Şimdi Ara

Pilotluk Hakkında Soru-Cevap (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
714
Cevap
49
Favori
90.303
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İyi Günler



    Şuan lisans öğrencisiyim. Lisans mezunu olmadan pilot eğitimi alıp Türkiye'de pilot olma şansımız var mıdır ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GrkmAdr G kullanıcısına yanıt
    Şirketin gönderdiği içerik yeterli. Skytest’le de çalışırsanız bence daha kaynak aramaya gerek yok.

    Bizim zamanımızda ucuyorum forumlarında sınava girecekler kendi yöntemlerini paylaşıyordu. Şu anda adayların buluştuğu böyle bir ortak platform varsa birbirinize en güzel yardımı yaparsınız diye düşünüyorum. Zaten biliyorsunuz adaylar rakip değil, pilot ihtiyacı fazla ve akademi karlı bir yapı onun için şartları sağlayan herkes alınır diye düşünüyorum.
  • kaeln kullanıcısına yanıt
    Selamlar. Çok zor sorular olmuş, kişiye göre cevaplar tamamen değişebilir, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım.

    - Bana ayrıntı vermeden ne yapayım da telsiz konuşmalarını düzelteyim diye sorsanız sizin yaptığınız gibi bolca dinlemeyi önerirdim. Aletli uçuş eğitimini alınca duyduklarınızın bir çoğu daha anlamlı hale gelecek. Bir havayolu pilotu olarak sağ koltuğa oturunca da geriye sadece tecrübe ve pratik kalacak. Kullanılan terminoloji genelde belli kalıplar üzerine. Zamanla çözülür bence çok kafanıza takmayın.

    - Birçok değişik sektörde tecrübelerim oldu. Her meslek zor. Sorduğunuz bu 3 soruyu cevaplamak kapitalist sistemi açıklamak ve herkesi memnun edecek bir çözüm bulmak kadar zor. Yine de sorularınız cevapsız kalmasın diye kabaca kendi düşündüklerimi yazayım.

    Düzenli bir hayat isteğiniz varsa pilot olmayın. Zoru sevmiyorsanız pilot olmayın. Ömür boyu eğitim-sınavlar istemiyorsanız pilot olmayın. Pilotlara ödenen maaşın büyük bölümünü tazminatlar oluşturur çünkü bu mesleğin götürüleri çoktur. Kimsenin gözünü korkutmak istemem ama işin özeti bu.

    - FTL konusu sizin için çok uzak. Adım adım düşünün, önce bir sonraki uçuş, sonra PPL, IR, CPL vs. Araştırmayın demiyorum ama acele etmeyin.

    - Kafanızı tek şirket ya da filoyla da sınırlamayın. Köprünün altından çok sular akar, kendinizi dünyanın başka bir köşesinde farklı bir şirket/uçak tipinde uçuyorken bulabilirsiniz ve belki de çok mutlu bir hayatınız olur. Ya da belki de bir charter şirkette çalışacaksınız şirket uçaklarını dünyanın öbür ucuna wet lease olarak kiralayacak, aylarca aile hasretiyle yanıp tutuşacaksınız. Bu sektöre giriyorsanız bazı riskleri göze alacaksınız. Sizi yönlendirmek yerine kendi araştırmanızı yapıp kendiniz için en iyi olduğunu düşündüğünüz seçeneğe yönelmenizin en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum.

    Hem Türkiye hem de Avrupa’da şartları kötü olduğu için uçuracak pilot bulamayan ve uçakları yerde kalan firmalar oldu. Bugünse sektörde nispeten daha mutlu çalışanlara sahipler bu firmalar çünkü gerekli düzenlemeleri yaptılar. Yani özetle günümüz dünyasında her konuda olduğu gibi arz-talep dengeyi sağlayacaktır, içinizi rahat tutun bence.

