Şimdi Ara

PlayStation Türkiye'yi Rekabet Kurumuna ve Cumhurbaşkanlığına Şikayet Ediyoruz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
260
Cevap
4
Favori
33.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
154 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle şöyle bir konum var - buraya taşımak istedim.https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/135101129
    quote:

    Merhaba arkadaşlar - kısaca kendimden bahsederek konuya başlamak istiyorum. Yaklaşık 8 senelik teknoloji ve oyun siteleri üzerinde inceleme ve köşe yazıları tecrübem var - bir çok sitede çalıştım. Normalde bu konuları köşe yazısı olarak dile getirirdim ancak son zamanlarda (2-3 senedir) bunu da yapamıyorum - örnek vermek gerekirse hala sektörde olsaydım Spider-Man PS4 için güzel bir inceleme yazmazdım - ama buna izin vermezlerdi - çünkü Sony neredeyse her şirkete bu oyunu incelemesi için hediye edip üstüne güzel bir para verdi. Konumuz bu değil ama - bunu neden burada dile getirdiğimi şimdi size en basit yüzüyle anlatacağım - görsellerle de çiçeklendireceğim.

    öncelikle ben bu yazıyı yazdığım zaman olan kurları belirtmem aşırı önemli - kurların dakikalık oynadığını varsayarsak.
    22.09.2018 18:12
    1$ ~ 6.30 TL
    50$ ~ 314 TL
    60$ ~ 377 TL
    ve yine kıyas için;
    1€ ~ 7.40 TL
    50€ ~ 370 TL
    60€ ~ 444 TL
    (50 ve 60'ı referans almamdaki sebep piyasadaki ana akım oyunların sürülme fiyatları olması)

    Şimdi ilk kıyasımı PS4 ve Steam üzerinde Shadow of War için yapmak istiyorum.
    PS4 üzerinde Shadow of War 209 TL -http://prntscr.com/kxfbnn
    Steam üzerinde Shadow of War 67 TL -http://prntscr.com/kxfc1s

    Peki ya yüzeysel bakarsak - oyunun piyasaya sürülme fiyatı 50$ yani 314 TL - ve bu oyun Sony tarafından yapılmış ya da geliştirilmiş bir oyun değil - yani bir "exclusive" değil.
    Steam ise "zaten dijital olarak piyasaya sürdüğü" bu oyun için Türkiye piyasasına 67 TL'yi uygun görmüş. Yani yaklaşık olarak 10$ ediyor.

    Bu noktada ise asıl dile getirmek istediğim şeye geliyoruz - bu oyunlar herhangi bir lojistik ya da ulaşım ücreti olmayan - piyasaya son kullanıcıların tecrübesi için çıkarılmış kâr amacı güden yazılımlar kısaca. Yani oyunların standart bir fiyatı mevcut ülke şartlarından dolayı imkansız gibi - genelde firmalar sürekli fiyatlarla oynamamak için kurun üstüne makas ekleyip fiyat belirliyorlar. Mesela PS4 için Shadow of War oyunu piyasada şu an kutulu olarak 314'ü yuvarlarsak 349 gibi bir fiyata satılabilir. Çünkü bu kutulu bir oyun. Ancak dijital olarak herhangi bir fiyat belirlemesinde düşünülmesi gereken şey son kullanıcının alım gücü olması gerekiyor. Steam örneğin bunu Steam Türkiye marketini yüzdeler ile kurduğu bir hesap ile kolluyor - Steam Türkiye marketi sadece Türkiye'deki kullanıcıların yararlanması için korunuyor. Yani ABD'den biri gidip "aaaağ 10$ len Türkiye'de gidip alayım" diyemiyor. Rusya için bu yıllardır böyle.

    Peki ya burada suçlu kim? Ülke ekonomisi değil arkadaşlar - ekonomi zaten iflas etmiş durumda. Ama ekonominin iflas etmesi 'dijital' fiyatlarını anlık olarak bu kadar etkilememeli. Çünkü ben hala gidip 67 TL'ye Shadow of War alabiliyorum. Adamların eline 10$ geçiyor bile olsa Türkiye pazarından 10 tane 10 dolar kazanması ile 1 tane 100$ kazanması arasında bir fark yok - ancak son kullanıcı bazında müşteri memnuniyeti ve reklam açısından ettikleri kârları burada sıralayamam.

