Şimdi Ara

dizel arabalar ve kullanma tekniği bilgileri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
5
Favori
134.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kursunasker

    Aslında her markanın vermesi lazım bunu. Genelde Almanya sitelerine bakıyorum markaların. Almanlar daha çok teknik bilgi veriyor özellikle de hacimli pdf katalogların içinde.
    Neyse, bir tuning sitesinde vardı corsa 1.3 CDTi'nin tork grafiği. Tuning yaptıktan sonraki artışı göstermek için standart tork ve güç eğrilerini sunmuşlar. Tuning'den sonraki eğrileri sildim karışıklık yaratmasın diye. Biraz küçük ama bilgisayarına kaydedip oradan açarak büyütebilirsin. Gri olan çizgi, tork eğrisi. Siyah olan çizgi, güç eğrisi. Sol taraf gücü gösteriyor kW olarak, sağ taraftaki rakamlar torku gösteriyor, Nm olarak. Bu grafik çok hassas olarak göstermeyebilir ama 1750-2500 d/d arası aşağı yukarı aynı kalan 170 Nm'lik bir tork var. Ama daha geniş bakarsak, 1700 ile 3700 d/d arasında tork düzeyinin yüksek olduğunu görüyoruz. Araç bu devirlerde kullanıldığında en iyi performansı verir. Teknik olarak, 3700 d/d'nin üzeri en yüksek vites dışında bir işe yaramıyor. Küçük viteslerde hep daha yüksek bir vites olduğu için, vites yükseltip, yüksek torktan ve düşük yakıt tüketiminden yararlanmak gerekiyor. Bu nedenle dizeli kullanmak daha kolay ve zevkli. 5000 d/d'deki tork 1000 d/d'dekiyle aynı, dikkatini çekerim !
    [simage][/simage]


    ekte verdiğin dosya sanırım opel corsanın tork eğrisi ama malesef açılmıyor.




  • Bir daha deniyorum.

     dizel arabalar ve kullanma tekniği bilgileri
  • Kurşunasker dostum çok sağol.cok yararlı bilgiler verdin bana. birazdan 400kmlik bi yola çıkacagım bu bilgiler çok iyi oldu.Bu forumu gerçekten seviyorum.Çok şey katıyor insana.
  • kursunasker teşekkürler, yalnız şimdi bi çelişki var
    maksimum torkun verildiği devir en tasarruflu en iyi devir ama düşük devirdede kurumlanma oluyo; napcaz
  • Kurumlanma oluyor ne demek? Koyu duman çıkıyor demek mi?

    Yukarıda başka bir dostumuz da sormuştu bununla ilgili bir şey.
    Motor yeni çalıştığında, dizellerde de benzinli araçlarda egzozdan koyu bir duman çıkar. Dizellerin dumanı daha siyah renkli olur. Motor ısınınca normale döner. Benzinli araçlarınki de normal dumanın biraz daha koyusu, yoğunu olur.

    Bazen önümde bir dizel araç giderken görüyorum. Hızlanmak için birden gaza basınca siyah duman çıkıyor. Yeni araçlarda da oluyor. Sanıyorum, bir kaç saniyeliğine de olsa motor yakıtı çok iyi yakamıyor ve bu arada daha koyu duman çıkıyor.
    Normal sabit gazda giderken koyu duman çıkıyorsa aracı kontrol ettirmek lazım.

    Motorun içinde kurumlanma olması ancak yakıtın düzgün yanmamasıyla olur. Motor yüksek torkunu verdiği devirlerde en iyi verimle çalıştığı için kurumlanma olmaması gerekir. Motorun zorlanacağı, rahat çalışamayacağı kadar düşük devirlerde kullanılması durumunda kurumlanma olabilir, çünkü yakıt çok verimli yakılamayabilir. Bu nedenle doğru devirde kullanmak çok önemli, gerekenden düşük devirde kullanmak da iyi değil, yüksek devirde kullanmak da.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ahmey

    kursunasker teşekkürler, yalnız şimdi bi çelişki var
    maksimum torkun verildiği devir en tasarruflu en iyi devir ama düşük devirdede kurumlanma oluyo; napcaz

