Şimdi Ara

25 Yıldan Sonra Windows'u Komple Bırakıp Linux Kullanmak (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
150
Cevap
9
Favori
10.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

    Ben de linux kullanan birisiyim. Yalnız ilk iletide şuna takıldım: teee MSdos'dan beridir windows kullanan birisi nasıl olur da arkaplanda kendisinden izinsiz driver güncelleyen bir uygulamayı engelleyemez? Antivirüs kurmadığını ve hep güvende olduğunu söyliyor ayrıca... Buna anlam veremiyorum. Birçok penguenden bu tür sıkıntılar dinliyorum ben ama yıllarca bu sıkıntıları aşmayı öğrenmemiş bir insan, esasen windows'dan daha fazla profesyonellik gerektiren linux dağıtımlarını nasıl kullanacaktır? Ayrıca güvenlikten bahsetmişken, ubuntunun yapımcısı cannonical, 2012 yılında veri simsarlığı nedeniyle oldukça tepki toplamış, GNU'nun babası riçar stallman "kullanmayın şunların işletim sistemlerini" demişti. Eleştiri değil de, bazı makale ve yazıların gazına gelerek fanatik olmayın diye yazıyorum bunları. Yanılıyorsam yoksayın.
    Antivirüsler yıllardır neden işlemci açığını bulamadı? Görevleri gerçek açıkları bulmak değil çünkü. Antivirüs dediğiniz şey internetteki çakal çukallar için önlem almaya yarar, bu çakal takımının yöntemlerini yemeyen adamda antivirüs kullanmaz olay bu kadar basittir.

    Linux profesyonellik filan gerektirmiyor fazla abartılıyor gözünde büyütüyor insanlar o kadar, Biraz araştırmacı olan birisinin üstünden gelemeyeceği bir sorun yoktur, ortada bir sorun varsa tabi, ortada bir sorun varsa da mutlaka çözümü de var, önemli olan doğru kelimelerle sorunun çözümünü aramak.

    Windows 10 da Arka planda driver güncellemesini engelleyecek hiç bir seçenek yok, var olan seçeneklerde engellemiyordu bu durumu, ilgili işlemi servislerden devre dışı bırakmakla da olmuyordu, sonuçta bi şekilde çözdüğümü de yazdım okumamışsın. Çözümün bedeli windows uygulama marketi çalışmıyor çözüm sonrasında.

    Linuxa geçtikten sonra hiç bi şekilde windowsa dönmem için bir sebepte yok ortada, o yüzden komple bıraktım windowsu, heyecan heves filan değil yani, çok beğendim Gnome arayüzlü Linux dağıtımlarını ve bırakamadım, tek hatam ubuntuyu çok övmek olmuş katılıyorum burada hatalıyım, benim sevdiğim şey aslında Ubuntu değil Linux Gnome arayüzüymüş.

    Ubuntu şuan rezil ötesi bir dağıtımdır artık bende katılıyorum bu düşünceye, Snapd dedikleri rezil ötesi paketleme sistemleri sayesinde kısa sürede bende bıraktım zaten. Keşke konuyu silme imkanım olsa ama düzenledim şimdi tekrardan, aylar öncesinde Snapd rezilliği bu kadar yaygın değildi bir hevesle açmıştım konuyu, sonuç Ubuntu'yu sildim asla kurmam bir daha, Fedora kullanıyorum mutluyum benden bu kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 23 Nisan 2019; 1:23:45 >




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Bu meseja tamamen katılıyorum.

    Arkadaşlar yıllardır windows kullandığımız için sadece windows basit geliyor. İnanın aslında sıfır gözüyle bakarsanız bilgisayar bilgisi linux kullanmakda bir kullanıcı için aynı durumda. Sürücü yüklemek falan çok basit şeyler sadece yüklediğin sürücü ekran kartı oluyor ki çoğu dağıtım direk bunu yüklüyor. Yeni başlayan kimseye moruk sen arch kur demiyor kimse zaten

    Ha sürücüde sıkıntı mı çıktı bu windows için de çileli bir serüven. Çok önce sürücü imzasını kapat yok şunları şurayı kopyala yine bir ton tutorial okuyorsun. Linuxda ise sadece bu tutorialdan bbir dizi komut kopyalıyorsun. Windows da sistem dosyasını bozduğun zaman bir mavi ekran alma durumun veya kernel tıkantığında olası ama bunu linux da veriyor? Direk sistemi kapatmıyor ki bir ton log çıkıyor ekranda bu logu aratınca googlede yine çözüme ulaşıyorsun