    - Kaptanlığa geçiş için hem şirketin/ülke otoritesinin belirlediği saati hem de şirkette belli bir seneyi doldurmuş olmak gerekiyor. Ardından da gerekli eğitimi almak için ön değerlendirmede başarılı olup şirket tarafından uygun görülürse eğitim almaya hak kazanılıyor. Şimdiye kadar tanık olduğum bir torpil olmadı, ama hak etmeyen biri hasbelkader kaptan olursa yapacağı hatalarda verilen kaptanlık ünvanı kolaylıkla geri alınır.

    - Şirketin belirlediği şartları sağlayan herkes belirlenen kıstaslara göre sıraya girer(sinyorite, toplam uçuş saati, alınan cezalar, fail’ler vs.) ve üst tipe çağrılma için bir liste oluşturulur. Genelde istemeyenlerin dilekçe vermesi istendi şirkette, yani evet isteyen herkes şartları sağlıyorsa geçebilir. Şimdiye kadar tanık olduğum bir torpil olmadı.

    - Ankara, İzmir, Antalya hatta Adana’dan gidip gelen kaptanlarla uçmuşluğum var. Ailesinin İstanbul’da mutlu veya güvenli olduğunu düşünmeyen pilotlar cefaya razı olup gidip geliyorlar başka şehirden. Genelde uçuştan önce yolcu olarak geliyorlar ya da vakti tersse veya nöbet varsa 1 gün önceden gelip İstanbul’da kalıyorlar.

    - Kokpitte işi öğrendikten sonra en zorlayıcı kısım CRM diyebilirim. 2 kişinin ilk defa bir araya gelip birbirini anlaması, aynı mantıkla düşünmesi gerçekten çok zor. İşle alakalı konulardan bahsediyorum yoksa hayat görüşü vs. girersek işin içinden çıkamayız. Genelde yapılan her iş, söylenecek her söz, basılacak her düğme kurallara bağlı olsa da yöntemler değişebiliyor ve diğer kokpit üyesine adapte olmak kolay olmuyor. Bu konuda dürüstçe genel bir zorluk var, asker-sivil gibi bir ayrım olduğunu düşünmüyorum. Çok keyif alarak uçtuğum asker kökenli meslektaşlarım olduğu gibi frekanslarımızın tutmadığı sadece profesyonelce işimizi yaptığımız sivil kökenli meslektaşlarım da oldu.

    - Herhalde cevabı en kolay soru bu oldu :) Hayır, çünkü dürüst olmak gerekirse bir kişi özellikle belirtmezse biz nereden gelmiş nedir ne değildir bilmeyiz bile. Benzer eğitim şartlarından geçtiği için de çok büyük farklar olmaz, kişinin şahsi becerisi ve nazari bilgiler konusunda kendini ne kadar geliştirmiş olduğu farkı yaratır.

    - JAA diye bir lisans kalmadı Türkiye’de SHGM lisansı ile uçuyoruz. Günün birinde EASA isteyen bir ülkede uçmak için tekrardan ATPL sınavlarına girmek istemiyorsanız tabiki lisansı EASA almanızda fayda var. Sadece sağlık raporunu yenilerken vs. yaşayacağınız zorlukları araştırın ve kararınızı öyle verin. Uçan arkadaşım var, yani Avrupa’da iş bulmak kolay değil ama mümkün.

    Rica ederim, umarım kafanızdaki sorular cevabını bulmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 14 Nisan 2018; 1:42:53 >




  • S.N.I.P.E.R kullanıcısına yanıt
    Daha önceden cevaplandı bu soru. Var, detaylar için önceki mesajlara bakabilirsiniz,
  • Hocam ben lise son sinif ogrencisiyim ve pilot olmak istiyorum. Ancak merak ettigim bir kac sey var.

    İlk olarak ben esit agirlik ogrencisiyim ve psikoloji istiyorum. Bu benim icin dezavantaj olur mu ? Olursa da ben bu 4 sene icerisinde ingilizcemi ve analitik zekami cok iyi duzeyde gelistirirsem bu acigi kapatabilir miyim ? Bir de bolumun yaninda universitenin onemini de soyker misiniz ?