    Arkadaşlar bu konuda ben zaten bi topic açtım "dizelde kurumlanma" diye
    bu konuda gerçekten uzun tartışmalara ihtiyacımız var
  • Kurşun asker verdiğin teknik bilgiler ışıgında 670km yol yaptım.3/4 depo bezinle (yakşalık 35lt) ancak şöyle bir sorun var dizel araçlarda ne kadar devir düşük olursa o kadar iyi mantığı ne kadar doğru? Mesela dik bir yokuşu 4. vitesle 3000 devirlemi çıkmak iyi yoksa 5. viteste 2000 devirlemi? Düşük devirde dizel araçlarda kurum yapma sorunu var?Bu konuda bilgi verirsen sewvinirim
  • Dizelde kurum sorunu başka bir topikte ele alınıyormuş. Benim de çok iyi bildiğim bir konu değil.
    Ama kullanım açısından yorumda bulunabilirim.
    Motor verimli bir devirde çalıştığı sürece, herhangi bir arıza da yoksa, kurum yapması için bir neden yok.
    En düşük devir ne olmalı kullanırken sorusunun cevabı, aracın motorunun çekebildiği en düşük devir.
    Yani motor teklemeyecek, hissizleşmeyecek, sesi ya da titreşimi değişmeyecek. Böyle yapıyorsa, vites küçültmenin zamanı gelmiş demektir.
    Geçen gün bir yokuşu çıkıyordum beşinci viteste 90 ile, motor beni şaşırtan bir şekilde iyi çekiyordu. Gaza da daha fazla basmam gerekmemişti.
    Ama araçta tek kişiydim. Benzer bir durumda 3-4 kişi ve/veya yük de olabilir, klima açık olabilir vb.
    O zaman vites düşürmek gerekebilirdi.
    Eğer gaz pedalına daha fazla basmadan araç çıkıyorsa yokuşu, yani hızı fazla düşmeden, o zaman vites değiştirmeye gerek yok.
    Örneğin düz yolda giderken beşinci viteste 100 km/s ile giderken yokuşa gelince 90'a düşmüş olabilir, bu normal ama, daha da düşüyorsa, o zaman vites küçültmek gerekebilir.
    Bence en doğru ölçü, motoru dinlemek (motorun sesi, tepkisi) motor zaten kendini belli ediyor zorlandığında.

    Benim motorun torku 2000 d/d'de 160 Nm. Başka bir dizelin torku aynı devirde 240 Nm olabilir, o araç o devirde zorlanmayabilir vb.

    Yüksek viteste kalmak, verimli (motorun çekebildiği) devir aralığında kalmak koşuluyla verimli, aksi halde motor verimli çalışamamış oluyor.

    Yakıtı az harcamak bakımından diğer bir konu da yokuşta düzlükteki hızı korumaya çalışmak. Bu durumda gaza daha çok basmak gerekiyor. Yakıt tüketimi de artıyor. Mümkünse gaz pedalının konumunu sabit tutmak (daha çok basmamak), gerekiyorsa da vites küçültmek, yakıt tüketiminin fazla artmaması açısından yararlı.
    Otoyolda hız zaten yüksek olduğu için gazı sabit tutmaya çalışıyorum. Örneğin düzlükte 130 km/s ile giderken yokuşta bazen 110 km/s'ye düşüyor sabit gazda. Hızı sabit tutmak için gaza basarsam çok daha fazla yakıyor tabii. Yokuş aşağı inerkense, çok hızlanmak istemediğim için hızımı sabit (örneğin, 130'da) tutacak şekilde gaz veriyorum. Daha fazla hızlanıp yakıtı hava sürtünmesine feda etmek istemiyorum.




  • evet topiği açan kişi olarak uzun süredir ayrı kaldım (malum tatil) yeni geldim. bende bi dizel kullanıcısı olarak arabamın uzun yol izlenimlerini yazayım.
    arabam 2005 fiesta tdci. bu yaz yaklaşık 7500 km yol yaptım. aracım yol sesini biraz fazla aldığını itiraf etmeliyim. ayrıca kronik kapı sesleride yok değildi hani.
    ancak yakıt beni fazlasıyla memnun etti. sürekli full bagaj ve 3 kişi+klima gitmeme rağmen 4.5-4.8/100km arası yaktı. tabi bu değerler 120-130 km hızla. (otobanda 150-160) bu arada en azından 1 depoyu 90-100 km ile denemek istememe rağmen hiç dayanamadım. dayanan arkadaşları tebrik ederim.
    tabi dizelin tadını rampalarda sürdüğümüde belirtmek isterim. yani sonuç olarak genelde arabama iyi not verdim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: umut976

