Şimdi Ara

Asla Yüksek Ücretler İle Monitör Almayın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
366
Cevap
15
Favori
21.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba, uzun yıllardır PC oyuncusuyum, daha çok hikaye tabanlı, hardcore oyunlar oynuyorum, gece herkes yatmışken karanlıkta bir Outlast oynamak şu hayatın genel geçer sıkıntılarından alır götürür beni...


    Uzatmadan konuya geleceğim; gece oyun oynadığım için de kullandığım monitörde kontrast değerleri, black uniformity durumu, ışık sızması, glow vs olmaması benim için diğer herşeyden daha öncelikli. Birkaç senedir çok çeşitli monitörler aldım, denedim kullandım ve neredeyse tamamını iade ettim. Şu anda LG 32GK850G model Va panel bir monitör ile idare ediyorum. İade ettiğim monitörlerde;


    IPS olanlarda: maalesef berbat kontrast düzeyleri ve iğrenç ışık sızmaları ve ips glow ile asla tahammül edemedim, alışmaya çalıştım ama yapamadım. Evde Sony marka bir tv kullanıyorum, ondaki kontrasta alıştığımdan mıdır nedir, asla bir ips panele tolerasyon gösteremedim. İşin üzücü yanı vakti zamanında bu ışık sızmalarını bazı modellerde Youtube'ta kişiler panel ile çerçeve arasına bant vs koyarak kendileri çözebiliyor iken, yıllardır Amazon gibi sitelerde binlerce monitör ışık sızması nedeni ile iade edilmiş ve binlerce dolar zarar oluşmuş iken halen daha ips türevi panellerde bu konuda hiçbir geliştirmenin ve kalite artışının olmaması. Hele tüketiciler olarak Oled denen muhteşem kontrast veren panelleri görmüşken gerçekten IPS'lerdeki bu durum (örn: 900 küsür kontrast değerleri) kabul edilebilir bir durum değil bence.

    TN: Competetive bir oyuncu ve e-sporcu olmadığımdan hiç bakmadığım bir tür ama IPS ve VA paneller bu kadar hızlanmışken bence çağ dışı bir teknoloji. Bir ara HP Omen 27 model denemiştim ama gerçekten rezalet ötesi idi.


    VA: Benim kullanım senaryoma en çok uyan panel tipi bu. Sorunları var evet ve bunlar öyle basit sorunlar değil. Panelden panele değişen ghosting ve blacksmearing durumu o kadar yüksek düzeyde olabiliyor ki yurtdışında da incelemelerde denk geliyorum kişilerde bulantı ve baş dönmesine bile neden olabiliyor maalesef. Mesela Xiaomi'nin 34 inç modelini denemiştim ve şu an kullandığım LG'den çok daha berbat ghosting ve blacksmearing yaşadım; iade etmek zorunda kaldım. Ve her ne hikmetse hepsi kavisli üretiliyor ve bu nedenle ışık sızması da kaçınılmaz oluyor. Düz VA panel bulamıyoruz artık. Samsung Odyssey G7 serisi ile VA panellere çağ atlattı, ghosting, smearing tarih oldu ama çok agresif bir kavis ile üretiliyorlar ve çok kötü ışık sızmaları olabiliyor, neden bu kavis konusunda ısrarcılar anlayamıyorum.


    Sadede geleceğim son yaşadığım 2 hezimeti anlatarak. Acer Predator x35 modelini sipariş ettim, full aray olan, 2300R kavis var bunda da artık sorun yaşamam diye ama maalesef tam bir fiyasko çıktı o da. Uniformity çok kötü idi, beyaz ekran ve siyah ekranda lekeler gölgeler, arka aydınlatmanın olduğu yerlerde, ve köşelerde yine ışık sızması... bu cihaz yurtdışında tam tamına 2500 dolara satılan bir cihaz! LG'nin en üst oled teknolojisi olan evo panellerinden bile daha pahalı. Mini led'lerden veya Sony'nin muhteşem full array led tvlerinden bile daha pahalı. Bu kabul edilebilir birşey değil!!!


