Şimdi Ara

NVIDIA GeForce RTX 40 Serisi [ANA KONU] | [DLSS3.5-TSMC4N-PCIE4-PCIE5] (760. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: BulcaNNN Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15.324
Cevap
292
Favori
785.883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
102 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 758759760761762
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • evohan kullanıcısına yanıt
    Rtx 4070ti SUPER bu serinin en alınacak tek kartıdır.

    (Rtx4090 ile Rtx4080 kullanıcısı olarak tavsiyemdir)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • OverClocKing kullanıcısına yanıt

    Tek alınacak demek yanlış olmuş, 4070 super le arasında 8 9 bin tl fark olabiliyor, 10 frame için değermi düşünmek lazım, onun yerine kullanıcı işlemci veya ram yenileyebilir gayette iyi olur, zaten düz 4070 de yeterli güçte bir kart, frame gen teknoloji ne boyutlara geldiği de ortadayken




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 21 Nisan 2024; 11:50:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evohan kullanıcısına yanıt
    Ülke fiyatı değil, uluslararası fiyat olarak tek alınacak saf performans kartıdır 16gb Rtx4070ti SUPER.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • OverClocKing kullanıcısına yanıt

    Yine alakasız dediğim gibi onun altındaki bir sürü kart var 2k da gayet yeterli


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar uzun süredir stuttering probleminden muzdaripim, ne yapsam çözemedim. Kasamın modelini değiştirdim NZXT H9 Elite aldım fakat dikkat ediyorum son zamanlarda işlemci 85 dereceleri görüyor. Eski kasamda ön panele sıvı soğutmayı takıp önlü arkalı fan takmıştım 55 dereceyi geçmiyordu sonrasında normal kuruluma geçtim yine bu kadar ısınmıyordu, yeni kasamın Flow versiyonunu bulamadığım için üst kısmı cam olanı aldım, sıvı soğutmayı dikey şekilde kullansam muhtemelen sıcaklık düşecek.

    1- İşlemci ısısı yükseldikçe sanki stuttering daha çok olmaya başladı, sıvı soğutmayı dikey kullansam iş görür mü?

    2- NZXT H9’un delikli olan üst kapağını nereden satın alabilirim?

    3- Stuttering problemi yaşayıpta çözen arkadaşlar nasıl çözdü?

    Sistemim;

    PNY RTX 4070 Ti
    R5 7600x
    2x16 Trident Z DDR5 6000 MHz CL32
    Corsair RM750 80+ Gold
    Cooler Master ML240 V2
    Asus Tuf X670E-Plus

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • OverClocKing kullanıcısına yanıt

    kardeşim kartını güle güle kullan, herkese yetmeyen kart olabilir olayı kendine yorup genelleme yapmışsın yine, 4080 super 4090 kullanan oyuncunun elinden onu alıp 4070 super ti versek oda ona yetmeyecek belki :) Benimde monitörüm modüllü g-sync Acer bu arada ve 2k da tüm oyunlarda çok tatminkar bir performans sunuyor bana 4070 süper, diğer yandan rekabetçi oyuncuların çoğu özellikle iyi fps almak için halen 1080p tn panel kullanıyor bunu da bir düşün bence :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 21 Nisan 2024; 16:23:15 >
  • Edelion kullanıcısına yanıt

    hocam hangi oyunlarda görüyorsunuz bu problemi oyun motoru ile alakalı değilse genelde işlemci ve ram problemli oluyor stuttering bazen de işletim sistemi, bu konuda gerçekten çok titiz biri olarak, yardımcı olabilirim umarım ... Yazdığınız sıvı soğutmayı araştırmıştım ve çokca kullanıcı şikayeti okudum iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz macunu tam oturup oturmadığı vs.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 21 Nisan 2024; 16:26:56 >
  • evohan kullanıcısına yanıt
    Warzone 64/64 haritada yetmiyor Rtx 4070 düzü veya süper versiyonu.

    Rtx 4090 kartında besleyebilecek işlemci çıkmadı ki.

    Mecburen mevcut işlemciler için RTX 4070TI SUPER kartlar tam uyumlu.

