Şimdi Ara

POWERLİNE ADAPTÖRLER VE FAZ MESELESİ??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
3
Favori
3.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt

    çok teşeekkürler,yani bazı üyelerinde dediği noktaya geliyoruz,tek tek arayıp doğru prizleri eşleyeceğiz.



    saygılar........................

  • edit: ekleme/imla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zercx -- 20 Şubat 2023; 23:29:29 >
  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt

    saygılar...............

  • zercx kullanıcısına yanıt

    300 metreyi nasıl geçiyor,yan dairenin hemen üstü,açıklayabilirmisiniz.yani direk değil site içi şebekeyi tamamen dolaşıp sonra banamı gelir.binalar arası mümkün iken aynı bina içinde nasıl olmaz.


    saygılar.............

  • zercx kullanıcısına yanıt

    merhaba hocam,bana özelden mesaj atmışsnız,hesabımın bazı bilgilerini forumla paylaşmadığım için özel kısmı bana kapalı yani bana özelden ulaşamazsınız.özelden attığınız mesajı isterseniz buraya foruma yazabilirsiniz.




    saygılar.......................

  • '300 metreyi nasıl geçiyor,'

    site içi binalardaki daireler arası kablolama 300metre teorik powerline sınırını geçmesi çok olası. Ben 'site' kelimesini kullandım, yani birden fazla bina için bu benzetmeyi yaptım. Aynı binada iki daire arası kablo elbette 300 metreyi geçmez.

    iyi forumlar.

  • zercx kullanıcısına yanıt

    saygılar..................................

  • Evinize/dairenize tek faz mı geliyor yoksa 3-faz mı geliyor sorusunun cevabını kolaylıkla bulmak için panodaki elektrik sayacına bakınız. Saat trifaze mi, monofaze mi?


    Bu arda bu Powerline Adaptörlerde genel bir uyarı da var: adaptörlerin takılacağı prizlerin grup priz olmamamsı. Bunun teknik nedenini açıkçası bilmiyorum ama bir arkadaşımın evinde Digitürk'ün verdiği powerline adaptörler her iki uçta da normal bir şekilde çalışıyor. Buna bizzat şahidim...

  • mafaky kullanıcısına yanıt

    trifaze R-S-T



    saygılar.........................

  • sizin atladığınız konu şu. normalde elektronik ev sayaçlarına giren tek fazdır. sanayi elektriği kullanan sayaçlar üç faz kullanır. burada sorulması gereken soru şudur:


    ev elektriğinde kompanzasyon panosu kullanılmadığına göre, düşük elektrik tüketimi yapan bir ev hanesinin normalde cezaya düşmesi gerektiğini düşünürsek eğer.. bu durumda bir kompanzasyon panosunun üslenmesi gereken görevi ne üstleniyor? şeklinde bir soru sorabiliriz.


    daha açık bir ifadeyle, ev sayacına tek faz girdiğini düşünürsek eğer, bu sayaçta gün içerisinde faz değişimi oluyor mu olmuyor mu?


    diğer bir ifadeyle, bir ev sayacına gün içerisinde r fazı gelirken, s fazına geçiş; s fazı gelirken de t fazına geçiş gibi birden fazla geçişler oluyor mu?




    bunlar oluyor ise eğer powerline ürünleri bu faz değişiminden nasıl etkileniyor? bu geçişler powerline ürünlerde internetin kesilmesine sebep oluyor mu? oluyor ise olmaması için yazılım ile önlem alınabilir mi?



    bir soru daha soralım. acaba powerline üreticileri bunu biliyor olup da kesintiler için kabahati, ev içerisindeki diğer elektrik ürünlerine atıyor olabilir mi? ben şüphelenmiyor da değilim yani..  





  • Meskenlere takılan trifaze sayaçlar, reaktif ölçüm yapmaz.


    Yani yaptığınız yorum ve değerlendirme, meskenler için geçerli değildir.

  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    otomatik faz değişimi diye birşey mümkün olamaz ki, r-s-t en başta ayrılıyor ona göre tesisat döşeniyor.

    mesela boğaz köprüsünde giderken,araç birden fsm ye girmiyor.boğaz köprüsü nereye çıkıyorsa oraya gidiyor.




    saygılar.............................

  • Benim evim. 1977'den beri oturumludur. Bodrumda yer alan elektrik panosu bundan 15 yıl kadar önce komple yenilendi. O gün için trifaze sayaçlar takıldı, hatta geçen yıl bu sayaçlar elektrik satıcısı firma tarafından yine trifaze sayaçlar ile yenilendi (trifaze sayaç oldukları zaten üzerlerinde yazılı...).


    Sayaçların girişinde de her üç faz için de 3 ayrı otomat sigorta var.


    Çıkışlarda ise 4 sigorta var. 3 sigorta yukarıda eve giren 3 fazı koruyor, 4. sigorta ise o dairenin kullanımında olan ama bodrum katında bulunan bir depo odaya verilmiş bir fazı.


    Şimdi bu (yukarıdaki daire için) nasıl "monofaze" besleme oluyor?


    Demek ki, yukarıda serkanguzel'in verdiği bilgi doğru. Her evin (yukarı kattaki abonenin) içinde 3 ayrı faz var.

  • mafaky kullanıcısına yanıt

    katılıyorum.



    saygılar..............

