Şimdi Ara

Liberal sol her ülkenin beka meselesidir. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    "serbest girişim" nedir?  


    1800lerin sonu 1900lerin başı. ne serbest girişimi ne innovasyonu? :)))))



    bu dönemin en büyük liberal solcusu bana göre NICOLA TESLA'dır. Amerikan rüyası diye gitti, sömürüldü, hayatını yokluk içinde kaybetti.

  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

     


    iyi güldürüyorsun


    BMW

    PORSCHE

    VOLVO

    FORD


    gibi büyük sanayi girişimleri milli olanaklarla, fikirlerle kuruldular.


    solcular ise gelişen ülkelerinin içine etmekle meşguldüler.


    bakınca: mesela hem verseilles'i hem de ikinci dünya savaşı sonrası teslimiyet anlaşmasını imzalayan ve bugün de almanya'yı lağıma sürükleyen SPD , liboş sol parti gerçeği de diğer tarafta duruyor :))))

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Bilgin yok arkadaşım. Abd de o yıllarda serbest borsa vardır. Hisseler alınır satılırdı şirketlerin. Vatandaş hisse satın alırdı 1800lerde abd de. Çelik, petrol bir innovasyondur. İnnovasyondan cep telefonunumu zannediyorsun.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    Genelde durum o şekilde zaten.


    Yazdığım gibi kapitalist düzen serveti oluşturuyor daha sonra o servetleri zenginleşen, rahat ve konfor içinde yaşayan halkın gerçeklikle bağı kopuyor bu işe solu yükseltiyor. SOL emek ve çaba ile oluşmuş serveti birtakım hayali kavramlara dayanarak herkese dağıtmaya başlıyor.


    Ekonomiye ve doğal düzene aykırı yasalar ile isleri zorlaştırıyor. Bu ekonomik dinamizmi öldürüyor. Ölen ekonomik dinamizm ise bu eyaletlerinde veya bölgelerin ya yerinde saymasına yada hazirdan yemeye başlamalarına yol açıyor ve o bölge yavaş yavaş fakirlesiyor .


    Biz şu ana bakıp sanki o zenginliği 100 yıl önce şu anki ideoloji yaratti diye düşünerek aslında kendi kendimize bir illüzyon yaratmıyor muyuz ? Batının, Korenin , Tayvan'in ve hatta Komünist Çin'in bile yükselişini sağlayan neydi o donem hangi düşünce hakimdi bunu düşünmemiz gerekmiyor mu ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Volkwagen ne demek. Halk arabası demek. Örnek. Hepsi halkını sömürmek için kurulmadı. İnnovasyon için kuruldu. Türkiyede halkını sömürür şirketler. Oralarda bu şirketlerle halk zenginleşti. Aradaki fark işte bu.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    evet petrol kuyusu kazmak innovasyondu.



    steam motor, flame motorlar innovasyon değildi :))))


    ezbere konuşunca böyle oluyor.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Hee ezbere. Petrolla yapılabilenlerin ne olduğundan haberin yok daha. Evet bir innovasyondur. İcaddır yani.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

     


    tamam işte bak kendin doğru yola geldinç


    VW'yi kim kurdu? liboş solcu SPD mi yoksa, Nasyo Sosyalist yani bizdeki gibi Kemalist atılımlar mı?


    bir araştır ... dediğime gelceksin.


    bak terkar yazıyorum



    BMW

    VW

    VOLVO

    FORD ve birkaç diğer atılım da hep milli kimliklerle kuruldu.


    hala boşa inatlaşıyorsun.

  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    yahu "petrol çıkarma" innovasyon diyorsun : "bedavaya köle işçi çalıştırma", "politikacılara rüşvet", "tekel olma"



    benim saydığım, petrolü de işin içine katanları üretecek sanayiyi geliştirenler: "Üretim, İstihdam, ekonomik refah" ise "halkı sömüren" oluyor diyorsun :)))))




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 23 Mart 2024; 0:50:54 >
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt
    Alper Üçok (@AlperUcok) on Xtwitter
    Bazı ekonomik kararlar sembolik anlamları ile birlikte gidişatı da özetler. Berlin'in en büyük arenası Mercedes-Benz Arena'nın adının Uber Arena olarak değişmesi gibi Alman futbol milli takımının 74 yıldır forma sponsoru olan Adidas'ın yerini 2027'de Nike'ye bırakması da böyle.…
    https://twitter.com/AlperUcok/status/1771286469367243210

