Şimdi Ara

macOS, Windows'dan daha mı güvenli? İşte şaşırtan güvenlik raporu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
4.079
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • macOS işletim sistemi, sanıldığı kadar güvenli olmayabilir. Kötü amaçlı yazılımlardan korunma aracı Malwarebytes tarafından yayınlanan rapora göre; macOS işletim sistemli Mac bilgisayarlar, Windows yüklü bilgisayara göre iki kat daha fazla kötü amaçlı yazılım tehdidiyle karşı karşıya.



    Bu noktada Mac kullanıcılarının en çok karşılaştığı kötü amaçlı yazılımların başını reklam yazılımları çekiyor. Kullanıcıların bilgisi olmadan, çoğu zaman başka bir yazılımla birlikte yüklenen bu reklam yazılımları, kullanım esnasında pop-up şeklinde reklamlar göstererek gelir elde etmeye çalışıyor. Ayrıca bazı reklam yazılımlarının arka planda kişisel verileri topladığı da biliniyor. Sayıları 2019'da tavan yapan kötü amaçlı bu yazılımlar, macOS işletim sistemi için büyük bir tehdit haline gelmiş durumda.





    macOS için %400 daha fazla tehdit



    Malwarebytes araştırmacıları, macOS yüklü Mac bilgisayarlarda yüzde 400 daha fazla tehdit artışı yaşandığının altını çiziyor. Yayınlanan raporda Mac bilgisayarlar için 2019'da uç başına ortalama 11 tehdit tespit edilirken, Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda ise uç nokta başına 4,8 tehdit kaydedildi. Rakamlar macOS için 2 kat daha fazla tehdit unsuru olduğunu ortaya koyuyor. 



    Ayrıca Bkz.AnTuTu'da tüm zamanların en performanslı telefonu: vivo iQOO 3 5G



    Genel toplamda Windows için yaklaşık 24 milyon kötü amaçlı reklam yazılımı tespit ettiklerini açıklayan güvenlik şirketi, bu sayının macOS işletim sisteminde 30 milyona ulaştığını söylüyor. Bu rakam macOS için oldukça endişe vericiyken, sayının fazla olmasında artan satışlardan ötürü, kötü amaçlı yazılım üretenlerin iştahının kabarmasının etkili olduğu düşünülüyor. 





    Malwarebytes yazılımı yüklü bilgisayarlardan edinilen bilgilere göre; hem Windows hem de macOS işletim sistemlerinde en çok karşılaşılan reklam yazılımı tehditleri ise sırasıyla Adware.NewTab, PUP.PCVARK ve PUP.MacKeeper oldu. 



    Windows kötü amaçlı yazılımlarda daha kötü



    Malwarebytes araştırmacıları, bu tehditlerin kullanıcı izni olmadan arka planda çalıştığını söylüyor. Ancak, Windows kullanıcılarının karşılaştığı tehditlerle karşılaştırıldığında devede kulak kalıyor.



    Zira açıklanan güvenlik raporuna göre, Windows kullanıcıları reklam yazılımlarının yanı sıra Emotet, Trojen, Truva atı ve Ryuk gibi çok daha zarar verici kötü amaçlı yazılımlarla karşı karşıya kalıyor.  








