Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.096
Cevap
59
Favori
352.389
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lordford50

    hal böyleyse,
    emekliliğimizde emekli ikramiyesi hesaplanırken kesintisi 485 tl olan arkadaşın ile 500 tl olan arkadaşın aynı ikramiye alacak.
    doğru anladım değil mi.

    Benim çalıştığım kurumda incelediğim bordrolar üzerinde gördüğüm bu şekilde , sizin deyiminiz ile emekli ikramiyesi aynı emekliliğe esas olan kesintilerde bir değişiklik yok ,

    önceki ve sonraki bordrolarda gördüğüm üzere emeklilik keseneği ve diğer kesenekler aynı sadece aylık vergi matrağında değişiklik oluyor, aylık vergi matrağı ve emeklilik kesintileri ayrı kalemlerde yer aldığı için dolayısıyla emekli ikramiyesini etkilemediği düşüncesindeyim...
  • Arkadaşlar kimse sizi zorla sokmadı tabi girerken herşey gülllük gülistanlık olarak anlatılıyor ama takip etmezseniz paranız eksiye gider. Bu 2 kere 2 dört. Ben yaklaşık 4 yıldır sistemdeyim ve gayet memnunum. Şu anda 300 civarı aylık ödüyorum ve yıllık toplam 800 civarı vergi iadesi alıyorum. aylık aiadat % 0 da ve yaklaşık 15 bin telem birikmiş. Arasıra fonlarımı duruma göre değiştiririm. 10 yılım dolduğundada sistemden çıkarım.
  • mahkeme masrafı 100 tl civarında.
    mahkemenin verdiği karardaki ifade kesilen verginin elde edilen kar üzerinden olması gerektiği yönündedir. yani anaparadan vergi kesmenin uygun olmadığını söyler mahkeme
  • Arkadaşlar merhaba ,

    Yaz aylarında acil para lazım olduğu için ve vergi indiriminden bir türlü yararlanamayıp kızdığım için benim ve eşimin vakıfbank bes deki paraları çekmiştim. Toplamda 600 TL kadar erken çıkma kesinti yapıldı. (giriş aidatı ödemedim, ordan kesinti olmadı).

    Bunu alma şansım nedir ? Güncel olarak hangi yollara başvurmalıyım ?
  • vakıfbanktan maaş alan kurumlardaki memurları çok pis kandırmışlar şöyledir böyledir diyip göz boyamışlar memur sonuçta araştırmadan etmeden kızın güzelliğine aldanıp sazan gibi atlamış imzayı atmış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: A380

    vakıfbanktan maaş alan kurumlardaki memurları çok pis kandırmışlar şöyledir böyledir diyip göz boyamışlar memur sonuçta araştırmadan etmeden kızın güzelliğine aldanıp sazan gibi atlamış imzayı atmış

    Ben de Bireysel Emeklilik Sistemine Vakıf Emeklilik şirketiyle dahil olduğumu söylemiştim. Diğer sigorta şirketlerinde çalışanlarla ve bu sisteme onlarla dahil olan tanıdıklarla görüştüğümüzde bizdeki kadar zarar etmediklerini ifade ediyorlar. Ben sigorta/yatırım uzmanı değilim, ama sakın bu sorun Vakıf Emeklilik'in fon yapısından kaynaklanmasın? Sigorta şirketlerini bu kapsamda karşılaştırabilecek forumdaşımız var mı? Varsa, bizlerle paylaşabilir mi?

    Vatandaş boş umut ve hayallere değil realiteye bakmalıdır:
    1) Vergi iadesi alıp almadığım evet bir teşvik olabilir ama sistemde kârlı olduğumla ilgili bir konu değildir. Kaldı ki geliriniz olsa dahi vergilendirmeniz farklı olabilir.
    2) Yatırılan paradan % 15'lik kesinti bu yüzden meşru ve hukuki değildir.
    3) Fonların uzun dönemli (bir yıllık) performansları vadeli mevduatla yarışmak ve onu geçmek şurada dursun, eksilerde geziyor. Yani paralarımız pul oluyor.
    4) Sigorta/Banka yetkilileri fonlarımızla sizi çok kârlı bir şekilde emekli edeceğiz diyerek bizlerden paraları topluyorlar.
    5) Tamam, siz madem kandırıldığınızı zannediyorsunuz, sistemden çıkabilirsin denebilir. Ama şu durumda BES sisteminden çıksak % 15 kesinti yüzünden vergi dairesi ve mahkemeyle uğraşacağız.