    İkinci olarak da torpil meselesi. Hocam eski yazilarda insanlar torpilden cok sikayetciydi (thy ucus akademisi). Fakat son 1-2 senedir torpilden kimse sikayetci degil gibi. Bu konuyu da merak ediyorum.

    Cevaplarsaniz cok sevinirim. Simdiden tesekkurler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Robinson Crusoe hocam cevaplarınız için çok teşekkürler. Emniyetli uçuşlar.
  • Merhabalar,

    Son dönemde FTL kaynaklı olarak dile getirilen şikayetler basına yansımış durumda.

    Bu şikayetlerde belirtilen kadar vahim midir durum?
  • THY akademiden mezun olup işe başladık diyelim, ilerleyen senelerde maaş düşerse ne olur? Yada işten çıkarılırsak sağlık durumundan dolayı?
  • jahnny J kullanıcısına yanıt
    Bu konuyu ilerleyen zamanlarda elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım. Uzun ve karmaşık bir konu, kafamda toparlayıp derli toplu yazmam lazım.
  • mky__ M kullanıcısına yanıt
    Akademi yoluyla pilot olmak istediğinizi çıkarıyorum yazdıklarınızdan.

    Alım şartlarını sağladığınız sürece gerisi mühim değil. İstenen kriterleri sağlamıyorsanız süreç içerisinde zaten bir şekilde elenirsiniz. Bizim alımlarda sadece belli bölümler kabul ediliyordu, sonra sadece üniversite mezunluğu şartı aranmaya başlandı, en son olarak açık öğretim mezunları da kabul edildi. Benim düşünceme göre okul ya da bölüm önemli değil, pilotluk için bazı meziyetlerin olması gerekiyor, sizin çalışıp geliştirebileceğiniz İngilizce var sadece üzerine mümkün mertebe düşün.

    Aslında torpile ilgili sorulara cevap vermemem gerekiyor. Çünkü sayfalarca soruldu ve cevapladım. Yine açılan diğer konular altında bilgisi olmadan fikri olan kişilerin hakarete varan mesajları oldu. Ben yine de sizlerden soru geldikçe bıkmadan usanmadan yazıyorum. Çünkü kendim pilotluk gibi bir iş için, THY gibi devlet destekli bir kurumda “torpillilerden bize sıra gelmez” diye düşünerek çok da inanmadan başvurdum. Oysa süreç adaletli bir şekilde devam etti ve sonuçta şirkete girdim senelerdir çalışıyorum. Süreçte birçok adayla tanıştım, benimle birlikte onların da aşamaları geçişleri, zaman zaman da elenişlerine tanıklık ettim. Biliyorum öğrencilik devam ederken, ülkedeki gidişattan umudunu kesmişken, ya da en kötüsü benim de bir dönem yaşadığım gibi işsiz kalmışken insanın duymak istediği “evet torpil var, senin hak ettiğin yere şerefsizler torpille rahatça giriyor” denilmesi. Ama ben senelerce aynı cevabı verdikçe siz sormaya devam etseniz de yazacağım değişmiyor, benim bugüne kadar tanık olduğum bir torpil olmadı. Varsa da bilmiyorum.

    Daha önce de yazdım, ben yaptığım işe inanıyorum sadece. Tek yaptığım daha çok çalışıp çabalayıp denemeye devam etmek oldu. Bu iş olmasa da Türkiye’de insanların torpille girildiğine inandığı birkaç işe daha bileğimin gücüyle kabul aldım ve çalışıyordum. Bugün de mantığım değişmedi, A şirketi olmaz B şirketi olur, ben bir şekilde ekmeğimi bulurum. Tüm düzenin torpil üzerinden döndüğü bir sistem kurulmuşsa da işsiz kalırım sorun değil, aç kalırsam da onurumla aç kalırım. Benim için bazı kavramlar maddiyattan daha önemli. Altı üstü uçak uçuruyorum, sizlere hayat dersi veremem filozof değilim ama izlediğim yol ve tavsiyem bu yönde olur.




