Şimdi Ara

Robogil Robot Süpürge (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
472
Cevap
29
Favori
30.827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • nqs kullanıcısına yanıt
    Haftada 3 4 sefer min. Kullanılıyor hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, batarya konusunda teknik bir bilgi vermek yerinde olacak gibi.

    3200mAh batarya paketleri 4S 4x1 (4 adet seri bağlı küp şeklinde) tiptedir. Pil paketini oluşturan lityum iyon 4 adet pil hücresi LG markadır ve her biri 3200mAh kapasitededir.

    4S 4x1 küp ve 4S 2x2 bar şeklindeki pil paketlerinin tamamı yalnızca seri bağlantı içerdiği için pil paketinin kapasitesi pil paketini oluşturan pil hücrelerinden kapasitesi en düşük olan kadardır. Yani 4 adet pil hücresinin her biri 3200mAh ise 4S tip bir pil paketinin de kapasitesi 3200mAh'dır. 4 adet pil hücresinden biri 2600mAh ise (veya daha düşük değerde çıkma bir pil konulursa) pil paketinin kapasitesi de 260pmAh ( veya daha düşük değerdeki pilin kapasitesine eşit) olur. Diğer 3 pilin 2600mAh kapasitesinin üzerindeki (3200mAh-2600mAh=600mAh) kapasite atıl kalmış olur, kullanılamaz.

    4S tipindeki pil paketleri kullanılan 18650 tip lityum iyon pil hücreleri genelde 2600mAh-3600mAh aralığında olur. Daha yüksek kapasiteli 18650 tip hücreler özel üretimdir veya ekonomik değildir. 18650 tip yerine bazı robot süpürgelerde 4S pil paketlerinde 21700 tip hücreler tercih edilse de boyut farkı nedeniyle bu hücreler yalnızca pil haznesi 21700 tip hücreler için tasarlanan robotlarda kullanılabilir.

    5200mAh ile 7200mAh kapasitesindeki pil paketleri ise 4S değil 8 adet pilden oluşan 4S2P tipindedir. Yani, 2 adet 4 pilli 4S pil paketi paralel bağlanarak (paralel bağlantının özelliği nedeniyle) toplam kapasite 2 katına çıkarılmıştır.

    Bu nedenle 5200mAh bir pil paketindeki pil hücrelerinin kapasitesi ise 5200/2=2600mAh'dır.

    Pil paketinin paralel bağlantı ile kapasitesinin 2 katına çıkarılması robot süpürgenizin iki kat süreyle daha fazla çalışabilmesi demektir. (Arabanıza bir bidon benzin yerine 2 bidon benzin koymak gibi düşünebilirsiniz. Arabanızın bir saatte yaktığı benzin miktarı değişmez ama benzin iki katı sürede biter.)

    Pil paketlerinin ömrü ise ŞARJ DÖNGÜSÜ adedine bağlıdır. Yani bir pilin %100 şarj seviyesinde yaklaşık %20 şarj seviyelerine düşüp tekrar %100 şarj seviyesine çıkmasını 1 şarj döngüsü olarak hesaplayabiliriz. (Robotun şarj istasyonunda beklemesi şarj döngüsünü etkilemez diyebiliriz.)

    Robot süpürgeler gibi küçük ev aletleri kategorisindeki çok fazla amper çekmeyen elektronik ürünler için yüksek kalitede üretilen lityum iyon piller yaklaşık 500 şarj döngüsünde %10 ve yaklaşık 1000 şarj döngüsünde %20 kapasite kaybeder ve kimyasal yapıları gereği bundan sonra hızla kapasite kaybederek ömürlerini tamamlarlar.

    Orta ve düşük kalitede üretilen lityum iyon piller ise yaklaşık 500 şarj döngüsünde ömürlerini tamamlarlar.

    1000 şarj döngüsüne sahip yüksek kaliteli bir lityum iyon pil günde 1 şarj döngüsü ile size yaklaşık olarak 2 yıl 3 ay gibi hizmet edecektir. Günde 2 şarj döngüsü ile bu süre yarıya yani yaklaşık 1 yıla, günde 3 şarj döngüsü ile ise yasal garanti süresi olan yaklaşık 6 aya düşer.

    500 şarj döngüsüne sahip daha düşük kaliteli bir pil ise bu sürelerin yarısında ömrünü tamamlar. (Günde 3 şarj döngüsünde bu kalite bir pil 3 ayda ömrünü tamamlayacaktır.)

    Yani pil ömrü pillerin şarj döngü kapasitesi ve sizin pili kullanım sıklığınızla orantılıdır.

    Anlaşılacağı gibi, pilin kapasitesi ile şarj döngüsü farklı şeylerdir. 5200mAh kapasite 3200mAh kapasiteye göre daha fazla ömre sahiptir denemez!