    Windows ölen bir adam olduğunu kabul etmek lazım. Her güncellemesinde linux dünyası yeni kullanıcı kazanıyor. Windows cephesinin en büyük getirisi oyunlardır. Günümüzde dxvk ile dx10-11 oyunlarını oynamak çok basit ve windows ile yaklaşık aynı fps (Şaka değil sekiro da linux da daha çok fps alıyorum hatta dota2 de inan nedenini bilmiyorum )

    Snapd ve flatpak sistemleri son kullanıcı için aslında bulunmaz bir nimet. Bazı poweruser ve bu yolda olan arkadaşlar hatta bende pek beğenemiyorum çünkü biz linuxu böyle sevdik ha tabiki geliştirilmesi gerekiyor kimse daha iyi olmayacağını garantileyemez. Uygulama kurmak windows mantığı ile çalışıyor snapd ve flatpakda o yüzden herşeyi kolaylaştırıyorlar aslında. Hatta windows dan da kolay sadece mağzadan tıkla ve indir. Günümüzde codecler ve sürücüler bile böyle kuruluyor...

    Windows u sevmiyorum. Ve kullanana da saygımla birlikte derdimi anlatıyorum. Takip ediliyorsunuz ve bu explorer.exe nin içinde gömülü. Kaldıramazsın kısacası. Takip ediliyim umrumda değil diyen elbet olacaktır, windows'un kerneli ve sistemin arayüzü kısıtlı. Pc'niz bir kafeste hapis yaşıyor. Verin özgürlüğünü ona potansiyelini çıkartsın ortaya. Gelecek her şekilde geç veya erken linux tarafında. Hem mobil hem masaüstü kullanıcıları için.

    Şahsi olarak arch linux kullanıyorum. Community güzel ve kendi arasında takılmak yerine diğer distrolara da ön ayak olmuş bir archwikisi mevcut. Biz kendi aramızda birşeyler yapıp eğlenen topluluklarız bunu yapmamızın sebebi daha çok insanı katılmaya teşvik etmek. Hiç bir forumda yeni başlayan birini kapıdan kovan bir distro göremezsin. Kullanıcılar ve geliştiriciler çünkü sadece gönüllü insanlar. Emin ol gönüllü yaptığın bir işi severek yaparsın :)

    Windows üzerinde virus için bir antivirus kullanmak kesinlikle aptalaca bir durum kimse üzerine alınmasın. Yıllardır kullanıyorsunuz artık neyin ne olduğunu biliyorsunuz. Antiviruslar sadece sistemi yorarlar hepsi bu. Neden soyulmamak için hırsızın yaptığı güvenlik çözümünü kullanayım ki? Virüslerin baş geliştiricisi zaten antiviruslar. Zamanında hatırlıyorum kaspersky mı ne bir olayı olmuştu bulursam editlerim.

    Ubuuntu mint fedora manjaro gibi dağıtımlar şuan out-of-box deneyim sunmakta. Hatta windowsdan daha iyi bir outofbox deneyimi desem yeridir. Aynı zamanda kullanıcı dostular da. Bu dağıtımların ayrı ayrı gelişmesi hiç bir şekilde ortak gelişmeyi engellemez. Farklı gözlüklerle bakıyorsunuz burası açık bir evren. Open-sourceden bahsediyoruz dağıtımlar yaptıkları gelişimi sadece windows gibi hesap makinesinin kodlarını paylaşmıyor. Herşey gözler önünde. Yani başka bir dağıtım bu gelişmeyi olduğu gibi alabiliyor. Gelişim yavaşlamasında ziyada hepsi farklı noktalara odaklanıp en sonunda bir birinin güzel şeylerini alıyorlar. (Fedora Syslinux, Flatpak. Ubuntu prime-select, Snapd) daha çok şey var inan aklıma gelmeyen.

    İşin özü evet. Linux kullanıcısıyım. Biraz poweruserim ama hiç linux kullanmamış tonla arkadaşımı da bu evrene sokup sadece ufak tefek şeyler öğretip bıraktım. Hepsi 10 numara linux kullanıyorlar ve adamlar neredeyse hiç komut satırı kullanmıyorlar çünkü ihtiyaçları yok




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Bu tür yakarışları anlıyorum. Linux'a geçmiş kişilerden hep benzer şikayetler geliyor. Bir ara cannonical, kullanıcıların şikayet ve önerilerine tamamen kulaklarını tıkamıştı, şimdi nasıldır bilmiyorum. Ama durum şu ki dayatmacı politika izleyenler her zaman kaybetmiştir.

