Şimdi Ara

MINING YAPILAN EKRAN KARTI ALINIR MI? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
191
Cevap
6
Favori
55.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HeAdShOcK

    Alınmaz diyoruz da bir kartın miningli olup olmadığını nereden bileceksiniz. Öyle bir program yok ki satıcının insafına kalmış durumdasınız. Belki almış olduğunuz kelepir dediğiniz mükemmel kartlar mining çıkmasıdır bilemezsiniz.
    Hocam, haklısın internet üzerinden sıfır diye satılan rx580 aldım bozuk çıktı .kart muhtemelen mining çıkmasıydı.
  • Bakın geçen sayfada o kadar ayrıntılı şekilde durumu anlattık. Bilgi verdik... Nelerin sorun oluşturabileceğini, nelerin oluşturmayacağını, neyin ne olduğunu söyledik...

    Ama hâlâ bilgisi olmadan, duyguları ile hareket eden ve bir sorun çıkınca "miningdir o" diye düşünen ve bu duygu ve düşünceleri ile insanları zehirleyen, dezenformasyon yayan bilgisiz arkadaşları görüyoruz.

    Bilgi? Neye dayanarak mining deniliyor?
    Bilgi yok. Herhangi bir arıza varsa "miningdir o mining..."
    Minin demek arıza demek, sorun demek, sıkıntı demek bu kişilerin ruh dünyasında.

    Peki ya PSU da, HDD de, CPU da, RAM da bir sorun olunca ne olacak?
    Yine "mining" mi diyecekler bu arkadaşlar bilemiyorum. :D
    Yahu server olarak kullanılan CPU lar var. 10 sene, durmadan yük altında çalışıyorlar. Bu işlemciler neden bozulmuyor? Madem aşırı kullanımda bozulmaları gerekiyor? Benim işlemcim 2.6Ghz x3 olmasına rağmen 7 seneye yakın süredir 3.3Ghz x4 olarak yana yana çalıştığı halde neden sorun çıkartmıyor?

    Arkadaşlar, cehaletinizi lütfen kendinize saklayın. Elinizde mining'in zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt var ise buyrun ortaya para koyalım sizin maddi gücünüz ölçüsünde, $100 ise $100, $1000 ise $1000, test yapalım, en kötü şekilde zorlayalım edelim ve bu durumu kanıtlayalım.

    Bu konuda mantıklı bir şey söyleyebilecek bir eğitimi, bilgisi olan var ise buyursun gelsin çıksın karşıma, tartışalım, şu sebepten sorun oluyor diye sorunu tespit edelim...
    Neden korkuyorsunuz?
    Kimden çekiniyorsunuz?
    Bilginize mi güvenemiyorsunuz yoksa?
    Madem güvenmiyorsunuz neden bu bilgi ile insanları hâlâ zehirlemeye çalışıyorsunuz anlamıyorum.

    İkinci el kablonet modem almıştım zamanında internetten. Hattan düşüyordu ara ara. O da kesin mining çıkmasıdır(!)




  • SAKIN ALMAYIN ASLA ALMAYIN MINING ADININ YANINDA GEÇTİĞİ AN O ÜRÜNDEN UZAK DURUN

    misal elimde mining yapılmış rx 470 vardı zamanında. kısa bi süre miningde kullanıldığını belirtip ucuzdan sattım. aradan bi kaç hafta geçti kart bozuldu diye geri döndü bana adam bir ton da küfür etti.

    mining yapılınca bu kartların ömründen ömür gidiyor malesef 2.el alırken buna da dikkat edin bazıları sadece oyun oynandı diyor ama mining yapılmış kartı da kakalayabiliyor.
  • Bi arkadasa aldik bi soeun cikmadi ama cikmiyicagi anlamina gelmez rx 480 sapphire aldik 2 yil mining yapilmis hala calisiyor sorunsuz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    ''Yahu server olarak kullanılan CPU lar var. 10 sene, durmadan yük altında çalışıyorlar. Bu işlemciler neden bozulmuyor? Madem aşırı kullanımda bozulmaları gerekiyor? Benim işlemcim 2.6Ghz x3 olmasına rağmen 7 seneye yakın süredir 3.3Ghz x4 olarak yana yana çalıştığı halde neden sorun çıkartmıyor?''
    İşlemci ile ekran kartı ömür konusunda denk değil. Hatta bilgisayardaki hemen hemen hiçbir parça denk değil. Belki bellekler ömür konusunda işlemci ile yarışabilir. 1 numara açık ara farkla yine de işlemcidir.
  • ugurr999 kullanıcısına yanıt
    rumelimokaku R kullanıcısına yanıt
    Neye göre bunları söylüyorsunuz? Ben bilgisayar yüksek mühendisiyim. Bu söylediğinizin doğru olmadığını "biliyorum". MOSFETleri, güç elektroniğini N/P bazlarına kadar biliyorum.