    Diğer fiyasko Aorus Fv43U model oldu; 43 inç, Va, HDR 1000 sertifikalı amiral gemisi tv-monitör. Onda ne oldu derseniz, resmen kenar aydınlatma nedeniyle, ekran çepeçevre, halka şeklinde, kenarlara doğru renklerde soluklaşma bozuklaşma ve sararma mevcut; aslına bakarsanız yine bir ışık sızması vakası. Onu geçtim asıl rezalet BGR piksel dizilimi nedeni ile yazılarda okunmayacak düzeyde berbat bir bozukluk(RGB panellerde bu olmuyor), internette Cleartype ile vs sorunu çözenler olmuş ama yok abi asla çözüm değil, panel yapısı berbat. Onun dışında osd menüsü içler acısı, piksel piksel saçma sapan bir görüntü, güncelleme sorunlu asla yapılamıyor; internette yüzlerce şikayet var vs vs


    Velhasılı kelam, TV'lere bakıyorum, menüleri özelleştirmeleri, özellikle LG'nin oyun odaklı özel arayüzleri, onun dışında TV'lerdeki kontrast düzeyleri ve ışık sızması vs durumlarındaki azlık, Oled panellerin muhteşemliği karşısında şahsım adına bir daha asla monitör almayacağım. Bundan sonra artık yüksek hz tv ler yaygınlaşıyor ve bu monitör dediğimiz çöp yığınlarına onların yarı fiyatlarına onlara 1000 basan tvler alabiliriz. Evet en düşük tv 42 inç bu bile çoğumuz için büyük bir değer ama adamlar bu tvlere verdikleri önemi maalesef monitörlere vermiyorlar, yapacak birşey yok.


    Beni heyecanlandıran tek bir monitör oldu; o da Alienware'in QD-oled panelli monitörü. Fiyatının 1300 dolar olduğu söylerniyor. Ülkemize makul fiyat ile gelirse ortalığı yıkar diye düşünüyorum. Bakalım göreceğiz. Biraz uzun oldu yazım ama bu monitör konusunda çok doluyum, sizlerle paylaşmak istedim tecrübelerimi de.








  • Şaka gibi ya gerçekten, insanlar maaşlarının 2-3 katı paralarla borç harç içinde ürün alıyorlar ve durum bu. Benzer bir cevap ilk IPS ışık sızması faciası ile karşılaştığım Viewsonic'ten bana gelmişti. Işıklar açık kullanacakmışız. Yukarda da bir arkadaş Allah başka dert vermesin demiş... Enteresan vesselam. Eşek olursanız semer vuran çok olur; paranızı helal yollar ile alın teri ile kazanıyorsanız bu şarlatan ve çakal firmalara yedirmeyin, açtığım konunun özeti buydu aslında. Paranız ne idüğü belli olmayan kanallardan akıyorsa dert etmeyin tabi...


    @psikolog2010

    Ne zaman dedik onu haci? 

    Hocam umarım nickin mesleğin değildir, anlatmak istediğini anladım. Aşırı mükemmelliyetçiliğe gerek yok diyorsun, haklısın. Lakin bizim mevzu farklı. Bu hiçbir zaman niye %95 değil de %94,7, olmadı. Bizim takıldığımız şeyler, ekmek, patates, soğan gibi gün yüzünde olan şeyler. Teknoloji kusurları, kimisi istenmeyerek olurken kimisi firmaların kendi çıkarları için es geçtiği kusurlar. Bunları burada konuşup eleştirmeyeceğiz de nerede eleştireceğiz? Faydası nedir burada konuşmanın dersen, insanlar bilinçleniyor bu konuda. Ne kadar hakkını arayan tüketici olursa o kadar daha iyi ürün olarak geri dönüş demektir bu.


    Şunu ekleyim :MSI MPG ARTYMIS 343CQR 34"



    İlandaki fotoda ne kadar güzel siyah veriyor gözüküyor değil mi? Birde yakından baktığımızda


    Satarken hiçbir satıcı bu fotoyu ilana koymaz,dürüst olsun ilanına koysunlar.Bunlar böyle aga istiyorsan al diye.O zaman amenna.Bundan bahsetmezler ama kuruşu kuruşuna parasını alırlar. Sen takmazsın bunu ama bana kolay kolay satamaz. Bu monitörün fiyatı 11 bin tlden başlıyor. Kusura bakmasın, bana böyle ürünle bu paraya satarlarsa kutusuyla geri gönderirim. Almazlarsa kanuni haklarım kullanırım.Tabi olan yine bizim zamanımıza ve hayal kırıklığımıza olur. Bunlar hiçte kıyıda köşede nokta, virgüle benziyor gibi gözükmüyor.