    Antivirüslere gelince, ben de antivirüs kullanmıyorum. Hem artık uyandım ve çakallıklara gelmiyorum, hem de son yıllarda antivirüslerin stabillikleri tamamen gitti, tehlikeli virüslere karşı koruyamaz oldular, bir de günümüzde moda haline gelmiş olan veri simsarlığına soyundular. İçinde bizi takip eden trojen bulunan yazılımları yakalamıyorlar. Sebep? Aynı trojen antivirüsün içinde de var; it iti ısırmaz olayı. Bizden topladıkları verileri firmalara CIA gibi güvenlik kuruluşlarına satıyorlar. Eeeee para talı tabii... Bu nedenle yazılım firmalarından giderek soğudum.

    Linux tarafında tek şikayetim, yazılımların bir türlü geliştirilememesi. Yoksa geliştirilmemesi mi demeliyim... Basit bir işi yapmak için çok mesai harcıyorum. Süreç hem dolambaçlı hem de uzun sürüyor. Aynı işi windows tarafında hızlı ve kolay şekilde yapıyorum, çıktıya bakıyorum on numara. Umarım açıkkaynak dünyası kısa zamanda bu sorunsalın üstesinden gelir. Değilse yaygınlaşması çok zor. Buna rağmen linux kullanmaya devam edeceğim.

    Özgür kullanımlar.




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba.Bende ubuntu mate kullanıyorum şu an.Merak ettim ubuntudan bıkmanın sebebi neydi?Fedoradan memnun musun?Ben de fedoraya geçsem iyi mi olur?Ben daha çok tersine mühendislik ve kodlama için kullanıyorum linuxu.Fedoraya geçmeye değer mi sence?
  • Nickola Tesla kullanıcısına yanıt
    Ne ile rahat ediyosan onu kullan kardeşim ubuntudan fedora geçsen çok birşey değişmeyecek ancak yeni paket yöneticisine alışman gerekecek aralarındaki tek fark o çünkü.
  • Uzun zamandır kullandığım Mint kde'ye laptop değişimi sonrasında veda etmiştim. Yeni laptopumda düzgün çalışmayınca hatta kurulumda sıkıntı da yaşayınca muhtemelen intel ve nvidia ekran kartı kaynaklıydı, uzun uğraşlar da sonuç vermeyince pes edip windows 10 ile devam etmek zorunda kalmıştım. Bu başlıkta yazılanları okuyunca tekrar Ubuntu gnome ile deneme yapmak istedim. Şu an 19.04 sürümü başarıyla kuruldu. İntel ve nvidia ekran kart geçişlerinde de sorun görünmüyor. Fedora için yapılan yorumlar sonucunda onu da denemek istedim ancak daha kurulum başlamadan süreç takılı kalıyor masaüstüne ulaşamadım bile. Fedora 29 ve beta olan 30 sürümlerini denedim olmadı. Tekrar Ubuntu 19.04'e dönmek durumunda kaldım. Sanıyorum benim laptop dağıtım seçiyor :) 15 ay öncesinden günümüze en azından Ubuntu ile bir ilerleme kaydedebildim, ona da razıyım şimdilik.

    Bu başlıkta değerli yorumlarını bizlerle paylaşan arkadaşlara da teşekkür ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_75 -- 25 Nisan 2019; 0:28:57 >




  • Nickola Tesla kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam kesinlikle değer, zaten amatör biri değil gibisin en azından kullandığın uygulamaların en güncel sürümleri resmi ekip tarafından paketleniyor her zaman elinin altında olur. Kernel, ekran kartı sürücüleri v.s aklına ne gelirse hepsi güncel, ve her zaman güncelleme alıyor. Ubuntu gibi aylarca güncellenmeyen uygulama ve paketlere kalmazsın. Asıl bırakma nedenim bu ve Snapd isimli berbat ötesi yeni paketleme sistemleri ne kadar rezil bir şey olduğunu bilmek istersen:https://forum.donanimhaber.com/ubuntu-bitmistir-topragi-bol-olsun-biterken-baskalarini-da-bitirecek--137396390

    Fedora mate dağıtımı varmış:https://spins.fedoraproject.org/tr/mate-compiz/

    Fedora 30 sürümleri 15 gün içinde çıkacak şu an son final testleri yapılıyor.