    Ömür konusunda en yüksek parça RAM dır. RAMların çoğu ömür boyu garantilidir bu yüzden.

    Ekran kartı da üzerinde GPU+RAM+MB olan bir parçadır kabaca. Güç elektroniği VRM ve mosfetler vardır ki onuda anakarta benzetebileceğimizden MB dedim.
    Bunların hiç biri de kullanarak aşındırılabilecek, ömürleri kısaltılacak parçalar değildir. Zamana yenilen tek parçaları "fan" ları dır ki onunda zaten maddi değeri yok gibi birşeydir.

    O yüzden burada "BİLMEDEN" atıp tutmayın. Yok kısa süre mining yapıldıydı sattım bozulmuş, adam küfür etti... Eee YUH artık!
    Bu ne şimdi? Cahilliğinizin de bir sınırı olmalı. Neden bozulmuş? Kısa süre mining yapıldı diye mi? Ulan adamlar 5 yıl mining yapıyor da onların cihazları neden bozulmuyor diye sorarlar adama.
    CAHİLsiniz arkadaşlar. Hiç, sıfır, zero, zerre kadar bilginizin olmadığı bir konuda duygularınızla laf söylemeye kalkıyorsunuz. Eğitiminiz ne, bilginiz ne? Buyrun $100'ınız var ise koyun ortaya, kanıtlayın iddianızı kazanın $100. Yetmezse arttıralım rakamı...
    Eğer söylediğiniz söze güvenebiliyorsanız.
    Yok. Anca havaya sıkayım gelişine, bedava ya çünkü nasılsa.




  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Her konuda haklısın ancak Türkiye'deki miningcilerin havalandırmadan, soğutmadan haberi olmadığı için o kartlar bir birlerine o kadar yakın şekilde aylarca yıllarca çalıştığı için ister istemez hata/sorun çıkarabiliyor. Miningten çıkma RX 580 alacaktım 2-3 hafta önce satıcından furmark testi istemiştim video çekip attı bir de ne göreyim. Gpu kullanımı 0 100 0 100 dalgalana dalgalana gidiyor böyle. Çoğu kartta da buna benzer sorunlar görüyorlarmış forumda gördüğüm kadarıyla.
  • kamisama- kullanıcısına yanıt
    Selam! Bende RX570 var hemde minik olanlardan ITX. Tek fanlı. RX580 de kullandım. "Benim bildiğim", en azından bu kartlarda (ki eski kartlarda da bu teknoloji var, AMD sağolsun) Thermal Throttling olduğu. Benim kartın fan girişini kapattığımda, GPU 70 lere tırmanınca yavaşlamaya başlıyor kart yükteyken. O yüzden isterseniz de, evdeki fırının içine de koyup çalıştırsanız bu kartlara sıcak sebebi ile de kolay kolay ZARAR veremezsiniz. Çünkü kart izin verilen değerlerin üzerine çıkamıyor. Madenci de o kadar salak değildir ya. Isınan kart stabilitesini kaybeder zaten, kapanır, yada az üretim yapar throtlinge gireceğinden. O yüzden soğutmayı da ülkemizde "seve seve" yapmak zorundalar. Öteki türlü ona madenci değil, süzme salak denir.

    Peki en kötü ne olur? Thermal ped/macun dediğimiz, GPU'yu üzerindeki soğutucuya bağlayan ısı iletken macun kuruyabilir, o kadar.
    Alır vidalarını söker yeni termal macun basarsınız ( ki para değildir, rica etseniz hemen her bilgisayarcı verir size, ki bulamayınca eskiden diş macunu bile sürüyorduk, o da iş görüyordu epey) biter gider. Arzu eden egzotik, sıvı metal macun bile sürer ki 3-5 derece daha da soğutuyor bazı cihazları... Yani bunun için gidip sıfır ekran kartı alınır mı? Aynısı laptoplarda da, normal kullanılan bilgisayarlar da da olan bir şey. Standart "BAKIM" prosedürünün içinde bir olay bu. O sizin "dalga" da büyük ihtimalle bundandır. Isınır, thermal throttlinge girer, soğur, devam eder. Basarsın macunu, miiiis! Ayrıca zaten kontrol edip alıyorsun. Baktın çalışıyor, ne sakıncası var yani? Alınca elinde mi patlıyor? :D

    Bunlar dışında overclock bile değil, overvolt vererek aşırı voltaj ile işkence edilmedi ise o karta, işlemciye hiç-bir-şey-ol-maz.
    Overvoltu da madenciler değil 3 FPS daha yüksek değer almaya çalışan GAMER takılanlar yapar. Verir voltaji, OC yi, pişirir silikonu, kart o zaman zarar görür.

