Şimdi Ara

Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
33
Favori
9.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim, HA'yı görüp de ne işe yaradığını merak edenlere fikir vermek istiyorum. Sunucu ihtiyacı büyük sorun haline geliyor. Intel NUC araştırdığımda Türkiye'de stoklarda bulamadım. Zaten bilgisayarların fiyatları da 6 ay öncesine göre aşırı artmış durumda. Türkiye'de satışı olan birkaç markayı inceliyorum: MSI, Dell, HP'nin mini PC'leri. Şu aşamada i3/i5 işlemci, 4/8 GB DDR4 RAM, 250 GB SSD ile başlayıp, RAM için fırsat fiyatlar bulunca almayı planlıyorum ama şu an göremediğim olmazsa olmazlar var mıdır? Ek disk konusunda eski QNAP TS-109'u emekliye ayırıp yeni bir QNAP NAS planlıyorum. 10 yıllık TS-109 teknolojisinin yavaşlığı haricinde sorunsuz çalışıyor.

    HA'nın SQLlite loglama sistemi yerine test sistemine InfluxDB/Kapacitor/Flux/Telegraf kurdum ama bir türlü yönlendirme gerçekleşmedi ya da bir şeyleri atlıyorum.

    Docker içinde çalışan HA doğrudan OS dosya sistemine erişemediği için, forumlardaki ileri düzey önerileri yapmak mümkün olmuyor. Zaten bu önerileri de çok çıkmaza girersem denemek istiyorum. Alternatif olarak, bilgisayarda VirtualBox ortamına Ubuntu kurdum. Bu OS ortamına HA kurmayı deneyeceğim ama sadece ileri düzey konfigürasyonları test etmek için.




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Ben de gerçi Intel NUC'u Amazon'dan almıştım. Türkiye'de adres verirsenz gümrük dahil kaç Lira olduğunu gösteriyor ve Gümrük işlemlerini kargo şirketi yapıyor; ekstradan bir ödeme veya işlem yapmıyorsunuz.

    Alacağınız mini PC'de Bluetooth ve Infrared olması hem presence için BLE beacon ve uzaktan kumanda için iyi olur . Ayrıca mümkünse en az 3, olursa 4 adet USB girişi olsun. Gigabit Metwork portu olması da önemli. SDD yanında HDD için de bir SATA portu olsa fena olmaz.

    HA'nın native-yerel veri tabanı için (Recorder componenti), SQLite3 dışında kullanabileceğiniz db'ler MySQL, MariaDB,PostgreSQL ve MS SQL Server. MariaDB open source olduğu için ben onu tercih ettim. Detayları HA Recorder Component de bulabilirsiniz.

    Ben NAS'ta Synology DS918+ kullanıyorum, daha önceden DS414j vardı ama işlemci gücü; hız; güvenilirlik vs için DS918+ e geçtim. Eğer yeni NAS planlıyorsanız mutlaka Synology öneririm.




  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Çok faydalı bilgiler. Hepsini dikkate alacağım, sağolun.
  • Merhaba arkadaşlar, hayatımızda iyi ve kötü olan ne varsa, bunların arkasında, onlara zemin hazırlayan uygun alışkanlıklarımız var. Alışkanlıklar hayatımızda bu kadar etkiliyken, bunları kontrol edebilmek ve değiştirebilmek için çeşitli yollarımız var. Bunlardan en önemli ikisi, düzenli işleri takvimlendirme ve yapılması gereken işler için yapılacaklar listesi tutmak.

    Takvim olarak Google Calendar kullanıyorum. Google servislerinin her yere girmiş olması Google Calendar entegrasyonunu ve ulaşılabilirliğini kolaylaştırıyor. Yapılacaklar listesi için 10 yıldan fazla zamandır Remember The Milk kullanıyorum. Sağ kolum gibi hayati derecede önemli.

    Burada Remember The Milk servisini HA'ya nasıl entegre ettiğimi açıklayacağım. Ama daha önce, neden bu entegrasyona gerek olduğunu açıklamalıyım.