  • esmersovalye E kullanıcısına yanıt
    Maaş düşerse daha düşük standartlarda yaşarsınız. Sağlık durumundan dolayı işten çıkarılırsanız da o güne kadarki paranızı ne kadar sağlıklı yönettiğinize ya da aldığınız önlemlere göre hayatınız şekillenir.

    Yani sorduğunuz sorunun direk cevabı: Evet, hiç bir garantiniz yok

    Yine de enseyi karartmamak lazım. Senelerdir tanıştığım binlerce kişiden sağlık sebebiyle akademiye giremeyen ya da işe başladıktan sonra devam edemeyen kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Zaman içerisinde birçok pilotun hatta kabin memurunun kendi ek işlerini yarattıklarını gördüm, yani paranızı düzgün yönetirseniz her zaman bir alternatifiniz olur. Yine kendini iyi yetiştiren bir pilot şirketlerin değişik birimlerinde görev alabilir, şirketler kolay kolay vazgeçmezler değerli gördükleri personellerinden. Eğitmenlik konusunda gerekli sertifikalar alınıp yer derslerine veya simülatör hocalığına devam edilebilir. Aylık cüzi miktarda sigorta yaptırılıp lisans kaybı durumunda elinize geçecek toplu bir parayla yeni bir yol çizilebilir. Yine şirketler lisans kaybı konusunda personeline sigorta yapabiliyor, o şekilde toplu bir para ele geçebilir.

    İnsan yüceltilmeyi seven bir varlık. Bir pilotla konuşunca genelde risklerden bahsedilir ve haklılık payı vardır ama yukarıda da sıraladığım şekilde durum çok da umutsuz değil.




  • Robinson Crusoe kullanıcısına yanıt
    Maaş düşerseden kastımı açayım biraz hocam. Mesela haberde gördüm tl'nin değeri düştüğünden THY akademiden mezun pilotların ödemesi hala devam ediyormuş gibi bir haberdi. Arz talep nedeniyle pilot sayısı artsa maaşlar düşse, o da baya sıkıntı olur değil mi eğitim masrafını ödeme bakımından?
  • Hocam benim tinnitusum var, duyu kaybı falan yok. Makinalarda da belli olmuyor. Sorun olur mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sayenizde birçok kişi buradan bilgi sahibi oldu.Bayağı hayır duası almışsınızdır kanımca.Benim de iki sorum var birincisi yeni tipe başlayacaklara A320 mi yoksa B737 mi önerirsiniz birde test pilotluğu yapmak için illa askeri kökenli mi olmak lazım normal eğitimini alıp icra edemezmiyiz ve test pilotluğu hakkında görüşleriniz nelerdir?

    Edit;Sormayı unutmuşum üniforma konusunda herkes istediği üniformayı giyebilir mi yoksa tek tip kıyafet mi söz konusu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Louie-Andy Anderson -- 6 Mayıs 2018; 3:22:23 >
  • Crm mulakatinda kasket sorusu var;

    "Kasketinizi/şapkanizi/kepinizi evde unuttunuz uçuşu iptal eder misiniz" diye bir soru..

    Bu soruda sizce neyi degerlendirmek istiyorlar? Ve ucus isletmede bunun bir yonetmeligi var mi varsa nedir? Ayrintili yorum yazarsaniz sevinirim.

    AHL Hat Bakimdan selamlar..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • esmersovalye E kullanıcısına yanıt
    Tüm şirketlerin amacı zaten ucuza adam çalıştırmak. Hesabı kitabı yapıp değerlendirirsiniz.Hastalığınızla ilgili en doğru bilgiyi uçuş yetkili bir doktora görünerek alabilirsiniz.
  • Louie-Andy Anderson kullanıcısına yanıt
    Verdiğim bilgiler 1 kişinin bile işine yaradıysa ne mutlu.