    Madenciler ise voltajı "düşürür" ki GPU daha az elektrik tüketsin ve daha serin çalışsın. Sonuçta elektrik de maliyet ülkemizde. RAM'ları oveclock ederler ama onlara da yüksek voltaj veremiyorlar tasarım gereği. Zaten RAM'ları yakmak da zordur. Onlardaki sorun da testte kendini hemen artefact olarak gösterir zaten. Ama henüz bozulmamış bir RAM'ı normal değerlerde kullanırken de bozamazsınız. Bu RAM erpilmiş, tüm gücü gitmiş de tam ben aldım bozuldu tüh diye bir durum yok ortada. RAMlar kapasitör bazlıdır zaten. O yüzden ömür boyu garantilidir çoğu.

    Bir de şu var. Bazı ekran kartları fabrika çıkışında "kötüdür". Bunlarda ufak defolar vardır ama testleri geçerler. Diğerleri kadar iyi değillerdir. Sıkıntılıdırlar. Daha çok ısınırlar mesela. MOSFETleri kaçırır, VRMleri fazla ısınır vs... Aynı marka, model olmasına rağmen her kart aynı yaratılmaz çünkü. CPU'lardaki binning denilen olay gibi. Her CPU aynı derecede overclock oluyor mu? Madenciler bunları iyice inceledikleri için kartları tanıyanlar bunları sıraya dizebilir. En iyi kart bu, en kötü kart bu diye. Satarken de size en iyileden satmaya başlamayacaklardır. Bazen kötü olanları elden çıkartmaya çalışabilirler. Bu "maden yapılan kart kötüdür" demek değildir. Standart değerlerini verir sonuç olarak. Elektronik de biraz da şans işi sonuçta.

    Şimdi aklıma bir madenci anısı geldi. Taaa 2002 senesinde mi ne BTC ekran kartlarla mine edilirken, ben de olur mu öyle şey ne BTC si bunlar manyak diye düşünürken (keşke düşünmeseymişim) bilgisayarcıya bir tane maden çıkması kart gelmişti. Garanti bitmeden. Kart çalışıyor ama bir acayip çalışıyor diyordu bilgisayarcım. Yurt dışına gitti geldi kart. MOSFETleri değiştirmişler. Adam çok sevinçliymiş, kart canavar gibi, eskisinden bile iyi oldu diyormuş. (Andromeda bilgisayar sahibi Ercan abi anlatmıştı bu hikayeyi zamanında.) Ve o MOSFET denen o parçaları ısıtmayla, çok kullanma ile yada overclock vs... bozamazsınız arkadaşlar. Bunların çalışma sıcaklıkları 120 dereceleri geçer. Peki nasıl bozulur? "Bir şey olmaz" diye kartlara statik elektrik yüklü ellerinizle saldırırsanız bozulur mesela. Yükte iken elektrik aniden giderse bozulabilirler mesela tasarımlarında gerekli ayarlamalar yapılmadıysa vs... Ama başka şekilde bozamazsınız. İyi hatırladım valla ha bu hikayeyi de....

    Durum bundan ibaret. Hala "sürü aklıyla" hareket etmeye çalışan kişileri görünce sinirleniyor işte insan.

    Yani buyrun, iddiası olan, beni yanlış çıkartabilecek bir arkadaş gelsin.
    Yukarda onca atıp tutan kardeş var, sözlerinin arkasında durabilecek 1 (bir) tane adam yok mu aralarında?
    Gelsin, $10'ı olana $10, $100'ı olana $100, $1000 olana $1000 iddaya girelim ya.
    Ben dediklerimin arkasındayım. Yanılıyorsam yeni bir şey öğrenmiş olurum ki bu güzel bir şey. Parasını öderim.
    Yanılmıyorsam da iyi para kazanmış olurum, o da güzel bir şey. İki durumda da ben kârdayım...




  • Asus oyuncular için ürettiği karta 3 yıl, mining yapanlar için ürettiği karta 3 ay garanti veriyor. Mining yapılmış kartın neden alınmaması gerektiğini anlamak için elektrik yüksek mühendisi olmaya da gerek yok, 50 iq ya sahip biri burdan gerekli sonucu çıkarır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _EUA_

    Neye göre bunları söylüyorsunuz? Ben bilgisayar yüksek mühendisiyim. Bu söylediğinizin doğru olmadığını "biliyorum". MOSFETleri, güç elektroniğini N/P bazlarına kadar biliyorum.

    Ömür konusunda en yüksek parça RAM dır. RAMların çoğu ömür boyu garantilidir bu yüzden.

