Şimdi Ara

Düşük devirle gitmenin motora zararı nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
4.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bugün duydum,yanlış veya doğru düzeltin.
    iki gün önce passatıma rot balans ayarı attım özel serviste.sebebi çukur,lastik değişimi,lastik basıncı vs. diye biliyordum.fakat arkadaş bir yenisini ekledi.yüksek devirlerde düşük hızla gitmiş olabilirsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: idemo


    quote:

    Orijinalden alıntı: The Division Bell


    quote:

    Orijinalden alıntı: Warrıor Sako

    uzun süre düşük devirde kullanıldığı zaman belirli bir süre geçtikten sonra araç emsallerine göre hızlanırken zorlanır


    Bu bahsettıgın olayın aracın Uzerınedeki elektronik beyin sistemi ile alakası var.

    Elektronik Kontrol Unitesi, Sakin ve devırsız ortalamalı kullanımlarda ekonomi parametrelerini, tam gaz ortalamalı kullanımlarda ise performans parametrelerini devreye sokar ve motor bu parametrelere gore yonetilir. ve aynı marka aynı model iki aractan birincisini 5 dakika boyunca sureklı dusuk devırde sakin kullanın, aynı aracın dıgerınıde tam performans kullanın ve ardından bu iki aracı yanyana getırıp hızlandırın, Ekonomi parametreleri devreeye sokulmus arac ilk dipgazda afallaycaktır, fakat dıger arac duraksamadan hızlanmaya baslaaycaktır.


    Ben de şunu farkettim. aracım lpgli. ilk çalıştırma benzinle oluyor ya (sıralı sistem) benzini çok yakmayalım diye aracı hep düşük devirde kullanıyordum. ama araç lpgde gaza bassam da gitmiyordu. sonra lpgde benzin verilerini kullanıyor diye ilk çalışma anında da normal gazlayınca aracın lpgde de daha iyi gittiğini gördüm.



    Lpg beynı her an her dakka aracın kendı ecu'sundan parametre almaz, laptop baglanıp kalıbrasyon yapılırken bir kere parametreler kopyalanır ve sonra sureklı lpg beynı o parametrelerı kullanır dıye bılıyorum ben ama tam emin deilim.

    Ama sayet yukarda soyledıgım gıbı deılse ve lpg beynı sureklı es zamanlı olarak aracın kendı beynınden parametre okuyorsa hıssettıklerınız ve teşhisiniz yuzde 100 dogrudur




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Sıfır araç aldığınızda tork ve güç eğrilerine bakın. Maksimum torku verdiği/vermeye başladığı devirde ve viteste gitmeye çalışın. Örnek 150 NM'yi 2500 devirde veriyorsa ve hangi viteste olursa olsun hızınıza göre devir bunun altına düştüğünde vites düşürüp hızınızı arttırın ve maksimum torku aldığınız deviri de geçtikten sonra vites yükseltin yoksa vites değiştirdikten sonra "boşa düşersiniz" ve araç yığılır kalır, yine vites düşürüp gaz vermeniz gerekir. Vites geçişlerin, devrinde yapın ve en az 500 devir yüksekte vites değiştirin.


    Turbo motorlar için geçerli bunlar ama arkadaşın arabasının motoru atmosferik.

    Piyasadaki atmosferik motorların büyük çoğunluğu max. torku 4000 devir veya daha üstünde veriyor.

    Adam 4000 devirde kullansa benzine para yetiştiremez.

    Sonuçta (araç sanırım Clio II 1.6) 2000 devirin altına düşmezse sorun olmaz.




  • Verdiğim örnek tabi tüm motorlar için aynı şartlarda uygulanamayabilir ama anahatları itibariyle aracın motorunu "devirli" kullanmak üzerine kurulu.

    Elbette dizel ve benzinli, turbo ve atmosferik, küçük ve büyük hacimli, az veya çok silindirli motorlu araçlar var. Örnek olarak 1993 model FIAT Tempra SX aracım 20 km/h'dan 120 km/h'ya kadar 3. viteste gidebiliyordu, ama 2000 model SEAT Toledo 3. viteste gitmiyordu, 2. vitese almak gerekiyordu.