    Has şu var hikayeli oyun oynasa idim düz Rtx4070 bile 12gb ram ile bu yılı kurtarırdı. Çıkacak oyunlar Vram canavarı olunca onada para bağlamak saçma gelirdi benim için.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • OverClocKing kullanıcısına yanıt

    kendi adınıza olana çıkarımınıza bir şey demem ama dediğim gibi genelleme yapılacak bir konu değil, dediğiniz oyunu herkes en aşağı 4070 ti ile oynamıyordur değil mi :) çıkacak oyunlar ne olduğu çok sonra belli oluyor bakın cyberpunk 2077 ilk çıktığında doğru düzgün çalıştıran kart yoktu şimdi optimize iyi yapılınca herkes rahatça oynar hale geldi birde Frame Gen olayı da var tabi yeni bir teknoloji FPS ler uçuverdi :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 21 Nisan 2024; 16:30:56 >
  • Edelion kullanıcısına yanıt

    Merhaba, stutter konusunda bir cevabım yok maalesef ama işlemci ısınması konusunda soğutucunuz yeterli gelmiyor olabilir. Bende de o soğutucudan var. Yeni nesil işlemcilere pek yeterli gelmiyor özellikle bf42 gibi işlemci katili oyunlarda yetersizliği görülüyor. Hiç memnun değilim. 13600k ile kullanmaktayım ve bu sogutucuyu yeterli bulmadığım için mecbur voltaj düşürerek kullanıyorum işlemciyi. Vatan çalışanı yeterli olur diyip kakaladı zamanında, iade isteyince de montaj yapmışsınız diyip iade almadılar. Değiştireceğim ileride. Sizinde ısı kaynaklı ise soğutucunuzu degistirin bence. Kasanız uygunsa 240L yerine 360L olan bir model çok daha iyi soğutacaktır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evohan kullanıcısına yanıt
    Hocam mw3’te çok fazla yaşıyordum ama azaldı, şu an Diablo 4’te yaşıyorum, çok fazla olmasa da olduğunu bilmek insanı rahatsız ediyor. İşletim sistemini birkaç kere değiştirdim ama fayda etmedi. Sıvı soğutmayı değiştirmeyi düşünüyorum bende. Ram’ler çok kafamı karıştırdı ddr5 ram bulabilsem denicem ama bulamadığım için boşuna masraf yapıp almak istemiyorum. Kasayı değiştirince işlemcinin macununu da yeniledim ama fayda etmedi. İşin garip kısmı sistemi ilk topladığımda problem olmazken 1 ay sonrasında başladı problemler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dutch van der Linde kullanıcısına yanıt
    Hocam aslında render almaya uygun şekilde montaj yapınca ısı değerleri düşüyor. Şu an kasanın üst kısmında montajlı olduğu için alttan fanlar ekran kartına vuruyor, ekran kartının sıcaklığı da radyatöre gelince işlemci ekstra ısınıyor. En iyisi sıvı soğutmayı dikey konuma getirip öyle kullanayım sonrasında 360mm sıvı soğutmaya geçiş yapayım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Edelion kullanıcısına yanıt

    kardeşim stutter la bazen sync işini karıştırıyor olabilirsiniz öncelikle bunu denemek için control panelinden vsnc açın ve oyunda fps yi sabit tutmaya çalışın örneğin monitör 100 hz e ayarlı oyun içinden de vsync açıp bu ayarı 100 hz yapın sabit fps altında gpu dolum sorunu yokken deneme yapın bun rağmen yine de stutter oluyor mu ?