  • Bu mağduriyetlerde bir tek ben mi varım diye düşünüyordum, benzer duyguları yaşıyoruz. Hele o Outlast olayını okuyunca, acaba ben mi yazdıydım bunları dedim. @arda505 Her defasında o karanlık sahnenin biraz daha iyi yansıyacağı umuduyla atılan adımın verdiği hüsran bir noktadan sonra monitörlerden soğumaya itiyor. Sadece korku oyunu değil, korku filmlerinde öyle. Siyah sahne sanki arkadan ışıklandırılmış ve siyah siyah değilde grileşmeye dönmüş, sanki çamaşır suyunda bırakılmışta solmuş gibi durması insanın ağzının tadını kaçıran şeyler. Aynı duyguları yaşıyoruz, benzer aşamaları geçirmişiz hocam. Farkımız sen farklı ürünlerde de denemişsin, ben bana uyan bir iki üründe 7 yılda 10a yakın monitörle denedim, olmadı. :)) 2015'den beri adam akıllı bir monitör arıyorum ama bunca yılda sektörün nasıl ilerlediğini görüyoruz, devede kulak. O kadar yılda, yürüyerek dünyanın etrafını dolaşır insan ama tipik monitör kusurlarının hakkından bile gelemiyorlar, gelmeye çalışmıyorlar. Aslında tüketicilerin yüzünden bu olaylar, ürünleri o şekilde de olsa kabul ediyorlar, nefislerine yenik düşüyorlar. Üreticilerde zaten satılıyor, niye kar oranımı düşüreyim kafasıyla hareket ediyorlar.


    Benimde bir monitörde beklentim senin ki gibi, bende koyu siyahların hastasıyım.Bildiğiniz bu karasevda gibi bir şey. Sanırım ilk oled ekranlarla tanışmamla başlamıştı, adam ilk ıps deneyimim sonucunda o siyahların gri gibi gözükmesi ve o ışık sızmalı monitörleri görmemle bu kusurlardan nefret etmeye başladım .Derin, homojen dağılan siyahlar sanki bir büyü gibi çeken bir şey. Kalite demek nedir? Monitörün kıçında ışıklar saçması mı? Yoksa %80-90'ı duvara ölü alana dönük olacak monitörün arka tasarımı mı? Hayatınızda belki de 1 defa bile kullanmayacağınız monitördeki kulaklık askısında mı, yoksa ulaşmak için akrobasi yapacağını usb girişlerinde mi? Ya da belki de 10 içerikten 2-3 tanesinde ulaşabileceğini 180-240-360-400 vs hzlik yenileme hızlarında mı? Bence hayır, bunların hepsi o satılmayan ürünü cazip kılmak için yanında verilen promosyon hediyeleridir. hani bir ürün alırsın da ona bantlanmış başka bir şeyde verirler yanında. Belki de hiç kullanmayacaksındır ama ek bir çekiciliği oluyor diye alırsın. Onun gibi bir şey bunlar. Asıl kalite sorunlarından arındırılmış, yeterli ve dengeli özelliklerle donatılmış oled teknolojisindedir. Olede ulaşamıyorsan, FALD MİNİ LED'tedir. Ona da ulaşamıyorsan direct ledli local dimmingdir. Bunların en kötü olan ise edge led ise maalesef en yaygın olan teknolojidir. :( Bir ekran düşünün ve aydınlatmasını sade 2 köşeden veya dört köşeden çok sınırlı bir alandan ışığı yayarak aydınlatılması olsun. Basit bir örnek vermek gerekirse, karagöz ve hacıvatı bir beyaz kumaşta oynatıyor olarak düşünün. 1.seçenekte ışık yanlardan vursun, mevcutta yaptıkları gibi. 2.seçenekte ise ışığı karagöz ve hacıvat kendisi oluştursun. kendi ışıklarını kendileri oluştursun renkli olarak. Nasıl harika bir şey çıkar o karanlık perdede... İşte oled / fald mini led ile edge arasındaki fark budur. Kalite budur.

    Işık sızmasının da çözümü budur, homojen siyah dağılımında çözümü budur.


    Ips glowunda çözümü vardır A-tw polarizasyon denilen bir teknoloji ile yapılmaktadır ama çok nadir ürünlerde kullanılanılıyor benzer sebeplerden ötürü.


    Ips panel: renk doğruluğu ve bakış açısısı bakımından avantaj sağlayan bir panel.Lakin renk doğruluğu bireysel ev kullanıcısı için bir şey ifade etmiyor. Bakış açısı avantajı olabilir, birileriyle film veya video izlemek isteyebilirsiniz. Doğal olarak yandan da bakmak gerekir.Burada avantaj sağlar ama burayıda ıps glow mahvedeceği için bir artısı kalmıyor. Hatta çoğunda monitörün karşısından bakarbile köşelerde glowu görmek zor değil.