    HA uygulamasına çok sayıda cihaz ve servis tanıttığımızda, bu cihaz ve servislerin kritik durumları da bizim için görev haline geliyor. Örneğin, evdeki akıllı lambaların pille çalışan uzaktan kumandalarının pil doluluk durumlarını buna örnek verebilirim. İhtiyaç duyduğumuz bir anda, pili bitmiş bir açma/kapama düğmesi çok can sıkar. Bunun önüne geçmek için, uzaktan kumandanın pil durumunu takip eden bir otomasyona ve pil seviyesi kritik seviyenin altına düştüğünde Remember The Milk'e iş ekleyen bir entegrasyona ihtiyacımız var.

    HA uygulaması IKEA Tradfri açma/kapama düğmelerinin pil doluluk durumlarını izleyebiliyor.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    "sensor.salon_anahtari" parametresini otomasyonda kullanmak ve örneğin, pil durumu %10'un altına indiğinde bir aksiyon aldırmak mümkün.

    O zaman yapacağımız şey, Remember The Milk'i (RTM) HA'ya tanıtmak ve bu otomasyonun aksiyon kısmında kullanmak.

    HA'nın RTM'e erişebilmesi için bize özel API anahtarını bilmesi gerekiyor. API anahtarımızı öğrenmek için şu adrese girelim:
    RTM API

    Non-commercial API anahtarını seçtikten sonra, ad ve e-posta adresimizi girerek API anahtarını bize iletmesini isteyelim.

    Konfigürasyon dosyasına aşağıdaki satırları ekleyelim.

    # Example configuration.yaml entry

    remember_the_milk:
    - name: your_rtm_account
    api_key: YOUR_API_KEY
    shared_secret: YOUR_SHARED_SECRET


    "name" kısmına RTM hesabımızı tanımlayan açıklayıcı bir isim verelim. "api_key" ve "shared_secret" kısımlarına RTM'in bize gönderdiği bilgileri girelim ve HA'yı yeniden başlatalım.

    HA açıldığında, Notifications kısmına bir mesaj düşecek. Burada RTM adresi ve bir de kod yer alacak. Bu RTM adresine tıkladığımızda, açılan RTM web sayfasına ilgili kodu girerek HA'yı RTM hesabımıza erişmeye yetkili kılacağız. Artık RTM HA'da kullanılabilir duruma geldi:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Sıra geldi bahsettiğim otomasyonu hazırlamaya.

    - id: salon_anahtar_pil_takibi
    alias: Salon anahtarı pil takibi
    description: ''
    trigger:
    - below: 10
    device_id: 4b29f43905f6441ba90c789b59299dff
    domain: sensor
    entity_id: sensor.salon_anahtari
    platform: device
    type: battery_level
    condition: []
    action:
    - data:
    name: Salon anahtarının pili azaldı
    service: remember_the_milk.bahadir_gurel_rtm_create_task


    Bu otomasyon çok basit, çünkü şablon kullanmadım. Salon anahtarının pili %10'un altına indiğinde HA uygulaması RTM'de "Salon anahtarının pili azaldı" mesajıyla bir kayıt açacak. Şablon kullanmayınca her pil için ayrı ayrı otomasyon yapmak gerekir. İleride şablon versiyonlarına da örnek veririm.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 18 Mayıs 2020; 12:16:37 >




  • Merhaba arkadaşlar. Ne zaman ki, aile fertlerinin cep telefonlarında bir sorun çıksa, çözüm üretmek mutlaka bana düşer. Bir uygulamayı kuramadıklarında, telefon iyice yavaşladığında veya başka bir sorun çıktığında, ilk olarak telefonun hafızasının dolduğundan şüphelenirim. En iyisi; sorun çıktığı zaman değil, çok önceden gidişatı görebilmek (yıllarca sistem yöneticiliği yapmanın getirdiği koşullanma!).

    Harika bir çözüm olmadı ama, istediğim şeyi yapmayı başardım. Bu amaçla LlamaLab Automate uygulamasından faydalandım. Evdeki Android cep telefonlarda LlamaLab Automate çalışıyor (20 TL'ye premium yapıyorsunuz ama ücretsiz de kullanılır).