    Son olarak pillerin üretim amacı ve kullanılması gereken alan doğrultusunda sahip oldukları "C" değerinden veya "Amper" değerinden bahsedelim.

    Bir pilin bir saatte verebileceği ortalama (nominal) amper değerine "C" degeri denir. 2600mAh kapasiteli bir pil için C değeri doğal olarak 2,6 amper (akım) denilebilir. Bunu bir fenerin ışığına benzetebilirsiniz. Fener bir saat boyunca aynı yoğunlukta sabit bir ışık verebilir.

    3C veya 5C değeri ise o pilin anlık olarak verebileceği maksimum amper değerini ifade eder. Bunu da bir fotoğraf makinesinin anlık çakan flaş ışığına benzetebilirsiniz.

    2600mAh ve 3C bir pil için çekebileceginiz en yüksek amper değeri 3x2,6=7,8 amperdir. Bu akım değeri anlık olarak yüksek emişe geçmek isteyen bir robot süpürge fanının ihtiyacını karşılamaya yetse de, bir matkabın ihtiyacını karşılamaya yetmez.

    Bu nedenle matkap gibi anlık olarak 20 amper üzerinde yüksek akım çekebilecek cihazlar için 10C (2,6Ah×10=26Ah) değerinde olan ancak sarj döngüleri en fazla 300-400 olabilen güç pilleri üretilir.

    Üstte de değindiğimiz gibi robot süpürgeler gibi fazla amper çekmeyen ancak sarj döngüsü uzun olan cihazlar için 3C-5C 1000 döngü değerindeki enerji pilleri idealdir.

    Doğal olarak bir robot süpürgede 10C 400 döngü (yüksek amper kısa ömür) bir güç pili kullanımı tercih edilmediği gibi, bir matkapta da 3C 1000 döngüye sahip (düşük amper uzun ömür) bir enerji pili tercih edilmez. (Kullanılmak istendiğinde pil paketindeki BMS devresi pilleri korumak için gücü keser, matkap çalışmaz. BMS devresi yoksa piller hasar alır veya yanabilir.)

    Yeri gelmişken değinelim, robot süpürgelerde 1C normal emiş gücü yerine sürekli 3C yüksek emiş gücünde temizlik yaptırmak, sürekli yüksek amper çekmek demek olduğundan (sürekli flaş çakmak gibi) pil hücrelerini zorlar ve ömrünü kısaltır. Bu nedenle 10 dakikadan fazla yüksek emiş gücü tavsiye edilmez.

    Sonuç olarak bir pil paketinin ömrünü "C" değeri, şarj döngüsü değeri, sizin pili kullanım sıklığınız ve kullanım/saklama koşulları belirleyecektir.

    Kusura bakmayınız konu teknik olduğu için yazı da uzun oldu. Umarız konu bir nebze aydınlanmış olur.

    İyi forumlar..

    NOT: Yukarıda izah edilen kavramlar teoriktir. Tabi bir de bu kavramların pratikte kullanımına kısaca değinmek gerek. 5200mAh kapasitedeki 4S2P tip bir pil paketini 1 amperlik bir güce bağlarsanız pilin %20 kapasitesini kullanamayacağınız için pilin düzenli 1 amper verebileceği süre 5200mAhx0,8=4160mAh/1A=4,16 saat olur. 3200 mAh 4S bir pil paketi ise aynı yükte 3200x0,8=2560mAh/1A=2,56 saat enerji verebilir. Ancak robotunuzu daha hafif olan modüler yapıda tasarlar ve saatte 1 amper yerine 0,6 amper çekecek şekilde fanı gövde içine değil hava akışı daha efektif olan toz haznesine koyar optimum enerji tüketimini yakalarsanız, o zaman 3200x0,8=2560/0,6A=4,26 saat süre elde edersiniz. Bunu büyük ve ağır bir arabaya 2000cc bir motor koymakla küçük ve hafif bir arabaya 1400cc bir motor koymak gibi düşünebilirsiniz. Her iki arabayı da aynı süre kullanabilmek için büyük arabaya daha çok benzin koymanız gerekir. Bu nedenle modüler yapıda tasarlanan ve fazla enerji çekmeden oldukça iyi temizlik yapabilen robot süpürgelerde 3200mAh gibi 4S tip pil paketleri tercih edilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robogil robot süpürge -- 26 Mart 2024; 11:12:27 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • robogil robot süpürge kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    Rica etsem 2024 ve eski model arasındaki farkları özetleyebilir misiniz ? Ona göre dün aldığım başka bir marka robotu iade edip eski modeli almayı düşünüyorum.