  • ortak bir avukat bulup yaptırsak aslında olabilir.
  • madem 56 yaşından önce çıkınca sırtımıza bir sürü semer vuruyorlar. madem girmişiz çıkamıyoruz
    öyleyse her yıl en alt dilimden yılda 2-3 ay para yatırıp 9-10 ay ara vermekte mantıklı olabilir.
    tabi yönetim giderleri vs %1 in kat kat üzerindeyse zararın neresinden dönülse kardır deyip sistemden çıkmak lazım.
    veya pazarlık yapma şansı varsa yönetim giderlerini %1 e çekmek lazım.
    ............
    diğer yandan BES 'in EMEKLİLİK SİSTEMİ olmayıp ,ancak 56 yaşından önce sistemden çıkmazsan vergi teşviğini kar sayabildiğimiz
    enflasyon karşısında eriyen, duruma göre ana paranın da eksildiği
    para biriktirme ve bankacılık sistemini ayakta tutma sistemi olduğu anlaşılıyor.
  • Bu konuda Ünal Tanık'ın Kanal 7'de Ali Tezel ile yaptığı röportaj metni herşeyi çok doğru ortaya koyuyor.

    Röportaj metni için adres:http://www.haber7.com/haber/20100413/Ali-Tezel-Bireysel-Emeklilik-aldatmaca.php

    İnşaallah bu konuyla ilgili kamu görevlileri gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yaparak halkın mağdur edilmesini önlerler.
  • Aşağıdaki linkte genel fon performansları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=60

    Bence herkes kendi bes şirketindeki fonları yakından izlemeli. her şirketin kendi fon performanslarını gösterdiği sayflar mutlaka vardır.
  • evet tabloyu inceledim.
    son 1 yılda BES enflasyon karşısında %10 değer kaybetmiş ,
    diğer çizgileri ayıt edemedim ama döviz sepeti veya imkb karşısında da % 20 değer kaybetmiş.
    eyvah ki ne eyvah.
  • aakyuz lakaplı forumdaşa bağlantı adresi için teşekkür ederim. Vakıf Emeklilik'in de kendi fonları için benzer bir karşılaştırma grafiği vardı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aegean.nomad

    aakyuz lakaplı forumdaşa bağlantı adresi için teşekkür ederim. Vakıf Emeklilik'in de kendi fonları için benzer bir karşılaştırma grafiği vardı.

    Rica ederim.
    Ben allianz'dayım ve eski getirilere bakınca dünya ekonomisi genelde kötü iken yabancı borçlanma araçları getirileri daha iyi gördüğümden o fonlara geçtim (portföyü iki fona paylaştırdım).
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aakyuz

    Aşağıdaki linkte genel fon performansları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=60

    Bence herkes kendi bes şirketindeki fonları yakından izlemeli. her şirketin kendi fon performanslarını gösterdiği sayflar mutlaka vardır.

    Tam da bu linki paylaşacaktım paylaşmışsınız. Teşekkürler.

    Buradaki grafiklerden fonların TÜFE'ye göre karşılaştırmalarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca son 1 yılda Tüfe'ye karşıyı zararda olan fonlar var bunların başında Hisse senedi fonları var. IMKB100 1 yıl öncesine göre ne kadar düşmüşse fonlar da o kadar düşmüş, ekstra düşüş yok.

    http://www.fonbul.com/emeklilik/fon_grafik_karsilastir.asp Buradan da ayrıntılı karşılaştırmalı grafikler alabilirsiniz.

    Özetle emeklilik fonlarında hangi tipten aldıysanız o argümanın yatırım araçlarını dışardan almış olsanız da benzer kar veya zararlar oluşmuş olduğunu göreceksiniz. fondan zarar ettiğini düşünenler aynı yatırımı emeklilik fonu haricinde yapmış olsalarda benzer sonuç olacaktı.

    @bytepire dünkü yazın mükemmelmiş. Tebrik ederim, eline sağlık.

    BES'e aktardığınız tutarları gelir vergisi muafiyeti uygulayamıyorsanız BES'ten UZAK DURUN, zarar edersiniz!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ERPmühendisi -- 20 Ocak 2012; 11:41:25 >