    Automate çok başarılı bir uygulama: Tasker gibi çok gelişmiş özellikleri yok ama flow manager ekranı sayesinde, karmaşık makroları görsel olarak hazırlamak daha kolay.

    Automate'te hazırladığım makro hakkında burada ayrıntılı açıklama yapmayacağım çünkü konumuz HA. Ancak merak edenler olursa, Automate Community ortamından paylaşırım.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Makro şunu yapıyor: Her gün belirli saatte, telefonun ana hafızasında kalan boş alan miktarını öğreniyor. Daha sonra IFTTT WebHook servisine HTTP Post ile bağlanarak öğrendiği bilgiyi IFTTT'ye gönderiyor. IFTTT bu bilgiyi Dropbox hesabımda bir text dosyasına yazıyor.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    HA'da bir sensör tanımladım: File Sensor. Bu sensörü Configuration.yaml dosyasında oluşturdum.

    #====================================================
    # Samsung Storage
    sensor:
    - platform: file
    file_path: data/senaryo_002_***.txt
    name: *** Samsung Storage
    - platform: file
    file_path: data/senaryo_002_***.txt
    name: *** Samsung Storage
    #====================================================


    HA'yı yeniden başlatınca bu iki sensör HA'dan erişilebilir duruma geldi.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Lovelace ekranına bu iki sensörü ekledim.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Bu file sensor şöyle çalışıyor: text dosyasını düzenli aralıkta kontrol ediyor. Bir değişiklik görürse içindeki son satırı okuyor ve bunu HA'da kullanılabilir değişkene dönüştürüyor.

    Not: Burada işin tam oturmamasının ve ara çözüm bulmamın nedeni şu: Automate storage bilgisini Dropbox'a atıyor. Ama File Sensor Dropbox'a erişemiyor. Ara çözüm olarak, her gün dosyayı Dropbox'tan Raspberry Pi'ye kopyalayan bir batch hazırladım. Bu durum, bir bilgisayarın her gün açılmasını ve ilgili schedule job'ın çalışmasını gerektiriyor. Bu kopyalama işini HA'ya nasıl yönlendireceğimi henüz bulamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 19 Mayıs 2020; 23:52:13 >




  • 20 Mart'ta salon için kabinet ihtiyacımdan bahsetmiştim. Virüs nedeniyle bir süre satın alma işini ertelemiştim. Nihayet 240 TL'ye Ulusal marka 4U SOHO siyah kabinet satın aldım. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 4U kabinet Sonorous marka televizyon sephasının içine tam oturdu oturmasına ama, bu kabinetin içine tüm cihazları yerleştiremedim. İlk deneme sonrasında QNAP'tan disk sıcaklık uyarısı mesajı almaya başladım; disk sıcaklığı 50 dereceyi geçmeye başladı. Birkaç parçayı (network switch ve power soket) dışarı çıkarınca sorun çözüldü. Fan takılma yeri var, uygun bir fan ve kabinet için power ve network soket alarak sorunu çözebilirim belki. Ancak diğer cihazlar halen açıkta kaldı; dolayısıyla onların kabloları halen görüntüyü bozuyor: Turkcell Sagemcomm, Huawei HG-255a ve Alcatel fiber-LAN dönüştürücü. Satın alacağım Mini PC'yle birlikte tüm cihazları yerleştirmem için 7U kabinet gerekiyor. İkinci sorun, camın tam temperli olmaması; kabinetin içi tüm ışıklarıyla birlikte görünüyor.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Çözüm ne kadar vasat olsa da, televizyonun arkasındaki kablo karmaşasını azalttı. 7U kabinetle birlikte hedeflediğim şema şu olacak:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    * * *

    7 Mayıs'ta iRobot Roomba 980'i bir türlü HA'ya tanıtamadığımı, son çare olarak fabrika ayarlarına almaktan bahsetmiştim: "Tüm entegrasyonları kaldırıp, robot süpürgeyi resetlemek belki kesin çözüm, ama bu yöntem bugüne kadar kurduğum tüm düzeni yeni baştan yapmayı gerektirecek."