    Va panel: Koyu siyahları sayesinde bizim derdimize yetişen bir panel türü. Lakin oda ghostinge, black smerringe gebeydi. Oda elimizi kolumuzu bağlıyordu. Mecburen Tn panele razı oluyorduk. Ama Samsung G7 ile bu sorunlar aşıldı, Va panel Va panel olalı bu kadar şahlanmamıştı. Tamam, panel arayışımız bitti. Olede ulaşamıyoruz ama bu panel işimizi görür dedik. Lakin böyle bir paneli gidipte 1000R gibi kavisle çıkardılar ve mini ledle vermeleri gerekirken edge let ile verdiler. Üstelik 240 hz gibi gereksiz bir hızlarda bunu yaptılar. Sonuç ne oldu, kaçınılma bir ışık sızması.5 tane g7 denedim hepsinde 4 köşede az çok ışık sızması. O güzelim siyahların mahvolması oldu.Ne anladım ben bu işten o zaman.:) İddia ediyorum bu modeli 240 hz değilde 165 hz yapsalar;1000R kavisi kaldırsalarda flat yapsalar, 576 zoneli mini led koysalarmış alanında rakip tanımayan harika bir Va panel olacakmış. Fiyatıda aşağı yukarı yakın olacağı için peynir ekmek gibi satılırmışta.

    Tn panel, günümüzün teknolojilerine göre gereksiz bir panel.Konuşmaya bile gerek yok.


    Son olarak o monitörümsü tvilerden de birkaç şey konuşmak istiyorum. O boyutlarda monitör olmaz, pc kullanıma ters şeyler bunlar. Konu uygun bir mesafede konumlandırayım desen masan çok derin olması gerekir. Koymaya yer bulamazsın.Yakına koysan ekrana hakim olmazsın, uzağa koysan yazıları okumada sıkıntı yaşarsın. Yani monitör oalrak kullanmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Yoksa çözüm basitti zaten bunlardan bir tane alıp ne haliniz varsa görün demek kadar basittide zaten.Ha fiyatı ucuz değil lakin orta üst monitörlerin fiyatlarını görünce bunlara verilen para komik kalır özelliklerine göre. :)


    Benim gördüğüm tek çıkış o Dellin ve Samsungun getireceği 34 inçik OLED monitörlerde. Fiyatı ucuz değil, baya pahallı olacaktır17-18k falan. Lakin bizim tahmin ettiğimiz fiyatları ve eski üst model monitörlerin fiyatlarını baz alırsak devede kulaklık bir fiyatla çıkması ap ayrı bir güzellik olmuştu zaten. Keşke 27 inçlere kadar düşürselerde fiyatı daha uyguna gelse...





  • -SKYNET- kullanıcısına yanıt

    Bizim gibi düşünen çok var bence hocam emin olabilirsin. Ama TV'ler bu kadar gelişmişken monitör sektörünün bu denli geri kalmasını aklım almıyor. Rekabet yok desem, hayır o da değil... Düşünsene yıl olmuş 2022 adamlar halen daha doğru düzgün 32 inç 4K bir monitör yapamadılar. Bırak Oledi, bırak microledi, miniledi, daha FALD panel yok ortada olanlar da işte benim aldığım x35 gibi rezil durumda ama fiyata gelince 2500 dolar! Arkadaş sen kimsin de 2500 dolar, hayırdır kardeş derler adama ya....


    Türkiye'de olmak da şanssızlık çünkü birçok ürün ya gelmiyor ya çok geç geliyor ya da zaten ekonomi ortada.


    QD Oled modeller bende sönmüş olan umut ışığını yaktı ama bakalım kağıt üstündeki kadar iyiler mi, incelemeler gelince göreceğiz; Türkiye'ye de bence en erken seneye gelir modeller diye düşünüyorum.

  • Curimo kullanıcısına yanıt

    Sektöre yöne verdiren algı yüzünden. Oyuncu monitörü diyince ilk akla ne geliyor, yüksek hz. hıım o zaman biz ne kadar yüksek hz yaparsak o kadar işimizi yapmış oluruz. Anlayışı var. Biride demiyor ki, mevcut ekran kartlarıyla ve fiyatlarıyla bu hzleri çoğu boş kalıyor ve kalacak, ne işlerimize yaracak falan. Bu şey gibi Porshe, Ferrari vs alıp 100-130 Km/sa hızla kullanmak gibi bir şey.


    İkinci yanlış algı ise ne kadar büyük o kadar iyidir anlayışı. Tamam, eskisi gibi tıfıl monitörlere gerek yok günümüzde. Bir standartı olacaksa 24-32'dir bu. 1920x 1080p=24 inç, 2560x1440 p=27, 4k= 32 inçtir. üstü fantazi. 48 inçlik oyuncu monitörü nedir abi ya.Kaç kiiye satabileceksin veya 10 kişide 2 kişi allacak diye mi yapıyorsunuz bu teknolojiyi!