    Ekran kartı da üzerinde GPU+RAM+MB olan bir parçadır kabaca. Güç elektroniği VRM ve mosfetler vardır ki onuda anakarta benzetebileceğimizden MB dedim.
    Bunların hiç biri de kullanarak aşındırılabilecek, ömürleri kısaltılacak parçalar değildir. Zamana yenilen tek parçaları "fan" ları dır ki onunda zaten maddi değeri yok gibi birşeydir.

    O yüzden burada "BİLMEDEN" atıp tutmayın. Yok kısa süre mining yapıldıydı sattım bozulmuş, adam küfür etti... Eee YUH artık!
    Bu ne şimdi? Cahilliğinizin de bir sınırı olmalı. Neden bozulmuş? Kısa süre mining yapıldı diye mi? Ulan adamlar 5 yıl mining yapıyor da onların cihazları neden bozulmuyor diye sorarlar adama.
    CAHİLsiniz arkadaşlar. Hiç, sıfır, zero, zerre kadar bilginizin olmadığı bir konuda duygularınızla laf söylemeye kalkıyorsunuz. Eğitiminiz ne, bilginiz ne? Buyrun $100'ınız var ise koyun ortaya, kanıtlayın iddianızı kazanın $100. Yetmezse arttıralım rakamı...
    Eğer söylediğiniz söze güvenebiliyorsanız.
    Yok. Anca havaya sıkayım gelişine, bedava ya çünkü nasılsa.
    ben bilgisayar yüksek mühendisiyim hüüüüüüüüüü ahahahaha

    git miningde kullanılmış kart satın al ne gerek var sıfırına filan

    iyi güldüm




  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Hımm demek bilgisayar ''yüksek'' mühendisisin. Yazık bu ülke hiç bir şey üretmeyen, okuduğu alanı bile bilmeyen okumuş cahillerden çektiği kadar okumamış cahillerden çekmedi. Bir de meydan okuyorsun iddia middia otomatikman haklı oluyorsun. Yok para koy mara koy dolar koy. İşim gücüm yok 36 yaşında adamım seninle uğraşacağım. Zaten bu son mesajım. Nasıl ki hayatta bazı insanların boş olduğunu anlayınca görmezden geliyor hayatımdan çıkarıyorsam seni de engeller geçerim. Senin mantığınla bakarsak fan(kısmen mekanik sayılabileceği için) dışında hiçbir parçanın bozulmaması lazım. Bak bakalım sadece kondansatör eskimesi bile neye sebep oluyor. Yap bir çay otur iç izle öğren. https://www.youtube.com/watch?v=0HD7j-sq2xc
    Sen bahane üretirsin tabi yok eliyle dokunmuştur yok elektik şebekesi cart curt. Dünya'da kondasatörün zamanla(çalışmaya bağlı olarak) eskidiğini, belli bir süre sonra görevini doğru şekilde yerine getiremeyebileceğini bilmeyen bilgisayar ''yüksek'' mühendisi muhakkak bir kaç tane vardır. Galiba biri de sen. Daha geçen forumda güzel bir electromigration cpu konusu vardı. İşin çip; altındaki lehimler, kartın üstündeki diğer ıvır zıvır parçalarına değinmiyorum bile. Al bunu da izle bir bardak daha çay iç. https://www.youtube.com/watch?v=BJ-c0Ol1kiA&t=2s




  • VETERINARY kullanıcısına yanıt
    Peki sebep? Niye 3 ayda bozulacağı için mi? Yoksa zarar görür diye mi?
    Bir firmanın madenciler üzerinden kâr etmeye kalkma çakallığını anlayabilecek IQ ya sahip olanlar durumun gerçeğini görüyor.
    "Asus böyle yapıyorsa vardır bir bildiği" şeklinde aklını kullanmadan, aynı hayvan sürüleri gibi genele bakarak bir anlam çıkartmaya, hareket etmeye çalışan kişiler de kendi ilim alanında konuşan bir mühendisin söylediklerine laf etmeye kalkmasın bir zahmet....
  • rumelimokaku R kullanıcısına yanıt
    Bak bir şey ileri sürememişsin. Buyur $100 ınız da yok mu cebinde. Benim iddiam bu. Aksi görüşte iddiası olan geçsin karşıma, iddiasını kanıtlasın, çocuk gibi ağlamasın bence.
  • @ugurr999 hadi oradan! Siz kimsiniz de benim bu ülke için bir şey üretmediğimden bahsedebilme cürretini gösterebiliyorsunuz? Siz boş adamsınız, bir iş becerememişsiniz başaramamışsınız diye neden karşınızdaki kişiyi bu şekilde itham etmeye kalkıyorsunuz? İmzamdaki "açık kaynak kodlu" projelerimden herhangi biri tek başına yeter bence size...