    Bu dediğimi bugün yaptım ve nihayet robotta tanımlı BLID ve şifreye Python koduyla ulaştım. Bunun üzerine HA'ya girerek iRobot'tu tanıtmayı başardım:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Bu entegrasyon sayesinde iRobot Roomba uygulamasının anlık veremediği bazı bilgilere de ulaştığımı fark ettim. Robot çalışırken anlık konum bilgisi, ne kadar alan temizlediği, ne kadar zaman çalıştığı gibi bilgileri veriyor.

    Bunları anlık haritaya dönüştüren kod örneklerine rastladım.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    https://github.com/jeremywillans/ha-rest980-roomba

    Biraz üzerinde çalışmam gerekecek.

    * * *

    HA'nın çalıştığı Raspberry Pi'nin CPU-RAM-Disk kullanımı, iç sıcaklığı gibi bilgileri ve diğer entegre cihazların donanım ve hizmet istatistik bilgilerini kaydetmek ve raporlamak için InfluxDB, Grafana, Glances kurdum. Biraz hakim olunca onlardan bahsedeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 25 Mayıs 2020; 13:31:18 >




  • Evdeki bilgisayarların HA'ya entegrasyonu benim için akıllı ev otomasyonunun önemli bir parçası. Bilgisayarların uzaktan açılması, kapatılması ve uykuya alınması konusunda yaptıklarımdan birazdan bahsedeceğim.

    Önce bu ihtiyacın neden ortaya çıktığından bahsedeyim: Evde lise çağında bir çocuğunuz varsa, derslerine ayırdığı zamanla, oyun oynama/film-dizi izlemeye ayırdığı zaman arasında bir denge kurmaya özen göstermeniz gerekir. İşte bu nedenle evde Kaspersky Safe Kids uygulamasını kullanıyoruz. En önemli kullanım amacımız bilgisayar/telefonda kısıtlı saatler yaratmak. Bu saatlerde oyun oynayamaz/film-dizi izleyemez ama dersle ilgili uygulamaları çalıştırabilir, okulun online kaynaklarından faydalanabilir.

    Sorun şu ki, kısıtlı saate girildiğinde eğer ekranda oyun çalışıyorsa veya bir film oynuyorsa bilgisayar uyku moduna geçmiyor, sürekli açık kalıyor. Bunu önlemenin bir yolu, bilgisayarı uyku moduna gönderen bir scripti uzaktan çalıştırmak. Uyku modunda olan bilgisayarı tekrar uyandırmak için de Wake on LAN hizmetinden faydalanmak. Ayrıca, gece belirli bir saatten sonra bilgisayarın kapatılması, elektriğinin kesilmesi ve sabah ders için çalışır duruma gelmesi de rutin işler arasında.

    Bilgisayarın elektriğini uzaktan yönetmek için Broadlink uyumlu akıllı bir priz kullanıyorum.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    HA'ya bu prizi şu şekilde tanıttım:

    # Broadlink akıllı priz tanımı
    - platform: broadlink
    friendly_name: Bilgisayar Prizi
    host: 192.168.1.2
    mac: '34:EA:34:90:87:7D'
    type: spmini2


    Bu prizin HA web sayfasında ve cep telefonu uygulamasında görünmesi için aşağıdaki lovelace düğmesini tanımladım:

    type: button
    tap_action:
    action: toggle
    hold_action:
    action: more-info
    show_icon: true
    show_name: true
    entity: switch.calisma_prizi
    icon_height: 70px
    name: Bilgisayar prizi


    Ekrandaki görüntüsü:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Eğer bu işaret sarı ise priz on konumda, siyah ise off konumda demektir. Üzerine tıklayarak prizi açıp-kapatmak mümkün.

    Uzaktan elle açıp kapatmak özel durumlar için faydalı. Asıl amaç akşam belirli bir saatte prizin otomatik kapanması ve sabah belirli bir zamanda otomatik açılması. Bunun için aşağıdaki otomasyonu hazırladım.

