Şimdi Ara

Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
33
Favori
9.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zwandar

    Bu arada core kullanmak o kadar zor değil bence. Sanal makine çalıştırmaktan daha kolay geliyor bana. Ben bi süre hassio kullandım ama yakın zamanda tekrar core’a döndüm. Kullanmayı planladığınız kaç addon var?
    Merak edip entegrasyonlara baktım. HA add-on tarafında 16, HAC tarafında 8 entegrasyon var. Aslında sorun addon eklemek değil de, HA'yı Supervisor ile tanımış olmam. Bir de linux tarafına yabancı olmam. Sanıyorum Supervisor olmazsa manuel ekleme denilen adımları uygulayacağım. Yani, ilgili addon'un config dosyasına müdahale edeceğim ve ilgili dosyaları belirttiği yerlere kopyalayacağım. Bir pc'yi bu işe ayırdığım için docker kurup HA core kurup denemekten sorun olmaz. Bu aralar Ubuntu os tarafını öğrenmek için bir iki kitabı okumaya başladım bile.

    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu


    Boyumu aşan işler: Raspberry Pi 4 ile ev otomasyonu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 1 Haziran 2020; 9:34:30 >




  • Zwandar kullanıcısına yanıt
    Ben esphome, grafana, influxdb, mariadb, portainer, deconz, unifi, visual studio code ve birkaç tane de custom addon kullanıyorum; benim için olmazsa olmaz bunlar, gerçekten elim kolum bağlanır... Tamam influx, grafana, unifi vs direk sisteme kurup çalışabilirim ancak deconz ve esphome'un HA core'a tam entegrasyonu bir başağrısı, custom addonlar ise bildiğim kadarıyla zaten mümkün değil...
  • Bahadir.Gurel B kullanıcısına yanıt
    hacs tarafında birşey yapmaya gerek yok, bunlar direk ha core ile çalışıyor. Bazı supervisor addonları ise hiç sorunsuz ubuntudan çalıştırılabilyor. Mesela sizdeki mqtt ve glances'ı direk ubuntuda docker olmadan, adguard'ı ise synology'de docker ile çalıştırıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 1 Haziran 2020; 9:40:40 >
  • Febz11 F kullanıcısına yanıt
    Epey yakın şeyler kullanıyormuşuz =)

    Bende de mariadb, grafana, unifi, deconz, influxdb var hali hazırda. Portainer yerine Fedora 32'ye geçince Podman / cockpit kullanmaya başladım. Hemen hemen 2.5 yıldır deconz kullanıyorum HA entegrasyonu epey kolaydı. özellikle phoscon pwa'ya geçince daha da kolay oldu bence. HA config flow üzerinden Configuration.yaml dosyasına hiç ekleme yapmaya gerek kalmadan tamamen arayüzden entegre edebiliyorsunuz.

    Zaman zaman akıllı evler ile ilgili yazılar yazıyorum.https://www.aklimevde.com/2020/04/26/guclu-bir-bilgisayarla-evde-ne-yapilir/ kullandığım servisleri burada da yazmıştım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zwandar

    Epey yakın şeyler kullanıyormuşuz =)

    Bende de mariadb, grafana, unifi, deconz, influxdb var hali hazırda. Portainer yerine Fedora 32'ye geçince Podman / cockpit kullanmaya başladım. Hemen hemen 2.5 yıldır deconz kullanıyorum HA entegrasyonu epey kolaydı. özellikle phoscon pwa'ya geçince daha da kolay oldu bence. HA config flow üzerinden Configuration.yaml dosyasına hiç ekleme yapmaya gerek kalmadan tamamen arayüzden entegre edebiliyorsunuz.

    Zaman zaman akıllı evler ile ilgili yazılar yazıyorum.https://www.aklimevde.com/2020/04/26/guclu-bir-bilgisayarla-evde-ne-yapilir/ kullandığım servisleri burada da yazmıştım
    Merhaba, yazdıklarınızın bir kısmını okuma fırsatı buldum. Elinize sağlık, çok akıcı şekilde anlatmışsınız. Akıllı ev meraklılarına tavsiye ederim.