    Yeni başlayan için uçak tipi mühim değil. Buldukları ilk işi kabul edip tecrübelerini geliştirmelerini tavsiye ederim.

    Test pilotu olmak için nasıl seçim yapıyorlar bilmiyorum ama askeri kökenli olma şartı aranmaz. Eskiden pilot kaynağını askeriyeden gelen pilotlar karşıladığı için öyle bir algı oluşmuş olabilir. Test pilotluğu keyiflidir ama çok dikkatli olmak gerekir. 3 tane çok tecrübeli pilot test uçuşu için çıktıklarında Airbus 330 uçağını düşürdüler, Air Crash Investigation bölümünü bulabilirseniz izleyin.

    Üniforma standart.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 28 Mayıs 2018; 21:24:26 >
  • Kuekuatsheu kullanıcısına yanıt
    Mülakatla ilgili pek bir bilgim yok. Qatar’dan gelen şapka fetişisti bir İK personeli ya da kaptan olabilir soruyu soran Duymuşsunuzdur, onlarda şapka takma konusunda bayağı sert yaptırımlar var. Gerçi bizde de şapka takmak zorunlu ama neyse ki bir miktar esneklik var. Eğer günün birinde eskaza yetkili bir merciye gelirsem ilk işim hiç bir işlevi olmayan şapkayı kaldırmak olacak

    Şaka bir yana siz sorunca seneler önce okuduğum kılık-kıyafet yönetmeliğini tekrardan gözden geçirdim. Şapka takmak zorunlu. Eğer adap kuralları şapkanın takılmasına müsade etmiyorsa nasıl taşınacağı da yazıyor. Havacılıkta her şey kurallara bağlanmıştır, her şey yazılı tabi ki. Hangi renk çorap gidileceği, hatta yatıda sivil kıyafetlerden neyin giyilmesi gerektiği bile yazıyor.

    Bu soruyla detayları ne kadar ciddiye alıyorsunuz onu değerlendirmek istiyor olabilirler. Yine sizin karar verme yetinizi de görmek istemiş olabilirler. Bana sorsalar: Öncelikle bir şapka tedarik etmeye çalışırım, edemiyorsam seferin aksamadan vaktinde yapılmasının şirket için benim şapka takmamdan daha önemli olduğunu değerlendirip uçuşu gerçekleştiririm, sonuçta havacılık kuralları açısından bir sakıncası yok. Ama gelecek sefere daha dikkatli olurum, diye de eklerim önemsiz görünen detayları da atlamadığımı göstermek için.

    Bizden de hat bakıma selamlar, kolaylıklar dilerim.




  • Şirket son açılan ilanda akademi için önlisans mezunlarının başvurularını da kabul etmeye karar verdi.

    Bu önemli haberi vermeye geldim, gelmişken birkaç da soru cevapladım gidiyorum şimdi
  • Robinson Crusoe kullanıcısına yanıt
    Bunu yapması beni çok heyecanlandırdı.bakalım ne yapabileceğiz.

    Arkadaşlar haftaya göz uzmanı uçuş tabibine muayene olmaya gideceğim.196 tl bayılaraktan

    Gidip rapor almak için 1000 tl bayılmaktansa böyle tek hekime gidip aklımdakileri sorup muayene olacağım.bende -3 numara miyop ve 0.50 astigmat var.bu dereceler şartları sağlıyor ama.lazer ameliyatının önce veya sonra yapılmasının bir sakıncası var mıdır?

    En önemlisi de bende kısmi çift görme var.dr bazen fark ediyor bazen edemiyor.bunu öğrenmek istiyorum.ayrıca düzensiz ve uygun olmayan lens kullanımına bağlı kornea kalınlaşması başlangıcı var

    Sizin de kafanıza takılan sorular varsa yazarsanız sorup öğrenebiliriz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.