    Burada asıl suçlu Sony Türkiye ve XBOX Türkiye. Hatta direkt buradan isim vererek bile suçlamada bulunabilecek kadar eminim - buradaki suçlu yaptığı başarısızlıklar zinciriyle Mustafa Yiğit.
    Kısaca özetlemek gerekirse Mustafa Yiğit PS4 ilk çıktığı zamanlar bildiğiniz üzere Sony'de PS4 Ürün Yöneticisi konumundaydı - bu zamanlarda ülkede stok zorununu "torpiller" ile çözdüğünü reddetmiş - biz ürünü Teknosaya satarız - onlar naparsa yapar - Sony Center için de aynısı geçerli - tanıdığına satıyorsa bilemem tarzı skandallar ile gündeme gelmişti. O zaman stok krizinden yine başarısız olarak çıkan Mustafa Yiğit sonra bu başarısızlığından dolayı PS4 Türkiye Müdürü gibi bir ünvana yükseltildi - başarısızlıklar ülkemizde ödüllendirilir biliyoruz ki.

    Peki ya ne oldu? Aynı başarısız politikalarını PS4 için de sürdüren Mustafa Yiğit ülke sektörünü bu çıkmaza sokmayı başardı - 849 TL'leri gören fiyatlar ile karşı karşıya kaldık. Bu konuda da böyle pişkin açıklamaları oldu kendisinin;


    Yani burada diyor ki benim bir işlevim yok - ben adamlar ne derse yapıyorum. Peki şöyle de bir yaklaşımda bulunalım - Spider-Man PS4 için.
    PS4 üzerinde Spider-Man Türkiye fiyatı şu an için 469 TL. -http://prntscr.com/kxfka4
    Yine PS4 üzerinde Spider-Man Amerika fiyatı 60$ yani 377 TL. -http://prntscr.com/kxfl62

    En kötü ihtimaller zincirinde biliyoruz ki Sony Türkiye aslında Avrupa'ya bağlı (eskiden Londra olduğu için Pound olabilir ancak galiba artık Euro üzerinden) bu sebeple 60€ baz alırsak olması gereken 444 TL oluyor.
    Yani görüyoruz ki Sony Türkiye (Mustafa Yiğit beyciğim) en kötü ihtimaller zincirinde bulunsa bile 444 TL olması gerek oyunu 20 TL kâr ekleyip satabiliyor. Steam ise dijital ortamda bir gideri olmadığı için kur değerini yaklaşık 2.1 TL olarak alarak son kullanıcıyı mutlu ediyor.

    Ki özellikle PSN Plus ve XBOX Live için bu aşırı şekilde acınası bir durum - tamamen dijital ortamdaki üyelikler için kura bağlı zam yapıp ülkedeki alım gücünü özellikle azaltmak çok kötü bir politika. Alım gücü zaten dolara bağlı azalıyor - özel politikları bu kadar basit uygulayabilecek iken zam yağmurları içerisindeyken zaten böyle bir şey çok üzüyor insanı.

    Burada değinmek istediğim konu dijital ortamdaki fiyatların belirlenmesinin tamamen son kullanıcıya bağlı olduğu - kutulu oyunlar için kur baz alınabilir. 179 TL standart fiyat olduğu zamanları bu kadar çabuk unutmamız da üzücü. Burada yapılması gereken tek şey XBOX ve PS4 üzerinden mağazaların TL bazında düzgün bir standarta (249 ve 299 bandında dönebilir) bağlanması ve sadece Türkiye Kredi Kartları ile alışverişe açık olması ile yurtdışında bunun kötü amaçlı kullanılmasının önüne geçilmesi. Bu bahsettiğim şeyin yapılması ve koordinasyonunun yapılması bir hafta alır almaz sayın arkadaşlar.

    Ülkenin ekonomisi ile ilgili bir konu değil tekrardan söylüyorum - burada yapılan süt sağma olayının önüne geçilmesi için bu konuya açıklık getirmek istedim. Bir çok örnek verebilirim bu konuda - konu altında da hepinize cevap vereceğim düzgünce.