    Şimdi işin geldiği nokta şu, siz daha kendi sözünün arkasında durabilen bir adam değilsiniz. Eee o zaman bu efelenme nerden geliyor? Önce "sözünüzün arkasında durun". Madem dediklerinize güveniyorsunuz, buyrun. Ama güvenemezsiniz. Çünkü "BİLMİYORSUNUZ". Bilginize dair derin şüpheleriniz olduğu için de bu yükün altına girmek insana sıkıntı veriyor doğal olarak. Ben ise söylediklerime "GÜVENİYORUM". Aramızdaki fark bu.

    Bahane üretmek dediğiniz "elektrik atlama, güç kesintisi vs.. cart curt" dediğiniz şeyler bahane değildir. Elektronikle ilgilenen kişiler bunu iyi bilir. Güç elektroniği ile uğraşırken çok MOSFET yaktım. Sadece teoride değil, pratikde de deneyimledim. Yurt dışında antistatik saat gibi bileklik takarlar topraklama için zorunlu olarak fabrikalarında, bu olayı engellemek adına. Şimdi elektroniğin beşiği diyeceğimiz koca koca ülkeler bu işi bilmiyor da siz mi iyi biliyorsunuz? Pardon siz hangi bölüm mezunuydunuz? Yada söyle sorayım, "eliniz havya tuttu diye kendinizi bir anda uzman mı zannettiniz?" Hayır söyleyin boşuna böyle "cart curt" şeylere para harcamasınlar madem yahu. Ne gerek var? Siz biliyormuşsunuz madem...GPU Mosfet değişim videosu buldum, başlığında da maden yazıyor diye de çok sevinmişsinizdir ama tabiiki yine boş. "Maden" ile bir alakası yok çünkü olayın. Normal kullanılan ekran kartlarında MOSFET arızası hiç oluşmuyor mu zannediyorsunuz? Genellikle aynı model ekran kartlarında çıkar bu arıza. Çünkü "tasarımda ayıp" vardır. Üretici "kaldırır" diye düşünür ama elektrik dalgalanması gibi durumlarda vs. "kaldırmayabilir". Mühendislik hatasıdır esasen. Doğru dürüst tasarlansa FET arıza vermez kolay kolay. Şimdi bunun madenle ne alakası var? İşte bir şey söyleyemezsiniz, kalırsınız öle cehaletiniz ile baş başa. Eğer maden zarar verse madendeki kartların belli süre sonra sapır sapır dökülüp yanması gerekir. Olmuyor ise başka bir faktör var demektir. Bu da o. "cart curt" diyerek cehaletiniz ile bilgiyi bastıramazsınız...

    "Elektrolitik kapasitör" denilen elemanlar ile bu konunun yakından uzaktan alakası bile yok. Kapasitörler "kaliteli" ise ömür boyu (~15-20 sene) dayanır. Ama "dandik" ise durduğu yerde 5 senede "kurur". Bunun için o elemanın illa çalışmasına da gerek yoktur. Karaköyde elektronikçilere gidersen üzerinden 5-6 yıl zaman geçmiş "sıfır" kapasitörleri almayacaklarını iyi bilirler. Bazen tüccarların elinde kalır bu yüzden, satacak yer ararlar, fiyat kırarlar... Ayrıca elinizde rakam var mı GPUlarda kullanılan kapasitörlerin modellerine dair? Belki kurumayan polimer kapasitör kullanıyorlardır çoğunluk, ne belli? Şimdi bu mantıkdan gidersek ikinci el hiç bir şey alınmamalı. elektrolitikleri kurur mazallah(!). Hatta araba da almamak lazım ikinci el. Onların içindeki devrelerde de kapasitör var. Kurur murur ne me lazım :D Zamanla bozuluyormuş ya! Eee 20 senedir çalışan ekran kartı, anakart da olmaz sizin bu iddianıza göre de. Eee var ama? O ne olacak?

    Meali; evet bir şey duyup öğrenmişsiniz biyerlerden ama onu da yarım yamalak öğrendiğinizden burada kural gibi ileri sürüp yine elinize yüzünüze bulaştırmışsınız. Cehalet budur. Belli ki bu konuda gerekli eğitimi al(a)mamışınız, bir yerlerden duyduğu "dedikodu" ile kendi ilim alanında laf söyleyen bir mühendisi "okumuş cahil" diye küçümsemeye kalkıyorsunuz. Sizin bu yaptığınıza karacehalet diyebilir miyiz?




  • hurda fiyatının 2-3 katına yada 2. el piaysa ederinin en az yarısına fln alınır.
  • Sebep? "Sebebi yok işte öyle bir his geldi söyledim" cümlesi...
    İyi üzerine para verirlerse öyle alırım dememişsiniz, bu da bir şey.