  • evohan kullanıcısına yanıt
    Hocam onu g-sync ile denemiştim devam ediyordu sorun. V-sync açıkken de oluyor diye hatırlıyorum, o zaman olmasa bile benim için yine problem teşkil eder zira başkaları v-sync kapalıyken problem yapmazken benim yaşamam ortada bir problem olduğunu gösterir. Az önce dikkat ettim Diablo oynarken ne zaman drop yesem ya da stutter olsa fps düşerken işlemci kullanımı bir anda %20’lsrden 45-55 arasına fırlıyor. İşlemci kullanımı sürekli bir anda yükselip indiği için sıcaklıklarda 70 ila 85 arasında seyrediyor. Benim sistemin bir tık altı arkadaşımda var, onda hiçbir problem yok. Normal fps’im örnek veriyorum 160 iken %99 fps yazan kısım 120’den bir anda 60’a ya da 90’a düştüğü anlarda stutter yaşıyorum. Bios’tan ayar yaptım, işletim sistemini değiştirdim, Windows üzerinden ayar yaptım ama nafile. Şöyle bir sistem ile ağız tadıyla bir oyun oynayamadım, sürekli sıcaklıkları ve fps’i kontrol etmekten yıldım artık, sistemden çok soğudum satıcam en son ama problem olduğunu düşündüğüm için başkasına satmakta etik gelmiyor. Monitör dahil 100-110 bin tl’yi çöpe atmış gibi hissediyorum kendimi.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Edelion kullanıcısına yanıt

    Sıvı soğutucu üste de takılır öne de. İkisinin de artıları ve eksileri var. Tabii bu artı ve eksi durumunu, sıvı soğutucunun olmadığı tarafta "fan var" varsayımıyla söyleyebiliriz.


    Sıvı soğutucu öne takılırsa, radyatör fanlarının içeriye hava verecek şekilde takılması gerekir. İçeriye biraz daha sıcak bir hava girer ama radyatöre sıcak temas etmeyeceğinden dolayı (üste takınca, GPU'dan ve kasa içinden yükselen sıcaklık radyatöre temas eder) işlemci daha serin çalışır. Buna karşılık GPU ise biraz daha sıcak çalışır. Bu handikabı ise, arka egzozun yanı sıra üste de egzoz fan takarak azaltmaya çalışırız.


    Sıvı soğutucu üste takılırsa, radyatör fanlarının, havayı kasanın dışına atacak şekilde takılması gerekir. GPU'dan ve kasa içinden yükselen sıcaklık radyatöre temas edeceğinden dolayı, işlemci biraz daha sıcak çalışır ama buna karşılık, ön taraftaki fanları içeriye hava verecek şekilde takacağımızdan dolayı, GPU daha serin çalışır ve kasa içine daha taze hava girer.


    Siyahla beyaz kadar farkları olmamakla birlikte, GPU ve CPU'nun yapısına bağlı olarak ciddi sıcaklık farkları yaratabilir. Normal şartlarda en teyit edileni ve gelenekseli, üste takılan hâlidir.


    Not: Sıvı soğutucu borularının doğru yöne bakması gerekir. AIO yukarıdaysa borular şu şekilde, AIO öndeyse borular şu şekilde olmalıdır. Yani radyatöre bağlanan boru, CPU tarafından her zaman yukarıda olmalı.



    Şu anda anladığım kadarıyla, üst tarafa sıvı soğutucu takamadığın için (takabilirsin), hava soğutucu kullanıyorsun ve sıvı soğutucuyu öne taksam olur mu diye soruyorsun. Doğru mu?



    NZXT H9'un üstüne de önüne de 360mm'ye kadar radyatör takabilirsin. Üstü ya da önü cam olsa da ızgaralardan hava geçiyor. Tabii ben böyle bir tasarımı tercih etmediğim için H7 Flow aldım, orası ayrı.


    Önemli bir tavsiyem de şu ki, soğutma çözümlerine iyi yatırım yapmak gerek. Ben 1 yıl önce fanlara 1000, sıvı soğutucuya 2500 ve kasaya da 2500 lira olmak üzere, toplamda 6000 lira harcamıştım. 140mm fan candır. H7 Flow'un arkası da 140mm desteklediği için ayrı bir cazip gelmişti.


    Senin kasanın arkası ve önü sadece 120mm'yi desteklediği için, ben olsam şöyle bir şey denerdim: Sıvı soğutucuyu öne alırdım, fanları da havayı içeri üflerdi. Kasanın üstü 2x 140mm destekliyor. Üst tarafa çok sağlam 2 tane 140mm'lik fan takardım ve dışarıya üflerdi. Arkaya da CFM değeri yüksek olan başka bir 120mm'lik fan takardım. Burada amaç, ön tarafa 3 tane 120mm takıp da gürültüyü artırmamak ve üste takılacak olan 2 tane güçlü 140mm'lik fanla, kasa içi sıcaklığı etkili bir şekilde tahliye edebilmek. Kasanın altında da 2x 140mm desteği var. Oraya da 2 tane 140mm takarsan, çok iyi olur.