    Son olarak SCUM Steam üzerinde 20$ - Türkiye fiyatı 32 TL (bu firma da Türkiye sektöründen kâr edebiliyor) -http://prntscr.com/kxfknd


    Bu konu üzerine biraz daha düşündüm ve burada piyasada tek olup herhangi bir düzenleme yapmadan ve şeffaf olmadan açıklama yapmadan işe devam edildiği için Rekabet Kurumuna - Tüketiciyi Korumaya Yönelik şikayetleri yapılabilecek yerlere ve en son döviz ile ilgili olup halkı etkilediği için Cumhurbaşkanlığına şikayette bulunmayı düşünüyorum - fikirlerinizi merak ediyorum bu konuda. Çünkü Amerika üzerinden PSN kullanımına izin yok kredi kartlarından ötürü - yani ben 100 TL fazla vermek istemiyorum böyle iğrenç bir yönetime. En azından %100 şeffaflık gerekiyor bu konuda - kaç TL kâr eklenmiş - kaç TL vergi veriyoruz görülmesi gerekiyor - vergi vermiyoruz büyük ihtimal çünkü bir fatura çıkmıyor TC ile. Vergi kaçakçılığına bile sokabiliriz bu durumu. Usulsüzlük var bir hayli.

    EDIT: Vergi konusunda ihbarda bulundum - sonucunu paylaşacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaximillianFoe -- 4 Ekim 2018; 17:51:22 >







  • Türk oyunculuğu keşke gelişse keşke her geliştirici oyununu yaparken Türkçe dili biz sormadan eklese keşke dağıtıcı firmalar Türkiye pazarına mal getirmek için can atsa keşke perakendeciler artsa ve satış yaparken en ucuz fiyatları sunsa, keşke steam gibi origin gibi psn gibi platformlar en ucuza burada satsa

    ama

    sen sorunun ne olduğunu anlamıyorsan, burada iş yapmaya çalışan insanları suçluyorsan firmaları küstürüyorsan bu nasıl olacak? ben herkesi terslemiyorum. ben, sorunu yanlış teşhis edip çözümü sony'de microsoft'ta arayanlara kızıyorum, adam çıkmış koca sayfa yazı yazmış yarısı yanlış bilgi dolu, sonra da çıkmış vay ben editörüm en çok ben biliyorum demiş. ben bunu tersliyorum, pabucumun editörü.

    ayrıca çok araştırıp bilgi edinmeyi sevmiyorum, sadece biri burada bişey yazınca "evet adam doğru söylüyor, cadı bu yakalım bunu" diye meşalemle arkasından koşmuyorum, bakıyorum gerçekten öyle mi diye.

    şimdi mesela bu başlığı açan adam 70 euroluk oyuna 60 euro yazmış onu da türk lirasına pahalı çevirmiş, başlığa giren onu görüp "vay arkadaş bunlar şerefsiz" diyor başlıyor yazmaya yardırmaya, halbuki açıp baksa oyunun almanya fiyatına sonra dönse türkiye fiyatını kontrol etse hiç bunlar yaşanmayacak, başlığı açana en baştan "sus lan cahil" diyecekler konu kapanacak.

    yazıyorlar da yazıyorlar, yok rekabet kurumuna şikayet edelim yok cumhurbaşkanına gidelim yok dipsiz kuyulara atalım yok canlı yakalım bilmemne sonu gelmiyor anasını satayım.

    ne çarşıdaki domates ne de psndeki oyun böyle ucuzlamaz, saçma sapan ayarsız tepkiler yerine sonuç alınabilecek işler yapmak lazım ve burada bahsedilen yollarla sonuç alınamaz.
    Arkadaşlar Merhaba, Oyun fiyatlarındaki artışla ilgili olarak EA, Activision,Bandai Namco,Square Enix ve Ubisoft a attığım maile Ubisoft tan gelen yanıtı sizlerle paylaşıyorum. Türkiye de yaşanan ve sony ile xbox a atılan maillerdeki tüm sorunlarımızı da belirttim. Diğer firmalar şu anda sağır ve dilsizi oynuyor cevap ile ilgili olarak.


    RadoslavK @Ubisoft Support wrote: 30/10/2018 @ 16:37
    Hello,

    Thank you for contacting Ubisoft Support. I will do my address your concern.
    Let me just start with an apology for the time it took us to respond to your case.

    Let me first clarify that we do not directly control pricing on the Console Markets. Each regional pricing for each platform is controlled by the respective Platform Owner.

    I very much agree that your favourite games should be accessible, the prices however, are ultimately influenced by the geopolitical and economic status of the regional currency.

    Please contact the respective platform in regards to the feedback. Parallelism with other currencies, when it comes to shop prices, does not account for licencing and publication fees that are instituted by the respective government.

    Feel free to contact us back with any questions or concerns you might have. We would be happy to help.

    Kind regards,
    Radoslav
    Ubisoft Support


    Ubisoft Desteği ile iletişim kurduğunuz için teşekkür ederiz. Öncelikle konuyla ilgili olarak yaşanan gecikme için özür dilememe izin verin.

