Şimdi Ara

Dune: Part 2 | Dennis Villeneuve | Timothée Chalamet - Rebecca Ferguson - Zendaya (1 Mart 2024) (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
1
Favori
4.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Part 2'de evrenle ilgili eleştirdiğim kısımlara biraz ayar çekmişler. Filmde ciddi miktarda uzun menzilli ve daha teknolojik silahlar - yarı ve tam otomatik silahlar, roketler, bombardıman yapabilen taşıtlar, nükleer silahlar - kullanıldı. Hani gene yakın dövüş aleti olarak sadece hançer kullanımı sırıtıyor ama sonunda uzay çağına yakışır askeri ekipmanlar - hani gene taktikler, stratejiler, bir takım araçlar biraz bayağı ve hantal görünse de - gördük. Filmden yola çıkarsak zaten bu filmin veya serinin esas olayı görkemli savaşlar değil; - sert ve yumuşak her anlamda - güç, siyaset, entrika, dinin siyasi hareket ve meşrulama aracı olarak rolü, haneler, haneler arası evlilik, ahlaki ve kişisel çekinceler ve öncelikler.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Gene de bu sergilenmek istenen derinliğe ve karmaşıklığa rağmen bariz boşluklar var. Normalde baharat denilen kaynaktan dolayı bu kadar önemli bir gezegeni imparator avucunun içi gibi biliyor olmalıydı vs diye insan düşünüyor. Filmde bu konuda filmin gidişatını etkileyecek biçimde ciddi bir cehalet sergiliyor. Sadece imparator değil, genel olarak diğer alt haneler de - son ana kadar - gezegeni kendi kaderine terk etmiş gibiler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • ilk filmi izledim beğenmedim çok bir detay yok çok görsellik var efekt yapmışlar sarı renk tonlarını fazla kullanmışlar cgi ayarı kaçmış dialoglar çok kötü kamera arkası görüntülerin çoğunu izledim helikopter çok iyi kendileri yapmışlar ikinci filmi izlemedim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tundra202006 -- 16 Mart 2024; 15:50:41 >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Yalnız sonradan dönüp eleştirel içeriği tüketmeye başladığımda - ki bu genelde bir filmi yalayıp yuttuktan sonra en zevkli kısmıdır - bu videodaki eleştiriye katılamayacağımı söyleyebilirim. Hem Paul Atreides'in hikayesini hem de ilgili evrenin çok kapsamlı tanıtımını beraber veremezlerdi. Film muhtemelen o zaman 5 saate çıkardı. Dune Part 2 otantik bir hikayeye odaklanma konusunda oldukça başarılı bir yapım olmuş ve bence millet ondan da beğendi. Uzay Yahudileri veya Müslümanları diyebileceğimiz kurgusal insanlar arasında aristokrat bir mesihin ya da mehdinin yükseliş hikayesini dinlerken şüphesiz Freman veyahut Güneyli halkların şeriatlarının detaylarını, sosyal yaşantılarını, baharatın tüm mucizelerini, diğer hanelerin yaşantılarını, onların gezegenlerini vs dinlemek hem bölücü hem sıkıcı olabilirdi. Onun için anladığım kadarıyla film "kitabı okuyun, ben bir filmim" diyor. Bu videodaki eleştiriyi fazla ciddiye almamanızı tavsiye ederim.





  • Sonunda bilet bulup gidebildim. Öncelikle TRde bilete bu kadar para verip de 360p film izlemekten nefret ediyorum. IMAX izledim o bile çok kötüydü normal perdede izleyenlere Allah sabır versin.



    Ben ilk filmi izledikten sonra kitapları seri olarak alıp 3. kitabın ortasına kadar okudum.
    İlk filmde de diyalogların zayıf olduğundan, kitaptaki doyuruculuğu vermediğinden bahsedip eleştirmiştim ikinci film de aynı. Kitaba göre belli başlı değişikliklere de gitmişler onları da sevmedim. Örneğin aliayı nasıl filme yansıtacak acaba demiştim, neredeyse hiç girmemişler Film sadece bu kadar müziği görselliği basıp olup bitecek bir şey değil bence. İzleyene dokunması, bir şeyleri anlatması lazım. Açıkçası ilk filme göre görsellik geriye gitmiş bile diyebilirim.
    Harkonenlerin kötülüğü iyi yansıtmışlar, prensin doğum günü kısmında full rahatsız oldum harkonenlerden.
    Bazı yerler çok hızlı işlenmiş, yani bam bam bam müzik koy, çöl köy oldu bitti gitti yapmış.
    Hayat suyunu içtiklerinde ,annesi de kendisi de, oralar daha iyi işlenmeliydi bence.
    Sözün özü kitaba göre anlatım ve ıçerik olarak zayıf kalmış.. 8.9luk film mi? bence değil, lotr üçlemesi seviyesi efsane olur mu? hayır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Oğuzhaan kullanıcısına yanıt

