Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
5
Favori
4.510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, öncelikle geçmiş olsun, anladığım kadarıyla sınavlar geride kalmış artık. Zorlu ve bir o kadar da heyecanlı bir tercih süreci sizleri bekliyor.


    Ben 2018 yılında Koç Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve yıllardır bu dönemde bu bölümde bu konuyu açıyorum.


    Farklı olarak başlığa Koç yazmadım bu sefer, çünkü ana temanın Koç Üniversitesi olmasını istemedim. Benim okuduğum, özellikle girdiğim seneden beri pek çok şey değişti, burslu oranı değişti, okulun şu anki öğretim kadrosuna hakim değilim, bildiğim kadarıyla okul çevresindeki bazı sosyal alanlar kapanırken bazı yenileri açıldı ve hatta okul içinde benden sonra yapılan yeni binalar bile mevcut, ama tabi ki cevaplayabileceğim pek çok soru da olacaktır.


    Onun haricinde bölüm, okurkenki zorluklar ve mezuniyet sonrası dönem hakkında her türlü sorunuzu sorabilirsiniz.


    X okul mu okumalıyım Y mi tarzı sorular sormamanızı rica edeceğim, çünkü bilmiyorum :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 4 Temmuz 2021; 19:28:29 >







  • sıradan üniversite okursam aselsan da staj yapar mıyım ?

  • ne kadar maaş alıyorsun

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Meliodas.xr

    sıradan üniversite okursam aselsan da staj yapar mıyım ?

    Açıkçası bir fikrim yok, yakın çevremde aselsanda staj yapan kimse olmadı. Ama sorgulayabileceğimiz bir şey var, bu neden senin için önemli?


    Bana bir tek ilk iş görüşmelerimde yaptığım stajları sordular, onun da en önemli sebebi gösterecek başka bir şeyim yoktu.


    Çoğu insan stajlarını zorunlu süreç olan 1 ayda yapıyor, ve 1 ay çok fazla iş yapılacak bir süre değil. Bir programlama işinde zaten ilk birkaç hafta genelde alışma süresi oluyor, sana bilgisayarını veriyorlar, gerekli programları yüklüyorlar, şirketin olayını, gayesini anlatıyorlar, şirketin nasıl kod yazdığını, kullandıkları teknolojileri ve üzerinde çalışacağınız projenin business tarafını öğreniyorsunuz. En azından şöyle bir 6 ay kalmadan ciddi kazanımlar çok mümkün değil, o yüzden staj çok büyük bir kıstas olmamalı. Ben şahsen bir stajımda basit bir websitesi yaptım, bir diğerinde de geliştirici ekip her yeni kod yazdığında bunları arayüz üzerinden otomatik test edecek ve hataları gösterecek bir otomasyon scripti yazdım. Değişik deneyimlerdi ama hayatımı hiçbir etkisi olmadı.





  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kurtçu Restrop

    ne kadar maaş alıyorsun

    Sene başından Haziran ayına kadar 9.000 TL aldım, bu ay itibariyle 12.000 TL olarak güncellendi. Buna çılgın kur artışları gerekçe gösterildi ve şirketteki tüm yazılımcılara aynı oranda zam yapıldı. Bunda tabi şirketin euro ile kazanıyor olmasının ve bu aralar eleman bulmanın zor olmasının da büyük etkisi var. Onun haricinde ayda 750 TL yemek parası ve covid dönemine özel aylık 800 TL yol parası da mevcut. Son olarak sene sonu miktarı değişkenlik gösteren prim ödemelerimiz var.

  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    hocam başlangıcınız ne kadardı ve şirket arabası yok anladığım kadarıyla genel olarak verilmeyen bir şey mi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kurtçu Restrop

    hocam başlangıcınız ne kadardı ve şirket arabası yok anladığım kadarıyla genel olarak verilmeyen bir şey mi

    Şirket arabası yok, bizim ülkede çok yaygın bir şey olduğunu da zannetmiyorum, hiç duymadım çevremden böyle bir şey. Amerika gibi herkesin her gün onlarca kilometre katettiği ülkelerde daha yaygın. Burada dibimde metro varken ve şirkete yarım saatten kısa sürede gidebiliyorken bedava verseler de kullanmam zaten :)


    Başlangıç maaşım 3500 TL idi. Tabi o sırada asgari ücret 1600 liraydı ve dolar 3.5'tan 4.7'ye tırmanıyordu, yani şimdinin parasıyla ölçmemek lazım.