    Öncelikle Konsol Piyasalarında fiyatlandırmayı kontrol etmediğimizi açıklığa kavuşturayım. Her bölge için fiyatlandırma platform sahibi tarafından uygulanır.

    Sevdiğiniz oyunların erişilebilir olması gerektiğine katılıyorum, ancak fiyatlar nihayetinde bölgesel para biriminin jeopolitik ve ekonomik durumundan etkileniyor.

    Lütfen geri bildirim ile ilgili olarak lütfen ilgili platformla iletişime geçin. Diğer para birimleriyle paralellik, mağaza fiyatları söz konusu olduğunda, İlgili devlet tarafından tesis edilen lisans ve yayın ücretlerini hesaba katılmaz.(Yani sizin devletinizin uyguladığı vergiler arttırabilir fiyatları).

    Herhangi bir sorunuz veya endişenizin devamı durumunda bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Size yardım etmekten her zaman memnuniyet duyarız.


    Saygılarımla
    Radoslav
    Ubisoft Destek

    38/5000
    Saygılarımla,
    Radoslav
    Ubisoft Desteği
    İlk mesajı baştan sona okudum yani tamam kendince haklılık payı var ama savunduğunuz şeyler çok sığ ve mantıksız. Bir kere steam üzerindeki oyunla ps4 üzerindeki oyun aynı değil. Farklı ortamdalar, farklı dinamiklere sahipler, farklı etkenlerden dolayı fiyatları etkileniyor. Senin aynı oyunu oynaman onun aynı değere sahip olması gerektiği anlamına gelmiyor.



    Bu aynı şunun gibi Bebek'te bir apartmanın dikildiğini ve bir de tıpkısının aynısının Bağcılar'a dikildiğini düşün. İkisi de dışarıdan bakınca aynı içine girince aynı. Aynı malzemeden, aynı büyüklükte her şeyi aynı ama fiyatları hayal edemeyeceğin kadar farklı. E ikiside aynı apartman değil mi?



    Oyunların kullanıcıya ulaştırılması için herhangi lojistik masrafına gerek olmadığını söylemişsiniz. Bir bilgisayar mühendisi olarak söylüyorum emin olun lojistik anlamda masrafları olsa dijitalden bin kat daha uyguna gelir. Lojistikte asgari ücretle çalışan işçilere bu işi yaptırabilirsiniz, ama Milyonlarca insanın kullanıcı verilerinin olduğu, kredi kartlarının kayıtlı olduğu bir platformun yönetimini ve güvenliğini aynı şekilde bu verilerin tutulduğu binlerce sunucunun bakımını asgari ücretle çalışan insanlara değil senede yüzbinlerce dolar kazanan adamlara yaptırabilirsiniz. (Bunun Türkiye oyun fiyatları ile hiçbir ilgisi yok, sadece siz yazdığınız için söyledim)



    Çabanızı takdir ediyorum ama yanlış argümanlarla kendinizi savunmaya çalışıyorsunuz. Ne kadar ben de sizin gibi ucuza oyun alıp oynamak istesem de, bu şekilde bir sonuca varmanız çok zor.
    Ben Sony TR ye ve Mustafa Yiğit e suç bulmayanlardanım. Aynı zamlar Xbox cephesinde de yaşanıyor sadece Sony de değil. Doların 1 gecede 7 TL olduğu gün bu zamların geleceğini çok yazdık çizdik konuştuk ettik. Nasıl aldığımız bir gıda bir giyim bir eşya ya zamlar geldiyse Store fiyatlarınada geleceği ap açık ortadaydı çünkü hepsi kur a endeksli bunların. Evet kimse istemez şu zevkimizin baltalanmasını çünkü biz oyun oynamayı seven insanlarız çocukluktan gelen birşey bu.



    Bence Cumhurbaşkanına Dolar'ın durumunu şikayet edelim derim. Yapacaksak hep beraber bunu yapalım bunun için ayaklanalım varsanız eğer. Sony'e ayaklanmak hiçbir işe yaramayacaktır çünkü.
  • 1) Rekabet Kurulu Sony Eurasia ile ilgili soruşturma başlatımıştı aylar önce