  • HA'ya bir süre ara vermek zorunda kaldım; çünkü birkaç günüm Dell OptiPlex 3070'teki SSD'ye Ubuntu, VirtualBox ve HA kurmakla geçti. Mart'ta ilk defa HA ve Raspberry Pi'ye başladığımda ne kadar acemilik yaşadıysam, aynı şey bugün linux dünyası ve Ubuntu için de geçerliydi. Otuz yıl boyunca Microsoft pencerelerinden ekmeğimi kazandığım için, bir gün olsun aix/unix/linux dünyasına girme fırsatı bulamamıştım. Boot partition'ı HDD'den SSD'ye taşımak bile bir-iki günüme mal oldu, ama bir şeyleri bozmadan da öğrenilmiyor.

    Nihayet SSD'ye Ubuntu kurabildim. Basit işlemler bile çok zamanımı aldı: Örneğin swap partition oluşturmak, TCP/IP tanımlarını DHCP'den sabit IP'ye dönüştürmek, vb. detaylar. VirtualBox kurulumunu terminalden beceremediğim için GNOME GUI kurmak zorunda kaldım. Ancak halen altından kalkamadığım bir konu, VNC veya RDP ile masaüstüne bağlantı kurduğumda karşıma gri bir ekran gelmesi.

    Bu arada bilgisayara VirtualBox kurdum ve üzerinde HA VDI image ile bir sanal bilgisayar açtım. Raspberry Pi'ye göre çok kısa sürede HA kuruldu (VirtualBox'ta 4GB RAM ayırmıştım). Ardından 530GB'lık HA snapshot image dosyasından restore işlemi yaptım ve sonunda tüm HA konfigürasyonlarım ve entegrasyonlar karşıma geldi.

    Bu bölümde gelen önerileri dikkate alacağım. Örneğin InfluxDB, Grafana, Glance, AdGuard gibi uygulamaları HA'dan kaldırıp Ubuntu'ya doğrudan kurmayı planlıyorum.

    Not: RDP sorununu araştırırken Ubuntu'da firewall'ın açık olduğunu fark ettim ve 3389 için gerekli kuralı tanımlayınca, Windows'tan Ubuntu'ya RDP yapabildim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 4 Haziran 2020; 14:12:45 >




  • Merhaba, akıllı ev konusunda biraz yeniyim. HA'nın Smartthings, IFTTT gibi hazır ve kolay sistemlere olan üstünlüğü nedir acaba? Bu kadar uğraşınıza değiyor mu onu merak ediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xaeroxx

    Merhaba, akıllı ev konusunda biraz yeniyim. HA'nın Smartthings, IFTTT gibi hazır ve kolay sistemlere olan üstünlüğü nedir acaba? Bu kadar uğraşınıza değiyor mu onu merak ediyorum.
    Diğerlerine göre artıları da var eksileri de. Akıllı ev otomasyonuyla ilgilenmeye başladığımdan beri piyasadaki tüm yazılımları incelemeye çalıştım. Az çok tecrübelerime dayanarak kıyaslarsam, şöyle bir sonuç çıkıyor.

    1) Maliyet vs Emek/Zaman: Hayatımıza kolaylık katan ufak çaplı veya devasa yüzlerce yazılım var. Bu yazılımlar eğer ticari amaçla geliştirilmişse, bir şekilde sizden karşılığını istiyorlar. Örneğin, Life360 gerçekten de iyi bir yazılım. Cep telefonlarının GPS bilgilerini kullanarak günlük yaşamınızda ihtiyaç duyduğunuz ve hayatınızı kolaylaştıran "olsaydı harika olurdu" dediğiniz şeyleri mümkün kılıyor. Ancak temel özelliklerini ücretsiz sunarken, biraz daha gelişmiş şeyler istediğinizde aylık abonelik istiyorlar. Bu, hemen her akıllı ev otomasyonu yazılımında geçerli. Özetle şunu söylüyorlar: "Biz sizin zamanınızı ve emeğinizi bu işe ayırmanızı istemiyoruz; bu yükü sizin sırtınızdan alıp, karşılığında bir bedel talep ediyoruz." Bu gerçekten de mantıklı bir varsayım. Sonuçta günlük yaşamınızda her işe ayırdığınız zaman ve emeğin size bir bedeli var. Bu konulara ne kadar vakit ayırabilirsiniz? altyapınız yeterli mi? gibi sorular belirleyici olacak (bunlar HA'nın eksileri). Eğer zamanınızı ve emeğinizi buna adarsanız, ödeyeceğiniz aylık ücretleri ortadan kaldırıyorsunuz (HA'nın artısı). Hayatımın 35 yılı bilgisayar sektöründe geçtiğinden bu işler bana keyifli gelse de, çoğu kişiye çok sıkıcı gelecektir.