    Sinematik Dune'u sinematik LOTR ile kıyaslayan çarpılır. Dune: Part 2 | Dennis Villeneuve | Timothée Chalamet - Rebecca Ferguson - Zendaya (1 Mart 2024) 


    Film bence güzel ama seriyi LOTR seviyesinde görenler kesinlikle abartıyorlar. Bunu söylüyorum çünkü LOTR'dan bu yana fantastik türde en iyi iş diyenlerin sayısı bir hayli fazla. Zevkler ve renkler tartışılmaz ama bu abartılı bir yakıştırma. LOTR'ın poetik ve destansı güzelliğinin onda biri bile yoktur Dune'da, ki kendi içinde şüphesiz ayrı bir güzelliği olan tamamen farklı bir kurguya ve felsefeye sahip Dune'un LOTR ile kıyaslanması da bence saçma.


    Kitapları okuyanlar neyin eksik bırakılıp neye odaklanıldığını daha iyi anlar ama Dune Part 2 bayağı bir uzundu, ekonomik olma ve odağını muhafaza etme zorunluluğu taşıyor şüphesiz. Diyaloglar da bana ucu ucuna yeterli geldi. Ne fazlaydı, ne de eksik.





  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Yani, bu filmi illaki izleyeceğim tabii. Yine de analiz analizdir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 16 Mart 2024; 20:7:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4DX ‘ de izleyen var mı?
    IMAX ‘ de nasıldı film? Bu hafta sonu bilet bulabilmeyi umuyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kitapları okuyanların eleştirileri içerisinde şunlar gözüme çarptı; kendi Paul Atreides ve Chani karakterlerine odaklı yorumlarımla beraber özetleyeyim:


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Kitapta Zendaya'nın karakteri Chani Paul'a muhalif değilmiş, aksine daha koşulsuz ve pozitif tavırlı bir destekçisiymiş. Filmdeki versiyonu ise izleyenlerin dikkatini çekecek şekilde Paul'a karşı bir şüphe içerisinde, kendisini tersleyen asi ve sorgular - ve öz halkı Fremenleri öncelleyen halkçı - bir tavrı var. Filmde bir de kitaba göre galaksideki esas büyük güç olan ve bekçiliklerini yapmakla yükümlü imparatoru da yönlendiren lonca (spacing guild) gösterilmiyormuş.
    Yapımcıların yaptığı değişimler veya atlamalar gene de filmin Paul üzerindeki odağını koruyup dramasını ve alt metnini güçlendirmiş görünüyor. Filmdeki Chani Paul'un sürüklendiği / sürüklediği mesihyanizmle ve her şeyi arka plandan yöneten manipülatör baş rahibelerle açıkça ideolojik ve kişisel bir tezat sergileyen anlamlı bir yorum. Kitapta sözü edilen Chani yorumu ise kulağa daha sıradan ve alt metin bazında daha işlevsiz geliyor. Filmde bariz biçimde asi ama mütevazi Fremen kanlı Chani aslında doymak nedir bilmez bir egemenliğe ilişkin aristokratik sülale ihtiraslarıyla yanıp tutuşan Paul'un - ve baş rahibe rolüne soyunmuş annesinin - anti-tezi gibi gösterilmek isteniyor. Paul babası öldürülmüş Cengiz Han misali kendisini kişisel imparatorluğuna giden - Chani'nin nefret duyduğu - bir yola sokuyor. Bu yolda Paul Atreides veya "Lisan el Gaip" kendi Atreides asil soyunun kan davasını ve Dune gezegeninin iptidai mehdici inançlarını araçsallaştırıyor. Aile sembolü olarak Roma Kartalı (Aquila) taşıyan babasından kalma düklük yüzüğünü cihangirlik peşindeki bir Roma-Bizans imparatoru misali parmağına takıyor....
    Loncaya gelirsek film bu büyük resme loncayı da dahil etmeye girişseydi dağılabilirdi ya da lonca elemanları çok yüzeysel ve figüratif kalabilirlerdi. Bu konuda - hem halkçı Chani yorumuyla hem de Paul'un siyasileşen-ruhanileşen kan davasıyla aralarında bir bağlantı kurabilecekleri halde - en azından bu filmde şimdilik bir risk alamamışlar. Galaksinin tacir veya kapitalist diyebileceğimiz esas nüfuz sahibi güruhunu, galaksideki statükonun/düzenin temsilcilerini - aslında hem Paul hem Chani'nin farklı saik ve ideolojilerle düşman kesildikleri esas düşmanları filme dahil etmemişler. "Imperium" dedikleri bu malum galaktik düzeni imparatorla ve yalnızca Harkonnenlerin belirli bir özgün kişilik ve figüratif olmayan bir varlık kazandığı büyük hanelerle sınırlı tutmuşlar.
    Devam filminde de istikrarlı giderlerse, formüllerini iyi uygularlarsa gerçekten sinematik Dune serisi sinematik bilimkurgu tarihinin en iyi politik-sosyolojik drama kurgularından birisi olarak anılabilir. Ama Zendaya'nın Chani'si - ki yatkınlığı var - jenerik bir sosyal adalet savaşçısına evrilirse ve Paul büyük bir dikkatle adım adım bina edilmiş Mehdi İmparator iken bu gri bölgeden çıkarılıp aşırı jenerik ve bayağı bir kötü adamlığa doğru karikatürize edilirse o zaman tüm bu kurgu heba olur. Ortaya çok jenerik bir iş çıkar. İkinci bir kusursuz iyi Rey Palpatine - karikatür kötü Kylo Ren felaketi yaşanır. Ama ben yönetmene çıkardığı işten dolayı güvenme eğilimindeyim. Dune Part 2 - bir LOTR güzelliğinde olmasa da - rahatlıkla 8-9/10'luk bir film. Kesinlikle tarihe, siyasete ve dinlere dair yüksek bir kavrayışın ürünü olan bir yapım. Misal İbrahimik dinciliğin medyada gördüğüm en iyi ve gerçeğe en yakın tasvirini Paul Güneylilere Lisan el Gaip olarak seslenirken sergiledi. Paul'un tutumunda Yahudi toplulukları arasında bir dini önderin tüm tehditkar narsistik hırçınlığı ve dinsel referanslardan gelen o kilitleyici otoritesi vardı. Bir yandan da bir Atreides olarak Paul Avrupai Greko Romen bir uygarlığın bir aristokratı olduğunun, asil kanının ve ailevi unvanından gelen kendi mülkünün ve yüksek seviyede haklarının tam bir bilincindeydi. Bir soylu olarak hızla kendisine yabancı kalan oradaki o yabani kültürü ve peygamberlik algılarını içselleştirip - belli ki algıları açıp duyguları öldüren o kum solucanı zehri de sağolsun - Mehdi rolünde yoluna çıkan her şeyi dümdüz etme yoluna koyuldu. Rahibenin manipüle ettiği imparator muazzam bir aptallık ve korkuyla Paul'un babası Leto'yu bir kumpasla öldürdüğünde aslında travmasının esiri olan bir politik canavar yarattı.... Tüm gerçek ve potansiyel düşmanlarını yok edip her şeyin en tepesine çıkmadığı sürece güvende hissetmeyecek ve rahat etmeyecek bir politik canavar.... Paul aslında herkesi sırtında taşıyıp götüreni yoluna çıkan her şeyi ezen, kendilerine güvenlikli bir alan yaratmak için aşırı bölgeci davranan o dev kum solucanlarının insanlaşmış hali.... Bu noktada işte dediğim gibi Dune Part 3'te hem Paul'a hem de Chani'ye ayakları yere basmaya devam edecek ve inandırıcı duracak bir karakter gelişimi devamlılığı verilmeli.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Korkunç ve ürkütücü


    Dune: Part 2 | Dennis Villeneuve | Timothée Chalamet - Rebecca Ferguson - Zendaya (1 Mart 2024)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Film harikaydı. Görsellik, müzikler çok güzel.
    Yalnız kitaptan ayrılan kısımlar ve derinliği olan konuları 2 sn de geçmesi vs sevmedim.