    2) Ocaktan beri dijitalde %18 kdv var, satın aldığın bir oyunun makbuzuna bakabilirsin maile gelen. Kutuluda da kdv+6.7 ötv hep vardı zaten
  • hagiosmann kullanıcısına yanıt
    1) Aylar önceki şartlar ile Ağustos ayından beri oluşan şartlar farklı.
    2) Kutuda zaten olacak - gümrüğü bile ayrı. Dijitalde öyle bir şey yok - makbuz fatura yerine geçmez ki makbuz bile denmez gelen mailde sadece şu kadar ödedin yazıyor onu ben de biliyorum zaten.
  • Sony bir şekilde bu işin içinden de çıkar çünkü bu tarz şirketlerin çok sağlam avukatları oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaximillianFoe kullanıcısına yanıt
    Nisan ayından itibaren vergi var dijital oyunlar içinde. Ödeme ekranınızda yazmıyor olması olmadığı anlamına gelmiyor. Birçok yeni eklenen oyunun fiyatının artış nedeni de buydu zaten(son zamlardan bahsetmiyorum, Mayıs haziran civarında eklenen oyunları kast ettim) God of War'ın ön sipariş sonrası 210 TL'den 300 TL'ye zamlandığında zam nedeni de sadece kur artışı değil bu yeni eklenen ek vergilerdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaximillianFoe

    1) Aylar önceki şartlar ile Ağustos ayından beri oluşan şartlar farklı.
    2) Kutuda zaten olacak - gümrüğü bile ayrı. Dijitalde öyle bir şey yok - makbuz fatura yerine geçmez ki makbuz bile denmez gelen mailde sadece şu kadar ödedin yazıyor onu ben de biliyorum zaten.

    Dijital ürünlere vergi geldi. Steam de ürün satın alınırken KDV görünüyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rekabet kurumu müdahale ederse Steam fiyatları Ps Store fiyatları seviyesine çekilir ve Steam'de de oyunlar 500 lira seviyesine gelir.Bu ülkeyi tanıyorum olacağı bu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi choyrn -- 6 Ekim 2018; 21:2:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Steam ile ps storenin fiyatlarda kıyaslanması normal mi bana normal gelmiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tayo3327 kullanıcısına yanıt
    Neden ? İkisi de dijital oyun degil mi ?

    Ne farki var da fiyat farkinin bu kadar olmasini kabulleniyorsunuz? Alenen kat be kat parayi cukkaliyor bu cakallar. Ps aldığımdan beri kardeslik haricinde oyun almadim. Oynadigimi oynayip hemen sattim. Bu sirtlanlara benden 5kr cikmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cumurbaşkanlığı ne alaka yahu, Oldu olacak Reise şikayet edelim bunlar fetöcü diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • drejtc kullanıcısına yanıt
    bu ülkede attığın adıma cumhurbaşkanı karar veriyor haberin yok galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tayo3327 kullanıcısına yanıt
    Ne farkı var üstad ? İkisinde de aynı oyunu indirip oynamıyor musun ? Birisinin rengi daha mı parlak ?

    Steam’ in fiyatlarının kesinlikle baltalanmasını istemem, ps ve xbox tarafına da aynı adaletin sağlanmasını isterim. Hepimiz aynı taraftayız hepimiz oyuncuyuz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: evren377

    bu ülkede attığın adıma cumhurbaşkanı karar veriyor haberin yok galiba.
    reisinde çok umrundaydı hocam yok psn store muş yok xbox store muş

    bunlar amerikanın oyunu diyip yasaklamadıkları iyi
  • BlackLead kullanıcısına yanıt
    arabaların aynası hakkında bile demeç veriyor hocam buna niye karışmasın :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Steam dolar kurunu 2.1’den hesaplıyor hala, anormal olan steam deyip kuru güncellerlerse PC’den oyun alanlar hapı yutar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emeğinize sağlık ama birşey cikar mı pek umutlu değilim. Hepimiz sansimizi denemeliyiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: evren377

    arabaların aynası hakkında bile demeç veriyor hocam buna niye karışmasın :))
    oyun oynamak türkiyede hep çocuk olarak değerlendiriliyor ve öyle kalacak
    bir oyunun 800 tl olduğu şeyin çocuk meşgalesi olduğunu nasıl kabul ediyorlar orası ayrı zaten.
    ne bu hükümet ne öncekiler yada sonradakiler oyunla ve kullanıcı sorunlarıyla ilgilenmeyecektir burada
    yukarıda yazdığım sebepten dolayı.
    devlet kdv,ötv sini alır devamına karışmaz.zaten az kişinin sorunu.bir sgk,emeklilik vb. gibi tepkide oluşmuyor nasıl olsa diyor
  • PSN in erişime kapatılmasını isteyenler buyursun yapsınlar şikayetlerini

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.