  • Tabi bir de olaya market share yönünden yaklaşmak gerekiyor. Hep işte linux daha güvenli, mac daha güvenli denir. Aslında gerçekten güvenli midir? Yoksa market share daha düşük olduğu için, ona göre ona virüs, trojan vs çıkarmaya uğraşan, zaman harcayan hacker sayısı da daha mı azdır. Yani mac ile windows'un pazar payları değişse, ben sanmıyorum mac in saldırılara dayanabileceğini. Bir kere rahat win kadar yer saldırıları.
    Yeryüzünde MacOs kadar overrated bir ürün daha yok. Çevremde MacOs şöyle güzel, böyle kullanıcı dostu gibi gazlara gelerek MacBook alan ne kadar tanıdığım varsa ya bir süre sonra üzerine Windows kurudu ya da ikinci el olarak satılık ilanı verdi. Fanboylar tarafından üretilen şehir efsanelerinin gazına gelmeyin, ihtiyacınıza göre donanım alın.
    Profesyonel olarak yaptığım işlerde asla beni yarı yolda bırakmadı , aynı işlemi daha donanımlı windowsta yapmamıza ragmen sonuc değişmedi. Windows kullandıgım dönemde her zaman yedek alma gereksinimi duyardım ve düzenli olarak format atardım . Fakat mac e geçtiğimden beri bilgisayarı değiştirene kadar format ı bırak mavi ekran hatası yada yavaşlama yaşamadım. Bu yüzden mac kullanıcı dostudur. Çok önemli bir müzik kayıdının çıktısını almak için sabah studıoya geldiğinde windowsun çökmesinin ne demek oldugunu bilemezsiniz ki bunu çevremde çok arkadşım yaşadı....
    Herkes bilip bilmeden atıp tutmuş yine. Öncelikle bu raporun sebebinin Hackintosh kurulumlarından dolayı olduğunu düşünüyorum. Kurulurken çoğu güvenlik önlemi varsayılan olarak kapatılıyor. Buna bir de tecrübesiz sırf MacOS kullanıyorum demek için kuran veya sırf internette gezinmek vs. gibi işler için kullanan ev kullanıcıları eklenince bu durum kaçınılmaz olmuş olabilir. Gelelim Windows vs. MacOS olayına. Bu tamamen saçmalıktır. Windows un hitap ettiği kitle ve kullanım şekli ile MacOS'un ki birebir aynı değil. Ben iş hayatımda profesyonel olarak MacOS kullanıyorum. Masaüstü olarak yüksek donanımlı bir Hackintosh, dizüstü olarak ta MacBook Pro 16 kullanıyorum. Şirket sunucu yönetimi tarafında ise Windows Server kullanıyorum. Yine bazı işlerimi halletmek için Windows 10 da kullanıyorum. Her iki işletim sistemi için de memnun olduğum ve olmadığım durumlar var. Ama genel olarak yok MacOS şehir efsanesiymişte, özentilikmişte vs. vs. gibi atıp tutan cahil insanların laflarına da sadece gülüyorum. Kullanım amacı ve işin gereği ne ise ona göre her iki işletim sistemini de kullanıyor ve faydalanıyorum. Bugüne kadar ne Windows'a virüs girdi ne de MacOS ta böyle bir durum yaşadım. Sen gidip Windows'ta ne olduğu belli olmayan programlar, kaçak yazılım veya oyunlar kullanırsan mavi ekranda alırsın 2 günde bir formatta atarsın. Aynı durum MacOS için de geçerli. Bu konu bu kadar basit.
    Pazar payı be kullanım alanları önemli. Windows çok fazla sayıda kişisel bilgisayarda kurulu, bu sebeple kişisel bilgileri yürütmek için bir numaralı atak noktası. Bunun yanında devlet dairelerinde, sunucularda da aktif olarak kullanılıyor, devletlerden veri çalmak için de en iyi atak noktası. Mac kullanıcı tabanı az, bilinçli olmayan kullanıcı için sağlam bir uygulama mağazası yapısı var, kontrollü ama güvenlik önlemleri de çok az. Linux ise kişisel kullanım da çok fazla olmasa da sunucu tarafında bir numara yani veri kaynağı için bir atak noktası fakat en önemli avantajı kendisi ve üzerinde çalışan yazılımların açık kaynak olması. Bir kodu dünyanın dört bir yanından farklı bilgi ve görüşe sahip binlerce insan görüyor, kullanıyor. Olası açıklar iyi niyetliler tarafından bildiriliyor kötüler tarafından da kullanılıyor. Ama sunucular hem kapalı sistemler hem de onları kuranlar tarafından özelleştirmeler içerebilir bu sebeple standart bir yapı yok ve atak yapmak daha zor hale geliyor. Fakat Windows’da son zamanlarda iyi ilerleme kaydetti bence, çok bilinçsiz bir kullanıcı değilseniz basınıza kolay kolay bir şey gelmez bence eskisi gibi.
    20 yıl Windows 5 yıl macOS kullandım, macOS sistemi Windows’tan 10 kat güvenli, stabil ve performanslı net bir şekilde, araştırmayı yapan firma ve bunun gibi firmaların yazılımlarında ihtiyacı yok pek, şunu söylemek doğru olur burada, bir MacBook Air alıp da performansı Windowstan düşük demek, gayet bir sığ düşünce olabilir ancak! Bir MacBook Air düşük donanımlı ufak tefek işler için tasarlanmış bir bilgisayar olup, o donanıma sahip Windows yüklü bir bilgisayarı muhtemelen 2 saatte açabilirsiniz ancak. Windows performanslı derken, ikiside aynı donanıma sahip macOS ve Windows yüklü iki bilgisayarı karşılaştırırsanız, Windows un ne kadar çöp olduğunu görürsünüz! Lafı uzatmaya gerek yok, kullananlar ne dediğimi zaten biliyorlardır, kullanmayanlar ise iPhone ile android farkının ne olduğundan yola çıksalar olur
  • Güvenliği bilmem ama Windows işletim sistemi macos işletim sisteminden çok daha performanslı olduğu kesin.. Tasarım, sadelik veya müzikle ilgileniyorsanız mac daha iyi bence