    3.algı ise kavis işte. En son dayatmaya çalışılan algı. Sanki çok çok ütüyoptik bir şeymiş gibi. Sen mini led koydun, sızmayı aştında bir sızmayı %50den fazla arttıracak olan kavise giriyorsun. :)


    4.Dengesiz ürünler çıkartıyorlar, pahallı bir teknolojiyi gidip yine pahallı bir teknolojiyle kombinleyip ortaya daha da pahallı bi şey çıkarıyorlar. :) Samsung Odyssey Neo G8 Hani dedimya G7'nin tek eksiği Mİni Led diye. İşte bu eksiği G8 ile kapatıyorlar. Lakin bu seferde gidip bunu 4K da veriyorlar. 4K, şehirde 4x4 ile dolaşan araç gibidir. Herkes bunun altından kalkamaz. Bu neyin kafasıdır arkadaş 


    O yüzden şuanda gelecek olan 2 bomba var. Ellerine yüzlerine bulaştırmazlarsa diğer şişirilmiş balon montörlerin papuçunu dama atacaktır.

    1.Dell Alienware AW3423DW/Samsung Odyssey G8QNB OLED 34 inçler. Bence 27 inç yapsalarmış tam on numara olacakmış, fiyatıda 1000 dolara inermiş. Sakız gibi satarmış.

    2.Cooler Master  GP27-FQS Ips olarak ideal özelliklerde, 576 zoneli model. Fiyatıda 700 dolardan çıkacak. Ipse ılımlı baksam fiyat performans ürünü olan bunu alır geçerdim.Çünkü oled 34 bunun 2 katı para çünkü.





  • Hocam ayrıntılı yorumlarınız çok bilgilendirici konu ilgimi çekti. Ben de ayrıntıcı biriyimdir ama misal gece ışık sızması beni üzmez. Yani monitör konusunda sizin kadar değilim. Sizden ricam imzamdaki monitörle ilgili ne düşündüğünüzü belirtir misiniz rica etsem? Gece siyah tonu hariç rtings gibi bir platformda fena bir puan almamış ayrıntılı testler sonucunda ama sizin ne diyeceğinizi merak ettim. Saygılar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • HyruleWarrior kullanıcısına yanıt

    LG'nin fast-ips denen panellerinden biri hocam. Tek artısı ergonomik standı gibi duruyor. Yani benzer panel özelliklerine çok daha uygun fiyata ulaşılabilir bence. Beni tutmaz 700:1 kontrast diyor, berbat :)

  • Curimo kullanıcısına yanıt
    Ben 3.500 liraya aldım ama hocam mevcut fiyatına değil. Bir de dediğim gibi kontrast bir tık daha geri planda benim için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HyruleWarrior -- 2 Mart 2022; 19:40:31 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Anladım, güzel fiyat şu anki duruma göre. Güzel günlerde kullanın. Herkesin monitörde dikkat ettiği ve beklediği şeyler farklı oluyor. Ama şunu kabul etmek gerek, Oled'in bu kadar çok sevilmesinin nedeni kontrast zaten...

  • HyruleWarrior kullanıcısına yanıt

    Hangi monitördü profilinde göremedim? Lgnin fast ıps falan demişsiniz, şu konstratı düşük olan ama çok hızlı olan quantom dot paneli sanırım.

  • Başka dert vermesin Allah size. Kolay gelsin.

  • quote:

    Evet en düşük tv 42 inç


    32" TV yok mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • psikolog2010 kullanıcısına yanıt

    Eyvallah, teknoloji sitesinde teknoloji derdi olur. Gündemi gündemde tartışıyoruz zaten. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 2 Mart 2022; 23:43:57 >
  • -SKYNET- kullanıcısına yanıt
    LG GN880-B hocam.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • HyruleWarrior kullanıcısına yanıt

    Konstrat, siyah dağılımı konusunda bir hassasiyetin yoksa güzel monitör. Fiyatınıda iyi tuturmuşsun.  Zaten bu model, fast ıps olarak dikkat çeken bir modeldi.

  • -SKYNET- kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Zaten monitör için yüksek ücret ayırabilecek bir bütçemizde yok..

  • Milattan kalma 17 inç samsung kare monitörümle ne kadar mutluymuşum da farkında değilmişim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -SKYNET- kullanıcısına yanıt

    Hocam al mesela burdan yak;



    https://forum.donanimhaber.com/lg-dev-ekranli-oled-oyuncu-monitorunu-duyurdu--152165354

  • Curimo kullanıcısına yanıt

    Monitör demeselermiş iyiymiş 

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.