    Fan olarak da ben Arctic Bionix F140 kullanıyorum. 104 CFM hava geçişi ve 2.35 mmH2O statik basınçla müthiş bir fan. İçerisi buz kesiyor. Bunlar piyasada yoksa, Cougar'ın RGB'siz Vortex PWM fanları vardı bir ara. Onlar da çok iyi. Ben kasanın önünde 2x 140mm, arkada 1x 140mm fan ve üstte de Arctic Liquid Freezer II 360mm sıvı soğutucu kullanıyorum. İşlemcim R7 5800x3D. Agresif sıcaklığıyla ünlüdür ama AAA oyunlarda ortalama 65C'yi, maksimum 70-75C'yi geçmiyor. Kaldı ki ben CPU fanlarını %50'den, kasa fanlarını da %40'tan fazla döndürmüyorum. Yoksa daha da düşürebilirim.


    Soğutma çözümü olarak sana önerebileceğim şeyler bunlar. Termal macun olarak ne kullanıyorsun? Arctic MX-6 ya da Thermal Grizzly Kryonaut kullanabilirsin.


    Soğutma çözümlerinden önce bir diğer tavsiyem de Curve Optimizer. İşlemci sıcaklığından şikâyetçi olmamama rağmen, bugün Curve Optimizer ayarı çektim ve işlemci çok daha iyi oldu.


    Bu ayarda özetle; işlemci çekirdeklerine negatif yönde bir değer giriyorsun ve otomatik olarak voltaj dengelemesi yapıyor. 5000 ve 7000 serileri için tavsiye edilen CO değeri -30. İşlemci tutunamazsa, -20'ye kadar yolu var. Ben mesela -20'de kullanıyorum. Ne değişti dersen, şunlar değişti: İşlemci, oyunlarda 4450MHz'e daha sık çıkıyor ve hatta sabitleniyor. Stok hâline oranla, çekirdekler 100 voltaja kadar daha az tüketim yapıyor. Atıyorum, stok hâliyle 85W gördüğüm sahnede, şimdi 78-80W tüketim görüyorum. CPU 3-4C daha az ısınıyor ve tekli çekirdek performansı odaklı oyunlarda daha fazla olmak üzere, oyunlarda da birkaç FPS artış oluyor. Burada temel amaç; daha az enerji harcayarak, mevcut performansın altına düşmemek ve hatta çok az üzerine çıkabilmek.


    Ben olağan anlık droplar haricinde (oyunların optimizasyonları vb. dış etkenler) hiç stuttering yaşamadığım için sana yukarıdaki adımları önerebilirim. Muhtemelen 85C'lere vurduğun için yaşıyor olabilirsin. Bir de CPU'nun hotspot noktası daha da ısınıyordur, muhtemelen sebebi budur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 24 Nisan 2024; 15:46:46 >




  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle teşekkür ederim, üşenmeden uzunca bir yazı yazdığınız için.