    Aracın devrini bulduktan sonra vites yükseltmek gerek ama çok düşük devirde araç henüz yeterince gücü üretmeden daha yüksek bir vitesin enerji talebine olumsuz yanıt vermek zorunda kalacağından krank mili ve yataklara daha fazla yük (stres) biner ve bu da motorun ömrüne etki eder.
  • ben şehir içinde hep 2000 devirde kullanırım ve 2500 devirdede vites değiştiririm...sonucta mükemmel bir ekonomi yakaladım...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde
    Örnek olarak 1993 model FIAT Tempra SX aracım 20 km/h'dan 120 km/h'ya kadar 3. viteste gidebiliyordu, ama 2000 model SEAT Toledo 3. viteste gitmiyordu, 2. vitese almak gerekiyordu.


    Bunu bende kullanıyorum 50-100 ve üzeri arası süratlerde 5. viteste kalıyorum araç otomatik gibi gidiyor yeter ki ani hızlanma olmasın. Aracımın bu özelliğini çok seviyorum. çok ağır seyreden trafikte eğer çokça dur kalk yoksa hıza göre 3 yada 4. viteste hiç gaz vermeden rolanti hızı ile gitmek güzel oluyor, eğer hızlanma yapacaksam gaza basmak yerine önce vites ufaltıp hızlanmayı seçiyorum aksi taktirde araç avans vuruyor.
  • 1- Motoru sağır eder.
    2- Hararet yapar.

    diye biliyorum.
  • bende şehir içi düşük devirlerde kullanıyorum.
    kurum yapar diyenler oluyor.
    artık yakıtlar eskisi gibi değil, kurum felan yapmaz diyenler oluyor.
    bakalım noolcek.
    ama motor sesini duymayı hiç sevmiyorum
    şehir içi sağım solum boşsa düşük devirde gidiyorum.
    şimdilik 60,000 km oldu bi sorun yok
  • çok talihsiz açıklamalar var
    kimi demiş max tork devrinde deiştir
    yok redline da değiştirsin daha sağlıklı olur
    adamın ocağına incir ağacı mı dikeceksiniz yahu?

    yol düzse motora yük binmeyeceğinden hiçbir sakıncası yoktur rölanti devrinde 5.viteste gitmenin, hatta 3. viteste 50 ile gitmekten daha da yararlıdır
    yokuş yukarı ise de motor titremediği sürece bi problem yok, titreşimler belli oluyosa kademeli olarak vites düşürülmeli
  • Arkadaşlar özellikle toyota ve honda yeni nesil motorları torkunu 4000 devir gibi yüksek devirlerde veriyor buda yüksek tüketim ve yüksek ses demek
    bunlarla düşük devirde motor verimi düşük oluyor belirtelim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: heaven

    İyi günler... Arkadaşlar aracım 1.6 110hp ve 900kg olduğundan düşük devirlerde de oldukça atak. Yeri geliyor rolantide titremeden 5. vitesde 50km hızla gidiyor :) Acaba bu şekilde düşük devirde gitmenin motora ne gibi bir zararı olabilir?


    Titremeden o hızda gidebiliyorsa gidin ama ani hızlanmak için vites küçültün aksi şekilde motoru gereksiz zorlamış olursunuz. Vites küçültmeden gaza yüklenmeniz o an için daha fazla yakıt tüketimine neden olacak yani o an için kullanılan yakıtın bir kısmının tam olarak yanmadan dışarı atılması demektir. Bu da zamanla motor içine kurum birikmesine neden olabilir. Ayrıca da çevreye daha tehlikeli gaz salınımı yapmış olursunuz.
  • Kurum yapar diyen var, sipobları yakarsın diyen var, motor sağır olur diyen var, düşük devirde gitmek fazla yakar diyen var ( Rolantide gidiyor araç nasıl fazla yakıyor anlamadım) ve bunların tam aksini söyleyen arkadaşlar var. Hangi tavsiyeye uymalıyım?
    Sorunumu tekrarlıyorum.
    Öncelikle aracım hiç gaza basmadan rolantide yavaş yavaş 50km e kadar hızlanabiliyor. Ve 50km (-+10km) hızda 5. viteste rolanti devrinde yol alabiliyor. Araçta titretme veya gaz isteme durumları yaşanmıyor. Öncelikle bunu duyanlar şaşırıyor ve bizim araç 2. viteste bile gitmiyor diyorlar. 3. viteste 50km hızda 2300 devirle gitmek mi daha az yakar, yoksa 5. viteste 1000 devirde (Rolantide) 50km hızla gitmek mi?
  • araca göre değişir sanırım.güç/ağırlık oranı burda önem kazanır.70 hp gücünde 980 kg gelen bir araçla yine 70 hp gücünde 750 kg gelen bir araçta durum farklılık gösterir.güç/ağırlık oranı avantajlı olan yani aynı güçteki araçlardan hafif olanı yüksek vites-düşük devir ve düşük hız kombinasyonunda daha rahat kullanılır.motor güçten düşmediği takdirde ve sabit hızda zarar vereceğini sanmıyorum.ama motor güçten düşerse ve ani hızlanmalarda motor zamanla zarar görebilir.zaten titreme yapması yanlış devir aralığında olduğumuzu gösterir.ayrıca bunun için çok fazla devir hesabı falan yapmaya gerek yok.motor ne istedigini bize anlatır zaten.her araçta da bu durum farklıdır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: heaven