  • Tabi bir de olaya market share yönünden yaklaşmak gerekiyor. Hep işte linux daha güvenli, mac daha güvenli denir. Aslında gerçekten güvenli midir? Yoksa market share daha düşük olduğu için, ona göre ona virüs, trojan vs çıkarmaya uğraşan, zaman harcayan hacker sayısı da daha mı azdır. Yani mac ile windows'un pazar payları değişse, ben sanmıyorum mac in saldırılara dayanabileceğini. Bir kere rahat win kadar yer saldırıları.

  • Pazar payı be kullanım alanları önemli. Windows çok fazla sayıda kişisel bilgisayarda kurulu, bu sebeple kişisel bilgileri yürütmek için bir numaralı atak noktası. Bunun yanında devlet dairelerinde, sunucularda da aktif olarak kullanılıyor, devletlerden veri çalmak için de en iyi atak noktası. Mac kullanıcı tabanı az, bilinçli olmayan kullanıcı için sağlam bir uygulama mağazası yapısı var, kontrollü ama güvenlik önlemleri de çok az. Linux ise kişisel kullanım da çok fazla olmasa da sunucu tarafında bir numara yani veri kaynağı için bir atak noktası fakat en önemli avantajı kendisi ve üzerinde çalışan yazılımların açık kaynak olması. Bir kodu dünyanın dört bir yanından farklı bilgi ve görüşe sahip binlerce insan görüyor, kullanıyor. Olası açıklar iyi niyetliler tarafından bildiriliyor kötüler tarafından da kullanılıyor. Ama sunucular hem kapalı sistemler hem de onları kuranlar tarafından özelleştirmeler içerebilir bu sebeple standart bir yapı yok ve atak yapmak daha zor hale geliyor. Fakat Windows’da son zamanlarda iyi ilerleme kaydetti bence, çok bilinçsiz bir kullanıcı değilseniz basınıza kolay kolay bir şey gelmez bence eskisi gibi.





  • Bu mesajı 2014 ortasından beri her şeyi yüklediğim, 512gb harddiskin ağzına kadar dolu olduğu, alındığı günden bu yana hiç format atmadığım, halen de her türlü siteye girip çıktığım macbook pro' dan yazıyorum. Şu ana kadar sıfır hata ile çalıştı. Ne virüsü, ne güvenlik tehdidi?

  • Bu haberi kaldırın bence Apple görmesin lansmanı youtubedan izlersiniz benden söylemesi

  • mac os eskidende cok guvenli bir sistem degildi. bu konuda yayinlanmis sayisiz calismalar vardi ama eskiden kullanimi az oldugundan fazla saldiriya ugramiyordu. bugun ise kullanimi artimis durumda, dahada onemlisi daha varlikli kisiler tarafindan tercih edildigi icin daha cok hedef haline gemeye basladi.

  • Yeryüzünde MacOs kadar overrated bir ürün daha yok. Çevremde MacOs şöyle güzel, böyle kullanıcı dostu gibi gazlara gelerek MacBook alan ne kadar tanıdığım varsa ya bir süre sonra üzerine Windows kurudu ya da ikinci el olarak satılık ilanı verdi. Fanboylar tarafından üretilen şehir efsanelerinin gazına gelmeyin, ihtiyacınıza göre donanım alın.

  • güvenli sistem yok , bunu öğrendikten sonra macOS'un Windows'dan daha performanslı ve stabil olduğunu da unutmayalım , mavi ekran yok beyler o kadar güzel sistem ki
  • İşin güvenlik tarafı ayrıca tartışılır fakat 2013 yılında aynı işlemci ve aynı ram e sahip hem Dell İnsprion hem de Macbook Air aldım , Dell'e ram ekletmeme rağmen atıl durum da Macbook Air 'i hala stabil şekilde kullanıyorum

  • Linux gerçekten güvenlidir, virüs trojan elbette vardır ama az olmasının sebebi kesinlikle pazar payının az olması değildir, tasarlanırken ki mimarisi ve yetkilendirme sistemidir, linux de kafanıza göre "sistem" (in çalışmasını etkileyen) dosyalarını klasörlerini silip/değiştiremezsiniz bunun için root şifresi girmek zorundasınız, yani siz izin vermediğiniz sürece bir uygulamanın sisteminize zarar verme olasılığı imkansız değil ama zordur, esas zor olansa bir virüsün linux sistemlerde farklı bilgisayarlara yayılmasıdır.