  • Cannonical firmasının amacı belli zaten, Snapd paketleme yöntemini kullanan tüm Linux dağıtımlarını da hakimiyeti altına alacağını sanıyor, nasılsa kullanıcılar neyin ne olduğunu bilmiyor önüne konanı tüketiyor sorgulamıyor, uygulama geliştiricileri de sadece bu Snapd denilen ucube paket sistemine geçtiklerinde amaçlarına ulaşacaklar.

    Bunlar komplo teorisi filan değil, uygulama geliştiricilerini ayartmaları yetiyor bu işi başarmaları için, buda çok kolay, para ve reklam gelirlerini duyan geliştirici sadece Snapd olarak paketler canına minnet adamın, bu işin alt yapısı hazırlandı Snapd de, Türkçe çevirileri yaparken gözüme çarpmıştı. Linux uygulama marketleri de google play gibi reklam ve para çöplüğüne dönünce herkes anlar artık Snapd ve Ubuntu tehlikesini.

    Açık kaynak dünyası hiç bir zaman gelişme gösteremez hep marjinal kalacaktır. Birileri açık kaynak için mükemmel işler yaparken birileri de mevcut işleri yok edip yeni saçmalıklar getirme peşinde. Uzun yıllar geliştirilen projeleri bir kalemde silip sıfırdan saçma salak işlere başlamaya bayılıyorlar. Mevcut olanı iyileştirmek geliştirmek bunların kitabında yok.




  • mehmet_75 kullanıcısına yanıt
    Hocam Ubuntu tabanlı dağıtımlar dışında dahili ekran kartı değiştirme özelliği mevcut değil malesef. Ufak çaplı script ler var aynı işi yapıyor. Ama Fedora da düzgün çalışan bulamamıştım 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Fedora 30 sürümü gelene kadar mate sürümünü bir deneyimleyim hocam.Güncelleme benim için önemli bir kriter.Snapd paket kurulumlarında eski sürümler otomatik kalkmıyor.Fedoradanın paket yöneticisinde eski sürüm kalkıyor mu yenisi yüklenirken?Bu durumdan çok muzdaribim.Sevmediğim tek şey bu inanın.Paketler yığıldıkça yığılıyor.Boşa yer kaplıyor hdd'de.Bir sürü paket yüklüyorum hepsini terminalden kaldırmak için uğraşmak istemiyorum.
  • Arkadaşlar kernel kernel kernel... Kernelin ne olduğunu iyi belleyin. Yukarıda arkadaşımız diyor ki laptobuma şu isimli dağıtımı kuramadım ekran sürücüde şöyle yaptı, ama şunu kurdum oldu. Kernel numaralarına dikkat edin. Yeni bir donanım piyasaya çıktığında o donanımın uyumlu sürücüleri kernele entegre edilene kadar zaman geçer. O yüzden sıkıntı yaşıyorsunuz. Sıfır bilgisayar aldınız 2019 model. Daha geçen ay üretilmiş anakart üzerindeki çipler falan. Bu çiplerin gömülü yazılımı ile uyumlu çalışacak kaynak kodların, orjinal windows sürücülerinden tersine mühendislik ile yeniden oluşturulacak açıkkaynak sürücülerin uydurulması, denenmesi, kernele entegre edilmesi zaman alır. Yeni bir bilgisayar alır almaz, muhtemelen eski sürümünüze veda etmenizin nedeni budur.

    Değerli kardeşim istiyorsan yine Linux Mint KDE kullanabilirsin. Ama az beklemelisin ki yeni sürüm çıksın. Bunun fedorayla, ubuntuyla alakası yok. O denediğin sürümleri geliştiren ekipler, çekirdek versiyonuna yeni sürücüleri kurmada erken davranmışlardır.

    Linux, linuxdur. Hangi sürümü hangi dağıtımı kullanırsan kullan. Sadece ufak farklarla birbirinden ayrılırlar. Yeni sürüme alışman dışında hepsini kullanabilirsin bi'şey olmaz.

    NOT: Kerneli tam olarak anlayamayan arkadaşlar varsa, "oyun motoru" gibi düşünün. İşletim sistemi motoru.