    2) Yetenekler: Home Assistant, aynı Linux veya Python gibi hem kullanımı ücretsiz hem de sınırları olmayan bir yazılım (HA'nın artısı). Her ticari paketin yapabilirlik sınırları var. Bu sınırları belirleyen şey, o ürünleri geliştirenlerin yetenekleri değil, müşteri ihtiyaçlarının kapsamı. Müşteri portföyünden gelmeyen şeyler haliyle bu yazılımlarda bulunmuyor. Zamanında SmartThings, IFTTT gibi pek çok yazılımı incelerken yapabildiklerinden çok, boyunun uzanamadığı şeyler çok canımı sıkmıştı. Home Assistant ortamında boyunuzun yetmeyeceği hiçbir şey yok. Çünkü hem HA'yı geliştirenler hem de eklentileri geliştirenler, ticari ürünleri geliştirenlerin tam tersine, "bu da mümkün mü?" sorusuyla yola çıkıp, fikirlerini paylaşan ve GitHub platformundan gönüllü olarak ortak çalışan meraklı insanlar. Aradığınız şeyi bulamadınız mı? Python bilginizle kendiniz yazın ve sisteme ekleyin. Dünya üzerinde herhangi bir standart yoluyla veri paylaşan ve kontrole olanak veren her tür yazılımı veya donanımı pratikte HA'ya entegre edebilirsiniz. Tek koşul o cihaz, servis veya yazılımın sizin onu kontrol edebileceğiniz araçlarını/kütüphanelerini/portlarını size sunması.

    3) Verilerin gizliliği: Ticari yazılımlara kişisel verilerinizi emanet ettiğinizde bunun bir şekilde kullanıldığını da kabul ediyorsunuz. En iyi ihtimal anonim veri toplayıp, servisin kalitesini arttırmak. Ancak daha ötesinin de olduğuna şahit oluyoruz. HA'ya geçtiğinize tüm kişisel verilerinizin sadece sizde kaldığından emin oluyorsunuz (HA'nın artısı). Hatta kimseyle bilgi paylaşmayarak cep telefonlarından veri toplayarak ev otomasyonunun geliştirilmesi de buna dahil.

    4) Stabilite: Home Assistant'ı Linux veya Python'dan ayıran şey stabilite sorunu (HA'nın eksileri). Çünkü birkaç yıllık bir ürün. Versiyonunun 0.1xx ile başlamasından da anlaşılabilir. Ticari yazılımlar ise bundan para kazandıkları için stabil olmak zorundalar. Bu nedenle zorunlu haller haricinde olur olmaz güncelleme gelmez. Dokunulmayan sistem en sağlam sistemdir. Bunun tersine, HA sürekli güncellenir çünkü her gün yeni özellikler katılırken, eskiyenler kaldırılır, hatalı olanlar düzeltilir. HA'yı kullanmak için bir tane Test bir tane de Geliştirme ortamına ihtiyacınız olur.

    Bu faktörler beni akıllı ev otomasyonundan anladığım bu noktaya getirdi. Daha da önemlisi, hiç bilmediğim bir vizyonu açtı karşıma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 26 Haziran 2020; 13:43:41 >




  • Ayrıntılı bilgi için çok teşekkürler. Bu işe kalkışan kimsenin yaptıklarınızı sıkıcı bulacağını sanmıyorum. Ama ciddi bir altyapı, vakit ve cesaret gerektiren bir şey. Bu konuda sizi tebrik ediyorum. Umarım istediğiniz gibi bir otomasyona ulaşırsınız sonunda :)

    Gizlilik konusunda size hak versem de, her ne kadar ticari yazılımlara güvenilemese de, Google ve diğer kullandığımız ürünlerin güvenliği de tartışılır. Evimizde sürekli bizi dinleyen bir asistan var sonuçta, düşüncesi bile ürpertici aslında..
  • düşündüklerimin aynısını düşünen birisini buldum. şu an çok mutluyum.

  • İçerisinde oldukça faydalı bilgiler bulunduran bir konu olmuş. Ellerinize sağlık.