  • Yazılım alanında çalışan elektrik/elektronik mühendislerine göre artılarınız/eksileriniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SystemXx

    Yazılım alanında çalışan elektrik/elektronik mühendislerine göre artılarınız/eksileriniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Pek bir artı eksi yok.


    Öncelikle ben şimdiye kadar hiç bilgisayar mühendisliği mezunu alıpda ee mezunu almayan şirkete denk gelmedim.


    Yazılım sektörü sırf bilgisayar mühendisliği mezunlarının domine ettiği bir ortam değil, bizim şirketteki yazılımcıların genelde yarısı bilgisayar, geri kalanlar diğer mühendisliklerden mezun oluyor.


    "Çalışan" yazmış olduğunu düşünürsek o aşamada bir farklılık yok, ama ee "okuyan" bir öğrencinin yazılımcı olmak istemesi durumunda kendi başına yapması gereken çalışma daha fazla tabi ki, ve bir yandan da bana göre daha zorlu olan ee bölüm dersleriyle uğraşmak zorunda. Çevremde ee bitirip sonra bilgisayar alanında master yapan çok var, ve bu durumda zaten hiçbir farklılık yok.


    Benim zamanımda tüm ee sıralamaları bilgisayara göre bir hayli yüksekti, ve genel görüş "programlama zaten öğrenirsin, ee kazandıysan ee git" şeklindeydi, ve ben buna katılmıyordum, hala katılmıyorum. Artık puanların tersine döndüğünü de düşünürsek hem ee hem bilgisayarı kazandıysanız ve yazılımcı olmak istiyorsanız ee okumayı düşünmeyin. Bilgisayar kazanamadıysanız ise çok sıkıntı değil, ama boş zamanlarınızda kendi kendine çalışmanız gerektiğini bilin, bunu yapmazsanız, düz bir şekilde ee'den mezun olup yazılım işi bulmanız çok zor.





  • Çalıştığınız firma da mühendislik okumamasına rağmen siZin gibi yazılımcı olan var mı ? Yani ne bileyim ybs mezunu vs. var mı hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne tarz bir alanda çalılıyorsunuz hocam yani çalıştığınız şirketiniz , yurt dışı düiünüyor musunuz ve yurtdışı hakkında ne düşünüyorsunuz cs hakkında mesela daha ne kadar revaşta yürür?
    Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emirsae -- 4 Temmuz 2021; 20:53:55 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-45D1DBC07

    Çalıştığınız firma da mühendislik okumamasına rağmen siZin gibi yazılımcı olan var mı ? Yani ne bileyim ybs mezunu vs. var mı hocam

    Hayır, ama bu bizim şirketle ilgili olabilir. Şirkette insan kaynakları ve mali işler dışında herkes mühendis, buna test/support ekibi de dahil, product manager da dahil, ama büyük bir şirket değil, o yüzden tek başına bir istatistik oluşturmaya yeterli diyemem.

  • Trde msc ve phd ye sektörde yurt dışındaki kadar önem veriyorlar mı Özellikle phd ye bakışlarını merak ediyorum

  • Hocam merhaba. Türk Alman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Güvenle yazılır mı?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirsae

    Ne tarz bir alanda çalılıyorsunuz hocam yani çalıştığınız şirketiniz , yurt dışı düiünüyor musunuz ve yurtdışı hakkında ne düşünüyorsunuz cs hakkında mesela daha ne kadar revaşta yürür?
    Teşekkürler

    Telekomünikasyon sektöründe backend ağırlıklı fullstack işi diyebilirim, java kullanıyorum.