  • Nickola Tesla kullanıcısına yanıt
    Fedora rpm paketlerinde olması gerektiği gibi mevcut uygulamayı günceller, eski sürümü diskte saklamaz. Ubuntu Snapd'nin daha binbir türlü rezillikleri mevcut



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 25 Nisan 2019; 12:28:29 >
  • Hocam arkadaş Fedora kullan derken lts kullanma demek istemiş. Lts de güncelleme seri olmadığı için diyor. Evet kernel haklısın ama güncellenmedikten sonra esteklemedikten kernel olsa ne demek istiyor hepsi bu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Tabi LTS sürümler seyrek çıktığı için bir sonraki sürüme kadar mecbur test sürümlerine geçilse de olur. O kadar beklemeye gerek yok yani. Test sürümler sorunlu çıkacak diye bir kaide de yok, sadece halen geliştirilmekte ve kullanıcılardan feedback toplamaktalar.
  • Ben lts sürümleri daha çok seviyorum çünkü daha stabil oluyorlar.
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Tabi ki doğru. Ben de LTS kullanıyorum çünkü hem sürücü sıkıntım genellikle olmuyor hem de acemi bir kullanıcı olarak iki de bir sıkıntıyla karşılaşıp geliştiriciye bildirecek halim yok.

    Kimi kullanıcılar da sırf kurcalamayı sevdiklerinden test sürüm kullanıyor. LTSlerin en güzel özellikleri adından anlaşılacağı gibi uzun süre arkasında duracak bir ekip var yalnız değilsin.
  • uc paralik isletim sistemi icin 10 sayfa dokturmussun linux hem gui hem de yazilim cekirdegi olarak windows un 30 yil gerisinde senin bu yazini okuyup da heves edip kuracak olanlarin zamani bosa gidecek simdi bari once bir imaj alin sonra kolayca geri yuklersiniz en azindan yoksa saatleriniz tekrar windows kurmak icin heba olacak benden soylemesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zehir tukuren kobra -- 11 Mayıs 2019; 22:40:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zehir tukuren kobra kullanıcısına yanıt
    Sayın "zehir tukuren kobra" arkadaşımız, linux için biraz sert ifade kullanmışsınız. Yazdıklarınızda haklılık payı olsa da biraz daha yumuşak bir giriş ile başlayabilirdiniz bence. Kurulum konusunda yazdıklarınızda haklılık payı, çift ekran kartı kullanılan laptoplar için mevcut ve benim gibi sorun yaşanma ihtimalleri var. Eğer beğenirlerse, Ubuntu 19.04 de kurulum ve sonrasında çalışma safhasında sorun yaşamadım. Fedora 30 kurulmadı, Deepin kuruldu ancak devamı gelmedi, Mint de olmadı. Sebepler ise hibrid dediğimiz çift ekran kartının oluşturduğu sorunlar. Tek ekran kartı kullanan bilgisarlarda sorun yaşanmayacaktır muhtemelen.

    Bu dağıtımların hepsi Windows içinde Virtualbox ile yaptığım kurulumlarda sorunsuz çalıştı bunu belirtmek isterim.

    Benim yükleme yapacaklara asıl tavsiyem; birden fazla linux dağıtım yüklenecekse, uefi destekli sistemlerde Windows'un oluşturduğu uefi yada efi bölümü 100 mb ve bu bölüme, yüklenen dağıtımların bilgileride yazılmakta. Ubuntu kurdum ardından Deepin. Deepin kurulumundan sonra grub ekranında işletim sistemleri seçeneklerinde Windows kayboldu. 2 günden fazla uğraştım. Sorun hakkında birçok youtube video izledim ama nafile, onlarda oluyor bende olmuyor bir türlü. En son bir yazı okudum bir arkadaş tavsiye etmiş; "Windowsu açılışta geri getiremiyorsanız en kısa yol Windows'u baştan kurmak diye. Boşuna bir çok makale okuyup, youtube videoları ile uğraşmayın demiş". Zehir tukuren kobra arkadaşın bahsettiği üzere Windows bölümünüzün yedeğini, imajını mutlaka alınız. Bende önceden bölüm yedeğini aldığımdan, uğraşmayı bırakıp tekrar Windows kurdum ve kurulmadan live çalışan Ubuntu 19.04 üzerinden bölüm yedeğini yerine geri yükledim. Yedeği Ubuntu yüklü iken Ubuntu'nun "diskler" uygulaması ile almıştım ve tekrar yedeği onu kurmadan usb'den çalıştırıp yerine geri yükledim.