    Ondan sonra gel de Sülün Osmana, Jet Fadıla, Çiftlik Bank tosununa kız kızabilirsen bu milleti dolandırdı diye.
  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Mining kartın bellekleri abanıyorlar, kartın en zayıf noktasıdır. Günde 4 saat oyun oynan kartın bellkleri 24 saat çlıaşn kartın belekller bir olmaz. belli aralıklar 24 saat çalışmış gpu iler aralıksız 24 saat çalışan gpu bile eşit saat çalışsalar bir olmaz.
  • ugurr999 kullanıcısına yanıt
    işlemciye bişey olmaz sadece degrade oc da sorun çıkartır stok işlemciye bişey olamz
  • Haaa, bak ne güzel en azından ne dediğini az buçuk bilen bir arkadaş. Ama tabiiki önermesi YANLIŞ.

    "Bellekler", yada DRAM dediğimiz elemanlar açık olduğunda, ABANMA yapılsa da yapılmasa da onlar için bir şey fark etmez. Neden? Çünkü refresh time yani yenileme zamanı geldiğinde tüm hücrelerin tekrar elektrik yüklenmesi gerekir. Siz onları çalıştırsanız da, çalıştırmasanız da, veri yükleseniz de yüklemeseniz de bu onlar için aynıdır. Birdir. Fark etmez.
    Çoğu sistemde RAM'larda veri var mı yok mu bakılmadan yeniden yüklenir. Bazı bilgisayarların bioslarında RAM çipinin ilgili bölümü eğer boş ise ona elektrik gönderme (Power down) şeklinde seçenekler bile vardır. Önceleri slot slot kaparlardı şimdi çip çip... Tabii bu sistemin ana RAM'ı için geçerli. GPU RAM ları? Onlarda RAM boş ise "gücü kesme" prosedürleri çalışıyor mu? Hiç zannetmiyorum. Implementasyona, sürücüye bağlı bir konu esasen ama yahu yaksın 5-10w nolacak, maksat aç/kapa ile uğraşmayalım, bir sorun olmasın mantığında çoğu "sürücüler". Yani RAM'lara sürekli enerji gönderirler ve sürekli çalıştırırlar. Sürekli yenilenir RAMlar. Kullansan da kullanmasan da. Ha okuma yazma yapılmadığı durumlarda RAM kontrol devreleri daha serin kalır, bi tık daha az enerji tüketir ayrı konu. Ama bunun anlamlı bir aşındırma yaptığından falan söz edemezsiniz. Tabii hücrelerin yüklenip/boşaltılması tasarımla da ilgili bir konu. En azından desktop grafik kartları için. Laptop grafik kartlarında durum farklı. Onlarda genelde 2 GPU bulunur. Oyun dışında fazla güç emeni kapatılır, dahili GPUlar sistem RAM'ını kullanarak işlere devam eder. Dolayısı ile GPU RAM'larına da güç gitmez. RAM lar o vakit kullanılmaz. Onun dışında eğer sistemde bir RAM takılı ise, siz ona abansanız da abanmasanız da o RAM hücreleri için bir şey değişmez. Periyodik olarak, saniyede binlerce kez şarj/deşarj işlemine maruz kalırlar. Yani kullanmasanız da kullanılırlar.

    Ha burada abanmadan kasıt, yüksek saat frekanslarına çıkılması ise, evet. Aynı RAM hücresini yüksek saat frekansında da çalıştırıyorlardır. Zararı? Anlamlı bir zararı yoktur. Zira bu RAM çipleri de esasında kendisinden "çok daha hızlı" RAM çipleri ile yan yana, aynı WAFER de üretilmişlerdir. Üretici BIOS'a bir MEM değeri yazar, ekran kartı da bunu kullanır. Peki bu DRAM çiplerinin gerçek hızları ne? Onu da çiplerin üzerindeki seri numaraları internete yazarak bulabiliyoruz. Pek çok ekran kartının üzerindeki çiplerin MEM hızları diyelim 500Mhz iken ekran kartı bunları 420 Mhz, 450 Mhz, 480 Mhz kullanır. Niye? Çünkü Aynı MEMleri 500 Mhz olarak kullanarak daha çok performans veren modellerini "OC edition, OC versiyon" diye satarlarda ondan. Yani bir nevi "bilerek yavaşlatma" söz konusudur. Bu da endüstrinin "ürün farklılaştırması" için yapılan GENEL bir uygulaması. İnanmayan, bir dahaki toz temizleme faslında açar ekran kartlarının RAM çiplerini internette araştırır sonrada BIOS da görünen en yüksek hızı kontrol eder, gerçeği kendi gözleri ile görür. Peki bu değerler neden farklı? aha işte bu yüzden.