    - id: senaryo_043
    alias: Senaryo 043
    description: 00:00-08:00 arası masaüstü bilgisayarın elektriğini kapat
    trigger:
    - at: 00:00
    platform: time
    - at: 08:00
    platform: time
    condition: []
    action:
    - data: {}
    entity_id: switch.calisma_prizi
    service: switch.toggle


    Bu otomasyon gece 12 ve sabah 8'de toggle işlemi yapıyor. Yani, priz açıksa kapatıyor; kapalıysa, açıyor.

    Bilgisayarı uzaktan uyku moduna almak için IFTTT servisiyle Push2Run programından faydalandım.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Push2Run programı Dropbox'ta bir klasörü takip ediyor. Bu klasörde bir text dosyası oluşturulursa içinde yazanları okuyor ve kriterleri sağlayan tanımlı aksiyonları çalıştırıyor. Yani Push2Run her amaçla kullanılabilir. Bu örnekte uykuya almak için kullanıyorum.

    Text dosyasında "Bilgisayarı kapat", "shutdown" vb. bir ifade varsa shutdown komutunu çalıştırıyor. Ancak bu konutu /h parametresiyle çağırdığım için bilgisayarı kapatmak yerine hibernate modunda uykuya alıyor.

    Bu text dosyasını oluşturan ise IFTTT servisi. IFTTT'de bazı tanımlar yaptım. Örneğin, her gün akşam 7'de Dropbox'ta text dosyası oluşturan tanım aşağıdaki şekilde.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    HA'dan bilgisayarı uykuya göndermek için aşağıdaki scripti hazırladım.

    senaryo_001:
    alias: Senaryo 001
    fields:
    value1:
    description: 'Bilgisayar adı'
    example: 'GUREL_AIO'
    value2:
    description: 'Kapatma komutu'
    example: 'shutdown'
    sequence:
    - data_template:
    event: control_computer
    value1: '{{value1}}'
    value2: '{{value2}}'
    service: ifttt.trigger


    Bu scriptin HA web sayfasında ve cep telefonu uygulamasında görünmesi için aşağıdaki lovelace düğmesini tanımladım:

    type: button
    tap_action:
    action: call-service
    service: script.senaryo_001
    service_data:
    value1: GUREL-AIO
    value2: shutdown
    hold_action:
    action: none
    show_icon: true
    show_name: true
    entity: script.senaryo_001
    name: Masaüstü bilgisayarı kapat
    icon_height: 70px


    Ekrandaki görüntüsü:

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu



    Uykuya geçen veya tamamen kapanan bir bilgisayarı uzaktan açmak için, hem bilgisayarın BIOS tarafında hem de ağ adaptör tarafında Wake-on-LAN tanımları yaptım.

    HA'da ise şu tanımlamayı yaptım:

    # HP 22-B308 uzaktan açma
    - platform: wake_on_lan
    mac: 10:E7:C6:ED:3A:02
    name: HP 22-B308
    host: 192.168.1.252


    Bu WOL tanımının HA web sayfasında ve cep telefonu uygulamasında görünmesi için aşağıdaki lovelace düğmesini tanımladım:

    type: entity
    entity: switch.hp_22_b308
    name: Masaüstü bilgisayar


    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Bilgisayarı uzaktan açmak/kapatmak, hatta bu işi belirli zaman periyoduna veya koşula göre uyarlamak isteyenler için gerekli tüm detayları açıkladım. WOL ayarları bilgisayarın BIOS ve ağ adaptörü markasına göre değiştiği için detaya inmedim. Diğer akıllı ev otomasyon cihazlarıyla asla yapılamayacak işler HA ile mümkün hale geliyor.

    Sadece IoT cihazların yönetimi değil, aklınıza gelen her tür Internet hizmetini de HA'ya entegre edebilirsiniz. Bunun için tek kural, bu hizmetin API servislerine ulaşabilmeniz veya HTTP/MQTT ile yönetilebilmesi. Bir ara oyun platfromu Steam Online'ı HA'ya nasıl entegre ettiğimi, bundan nasıl faydalandığımı da anlatırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 27 Mayıs 2020; 16:39:55 >




  • süper bir konu elinize sağlık
  • Raspberry Pi 4'e Home Assistant ve eklentilerinin yanı sıra; InfluxDB, Grafana ve Glances kurup, istatistik toplama işini başlattıkan sonra, sistemin performansında gözle görülür düşüş başladı. Bunu bekliyordum, çünkü kurduğum uygulamalar her saniye veri toplayarak veritabanına bilgi yazıyor ve bu bilgileri analiz etmeyi sağlıyorlar.