  • mafaky kullanıcısına yanıt

    Benim güneş panellerini takanlar da buna benzer birşey söylemişlerdi, eve gelen fazlardan birine fazla yük binerse diğer fazlar otomatik devreye girer voltaj düşüşünü engeller diye ama hangi koşullarda bilmiyorum. Evin yanına geçen yaz trafo yapılana kadar bir faz özellikle akşamları çok düşük voltaj veriyordu ve bendeki voltaj regülatörü bile bunu düzeltemiyordu.

  • Fazlar taa enerjinin üretildiği kaynaklardan ayrık olarak çıkar. Üreteçlere de ayrık olarak döner. Döndüğü noktada da sıfırlanır. Yani fazlar arasında yük paylaşımı söz konusu değildir.


    Sizlerin anlayabileceği tarzda ifade etmem gerekirse; sanayi tipi cihazlara, 3 adet 220 volt ( R - S - T yani trifaze ) faz bağlantısı yapılır. Bu tip cihazlarda harcama söz konusu olduğunda, bu tüketim, fazların her birinden eşit ve eş zamanlı olarak, 380 volt gerilim değeriyle tüketilir.


    Meskenlerde ise, tüketimde dengesizlik oluşmaması için, fazların nasıl bölüştürüldüğünü şu mesajımda teferruatlıca anlatmıştım ;

    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/154883219




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 4 Mart 2023; 19:52:6 >




  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt

    sizdeki durum tam tersi,düşüş olursa diğer fazları takviye hat gibi düşünün yükseltiyor,normalde 320 volt sanayi elektriğini normal yapılara tehlike arz etmeden vermek için kullanılıyor.



    saygılar...............

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    ölçüm zaten konumuz değil. şebekede neler olup bittiğini bilemem ama sana şunu sorayım. yük altındayken herhangi bir eve gelen tek fazda elektrikte faz değişimi olamaz mı diyoruz? mesela şöyle bir şeyler var. trafo konusuna gimeyeceğim beni aşıyor.  



    https://www.mathworks.com/help/sps/ug/oltc-phase-shifting-transformer-phasor-model.html

    (OLTC Faz Kaydırma Transformatörü)




    dikkatinizi çekmiştir belki bilemiyorum. bazen evlerde lambalarda anlık git gel olur. bunun sebebi nedir? faz kaydırma diye bir şeyler okudum ama detayı nedir, faz değişimi konusuna girer mi? mesela üç fazlı bir trafo sonrasına tek fazlı trafo konulması gibi durumlar var. tek fazlı trafo'ya sürekli aynı faz mı giriyor diyeceğiz? bence faz değişimi oluyor olabilir. bu mümkün görünüyor.





  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    anlık git gelin nedeni,şebekede oluşan anlık fazla tüketim,ben bunun fazla alakalı olmadığını düşünüyorum,özellikle yazın klima,kışın infirared kaynaklı olur.




    saygılar........................

  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    Biraderim, ölçüm konumuz değil de... Önceki mesajında işi kompanzasyon panosuna kadar dayayınca, meskenlerdeki trifaze sayaçlar reaktif ölçüm yapmadığı için, meskenlere reaktif tüketimden kaynaklı enerji bedeli yansıtılması mümkün olmadığını belirtmek için değinmiştim.


    Hazır değinmişken; ister trifaze enerji tüket, ister monofaze enerji tüket, motor bulunan bütün aygıtlar, ilk kalkış anında, aşırı akım çeker.


    Senin mantığına göre hareket edersek, meskenlere de kompanzasyon panosu koymamız gerekirdi.


    Kompanze etme işleminde biraz daha detay vereyim. Kural şudur ! Kalkışta, çektiğin akım değeri kadar kompanse edersin.


    Bu cümleyi, meskenlerde kullanılan motorlu cihaz üzerinden somutlaştırmak gerekirse;


    Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi meskenlerde bulunur. Bu dört cihaz için evin sigorta panosuna, ilk çalıştırma anınca fazla çekilen akımı kompanze etmek için, kompanzasyon panosu koysaydık, işe yaramayacaktı. Çünkü bu cihazların her biri aynı anda çalışmıyor.


    Ev tipi motorlu cihazların kompanzasyonu, cihazların kendi içinde yapılır. Nasıl ? Cihazların motorlarının yanında kondansatör bulunur. Günümüzün cihazlarında bu parça mutlaka olur.( Eski cihazlarda belki bulunmayabilir. )


    Her neyse... Konumuz ölçüm olmasa bile, tarafınızdan kompanzasyon kelimesinin kullanılması nedeniyle, bu detayları vermek durumunda kaldım.


    *************

    *************

    *************


    Gelelim diğer yazdıklarınıza...


    Eklediğiniz link'i okuyacak olursanız, lokalde yapılan faz değişiminin, üretece farklı bir faz kolu ile döndüğünden bahsetmiyor !?


    Daha somut bir ifadesi ile; R fazı üzerinden beslediğin bir şebeke kolunu S fazı ile beslemeye başladın. Eğer S fazı ile beslemeye başladıysan, S fazı üreteçte sıfırlanacağı noktaya kadar, yine S fazı olarak döner.


    *************


    Evlerde gözümüzle hissettiğimiz ya da hissedemediğimiz anlık kesintilerin çokça sebebi var. Bunları sıralarsam, konu amacından epeyce uzaklaşır.


    *************

    *************

    *************

    *************

    *************


    Bu konu başlığında, R, S, T fazlarına değinmemin nedeni; elektrik hatları üzerinden internet temin ederken, aynı faz hattı üzerine bağlanması gerektiği içindi.





  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.