    Yurt dışı düşünüyorum. Aslında mezun olur olmaz yurt dışı denemeyi düşünüyordum üniversitede, ama hayat hayallerimizden daha karmaşık olabiliyor :)


    Yıllar geçtikçe yalnız olmamak, sık sık görüşebileceğim insanlar olması daha değerli geliyor. Üniversitede tanıştığım sevgilimle beşinci yılımız dolacak yakında, ve onsuz bir yere gitmek istemiyorum, o yüzden birlikte plan yapıyoruz. Çok somut plan yok, ama %90 Avrupa şeklinde düşündük, Almanya ve İngiltere güçlü seçenekler arasında. Arkadaş çevremden de çoktan gitmiş olan ve yakında gidecek olan çok insan var, o yüzden Almanya'ya gidersem yalnız kalmayacağım bir gelecek beni bekliyor diyebilirim. Sevgilim mühendis değil, o yüzden onun da iş bulabilmesi gerekli, bunun hakkında da planlar yapıyoruz.


    Yazılımın değerinin Türkiye'de düşeceğini pek sanmam, ama Türkiye'nin değeri düşüyor, ama maddiyat harici kadın cinayetlerinin artması, tecavüzlerin artması, torpilin artması, adaletin her geçen gün daha da yok olması gibi durumlar da çok önemli. Yakın zamanda değil ama eninde sonunda çocuk yapma gibi bir düşüncemiz var, 5-6 sene sonra gibi, ve ben ülke o zamana kadar kökünden değişmediği sürece çocuğumun burada doğmasını istemiyorum, yani geri sayım başladı diyebilirim.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Killing Road

    Trde msc ve phd ye sektörde yurt dışındaki kadar önem veriyorlar mı Özellikle phd ye bakışlarını merak ediyorum

    İlanını gördüğün işlerin çoğunda önem vermiyorlar, web development, android/ios development, .NET, game development vs. birleştirince piyasanın büyük çoğunluğu oluşuyor zaten ve bunlarda yüksek öğretim gerekli değil. Bazı büyük ve çok elemanlı şirketlerde bu işleri çok daha standart hale getirdikleri için TOEFL'ın varsa ekstra şu kadar maaş, master varsa bu kadar ekstra maaş gibi uygulamalar olabiliyor, ama bunlar düşük farklar diye biliyorum, öyle bir şirkette çalışmadığımı da belirteyim.


    Arkadaşım AI üzerine çalışıyor, onun için master çok daha önemli. Benim için gereksiz.





  • Hocam ben itü bilgisayar mühendisliği okuyorum ama hazırlık bölümünde. Size sorum; işinizi yurt içinde mi yurt dışında mı yapıyorsunuz? Hangi programlama dillerini expert seviyesinde biliyorsunuz? Cok iyi bilmeseniz de işinizde kullandığınız yazılım dilleri var mı? Bir dili kitaptan mı yoksa internetteki tutoriallerden mi öğrendiniz? İşinizde sadece yazılımcı mısınız yoksa IT'nin yapması gereken bazı işleri size yaptırıyorlar mı? Ben şuan C/C++ ögreniyorum ileride de Rust öğrenmeyi düşünüyorum donanıma yakınlık ve işletim sistemi seviyesinde kodlama yapmak beni daha rahat hissettiriyor sizce doğru bir yol mu önü açık mı yoksa 'ya c#/python ya da full stack (js, asp.net, css, sql ..)' yolundan ilerle mi diyorsunuz? Çok soru sordum özür dilerim :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam bilgisayar mühendisliği düşünüyorum, yakında bilgisayar alacağım. Okurken de rahatça kullanmak için ne seviyede bir cihaz düşünmeliyim? Ortalama bir şey işimi görür mü?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zoilist

    Hocam merhaba. Türk Alman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Güvenle yazılır mı?

    İlk mesajımda da dediğim gibi okullar hakkında pek yorum yapamayacağım. Ben liseden mezun olurken o okul daha yeni açılıyordu, o yüzden hiç bilgim yok.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.