    Daha birçok entegrasyon yapmayı da planladığımdan, bu beklediğim bir durumdu. Uzun bir süredir sunucu olarak çalışacak bir mini pc araştırıyordum. Sonunda Dell Optiplex 3070 Micro Form Factor bilgisayarda karar kıldım.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Sistemin kapasitesi şöyle: Intel Core i3 9100T, 16GB DDR4-2666 Mhz, 1TB HDD + 512 GB SSD

    Sistemi Free DOS olarak satın aldım ancak bilgisayarı açtığımda Windows kurulumuna geçti. Sanırım lisanslı olmayabilir, henüz kontrol etmedim. Ancak eğer lisanslı ise yazık olacak çünkü amacım bu PC'de Linux üzerinde Docker'lar çalıştırmak.

    Görebildiğim tek eksiği Bluetooth olmaması. Mevcut planımda Bluetooth cihazları entegre etmek yoktu ancak, yakında Xiamoi Mi Bluetooth akıllı tartı gelecek. Bu tartıyı HA'ya tanıtmak mümkün; bununla ilgili entegrasyon kodları yazılmış. Eğer bluetooth entegrasyonu şart olursa, USB'den bağlanan bir Bluetooth adaptör araştıracağım. Optiplex'in iyi tarafı çok sayıda USB girişinin bulunması.

    Docker sistemine geçmek ve HA'yı Dell'e taşımak başlı başına bir iş olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 29 Mayıs 2020; 16:3:1 >




  • Dell Mini PC'ye Ubuntu kuracağım ancak altından kalkamadığım bir sorun var. Evde USB stick yok; bu PC'de DVD/CD yok. UNetbootin programını indirdim bilgisayara. Bu program USB stick veya DVD/CD olmadan OS kurmayı sağlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca OS yüklenmeden önce seçenek getiriyor.

    Sorun şurada: Bilgisayarın boot partition diski 1 TB HDD, yavaş bir disk. Windows buraya kuruldu. Hızlı olan 512 GB SSD ise formatsız durumda.

    Amacım Ubuntu'yu SSD'ye kurmak. Önce SSD'yi Mini Tool Partition Wizard ile Ext4 olarak formatladım ancak Windows bu diski görmedi. Bu sefer SSD'yi ExFAT olarak formatladım; Windows'tan diske ulaşabiliyorum ancak UNetBootin programından D diski seçemiyorum.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    SSD'yi NTFS olarak formatladım, sonuç değişmedi. FAT32'yi de denedim; işe yaramadı.

    Ubuntu'yu ikinci disk olan SSD'ye nasıl kuracağım bilmeyece dönüştü.

    Belki açılışta boot partition değiştirebilirim ama bu sefer Windows'a da ulaşamayacağım için ve CD/DVD-USB stick olmadığından çıkmaz sokağa gireceğim.




  • Selam,

    Neredeyse ilk sürümlerinden bu yana HA kullanan biri olarak konuyu görünce çok sevindim. Bir merhaba demek istedim
  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Millet yanlışlıkla windows olan main partitiona kurduğu için 'Show all disks' seçeneğini kaldırmışlardı. Şu hala çalışıyor olabilir:

    unetbootin installtype=USB targetdrive=D:\

    Bkz: https://sourceforge.net/p/unetbootin/wiki/commands/#targetdrive



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 30 Mayıs 2020; 17:26:23 >
  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Selam,

    Anladığım kadarıyla elinizde bir Linux bilgisayar var. Eğer sokağa çıkmak nasılsa yasak biraz uğraşırım diyorsanız PXE ile yeni aldığınız bilgisayarı boot edip Network üzerinden Ubuntu kurabilirsinizhttps://www.tecmint.com/install-ubuntu-via-pxe-server-using-local-dvd-sources/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zwandar