    Baron' u normalde Paul öldürmüyor, kardeşini filmden çıkarması sıkıntı.

    Gerçi kitaba sadık kalırsa en az beş film olmalıydı.
    Yine de devam filmleri de gelmeli, mevcut hikayenin öncesini konu alan, Butleryan Cihadı' da çok güzel film olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rwenzori -- 23 Mart 2024; 20:39:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2.kitap ilk kitaba göre daha az aksiyonlu daha politik ve iç çatışmaların fazla olduğu bir kitaptı o yüzden sinemaya aktarması biraz zor. Olduğu gibi aktarılırsa filmin belli bir kesim tarafından sıkıcı bulunması çok olası ama denis villeneuve 2.filmin yarattığı özgüven ile bazı değişiklikler ve eklemeler yaparak filmi daha heyecanlı hale getirebilir yine de 3.film gelirse bile kısa sürede geleceğini düşünmüyorum minimum 3-4 senesi var bence

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Kıyaslanacak eserler değil ama benim şahsi fikrim dune daha güzel bir seri kitap olarak.


    Dune çok derinlikli, çok katmanlı bir roman, sinemaya uyarlaması da zor. En az 5 film olmalı bu film ki birde bunun öncesi var. Solucanların keşfinden öncesi, mentatlar, vs vs Sorun adamların filmi en az sayıda bitirmeye çalışmaları.


    LOTR uyarlanması daha kolay, buna rağmen kitapları daha güzeldi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rwenzori -- 23 Mart 2024; 21:5:13 >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Lotr daha fantastik.epik fantezi diyebilirim.

    Dune daha agir bastigi tür bilim kurgu

    Lotr kitlesi daha genis daha çok tutulan paylasilan bir film serisi. sanirim gise basarisida çok iyiydi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rwenzori kullanıcısına yanıt

    filmde konusan bir bebek olsaydi cok absürt olurdu

  • devmanetihad kullanıcısına yanıt

    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.


    Alia' nın hikayesi bambaşka, ayrı bir film olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rwenzori -- 26 Mart 2024; 20:32:5 >
  • Film çok iyidi 9/10

    1 puanı Zendaya denen uzman çavuş yüzünden kırdım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Süper film

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rwenzori kullanıcısına yanıt

    Sonuçta farklı tarzlar, farklı felsefeler, farklı temalar, farklı dünyalar.


    LOTR sanki uzak geçmişte kalmış mitik ve yitik bir dünya gibi. Dune ise distopik bir geleceğin bizim gerçekliğimizi andıran realitesi. LOTR bir kayboluşta aradığımız, Dune ise sürüklendiğimiz. LOTR iyiliğe ve karakteristik erdeme dair bir inanç ve umut, bir şövalyelik övgüsü, belirli bir tip - mutlak - gücün yozlaştırıcılığına karşı bir uyarı. Kötülüğün alt edilmesi gereken bir olgu olarak somutluğuna dair bir anti manifesto. Dune ise güce dair, aynı anda hem yozlaştırıcı hem de kurtarıcı olabileceğine dair bir ders, politik bir gövde gösterisi, insanın kötü yüzünü de umutsuzca bir kucaklayış, kötülüğe ait olabilecek güçlerin ve araçların meşruluk zeminindeki bir iyilik adına kullanılabileceğine dair bir hatırlatma, iyiliğin içindeki saklı kötülüğün açık reddiyeye uğramadan kabul edilişi.


    Duyduğuma göre Tolkien Dune'u "yoğun duygularla" beğenmemiş. Bana hiç şaşırtıcı gelmedi. İki yazar ve iki evren kurgusu da bambaşka dünya görüşlerine sahip gibiler. Birisi her türlü kötülüğün lanetlendiği ve kötülüğün iyilik aleyhinde serpilme ve iyiliği zehirleme yollarının gösterildiği efsanelerin ideal destani dünyasına, öbürü de efsanelerin araç yapıldığı gri hatta siyaha kaçan bir reel-politik dünyaya sahip.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.