    Ha bu RAM çipleri de aslında 500Mhz dese de, bu o WAFER'den üretilen çiplerin "testi geçen minimum" hızlarıdır. Bazı fabrikalar bunları sıraya dizer, iyi olanlarını 550 Mhz, kötüleri 500, 450 Mhz diye damgalar, satar."AYNI ÇİPİ". Kimi serilere de çok uğraşmadan hepsine basar 450 yi devam eder. Uğraşmaz çünkü sipariş 450Mhz ye gelmiştir. Ekran kartına da 8 tane RAM çipi koymuşlar diyelim. Hepsi 500'den yüksek hızlarda sorunsuz çalışıyor ise bunları BIOS 450 Mhz dese de 500 Mhz de kullanmak overclock sayılır mı? Hayır. Bu RAM'ların ömrünü düşürür mü? HAYIR. Meali, RAM'ları overclock ederek kolay kolay bozamazsınız. Ne yaparsınız peki? Belli bir noktadan sonra RAM'lar talep ettiğiniz hıza yetişemez ve hata vermeye başlarlar. Yanlış sonuç döndürürler. Olan bu. Hızını düşürdüğünüzde kusursuz şekilde çalışmaya devam ederler. Herhangi bir zarar almadan. Bu noktada üst limiti bulmuş olursunuz. Bazı aç gözlü insanlar voltaj vererek stabilize etmeye kalkabilirler. Belirli bir eşiğe kadar ise de yarar ama fazla voltaj sebebi ile artan sıcaklık eğer düşürülmez ise RAM çiplerdeki kontrol devresindeki transistörlerin bazlarında elektron kaçmasına sebep olur (electromigration dedikleri olay). OC yapmak da sıcaklığı bir miktar arttıracaktır esasen ama bu artış çipi bozacak boyutlara ulaşmadan zaten RAM'lar görevini yapamamaya, hatalı sonuç vermeye başlayacağından RAM'ları "sadece" OC ederek bozamazsınız. Bozuk sonuç vermeye devam eden RAM niye çalıştırılsın ki günlerce zaten? RAMları bozmak için bu yüzden illaki fazla voltaj verilmesi gerekir. Yoksa yaptığınız şey hücre tam dolmadan ölçüm yapmaya kalkmakdan başka bir şey değildir. Yüksek voltaj verirsenizde bu durumda da esasen RAM kapasitörleri değil, o RAM ları süren transistörler, yani kontrol devresi fazla ısındığından yanar. Aynı fazla voltaj verilen CPU lar, GPUlar gibi.

    Peki madenciler belleğe voltajı basıyorlar mı? Geneli basmıyordur. Yada basamıyordur. Çünkü çoğu kart mem voltajına direkt müdahaleye izin vermez. Eskiden GPU'lara kurşun kalemle falan mod yapar, öyle yükseltir ederlerdi. Yani burada bir kısıtları var. Fiziksel MOD işine girebileceklerinide zannetmiyorum. En fazla GPU voltajını yükseltirler ki o da elektrik tüketimini arttırdığından onu da yavaşlatıyorlar diye biliyorum ben. Düşürüyorlar ki az elektrik yesin. RAM lara yüksek voltaj verebilseler dahi bu CPU ve GPU lardaki gibi bir stabilizasyon sağlamaz. Hücreler çok düşük bir miktarda daha hızlı dolar. Esas etkisi RAM kontrol devrelerinin stabilitesini arttırmaktır. O yüzden RAM'a yüksek voltaj vererek çok bir verim de alamazsınız. Tabi eğer RAM özel olarak yüksek voltajda çalışmak için tasarlanmamışsa...

    Lafı toparlayalım, ekran kartlarının en zayıf noktası bellekleri DEĞİLDİR. Hemen her sistemin en sağlam noktası bellektir yukarda anlattığım sebeplerden ötürü.
    "Belli aralıklarla çalışan GPU ile 24 saat çalışan GPU, yada bunların RAM ları bir olmaz" demişsiniz ama havaya konuşmakla olmuyor. Bakın yukarda ne nedir niyedir biraz bilgi verdik. Çalışma prensiplerini kabaca anlattık. Bu ikisi niye bir olmaz? Bir sebep söyleyin. Şu sebepten diyin. Yani getirsem size iki adet RAM çipi, biri 5 sene durmadan çalışmış "yorulmuş" (artık ne demek ise), diğeri de az çalışmış yorulmamış. Ayırt edebileceğiniz, şudur diyebileceğiniz parametresi hangisidir? Söyler misiniz lütfen? Bir Allah'ın kulu şunu söylesin yahu bana vallahi merak ediyorum. Tabii varsa... Yani yok çok çalışırsa yanar, pert olur, "cart curt" diyerek vallahi bir şey anlamıyorum. Bana ilmi bir şey söyleyin.