  • Devamını okumayı bekliyorum 😀

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu benim için o kadar değerli o kadar bulunmaz hint kumaşı ki hiçbir yerde bulunmayan bilgiler içeriyor. Çok teşekkürler hocam takipteyim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam bu işleri yeni yeni araştırıyorum da raspberry pi alınca Samsung smartthings gibi cihazlara gerek kalmıyor mu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Açık kaynak kodlu akıllı ev projeleri için ansiklopedi seviyesinde bir konu olmuş Bahadır Bey, teşekkürler.


    Tarayıcı ekranımda sayısı belirsizi sekmeler açık, hepsi benzer konular üzerine, soldan itibaren sırayla okuyup gereklileri sık kullanılanlara alıyordum, ta ki bu sayfaya gelene kadar. Demir attım. Tek sorun forum sayfasının en son sekmelerden biri olması :) keşke sondan başlasaydım, elektronik müh olmama rağmen (Üniv de java, CSharp projelerimiz olmuştu) yazılım konusu çok derin ve ayrı bir uzmanlık alanı olduğu için, çokça google etmemi de gerektirdi açılan başlığa ilintili konular.


    Bende yıllardır akıllı ev konularına ilgili ve meraklıyım, zaman bulabildim, gerekli donanımları (RespbPi4, sonoff röle ve ısı algılama, ardunio Uno ve kızılıötesi modül v.s) ancak toparlamaya başladım, hatta Respb hala kargo yollarında..


    Evde çalışan öncelikle Samsung Tizen akıllı TV, Roborock S5Max, kombi, hava nemlendirici, hava filtreleme vs gibi cihazları bir otomasyon bünyesinde otomatikleştirmek istiyorum, ve planım HomeBridge Raspberry imagını Raspb üzerine kurup, IOS (Siri) ve Mac üzerinden otomasyona hakim olmak ve adım adım ilerlemekti, ama siz tercihen Home Ass kurup Homebrigde eklentisi ile çözmüşsünüz bunları, hatta server aşamasına gelmişsiniz. Şu an ise Home Assistan ile yapmak daha mı iyi olacak kararsız kaldım açıkçası, kıyaslama yapabilirmisiniz kısaca.





  • Bende kurmak istiyorum ama zahmetli görünüyor. Telefona bildir gelsin istediğim otomasyon işleri var. Bunları nasıl yapıyoruz mesela?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • punis_her P kullanıcısına yanıt

    Hocam konu shibi değilim am şöyle söyleyeyim. Homebridge kurulumu ve yönetmesi bence gayet kolay. Ben bir Pi Zero WH üzerine kurdum, 7/24 açık. Hue sistemimdeki üçüncü parti ampulleri, LG webOS televizyonu bu sayede HomeKit üzerinden kontrol edebiliyorum. Hatta Websocket plugini yükledikten sonra aynı ağ üzerindeyken http komutları ile çalışan buton oluşturdum, Tasker yardımı ile Samsung S8'in Bixby tuşuyla HomeKit sahnelerini ayarlayabiliyorum. Tabii buton ayarı HomeKit üzerinden yapılıyor.


    Anlayacağınız üzere, Homebridge, fabrikadan uyumlu olmayan cihazları Apple HomeKit ile uyumlu hale getiriyor, amacı da bu zaten. Home Assistant ise başlı başına bir HomeKit muadili. Eğer bütün mobil cihazlarınız Apple ise ve sisteminizi basit tutmak istiyorsanız Homebridge öneririm. Ben şahsen böyle yapıyorum. Yine biraz teknik bilgi gerektiriyor tabii ki, fakat Home Assistant kadar zor değil.

  • Keenetic cihaza kuran oldu mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende pi4/8gb alarak HA kurdum. Yeni yeni alışmaya çalışıyorum. Duckdns üzerinden dışarıdan kontrol edebiliyorum. Adguard kurdum. LG TV, Epson yazıcı, Xiaomi Nem cihazı, Google Nest Mini, Conbee 2 Zigbee Hub gibi şeyleri kurdum. Yolda da bayağı sensör var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana şöyle kolay bulunabilir ve fiyatı cok yuksek olmayan kapi-pencere, hareket ve isi-nem sensoru onerisinde bulunabilir misiniz
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.