    Kaynağını bilmediğiniz bir uygulama yüklemediğiniz sürece helede son kullanıcı iseniz virüs bulaştırma ihtimaliniz bence %0 (Ubuntu depolarında yanılmıyorsam 50.000'e yakın paket var, Fedora da 30.000 civarında diye biliyorum ve hepsi tek tek kontrol edilmiş güvenli uygulamalar)

    Kaldı ki dünya genelinde sunucularda ezici bir çoğunlukla linux kullanılmasının da sebebi güvenli oluşudur. Ayrıca Linux dünyasında bir kaç yıl çok normaldir ama 10 yıldır resetlenmeyen sunucular olduğu söyleniyor yani düşünün XP kullanıyorsunuz Vista güncellemesi alıyorsunuz Win7 Win8 ve Windows 10'a yükseliyorsunuz ve bu sürede bilgisayarınızı hiç kapatıp açmıyorsunuz ve sisteminiz hala saat gibi çalışıyor




  • Microsoft tr iyi para vermis olmali bu haber icin 🤦🏻‍♂️ saka mi yapiyosunuz?

    Uber yetenekli olmali insanin mac cihaza zarar verebilmesi icin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şahsen Macbook Pro’mda Mac kullanmıyorum. Çünkü Windows’ta yapabileceğin şeyleri Mac’de doğru dürüst yapamıyorsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 20 yıl Windows 5 yıl macOS kullandım, macOS sistemi Windows’tan 10 kat güvenli, stabil ve performanslı net bir şekilde, araştırmayı yapan firma ve bunun gibi firmaların yazılımlarında ihtiyacı yok pek, şunu söylemek doğru olur burada, bir MacBook Air alıp da performansı Windowstan düşük demek, gayet bir sığ düşünce olabilir ancak! Bir MacBook Air düşük donanımlı ufak tefek işler için tasarlanmış bir bilgisayar olup, o donanıma sahip Windows yüklü bir bilgisayarı muhtemelen 2 saatte açabilirsiniz ancak. Windows performanslı derken, ikiside aynı donanıma sahip macOS ve Windows yüklü iki bilgisayarı karşılaştırırsanız, Windows un ne kadar çöp olduğunu görürsünüz! Lafı uzatmaya gerek yok, kullananlar ne dediğimi zaten biliyorlardır, kullanmayanlar ise iPhone ile android farkının ne olduğundan yola çıksalar olur

  • Nasil haber basligi ?. Haberin sonunda windowsun aldigi virus tehditleri karsisinda mac tekiler devede kulak kaliyor diyor. Sonuc olarak mac yine güvenli 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alaz1903 kullanıcısına yanıt
    Nedense benim çevremde tamtersi oluyor 🤨

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • alaz1903 kullanıcısına yanıt
    Profesyonel olarak yaptığım işlerde asla beni yarı yolda bırakmadı , aynı işlemi daha donanımlı windowsta yapmamıza ragmen sonuc değişmedi. Windows kullandıgım dönemde her zaman yedek alma gereksinimi duyardım ve düzenli olarak format atardım . Fakat mac e geçtiğimden beri bilgisayarı değiştirene kadar format ı bırak mavi ekran hatası yada yavaşlama yaşamadım. Bu yüzden mac kullanıcı dostudur. Çok önemli bir müzik kayıdının çıktısını almak için sabah studıoya geldiğinde windowsun çökmesinin ne demek oldugunu bilemezsiniz ki bunu çevremde çok arkadşım yaşadı....

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Windows daha kullanisli olmasa niye kullansin millet :) acik ara kullanmasi cok cok daha kolay bir programa erisimin cok kolay istedigin herseyide yapabiliyorsun mac gibi donanimi milattan kalma degil ozellikle mac de calisan bir programa ihtiyaci olan bir insan icin bisey diyemem adamin isidir alir ama ben bilgisayar alicam mac aliyim sekil sukul olsun diye aliyosan anca sekil sukul olur macden baska bisi olmaz :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Aynen android daha iyi ayni sekilde windoesda oyle her yonden daha ozellestirilebilir programlara daha kolay erisilebilir vs vs fiyat olarakda 3/1 4/1 fiyatina yani is amacli aliyorsan macbook bisi diyemem ev icinde multimedya oyun vs icin aliyorsan mac tam sacmalik oluyor :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.