    Kurşun asker verdiğin teknik bilgiler ışıgında 670km yol yaptım.3/4 depo bezinle (yakşalık 35lt) ancak şöyle bir sorun var dizel araçlarda ne kadar devir düşük olursa o kadar iyi mantığı ne kadar doğru? Mesela dik bir yokuşu 4. vitesle 3000 devirlemi çıkmak iyi yoksa 5. viteste 2000 devirlemi? Düşük devirde dizel araçlarda kurum yapma sorunu var?Bu konuda bilgi verirsen sewvinirim




    torkun yüksek olduğu devirde kullanırsan araba rampada daha iyi çıkar
  • Bir tuhaflık var bende HDI 110 HP olanından var... 1000 civarı km yapıyorum şehir içi... şehir dışı 1400 gördüm... Bu yaz çeşmeye giderken...

    Birde aklıma gelmişken vites değiştirme sırasında 3500dd demişsin ben 3000 deviri geçmem... SAnırım o aralıkta daha az yakıyor...

    sende 1,6 ve 1,4 HDI olanların tork eğrileri var mı paylaşabilirmisin...


    quote:

    Orjinalden alıntı: kursunasker

    Dönüşte başka yoldan geldim, bu sefer 110 km/s hızı aşmamaya dikkat ederek. Antalya ve Kemer arasında 2-3 gün kullandıktan sonra, Denizli üzerinden Bergama'ya ve oradan dönüp Susurluk'a ulaştım. 1000 kilometre civarında geçmiştim, depoyu doldurunca ortalama yakıt tüketimi 4.7 litre civarındaydı. Bazı yokuşlarda biraz fazla hızlı gitmiş olabilirim.
    Ama normalde hızlı otoyol sürüşlerini içermeyen şehirlerarası yollarda 5 litre civarında tüketiyor. Ama ekonomik ve dikkatli kullanımla tabii. Yani, gereksiz yere devir yapmayarak, zamanında üst vitese geçerek.
    Yokuş aşağı boşa atmak gibi bir şey yapmıyorum çünkü yakıt tüketimini düşürmüyor, arttırıyor. Hızı sabit tutacak bir vites seçilip inildiğinde, motor yakıtla değil aracın ağırlığının oluşturduğu kuvvetle dönüyor. Gaz verilmezse, yakıt tüketimi sıfır oluyor. Boşa atılırsa, bu sefer motoru rölantide tutmak için belli bir yakıt tüketilmesi gerekiyor. Yol bilgisayarlı başka araçlarda bu açıkça görülüyor.

    Diğer arkadaşımızın sorusuna gelince:
    Şahin örneğini, Şahin ve 307 1.4 Hdi bile minibüslerden ve kamyonlardan hızlıdır anlamında verdim.
    Hayır, minibüs ve kamyonlar daha hızlıdır diyen varsa, buyursun rakamları sunsun.

    Yanlış viteste yanlış devirde yakalanınca her araçta olabilir böyle şeyler. 70 beygirlik bir dizel motorun yüksek performanslı olacağını kimse iddia edemez.
    Buradaki iddia şudur:
    1- Bu araç çok ekonomiktir.
    2- Günlük kullanımda yeterli performansa sahiptir

    Herkes ticari araçların çok performanslı olduğunu iddia ediyor. Bunu söylerken tabii eski ticari araçlarla karşılaştırma yapıyorlar. 307 1.4 HDi de yavaştır biraz ama diğer binek otomobillere göre yavaştır. Ticari araçlardan daha yavaş değildir. Hiç kimse bana öyle geliyor diyemez.

    307 1.4 HDi, otoyolda 160 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Ama doğrusu normalde, yol boşsa ve fazla rüzgar yoksa 120-130 km/s ile gitmeyi tercih ediyorum. Bu hızda gidildiğinde 6 litre / 100 km civarında tüketiyor. Örneğin, 80 km/s hızla giderkense 3.5 litre civarında tükettiğini tahmin ediyorum. Tabii, sabit hızda gitmek mümkün değil. Buna göre değişebiliyor.
    Diğer araçlarda da aynı şekilde. Örneğin bazı benzinli araçların tüketimi 140-150 km/s hızda 10 litreye ulaşıyor.