  • Arkadaşlar o kadar çok yorum yapılmış ki okusam günler yetmez. Ben ödemeyi yıllık yapıyorum ve makbuzu 1 kerede alıyorum.Daha 2 yıl oldu bu haziranda 3. yıl olacak. Benden yönetim cart curt hiçbir aidat alınmadı; ama zarardayım neden?
    1.Bankadaki sevgili şahıs bana ben de bu fon paketinden aldım yıllık getirisi %90 falan filan dediği için. Zaten ne geliyorsa başımıza bu başkaları ne yapıyorsa aynısından yapmaktan geliyor. ilk yıl 1700 2. yıl da 1900 1700+1900=3600 yatırdım. Şimdi hesabımda 3593 var ne anladım bu işten. Neyse ki vergiden az da olsa kesinti var.
    2. Fonları aldım, internet şifrem de varken çok araştırmadan borsa ağırlıklı fonlardan aldım. İlk yıl iyi oldu 4 ayda 1900 lere geldi; ama bu yıl sonuç belli. Nerede hata yaptım? BES sistemi de yatırım sistemi, yılda 4 kere fon değiştirme şansım var; eğer ben borsa ve döviz sistemi iyice dengesiz olduğunda likit fon ve bono alsaydım. Hiç kaybım olmayacaktı. En azından Likit fon kadar getirim olacaktı.
    SONUÇ: BES vergi indimini saymazsam bana hiçbirşey sağlamadı. Bu parayı biriktirir miydim? Orası soru işareti; benim gibi bazı tipler eğer zorunlu değilse ya kendisinden ya da çevresinden kaynaklanan şeylerle( başkalarına borç verme gibi) her ay el elde baş başta kalıyor. En azından buraya belli bir parayı aktarıyorum. Girerken ki hedefim çok kesinti olmazsa 5 yıl, olursa 10 yıl sonra çekip, ev falan almaktı; hala da öyle. YATIRIM İŞLERİNDE PİYASAYI TAKİP ETMEK GEREKİYOR ve özellikle şu anki gibi dönemlerde yıllık getiri %10 bile olmuyor; ama bazı dönemlerde de %100 ü geçiyor. Herşey toz pembe değil. BES e kaydolan arkadaşlar fonların yıllık getirine bakmamış mı? Bazı fonlar 5 yılda %150 yapmış bazıları %80 neden? Piyasa durumundan.

    BES i düşünen arkadaşlara önerim; getiri sağlamak istiyorlarsa piyasayı takip etsinler, yok ben anlamam diyorlarsa boşuna BES e girmesin yıllık faize yatırsınlar parayı. Söylenebilecek başka birşey yok.




  • konu 7 sayfadan oluşuyor ve her cevap bayağı uzun olduğu için tamamını okuma fırsatım olmadı.. ben konuya hakim arkadaşlar ufak bilgi almak istiyorum.

    2-3 gün önce ing emeklilikten elemanlar geldi ve bu kesilen %15 lik kesintinin bizde kazançtan olduğunu yani kardan olduğunu ama anadolu hayatta tüm yatırılan ödenekten olduğunu söyledi..daha alaşılır bir dille öreniğin 10000 tl birikimin oldu karıyla birlikte 10 yıl sonra sistemden çıktığında anadolu hayat 1500 tl keseceğini..kendilerininde örneğin bunun 2000 tl si kar. bu tutarın %15 i 300 tl keseceğini söyledi..bunun ne kadar gerçeklik payı var..bilgi ve birikimi olan arkadaşlardan yardım..saygılar.
  • quote:

    konu 7 sayfadan oluşuyor ve her cevap bayağı uzun olduğu için tamamını okuma fırsatım olmadı.. ben konuya hakim arkadaşlar ufak bilgi almak istiyorum.

    2-3 gün önce ing emeklilikten elemanlar geldi ve bu kesilen %15 lik kesintinin bizde kazançtan olduğunu yani kardan olduğunu ama anadolu hayatta tüm yatırılan ödenekten olduğunu söyledi..daha alaşılır bir dille öreniğin 10000 tl birikimin oldu karıyla birlikte 10 yıl sonra sistemden çıktığında anadolu hayat 1500 tl keseceğini..kendilerininde örneğin bunun 2000 tl si kar. bu tutarın %15 i 300 tl keseceğini söyledi..bunun ne kadar gerçeklik payı var..bilgi ve birikimi olan arkadaşlardan yardım..saygılar.


    Bu şekilde olacakmış diye bir söylenti vardı zaten.Belki onlar ilk olarak uygulamaya koymuşlardır.Tabiiki bunalra güven olmaz.İlerde ne olur ne olmaz kimse bilemiyor.Bu sistem benim gibi kenarda para tutamayanlar için bence iyi.Ben ayda 110 tl yatırıyorum.Toplamda bi karım yok şu an.Sadece vergiler kar kaldı para kazanmamış.Çekersem kaybedecegim de.Ama her halukarda yaşlanınca bana sıcak para gelecek.O yüzden devam tabii 56 yaşına kadar...