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben şunun için bunları yazıyorum. Zengin ülkelerde halk emeğinin karşılığını alıyor. Misal asgari ücretle neler alabiliyor bizde neler alınıyor ortada. Birde asgari ücret oralarda en adi ücret. Yüzde 10 un altında asgari ücretle çalışan oranı. Bizde yüzde 50si. İşte bu türkiyedeki vahşi kapitalizmdir. Emek sömürüsüdür. Bundan kurtulmak gerek. Sosyalist devletle olur ancak. Sosyal politikalarla olur.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt

    birader solun ne olduğunu anlayacaksan satır aralarına bakcaksın. 1850lerde bir alman madeninde almanya'nın en büyük dinazor fosili bulunuyor. Almanların bunu tam çıkaracak parası bile yok. hükümet o dönemde 10 bin sterline ingilizlere satmak zorunda kalıyor.



    ardından kuzeyde alman krallığı kuruluyor ve almanlar o dönemde milli ekonomi ile şahlanma yaşıyor.



    sonrasında solun kabul ettiği versailles ile fakirleşen almanlar. sokakta atların, kedilerin, köpeklerin ölmesini bekleyip de onları yemek isteyen almanların dönemine geçiliyor.

  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    O zaman Atatürk'ük ilekelerini okumanı öneririm.


    second reich'ın ww1 kaybedişi sonrası, bizden fikirleri çalarak yarattabildiği o büyük sanayinin arkasında kemalist düşünceler yatar.


    bu yüzden alman nasyo-sosyalistler; Atatürk'e hayranlardı. "tekrar versailles yaşarız" diyenlere Atatürk örneği verilirdi. Bizde versailles tarihte Sevr olarak bilinir.



    lakin yahudinin her zaman planı vardı.


    mesela almanlar ayaklanıp rotschild'lerin bankalarını bastılar frankfurt'ta. ama birileri haberi uçurmuşlardı. para/altın çoktan yurtdışına kaçırılmıştı.



    hitler mesela. babası alois hitler yahudi babadandır. Hitlerin soy ağacından gelenlerin E olduğu idda edilir. E ise kuzey afrika genlerine sahiptir.


    bu işe genetik, politik, strtejik, ekonomik olarak da bakınca, ikinci dünya savaşının bile pek gerçekçi olmadığı, bize anlatıldığı gibi olmadığını anlarsın.



    azov hitler özentisi bir yapıdır. lakin emir olarak zelensky adında bir yahudiden emir alıyorlar :) batı ve nato bunları besliyor.



    he nato demişken, natoyu kuran da bir nazi idi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 23 Mart 2024; 1:11:4 >




  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    Senin şikayet ettiğin ahbap - cavus kapitalizmi denen berbat şeydir. Sağlıklı bir kapitalizm zenginliğin tek yoludur .


    Zengin bir ülkede sosyalizm yapıp, esitlikcilik oynayabilirsin çünkü senden öncekiler parayı yigmis zaten ye diye ancak fakir bir ülkede sosyalizmcilik oynarsan herkesi fakirlikten eşitlersin.


    Zaten ahbap cavus kaoitalizminde yine devlet işin içine burnunu sokar. Serbest rekabeti engeller, ihaleler ile haksız rekabet olusturur, hukuku silah olarak kullanır vb vb .


    Bunları engellerden çalışmayı, girişimciliği, Risk almayı ve hukukun bireyi koruyacağını garanti edersen işte o zaman zenginlesirsin . Kısacası sağlıklı bir kapitalizmi daha iyidir .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 23 Mart 2024; 1:13:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    Almanya yenildi Versay'i solcularda imzalanacaktı sagcilarda. Ayrıca Atatürk Nazi falan değil.


    Atatürk Anadolu'daki halktan bir Türk milleti yaratmaya çalışmış, milli bilince oluşturmaya çalışmış. Milliyetçi bir modernisttir .


    Hitler'e bir yahudi ne mutlu Alman'ın dese Hitler bunu kabul eder miydi ? Atatürk ise kökenini ne olursa olsun bu kimlik altında birleşip barış içinde yaşayın, kaynasın ulus olun ve farkliliklardan kaynaklanan nefret yokolsun diye uğraştı.


    Çünkü Atatürk sahada , savaşlarda, siyasette herseyde farklılıkların nasil kasindigini , nasıl nefret oluşturduğunu görmüştü. Bu nedenle Anadolu halkını Türk kimliği altında birleştirmek istedi .