    Ben bu araçla istediğim yere istediğim hızda gidebiliyorum. Belki biraz daha geç hızlanıyorum ama yine de bu yakıt tüketimi için değer. Sonuç olarak, trafik kurallarına uygun bir şekilde bir yerden bir yere gidildiğinde, zaman olarak kayde değer bir kayıp olmuyor. Yarış yapacak olsak zaten başka araba alırız. (Trafikte yarışa karşıyım zaten, büyük sorumsuzluk. Kendine güvenen, çıkar piste, giyer kaskını, örneğin, Karting'de aynı araçlarla yarışır, o zaman görülür kimin ne kadar iyi olduğu. Aksi durumlarda, trafikte kendi kendine gelin güveyi olup, normal giden araçlarla yarışır gibi yapıp tatmin olmaya çalışmak çocukça bir davranış)
    Ayrıca, çoğunlukla, şehir içinde kullanıldığında yakıt tüketimi daha da önem kazanıyor.

    Bu araç herkese uygundur, herkes bunu almalıdır demiyorum.
    Ben sürüş yeteneklerime güveniyorum. Aracın sahip olduğu performansı gerekli durumlarda sonuna kadar kullanıyorum. Ama doğrusu, benzinli araçlara göre neredeyse yarı yarıya az masrafla yolculuk etmek bayağı zevkli. Hem de bir depoyla gidilen yol çok uzun. Şehir içinde bir depoyla (60 litre) 800 km civarıda geçiliyor. Şehir dışında, araç yüklüyken bile 1000 km civarında (50-55 litre yakıtla).

    Not: arabadergisi.com'daki yazıyı okumadan tartışıyoruz gibi geliyor bana.
    Bu testin amacı acaba bu araba ne kadar az yakabilir diye öğrenmekti. Bazı insanlar resmi yakıt tüketimi rakamlarının doğru olmadığını iddia ediyor. Demek ki koşullar uygun olursa, bu rakamlara ulaşılabiliyor. Koşullar ne kadar kötüyse, bu rakamlardan o kadar uzaklaşılıyor.




  • Şu anda bulamadım 1.6'nın tork grafiğini, bulunca gönderirim.
    1.6 HDi'nin torku daha yüksek bu nedenle daha erken vites değiştirmeyi kaldırabilir.
    Bir de 1.4'ün en yüksek torku 2000 d/d olduğu için, üst vitese geçince bu devirde olmayı hedefliyorum.
    1.6 HDi ise en yüksek torkunu 1750 d/d'de veriyor. Yani hem daha yüksek torka sahip hem de bunu daha düşük devirde veriyor. Bu da motorun esnekliğini arttırıyor.
  • arkadaşlar bildiğim ve kullandığım kadarıyla aktarayım mukayeseli olarak..araçların tork eğrileri değişkenlik gösterebilir evet..ve bu bantta vites değişikliği uygun olabilir evet..motorlar devirsiz kullanılırlarsa araçta faydasız kurum denen tortular oluşur evet..dizellerin ilk çalıştırılmaları esnasında kısa bir zaman zarfında siyah duman atması normal(ki benzinli motorlarda jikle devrede olduğundan ilk çalışma anında zengin karışımdan dolayı siyah duman atar kısa bir süre..)bu duman devamlı olmamalı..size 1999 model vw caddy 1.9 SDI 64 hp aracı örnekleyeyim;bu araçlardan birini ben,diğerini arkadaşım benimle aynı güzergah,hava koşulları,yük ve trafik yoğunluğunda kullandık..ve ben 49 lt mazotla 820 km yaptım,O ise 52 lt mazotla 790 km yaptı..dağılım %65 yoğun şehiriçi trafiği % 35 E5-E6 gibi açık trafik..buradan hareketle ben daha makul devirlerde vites değiştiriyorken arkadaşım üst devirleri zorluyordu..şimdi diyeceksiniz ki;senin kullandığın aracın motoru faydasız kurum bağladı..
    bunun da püf noktası şudur;ister benzinli olsun ister dizel,şehir içinde sağır kalmış yani hep alt devirlerde dur kalk yorulmuş bir aracı uzunyola çıkar çıkmaz sıkıştırmayacaksın,yavaş yavaş hızı artıracaksın..ve benzinli ise yaklaşık 4000-4500 devirlerde,dizelse yine 3500-4000 devirlerde en az 25-30 dakika yol almak ki en üst vitesi kastediyorum bu zararlı kurumların büyük ölçüde atılmasını sağlayacaktır..her hareketin bir kontrası var değil mi?ben gerektiği kadar gaza basmayı iyi öğrendiğimi düşünüyorum.. 99 model 1.4 paliom ile ki 111700 km de 45 lt benzin ile 800 km menzile ulaşıyorum iş için kullandığım araçları da bu hassasiyetle kullansam yakıt kaygısıyla çok uzun menzile erişmem hiç te zor değil benim için..gerçekten gaza nasıl basılması gerektiğini iyi öğrendim (frenleme ve yavaşlama dahil)