  • İnceledim, okudum, araştırdım. Bireysel emekliliğe girmek için en uygun zaman 40 yaş sonrası bundan önce girmek akıllıca gelmedi bana. Bireysel emeklilik hakkındaki son yönetmeliği de okudum ve çağrı merkezinden sözleşmeden cayma hakkımı kullanabileceğimi öğrenerek yol yakınken (1 ay süreli sözleşmeden cayma hakkımı kullanarak) sistemden ayrılayım dedim. Giriş aidatı vermediğim için bana bir maliyeti olmadı. Evet vergi avantajı var ama bunu devlet zaten 56 yaşından önce çıkarsan geri alacağım diyorsa hiç bir mantğı kalmıyor. Dediğim gibi 40-45 yaşına gelince girerim daha iyi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hepsisaat

    konu 7 sayfadan oluşuyor ve her cevap bayağı uzun olduğu için tamamını okuma fırsatım olmadı.. ben konuya hakim arkadaşlar ufak bilgi almak istiyorum.

    2-3 gün önce ing emeklilikten elemanlar geldi ve bu kesilen %15 lik kesintinin bizde kazançtan olduğunu yani kardan olduğunu ama anadolu hayatta tüm yatırılan ödenekten olduğunu söyledi..daha alaşılır bir dille öreniğin 10000 tl birikimin oldu karıyla birlikte 10 yıl sonra sistemden çıktığında anadolu hayat 1500 tl keseceğini..kendilerininde örneğin bunun 2000 tl si kar. bu tutarın %15 i 300 tl keseceğini söyledi..bunun ne kadar gerçeklik payı var..bilgi ve birikimi olan arkadaşlardan yardım..saygılar.

    bunu soyleyen kisiyle butun iliskinizi kesmenizi oneririm. agir bir laf soyleyecektim ama yakin biridir belki diye soylemiyorum..




  • başka bir konudaki yazımı paylaşayım... gerçi çoğundan bahsedilmiş ama belki topluca verilince faydası olur...

    Arkadaşlar, sistemi ne kadar iyi analiz edersek, o kadar fayda sağlarız. Kim ne derse desin, önce kendi şartlarınıza göre değerlendirin. Aşağıda sistemden maksimum fayda sağlamak için bazı fikirlerimi bulacaksınız:

    1. Eğer her ay kenara kalan bir miktar paranız olmuyorsa ve kenarda duran para sürekli artıyor değil de dalgalı seyir izliyorsa hiç girmeyin. Gidin paranız oldukça altın alın, risk istiyorsanız hisse senedi alın.
    2. Eğer vergiden düşemeyecekseniz hiç girmeyin. Hatta vergi diliminiz %20'de kalıyorsa (şu anki rakamlara göre 2083TL brütten daha az kazanıyorsanız) yine girmeyin. Dikkat edin tüm o iştah kabartan hesaplamalar hep %27 vergi dilimine göre...
    3. Dikkat edin, eğer küçük para yatırıyorsanız yönetim gider kesinti oranları da yüksek oluyor. Bu durumda zaten vergiden düşeceğiniz miktar da sınırlı olunca kolay kolay kazanamıyorsunuz ancak uzun yıllar beklemekle ve 56 yaşına gelmekle fayda sağlarsınız, hatta daha bile kötüsü olur, taktik zaten ayda 80 liradan ne çıkar ki? nereye harcamıyosunuz şeklinde bir pazarlama taktiği...
    4. Herşeyin başı "başabaş" noktası. Maliyetlerin getirilerle karşılanıp, başabaş noktasına ne zaman ulaşacağınızı hesap edin. Benim 2 adet eşimin 1 adet BES var, birine 16 ayda, diğerine 24 ayda eşiminkine de 18 ayda başabaş noktasına geleceğimi hesaplamıştım, şu andaki getiri+vergi avantajı-tüm kesintiler dediğimde hedeflerime uygun durumdayım.
    5. Para parayı çekiyor. Ödenen miktar arttıkça YGK düşüyor, ekstralar geliyor, küçük parala yatıranların ise maliyetleri % olarak daha fazla oluyor.
    6. Başlangıç kapitalini kesinlikle yüksek tutmayın, en fazla fayda sağlayan plan seçeneği ile minimum kapital arasında optimum denge kurmanız lazım. Ben bu hatayı yaptım kapitali çok yüksek tuttum ama şansıma o dönemde riskli fonların getirisi iyi oldu da büyük fayda elde ettim. ==> demiştim zamanında ama borsa düşünce şu an kazancımın bir kısmını geri verdim:)

    NOT: tüm analizlerimi başabaş noktasından sonra istediğim bir anda tüm kesintilere rağmen sistemden karla ayrılabilecek gibi yapıyorum, ortalama 1,5-2 senede başabaş noktasına ulaşmayı hedefliyorum. ==> demiştim başabaşa ulaştım...




  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.