    Sistemi ilk topladığımda Corsair 3000D almıştım, sistemi toplarken arkadaşımdan ilginç bir öneri aldım, ön taraftaki üç fanın önüne sıvı soğutmayı yerleştir böylelikle 3 fan arasında radyatör arkasında 2 tane de sıvı soğutma fanı olsun, işlemcin buz gibi çalışır dedi. Kendisi yaklaşık 250 bin tl değerindeki işlemcisini render alırken bu şekilde soğuttuğunu söyledi, ortalama 800 bin tl’lik bir sistem kullanıp, böyle bir öneri veriyorsa mantığıma yatmasa da kabul ettim. Bu şekilde işlemci yük altında 55-60 dereceyi hiç geçmedi diye hatırlıyorum. Sonrasında içime sinmediği için sıvı soğutmayı üst tarafa aldım. 3 ay önce NZXT H9 Elite modeline geçtim, sistem komple beyaz olduğu için bu kasanın da beyazını aldım fakat beyaz olarak Flow modelinin stoğu olmadığı için Elite modelini aldım. Sıvı soğutmayı üst tarafa taktım fakat dediğim gibi işlemci 85 dereceleri buluyor ama benim anlamadığım Afterburner programı işlemci sıcaklığını mı gösteriyor yoksa en sıcak noktası yani hotspot noktasını mı gösteriyor? Bu soru hem ekran kartı hem de işlemci de kafama takıldı. Milletin ekran kartı yük altında bile 60 derece dolaşırken benimki 69-74 arasında seyrediyor. Sistemi toplarken idareten A620M-Plus almıştım fakat stutter olunca TDP değeri yeterli olmadığından dolayıdır diye gittim X670E-Plus aldım, geçenlerde ramleri söktüm, bir an boşluğuma geldi soketin içinden yarım santim boyutunda plastik bir parça var anakart tam slotunda, o kırıldı, sisteme bir zarar gelmedi ama stutter, sıcaklık falan derken bu da olunca iyice soğudum sistemden. Sistemi yeni kasaya takarken farkettim ki termal macun biraz taşıp işlemcinin metal bloğundan alttak işlemci devresinin oraya bulaşmış, iyice temizledim, acaba bundan kaynaklı mı stutter başladı diye düşünmeye başladım. Az önce The Last Of Us girdim, başlangıç sahnesini oynayıp kapattım ve 1 kere bile stutter yaşamadım. İşin içinden çıkamıyorum, sistemde mi sıkıntı var, oyunlarda mı çözemiyorum. İşlemci kullanımı bir anda 20-25’ten, 50-60 arasına yükselip düşüyor, 7 çekirdek 4.8 ghz ile çalışırken 1 tanesi 5.3 olarak çalışıyor sonra tam tersi 1 tanesi 4.8 diğer 7 tanesi 5.3 oluyor. Kuvvetle muhtemel işlemciden kaynaklı bir stutter yaşıyorum. Fps 160-170 iken %99 fps kısmı 120-130’dan 50-60 civarına düşüyor ve stutter oluyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Edelion kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam.


    Arkadaşının dediği sistem şu mu? Öne radyatör takılıyor. Radyatör fanları, radyatördeki sıcaklığı alıp kasa içine veriyor. Kasa fanlarını da dışarıdan takıp, radyatörü soğutuyor. Bu şekilde mi? Bu sistem, benim dediğim öne montajın üzerine dışarıdan soğutma eklenmiş hâli. Denenebilir ama hem kasanın dışında fan boşluğu olması lazım hem de AIO'nun fanlarına da hava çarpacağı için, içerideki sesi / rezonansı hesaba katmak lazım.


    MSI Afterburner'daki işlemci sıcaklığı, olması gerekeni gösterir. Yani HWINFO64 yazılımında da göreceğin CPU (Tctl/Tdie) sıcaklığını. Aynı şekilde GPU'da da normal sıcaklığı gösterir. GPU Hotspot'ını da HWINFO64'ten görebilirsin.


    Bence senin kasa içi hava sirkülasyonunda, PSU'da ya da CPU soğutucu bloğunun montajında bir sorun var. Problemi ya da stabil olmayan PSU'lar da sistemlerde stutter yapar. Yani enerjiyi öyle böyle veriyorsa yapabilir. Birkaç faktör olduğundan dolayı, kesin şudur diyemiyorum ama deneme yanılma yöntemiyle çözülmesi gerekiyor. Güç kaynağın nedir?


    Ayrıca termal macunu da izopropil alkolle temizleyebilirsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 22 Nisan 2024; 4:20:16 >




  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

    selamlar, ekran kartı tutucusu kullanmadığım için Vega 54 ekran kartım arka plakası metal olduğu halde esneme yapmıştı bu nedenle ağır ve uzun kartlarda mutlaka kullanılmasını tavsiye ederim.

    uzun zamandan beri bahsettiğiniz ürünü kullanıyorum, çok da memnunum, bir tık fiyat yüksek ama üzerinde led olması avantaj.







  • 
Sayfa: önceki 758759760761762
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.