    Selam,

    Anladığım kadarıyla elinizde bir Linux bilgisayar var. Eğer sokağa çıkmak nasılsa yasak biraz uğraşırım diyorsanız PXE ile yeni aldığınız bilgisayarı boot edip Network üzerinden Ubuntu kurabilirsinizhttps://www.tecmint.com/install-ubuntu-via-pxe-server-using-local-dvd-sources/
    Bilgisayarın BIOS'undan açılış seçeneklerini incelerken Network boot seçeneği de görmüştüm. Denemeye değer, sağolun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Febz11

    Millet yanlışlıkla windows olan main partitiona kurduğu için 'Show all disks' seçeneğini kaldırmışlardı. Şu hala çalışıyor olabilir:

    unetbootin installtype=USB targetdrive=D:\

    Bkz: https://sourceforge.net/p/unetbootin/wiki/commands/#targetdrive
    Dökümantasyonda komut satırından parametre verildiğini fark ettim, hatta bu seçenek de vardı ama GUI'den izin vermiyorsa işe yaramaz diye düşünmüştüm. Hemen deneyebilirim.

    Not: Dell bilgisayarın 1TB HDD kısmına daha önce Ubuntu kurmuştum. UNetBootin'in parametrik kullanımını başka bir Windows bilgisayardan şöyle denedim: Ubuntu ISO kurulum paketini USB HDD'ye atıp, bu USB ile Dell bilgisayarı boot etmeyi planladım. Nasıl olduysa Dell'in boot seçeneklerinden USB HDD'den açılış yapabildim. Ancak gitti USB HDD'ye kurulum yapmaya başladı :) İptal edip, Dell'i 512GB SSD'den açmayı denedim. Karşıma Ubuntu kurulum menüsü geldi. Bu iyi haber (nasıl olduysa SSD'ye UEFI boot kopyalamışım). Kurulum adımlarında sıra disk seçimine gelince ısrarla 1TB'lık HDD'yi buldu, seçenekler arasında SSD'yi göstermiyor (Disk formatını FAT32 yapmıştım). Başka yöntemler de deneyeceğim. Sırada bilgisayarı Ubuntu ile açıp SSD'ye UNetBootin ile ikinci bir Ubuntu kurmaya çalışacağım. Diğer yöntem de Network PXE hizmeti kurmak. Bunu yıllar önce şirket ortamında uzaktan OS kurulumları için uygulamıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 30 Mayıs 2020; 20:2:30 >




  • HA'yı mini pc'ye taşıma işinde beklemediğim bir durumla karşılaştım. Amacım PC'ye ubuntu kurmak ve Docker üzerinde HA çalıştırmaktı. Ancak bunun arkasını iyice araştırmadığımı fark ettim. HA'nın dört farklı kurulum modeli var.

    1) Raspberry Pi, Tinkerboard, Odroid, Intel NUC cihazları için hazırlanmış özel HA image kurulumu

    2) Oracle VirtualBox, Hyper-V, VMWare sanallaştırma platformları için özel HA image kurulumu

    3) Docker üzerine HA Core+Supervisor veya HA Core kurulumu

    4) Python Virtual Environment üzerine HA Core kurulumu

    Dell pc'yi satın alırken planım Docker kurulumuydu. Ancak HA'yı geliştiren ekip docker üzerine Supervisor kurulum desteğini durdurdu. Bunun nedeni, Supervisor'ın çok karmaşık bir bileşen olması ve OS ile olan derin bağlantısından dolayı sorunlarının çözümünün de zor olması. Bunun yerine docker üzerine sadece HA Core desteği veriyor. Ancak Supervisor olmadan eklentiler kurmak/güncellemek çok zor hale geliyor. Bu, benim gibi yeni başlayanlar için iyi bir seçenek değil.