    Birden fazla linux dağıtımı kurmayı düşünenlere tavsiyem, efi bölümünüz eğer 100 mb ise boyutunu 500 mb yapmaları uygun olacaktır. Ancak efi bölümnden sonra Windows bölümü geliyorsa, efi bölümünün büyütülmesi Windows bölümüne zarar verebilir. Öncesinde Windows yedeğini alıp ondan sonra bu düzenlemeyi yapıp, sorun olması durumunda Windows yedeğini tekrar yerine yüklemek çözüm olabilir.

    Fazla detaya girmek istemedim. Detay eklenecekse veya ilave paylaşımda bulunmak isteyen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmet_75

    Sayın "zehir tukuren kobra" arkadaşımız, linux için biraz sert ifade kullanmışsınız. Yazdıklarınızda haklılık payı olsa da biraz daha yumuşak bir giriş ile başlayabilirdiniz bence. Kurulum konusunda yazdıklarınızda haklılık payı, çift ekran kartı kullanılan laptoplar için mevcut ve benim gibi sorun yaşanma ihtimalleri var. Eğer beğenirlerse, Ubuntu 19.04 de kurulum ve sonrasında çalışma safhasında sorun yaşamadım. Fedora 30 kurulmadı, Deepin kuruldu ancak devamı gelmedi, Mint de olmadı. Sebepler ise hibrid dediğimiz çift ekran kartının oluşturduğu sorunlar. Tek ekran kartı kullanan bilgisarlarda sorun yaşanmayacaktır muhtemelen.

    Bu dağıtımların hepsi Windows içinde Virtualbox ile yaptığım kurulumlarda sorunsuz çalıştı bunu belirtmek isterim.

    Benim yükleme yapacaklara asıl tavsiyem; birden fazla linux dağıtım yüklenecekse, uefi destekli sistemlerde Windows'un oluşturduğu uefi yada efi bölümü 100 mb ve bu bölüme, yüklenen dağıtımların bilgileride yazılmakta. Ubuntu kurdum ardından Deepin. Deepin kurulumundan sonra grub ekranında işletim sistemleri seçeneklerinde Windows kayboldu. 2 günden fazla uğraştım. Sorun hakkında birçok youtube video izledim ama nafile, onlarda oluyor bende olmuyor bir türlü. En son bir yazı okudum bir arkadaş tavsiye etmiş; "Windowsu açılışta geri getiremiyorsanız en kısa yol Windows'u baştan kurmak diye. Boşuna bir çok makale okuyup, youtube videoları ile uğraşmayın demiş". Zehir tukuren kobra arkadaşın bahsettiği üzere Windows bölümünüzün yedeğini, imajını mutlaka alınız. Bende önceden bölüm yedeğini aldığımdan, uğraşmayı bırakıp tekrar Windows kurdum ve kurulmadan live çalışan Ubuntu 19.04 üzerinden bölüm yedeğini yerine geri yükledim. Yedeği Ubuntu yüklü iken Ubuntu'nun "diskler" uygulaması ile almıştım ve tekrar yedeği onu kurmadan usb'den çalıştırıp yerine geri yükledim.

    Birden fazla linux dağıtımı kurmayı düşünenlere tavsiyem, efi bölümünüz eğer 100 mb ise boyutunu 500 mb yapmaları uygun olacaktır. Ancak efi bölümnden sonra Windows bölümü geliyorsa, efi bölümünün büyütülmesi Windows bölümüne zarar verebilir. Öncesinde Windows yedeğini alıp ondan sonra bu düzenlemeyi yapıp, sorun olması durumunda Windows yedeğini tekrar yerine yüklemek çözüm olabilir.

    Fazla detaya girmek istemedim. Detay eklenecekse veya ilave paylaşımda bulunmak isteyen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
    haklisiniz size boyle sanki cemkiriyor gibi yazmisim fakat tavrim direkt olarak sizinle ilgili degildi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zehir tukuren kobra

    haklisiniz size boyle sanki cemkiriyor gibi yazmisim fakat tavrim direkt olarak sizinle ilgili degildi

    Alıntıları Göster
    Ben üstüme alınmadım, teşekkür ediyorum. Haklılığınızı desteklerken kendi tavsiyelerimi de eklemek istedim.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.