    İyi günler... Arkadaşlar aracım 1.6 110hp ve 900kg olduğundan düşük devirlerde de oldukça atak. Yeri geliyor rolantide titremeden 5. vitesde 50km hızla gidiyor :) Acaba bu şekilde düşük devirde gitmenin motora ne gibi bir zararı olabilir?


    burda güç/ağırlık oranı gayet iyi görünüyor.bu yüzden bu vites-devir-hız kombinasyonunda sorun yaşamıyorsunuz sanırım.genede biraz daha yüksek bir devirde seyretmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: heaven

    Kurum yapar diyen var, sipobları yakarsın diyen var, motor sağır olur diyen var, düşük devirde gitmek fazla yakar diyen var ( Rolantide gidiyor araç nasıl fazla yakıyor anlamadım) ve bunların tam aksini söyleyen arkadaşlar var. Hangi tavsiyeye uymalıyım?
    Sorunumu tekrarlıyorum.
    Öncelikle aracım hiç gaza basmadan rolantide yavaş yavaş 50km e kadar hızlanabiliyor. Ve 50km (-+10km) hızda 5. viteste rolanti devrinde yol alabiliyor. Araçta titretme veya gaz isteme durumları yaşanmıyor. Öncelikle bunu duyanlar şaşırıyor ve bizim araç 2. viteste bile gitmiyor diyorlar. 3. viteste 50km hızda 2300 devirle gitmek mi daha az yakar, yoksa 5. viteste 1000 devirde (Rolantide) 50km hızla gitmek mi?


    bahsettıgnız olay konu boyunca anlasılmadı sanırım, ben acıklık geıtreyım:)

    Bahsettıgınız olay, Arac bostayken verilen otomatik rolanti gazının, arac vitesteyken aracı dogal olarak (gaz pedalına basmadan) ilerletme durumudur. (vitese takıldıgı ıcın)

    Çogu zaman bende sıkısık trafıkte 1e atar gaza felan basmadan rolantı gazının ılreletmesı ıle seyrederım. Herhangı bır zararı olacagını dusunmuyorum.

    Sonucta en saglam ve sorunsuz türden motorları kullanıyoruz (atmosferık ve benzınlı)


    fakat bu hadise dızellerde kurum'a ve CR enjektorlerınde sorunlara yok acıyormus.


    Mesela benım aracımda 1. viteste 15-20, 2 de 30, .... 5 tede 60 ile seyredıyordu sanırım rolantı gazı ile...




  • Hafif yokuşlarda 2000 devir/dakikanın altında iken gaza basarsam vuruntu sensörü devreye giriyor ve ses geliyor motordan.O yüzden 2000-3500 devir/dakika aralığında gidiyorum.
  • konuyu açan arkadaşım düşük devirlerde gitmenin iki soruna yol açacağı kesindir.

    1-kurumlanma
    2-yakıt pompasını zorlamak

    bu sorunları çözmekte mümkün düşük devirlerde benim gibi gitmeyi seviyorsan...

    yazacağım dizel 1000-1300kg civarı 1.6 90~110 bg gibi güc üreten motorlar için...kendine göre yorumlarsın..

    öncelikle eğimi fazlaca olan yokuşlarda vitesin ne olursa olsun 1500 devirin altına düşürme devir saatini.

