayrılacağız artık, telefonun iyisini kötüsünü kullanmak gibi yani. O dönemde mutlaka hepimizin birer kişisel AI asistanı olacaktır, kişisel bilgilerimizin artık tamamına hakim olan bir asistan, bakın, üstüne basarak söylüyorum, tamamına. Para ver ya da verme, o bilgiler bir şekilde kullanılacaktır. Hayat kalitemizi, bu AI seviye farkı tayin edecek gibi görünüyor. Bundan sonraki yıllar benim artık hoşlaşmadığım bir yöne doğru evriliyor gerçekten, çok rahatsız edici. 2000'ler fena halde özlenecek o yıllar.


    Poligon temelli grafik teknolojileri, yerine AI'ın kullandığı modellemeye bırakırsa, oyunlar artık filmlerden ayırt edilemez olur, tartışılmaz. Olabilir mi öyle bir şey bilmiyorum. Ama playstation 6, 2028 kasım gibi, nvidia 5080-5090 (henüz çıkmadı evet) civarı bir güç ile, bu defa medyasız ve sadece dijital versiyon olarak bize sunulacaktır.


    Otomobiller artık elektrikli ve kendi kendini sürebiliyorlar, sanırım şehirler artık bu gerçekler düşünülerek yeniden tasarlanacak, tekrar düzenlenecek, şarj istasyonları ve sürüş halinde iken yolda şarj vb. Sadece AI araçların girebildiği yerler de olur belki. Bizim belediyeler zaten yap/boz/yenidenyap'ı sever ya... Ülkemizde otonom bir araç zor kendi gider derdim hep ama, sanırım bu deneyimin bir 10-20 sene içinde ülkemizde bile sıradanlaşmaya başladığına şahit olacağız. İlk kendi giden, elektrikli TOFAŞ KUŞ serisi de yakındır bence, patlak egzoz ses efektli, o şart.


    Tekrar kullanılabilen uzay teknolojileri, insanlığın önce AY ve MARS'da üsler inşa etmesine, sonra da Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağına ulaşmasını sağlayacak ve uzay madenciliği başlayacak. Önce robotlar gidip üsleri kurar, hazırlıkları tamamlar, akabinde de insanlı uçuş başlar. 2034'e yetişmez insanın gidişi, ama 44'den önce olur gibime geliyor, bir felaket yaşanmazsa 54'e kesinlikle kalmaz. Mars'a ilk ayak basan ülkenin Çin olacağı düşüncem hiç değişmedi; evet Amerika açık ara önde, müthiş bir deneyime sahipler, normali Amerika'nın ilk gitmesi, ama Çin'in harcanacak o kadar fazla ucuz kaynağı var ki, arayı kopya mopya bir şekilde hızla kapatırlar gibime geliyor. Amerika'nın 1969'da yaptığı o gövde gösterisini bu defa Çin yapacaktır, çok istediğine eminim. Cyberpunk dünya öngörülerinde Çin mutlaka olur ve önemlidir de daima. Not olarak, gelecekte Çin ile bir tutuluyor da, şahsen, Hindistan'dan gelecekte bir bok olacağını ben hiç sanmıyorum; arkasında bir bilgi olmayan gelişine kişisel bir öngörü bu sadece.


    III.Dünya savaşı ise, gerçekleşecekse bile, daha çok yıl olmalı. Hangi tarafı seçmeli tartışması yerine, sığınacak bir mağara düşünmeli zaten öyle bir durumda. Bu savaşın gerçekleşebilmesi için, taraflardan birinin diğerine kıyasla olağanüstü ezici farkla üstün hale gelmesi gerekiyor ve daha da büyümeye de aç olmalı, ülkenin başında da bir oç olmalı. Taraflar arasında büyük fark oluşmadığı sürece bir dünya savaşı beklemek günümüz koşullarında yanlış olur, tetikler tam çekilmeden ya da başlar gibiyken, uzlaşılır bir şekilde. Şu an çok dengeli mesela, kimse kalemini oynatamaz, önümüzdeki yıllarda daha da dengeli olacak. Dengeli demek, biri kaybederse, diğeri kazansa bile, benzer şekilde zarar göreceği bir savaş demek oluyor, kimsenin dötü yemez buna, bir kazananın olamayacağını bilir. 


    Bizde ise yaşam koşulları 10 yıl öncesine göre fena zorlaştı, orta gelir azaldı, dar gelirli oldular, misal; ben. Yerel seçimler öncesindeyiz, hemen bir ay sonrasında da bizleri neler beklediğini tüm halk tahmin ediyor zaten. Geçim konusunda sonraki yılları tahmin etmek ürkütücü geliyor bana.


    Çok uzun olmuş, idare edin, 10 yıl.

    Kalın sağlıcakla.

    Belki son tahminim olur, kim bilir?


    twitter.com/asaltek

    instagram.com/asaltek/





  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.