    Modern , merkezi bir ulus devlet inşa etti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 23 Mart 2024; 1:18:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Türkiyede en vahşi kapitalizm var. Herşey satıldı devletin elinde bir şey kalmadı. Daha mı iyi oldu böyle. 20 milyon sosyal yardımlarla yaşıyor. 30 milyon hiç çalışmıyor. Geri kalan çalışan 30 milyonun yarısı asgari ücret alıyor. Düzeldimi 20 senede. Hayır. Ee ozaman. Vergi kdv ötv ile fakire yüklenmiş durumda. Zengin vergi kaçırıyor gelir vergisi ödemiyor. Birde harcamasını gider gösteriyor vergiden düşüyor. Saçmalığa bak. Halk gitgide fakirleşiyor. Sermaye sahipleri korunuyor. Halk eziliyor. Olmuyor işte bu kapitalist düzen onlarca senedir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    Şikayet ettiğin konularda haklısın. Fakat bunun çözümü sosyalizm değil kapitalizmi ıslah etmekten geçer.


    İkimizin yarıştığı nokta burası sanırım.


    Bizim zenginlesmemiz için memur sayısının azalması, insanların iş kurmaya - üretmeye- rekabete teşvik edilmesi gerekiyor . Girişimciliğin onu açılmalı, Devlet birkaç firmayı kayırmamalı, hukuk işlemeli. Sosyal yardım değil bireysel kazancı arttırmayı hedeflemeli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 23 Mart 2024; 1:26:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Devletin eksikliğini belediyeler gidermeye çalışıyor. Çok acayip. Ekmek yapıyor ucuza, süt veriyor, kooperatifçiliği özendiriyor, lokanta açıyor ucuza menü veriyor, anne çocuğa ücretsiz ulaşım yaşlıya ücretsiz ulaşım veriyor. Güzel şeyler değilmi hepsi. Sosyalizm bunlar. Keşke telekom filan satılmasaydı. Satılanlardan hepsinden zarar edildi. Kimisi taşınmaz malı fiyatına kimisi bir yıl kârına satıldı. Telekomda adam borcu bize taktı çekti gitti. Özelleşti, gene döndü dolaştı devletin oldu. Memur azalsın diyorsunuz ama onların yaptığı işi kim yapacak, bedavayamı yapacak. Sosyal devletsiz olunmaz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt

    bu nasıl saçma bir yaklaşımdır "Atatürk, nazi değildir". bunu bilinçli yapıyorsun her seferinde. yazacak birşey olmayınca bizim muhafazakar kesim gibi "dıj güjlerin oyünü" moduna çeviriyorsun.



    Üniter devlet inşaa etti. Lalin Tunceli'de ve Menemen'de yaptıkları ortadadır. bunu ancak naso-sosyalist yani sistemi milli kimlik üzerinden kurmuş yapı yapabilirdi.


    mussolini mesela bunu benimsedi. italya'da tek tip bir ırka ait nasyo-sosyalizm değil de Atatürk gibi İtalyan kimliği üzerinden yüründü. sicilyalılara mesela çok çektirdi mussolini. mafyaya kan kusturdu, bitirdi kendi döneminde vs.


    hitler ise tek tip ve sembolcülüğü, tarikatçılık ile birleştirip veya bunların olmasına öncülük edip nazizmin oluşmasına sebep oldu.


    lakin hepsinde ortak fikir Kemalizmin devletçilik, halkçılık ilkeleri ile aynıydı.





  • Miraclescape kullanıcısına yanıt

    tartıştığın arkadaş da Arjantin'de Milei övüyordu



    Milein'in 6. ayı olacak. yaptıkları:


    -Arjantin parasını %150 devüle etti ve bölyece:

    *madenleri amerika'ya daha da ucuza satışa çıkardı

    *devlet şirketleri şu anda kapış kapışa gidiyor



    bunların sonucunda şu anda metro ve diğer public yani kamu ulaşımı sürdürülemez hale geldi. halk parasız kalınca, artna fiyatlardan ötürü metro ve otobüsleri kaçak, beleş kullanmaya başladı.


    ulaşım para alamayınca, işçilerine maaş ödeyememeye başladı, bunun soucunda şu anda ulaşım Arjantin'de büyük zorluklar içinde.


    lakin tüm bunlara rağmen LİBOŞ Amerikancı Milei son olarak kendi maaşına %58 daha zam yaptı. Ocak ayında da zam yapmıştı :D



    ama halk fakirlik içinde yüzmeye başladı.


    şimdi burada asıl durum, arjantin neden bunları yaşadı?


    çünkü yıllardır arkantin ülke kaynaklarını batıya yedirmemek için direndi.


    lakin milei ile patladı.


    elden çıkan ilk madenler: lityum yatakları oldu. Dünya'nın en büyük 2. lityum rezervleri.



    işte sizin amerikancılığınız.





  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.