    ==>kurumlanma sorununu önlemek için shellin yeni yakıtını GTL eurodiesel al.(GTL=GAS TO LIQUID yani doğal gazı mazota kimyasal sentez ile dönüştürüyorlar:D)

    normal motorinde 500ppm eurodieselde 50ppm GTL de ise 0 kurum var.saf mazot yani!!!! istiyorsan rolantide git yine kurumlanmaya sebep olmuyor.

    ==>yakıt pompasını düşük devirlerde gittiğinde zorluyorsun demektir bunu engellemek için düz yolda 1300 devir hafif yok aşşağı yollarda da 1100 devirin altında sürme aracını.ideal olan maksimum torkun verildiği devirde ve biraz daha altında gitmektir. kendi aracım için 1750d/dk max tork deviri, mesela olabildiğince max tork devirinde ve biraz daha altında git.

    ayrıca klima kullandığın zamanlarda maksimum tork devirinin altına pek inme zira yine yakıt pompasına yük bindirmiş olursun.

    son olarak çıktığın yokuşun eğimi ne olursa olsun uygun viteste ve maksimum tork devirinde yokuşu çık ki yaktığın her damla yakıttan en fazla verimi al.

    benzinli araç sahipleride max tork devrini öğrenip 3-5 dakikalık ekonomik kullanım araştırması ile kendilerine uygun ekonomik düşük kullanım devirlerini belirleyebilirler.

    saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 31 Ağustos 2009; 14:37:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taner Göde

    Sıfır araç aldığınızda tork ve güç eğrilerine bakın. Maksimum torku verdiği/vermeye başladığı devirde ve viteste gitmeye çalışın. Örnek 150 NM'yi 2500 devirde veriyorsa ve hangi viteste olursa olsun hızınıza göre devir bunun altına düştüğünde vites düşürüp hızınızı arttırın ve maksimum torku aldığınız deviri de geçtikten sonra vites yükseltin yoksa vites değiştirdikten sonra "boşa düşersiniz" ve araç yığılır kalır, yine vites düşürüp gaz vermeniz gerekir. Vites geçişlerin, devrinde yapın ve en az 500 devir yüksekte vites değiştirin.

    katılmıyorum bu fikrinize benim aracım 4800 devirde veriyor torku :) onu beklersen halin harap. ayrıca 5 vitesde 60 km ile cok rahat ileryorum devir 1800 oluyor . bu şekilde arac kullanmanın hiçbir zararı olcagını sanmam . hatta ömrü uzar yıpranmaz . önemli olan aracı boğmamak .




  • "Atmosferik benzinli" araclarda her daim maksimum tork devrınde yurumeye calısırsanız cüzdanınızda aynı oranda yuruyecektir

    Ha faydalımı, evet faydalı. Arac sureklı maksımum tork devrıne gezındıgı ıcın gaz pedalından her daım keskin ve net tepkıler alırsınız. Fakat bu bahsedilen olay en sozumona atmosferıkte bıle 3400rpm ve yukarısına tekabul etmektedır.

    E bu devırlerde gıtmekte kesınlıkle daha fazla yaktırıcaktır.
  • Motora yük bindirmediğiniz sürece (lugging) düşük devirde gitmenin motor ömrü üzerinde kayda değer bir zararı yoktur ancak düşük devirlerde yağ pompasının düşen debisi yüzünden sürtünen yüzeyler arasında (silindir kafasından söz ediyorum) daha ince bir film tabaksı oluşur. Bu tabaka motora aşırı yük bindirmediğiniz sürece yağlama işlevini yapmayı sürdürecektir ama ama aşıtrı yük altında yeterli yağlama için film kalınlığı yetmeyebilir. Yeni motorlarda siz gaz pedalına bassanız bile ECU yük durumuna göre benzin püskürtmesini ayarlayacağından eski karbüratörlü motorlardaki aşırı zengin karışım durumuyla karşılaşmak pek olası değildir.

    Dizel motorlarda ise emme manifolduna bir zarar gelmesi söz konusu bile değildir çünkü yakıt doğrudan silindire püskürtülmektedir. Emme manifoldu öyle kolayca arızalanacak bir şey değildir. Bunlar daha çok eski motorlardan kalma bilgiler sanırım.

    Dolayısıyla motora yük bindirmediğiniz sürece düşük devir sorun teşgil etmez, aksine yakıt ekonomisi için olmazsa olmaz şartlardan en önemlisidir.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.