    Peki bu kadar patırtı gürültü neden çıkıyor? Onu da söyleyeylim. ÇAKALLIK yüzünden.
    İkinci ele çamur atıp fiyat kırmak isteyen, bu kartları "ucuza" kapatmak isteyenler (ki büyük ihtimalle bir kısmı da madencidir bunların) yüzünden.
    Maden mi? aaah çöp, at çöpe aman elinde patlar diye yaygara koparıp milletin elindeki malı 2 kuruşa kapama niyetinde olanlar yüzünden. Bu dedikodu halinde yayılıyor yayılıyor daha sonra bu yalanları ortaya atanlar da bu yalanlara inanır hale geliyorlar. Bizim toplumumuzda bu olguyu anlatan güzel bir değim var. "Köyün girişinde söylediği yalana köyün çıkışında kendisi inanmak" diye.
    Millet 2 el mal alamaz oldu yahu bunlar yüzünden!
    Vallahi 2-3 hafta önce UPS alacaktım, açtım bir ilan sitesini baktım 100 TL ye APC 800VA UPS var. Yuh dedim hemen aldım. Pazarlık de etmedim, ayıp artık çünkü! Aküleri sıkıntılıydı açtım içine su koydum, mis gibi oldu, çalışmaya devam ediyor. Neden? UPS konusunda da "ikinci el alınmaz abi, patates olur, UPS'in ikinci eli perttir, evin barkın yanar valla, bilgisayarın bozulur ben diyeyim..." diye bilip bilmeden insanları korkutan karacahiller yüzünden! Bu forumda ilgili başlıkda da var bunlardan bir sürü. Alan olmayınca fiyatlar da düşüyor. "Sıfır al aman başın ağrımasın vs..." Ulan sıfırını alacağıma bundan 5 tane alırım. 4 tanesi pert olsa 1 tanesi yine kâr! İnsanlar bu "ölücülerden" o kadar bıkmış ki ellerindeki malı 3 kuruşa satamaz hale gelmişler. Ben bunu söylüyorum. Niye gidip sıfır alıp "tüccarları" zengin edeyim ki? Milli servet yahu. Neden elin gavur ülkelerine fazla fazla para kazandırayım ülkemde ikinci eli sağlam sağlam çalışıyorken, benim işimi fazla fazla görüyorken? Neden insanları bu şekilde "korkutuyorsunuz" bilip bilmeden.

    Ben bu işin okulunu da okumuşum bir bakıma. Uzun uzun açıklıyorum, bilgi veriyorum. Şu noktada hatalısın, yanlışsın, iyi de şu noktayı kaçırıyorsunuz diyin birinizde. Yukarda çıkmış biri abuk subuk elektrolitik kapasitörler de şişiyor diyor bilip bilmeden. Ulan şişiyor da sadece ekran kartında mı şişiyor? Sadece kullanılan elektroniklerde mi şişiyor? Malzeme kalitesiz ise kart ne yapsın? Kaliteli, japon kapasitörler şişiyor mu kullanıma bağlı olarak? Yok.... Bakın bu bilgimin arkasına da ülkemize göre ciddi paralar da koyuyorum. Bilgisine güvenen biri gelsin yahu, alayım parasını... Ha niye bu kadar tepki veriyorum? Hayvanlar gibi duygularınızla, korkuyla, asılsız yalan ve dedikodularla "yönlendirilmeyin" diye. Sahip olduğum bilgimin nafakasını veriyorum. İsteyen, parası çok gelen yine sıfır alsın. Ama ikinci ele maden diye b.k atmasın diye.

    Konu hakkında "ciddi" bilgisi olan arkadaşlarla tartışalım bu konuyu, keyif duyarım. Aaa şurasını bilmiyormuşum demek derim. Bu da varmış derim...
    Ama sağdan soldan duyduğu dedikodulara inanarak burada yalan yanlış bilgilerle dezenformasyon yayan arkadaşları da üzerim.




  • _EUA_ kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme içim teşekkürler. Ram dışonda ikinci ele yaklaşmıyorum. Millete güvenmiyorum. İkinci elmgpubsatıyorum bir yıl garantisi var, telefon veriyorum bak harantilik işin olursa ulaş diyorum, kartı oc ile kullandım, 200 fps üstünde az bşr miktar cw sesi var diyorum. Kartın tüm geçmişş varsa sıjıntılarından bahsediyorum. 2. El tr de sıfıra kıyasla anlmasız yüksek fiuatlı oluşu, milletin çakal olması sebebi kendim tercih etmiyorum. 3-4 kere fpu sattım daha hiçbirinden kart bozuldu , benş kandırdın şöyle sıkıntı var vs dönüş yaşamadım. Kendim gibi adam bulsammalırım ikinci el

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.