  • Bir noktaya açıklık getirelim, yanlış anlaşılmasın.
    Dizeller için düşük devir en yüksek torkun altında bir devir anlamındadır.
    Genelde en yüksek tork motora göre 1700 ile 2000 arasında oluyor. Bundan 200-300 d/d aşağıda kullanmak geçici olarak kabul edilebilir ama sürekli olarak bu devrin altında gitmek iyi değil. Verimliliği de düşürür. Kurum zaten bu nedenle oluşur, yani iyi yanma olmayınca. Ayrıca gaza birden yüklenildiğinde de siyah duman çıkıyor. Gaza biraz daha kademeli basıldığında bu siyah duman ya çıkmıyor, ya da çok az çıkıyor. Siyah duman çıkması demek yakıt iyi yanmıyor, yani yakıt (paralar) boşa gidiyor demek.

    Sürekli en yüksek tork devrinde kullanmanın dizele herhangi bir zararı yok, aksine her bakımdan faydası var. Motor en verimli şekilde çalışıyor, performans en yüksek düzeyde, yakıt tüketimi en düşük düzeyde, egzoz atıkları da en düşük düzeyde.




  • ARKADAŞLAR KISACA SORUYORUM LÜTFEN NET CEVAP MÜMKÜNSE
    ---BEN YENİ DİZEL ARABA ALDIM DEDİKLERİNİZE MÜMKÜN MERTEBE DİKKAT EDİYORUM BAZEN DALGINLIKTA DEVİRİ TUTMUYOR AMA HEMEN AKLIMA GELİNCE TORKU AYARLIYORUM...

    BU HATALAR UZUN VADELİ YAPILIRSAMI YOKSA BİRKAÇKEZ OLUNCA ARIZA BAŞLAR MI...

    YANİ KISACA DİZEL ARABA ALMAKLA IYI ETMIŞMİYİM...
    SAYGILAR..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: MAŞ71

    ARKADAŞLAR KISACA SORUYORUM LÜTFEN NET CEVAP MÜMKÜNSE
    ---BEN YENİ DİZEL ARABA ALDIM DEDİKLERİNİZE MÜMKÜN MERTEBE DİKKAT EDİYORUM BAZEN DALGINLIKTA DEVİRİ TUTMUYOR AMA HEMEN AKLIMA GELİNCE TORKU AYARLIYORUM...

    BU HATALAR UZUN VADELİ YAPILIRSAMI YOKSA BİRKAÇKEZ OLUNCA ARIZA BAŞLAR MI...

    YANİ KISACA DİZEL ARABA ALMAKLA IYI ETMIŞMİYİM...
    SAYGILAR..

    Dikkat ederseniz,aracınızın bakımını zamanında yaptırırsanız hiçbir zararı olmaz,ama dizel motor olduğu için yüksek devirlerde daha düşük verim alırsınız.
  • arkadaşlar 2005 clio dizel km 130000 binde uygun fiyatla alabiliyorum ama cevremdekilier km fazla dizel araba 100 binden sonra motor ister altından kalkamasssın diyor ne yapmalıyım.
  • sağol teşekkür ederim birkn kardeşim...dikkat edecez artık..
  • Tüm arkadaşların klavyelerine sağlık güzel paylaşım yeni bulup okuyabildim.
  • Arkadaşlar burada veya forumda bulunabilir ama yine de sormak istiyorum. şimdiden teşekkürler.

    1. Dizel araçlarda, araç çalışmadığında vurdurarak (yani iterek) çalıştırmak zararlımıdır? neden? ne gibi zararları vardır?

    2. Anladığım kadarıya dizel araçlarda en ideal devir 2500-3000 arası doğru mu? Örneğin 1.5 Crdi bir araç için

    3. Karbon dizel sizce gereklimidir? gerekli ise neden? ne işe yarar? araca hangi kilometrede karbon dizel uygulanması iyi olur?

    4. Yağ değişiminde motor yağ haznesini özel sıvı ile temizletmenin faydası olur mu? gereklimidir?

    5. Dizel araçlar için 2000-3000 kilometrede bir enjektör temizleyici katkı iyi olur mu? faydası görülür mü? Çok teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.