    Bu durumda geriye diğer seçenek kalıyor: Ubuntu üzerine Oracle VirtualBox kurulumu yaparak HA VirtualBox image kurulumu yapmak. Kullandığım Windows dizüstü bilgisayara VirtualBox kurup üzerinde HA çalıştırdım. Karşılaştığım tek sorun, ağ performansının kötü olmasıydı. Bu sorunu çözmek için Ubuntu tarafında VirtualBox ağ ayarlarını incelemem gerekecek. Ayrıca diğer uygulamalar için VirtualBox'lara gerek olmayabilir (AdGuard, MySQL, InfluxDB, Grafana, Glances, vb.): bu uygulamaları doğrudan Ubuntu'ya kurabilirim.

    Diğer konu ise Dell pc'ye Ubuntu kurulumunda SSD'yi gösteremiyor olmam. Yıllar önce aldığım eski USB HDD'ye BalenaEtcher programıyla Ubuntu ISO dosyasını aktardım. Dell pc'nin boot order ayarlarından USB HDD'den açılış yapmasını sağladım.

    Tam da olması gerektiği gibi, Dell pc'ye USB HDD'deki Ubuntu setup programından kurulumu başlattım. Ancak kurulum yapılacak diski seçme ekranı geldiğinde setup programı SSD'yi görmüyor (burada 232GB olan USB HDD; 930GB olan da Dell pc'deki 1TB HDD; ikisinin de Toshiba olması ilginç tesadüf).

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu

    Bunun olası nedeni SSD'nin formatını Ubuntu setup programı tanımıyor olabilir. Bunun için yapılacakları araştırmak gerekiyor. Zaten Dell pc'yi 1TB'lık HDD'den Ubuntu'yla açıyorum. Mevcut Ubuntu işletim sisteminden SSD'ye erişip, formatlayabilirim belki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 31 Mayıs 2020; 12:52:44 >




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    Docker üzerine ha core ve supervisor desteği henüz tam durdurulmadı, ertelendi ve hala tartışılıyor. Bendeki kurulum da böyle. Bildiğim kadarıyla HA kullanan çoğu insanın da böyle (anket sonucu). Ekip bu desteği durdurursa tam kendi bacağına sıkmış olur. Umarım bir çözüm bulurlar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Febz11

    Docker üzerine ha core ve supervisor desteği henüz tam durdurulmadı, ertelendi ve hala tartışılıyor. Bendeki kurulum da böyle. Bildiğim kadarıyla HA kullanan çoğu insanın da böyle (anket sonucu). Ekip bu desteği durdurursa tam kendi bacağına sıkmış olur. Umarım bir çözüm bulurlar...
    Ben bu durumu şöyle yaşadım: Ubuntu'ya docker kurdum. Ardından şu bağlantıdaki adımları izleyerek Hass.io kurmak istediğimde kuruluma izin vermediğini gördüm. Açık şekilde desteğin durdurulduğunu yazıyor ve kurulumu iptal ediyor. Anladığım kadarıyla mevcut kullanıcılar için destek devam edecek ama yeni kurulumlar önlenmeye çalışılmış.
    https://www.juanmtech.com/set-up-hassio-in-docker-and-in-an-ubuntu-server/

    curl -sL "https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/supervised-installer/master/installer.sh" | bash -s




  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    curl -sL "https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/supervised-installer/master/installer.sh not supported" ile halen kurulabiliyor görünüyor, ya da uyarı çıktığında yazılıyor "not supported". Ancak yarın ne olacağını ben de bilmiyorum. Şu durumda supervisor'un da ne kadar gerekli olduğu tartışmasız ortada. O yüzden riske girmeden VM ile devam etmek mantıklı olabilir. Ben yine de gittiği yere kadar zorlamaya devam edeceğim.

    Bu arada Ubuntu'nun LTS versiyonunu kurmak daha mantıklı uzun dönem destek için; 16,18,20 gibi çift sayılı versiyonları...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 31 Mayıs 2020; 18:50:3 >
  • Bu arada core kullanmak o kadar zor değil bence. Sanal makine çalıştırmaktan daha kolay geliyor bana. Ben bi süre hassio kullandım ama yakın zamanda tekrar core’a döndüm. Kullanmayı planladığınız kaç addon var?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.