    Bir de şu an internette başka satıcılar eski modelinizi satıyorlar. Bunlardan almamız garanti anlamında bir sorun yaratır mı ?

  • dweller kullanıcısına yanıt
    Merhaba, ürünler arasında görüntü olarak bir fark olmamakla birlikte üretici tarafından yeni üretilen versiyonlar eski versiyonlara göre daha gelişmiş olarak üretilmekte, yazılımsal ve donanımsal detaylarda iyileştirmeler yapılmaktadır.

    İnternetten aldığınız ürünler ikinci el veya teşhir ürünü değilse bir sorun yaşamazsınız.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Lanet weback denen uygulama yüzünden Luna 200 robotumu hiçbir zaman istediğim gibi kullanamadım. Haritalar sildim, cihazı resetledim, pillerini çıkardım, servise yolladım, hesap değiştirdim ne yaparsam yapayım uygulama ile robot hiçbir zaman uyuşmadı.

    Sen yapamadın diyecekler için yazım burada bulunsun. İlk kullanıcılardanım, tecrübeliyim, servisimizin 10 numara olduğunu en iyi bilenlerdenim.

    Weback + Luna 200 asla stabil çalışmadı. Güzelim robot tırı vırı bir uygulama yüzünden çöp olup gitti.

    Tüm okuyanlara duyurumdur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Weback + Luna 200 ikilisini 2 yıldan uzun süredir kullanıyoruz. Hatta 2.5 Ghz ve 5 Ghz de aynı ağ adı ile yayın yapan mesh WiFi ile kullanıyoruz, öyle ciddi bir sıkıntı yaşamadık. WiFi istasyonları arasında sıkıntısız geçiş yapabiliyor. İlk aldığımız da çıkarttığımız harita hâlâ duruyor. Sadece bir ara weback sunucusunda sıkıntı vardı galiba, 1-2 gün çalışmadı, o ara kullanamadık. Örneğin cihazı kapatıyorum, odalardan birine koyup tekrar açıyorum, kapıyı kapatıyorum, bir kaç dakika sonra uygulama görüyor, temizliği yaptırıyorum. Biz şanslıyız galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kadobjk kullanıcısına yanıt
    Hocam bende 4 yıldan uzun süredir kullanıyorum açıkçası büyük bir sıkıntı yaşamadım. Tam olarak ne sorun yaşıyorsunuz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bizim modem de 2.5 g, 5 g li. Ancak 2.5 g ile kullanıyoruz. Sıkıntıları sıralayayım.

    1. Sıfır, tertemiz kurulum yaptım diyelim. Bir süre sonra harita dönüyor ve ilk harita ile üst üste biniyor. Üst üste farklı açılarda ev görüntüsü düşünün.
    2. Sadece 1 harita kullanabiliyorum. Diyelim ki o an kapı kapalıve o odaya girmedi, bir daha ağzınla kuş tutsan o odaya girmiyor.
    3. Bazen odayı yarıya kadar temizliyor veya bir kısmını hiç temizlemiyor. Bunu da haritadan fark ediyoruz.
    4. En büyük ve sık sorun "robot şarj istasyonundan başlar, yeni komut veremezsiniz" hatası (Metin aşağı yukarı böyle)
    İstediğin odaya vs göndermek imkansız oluyor. Ya starta basıp tamamen evi temizleyeceğiz ya da alan temizliği yapacağız. Ya da pil çıkarıp sıfır kurulum yapmak lazım.
    5. Kesinlikle kaldığı yerden devam etmiyor.
    6. İlk haritalamada odaların bir kısmını temizliyor, sonra geri dönüp devam ediyor. Oda işaretleme yaparak bundan kurtulabiliyoruz.
    7. 2 gün önce yaşadığım sorunda cihaz ve uygulama tamamen kopmuştu. Harita sildim olmadı, pil çıkarttım olmadı. En son yeni hesap açarak eski üst üste binen haritadan kurtuldum. Şu an sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Ama mutluluğum en fazla 1 hafta sürecek, biliyorum.
    Cihaz mersedes uygulama reno.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kadobjk kullanıcısına yanıt
    Hocam harita kayması genelde şundan olabiliyor. Sizin de hatalarin çoğu bununla alakalı gibi. Yere kadar uzanan bir ayna var ise olabilir, bunları ilk haritalama da kapatarak sonra yasaklı alan ekleyebilirsiniz. Robotun tekeri kayıyor yada çalışırken yeri değiştiriliyor olabilir. Bazen de halıların altına giriyor o zaman haritası kayıyor. Bu durumların olup olmadığını kontrol edebilir misiniz?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • kadobjk kullanıcısına yanıt

    Öncelikle tüm fırçaları çıkarıp, en düşük çekiş ile evin haritasını çıkarmak şart. Ufak tefek hatalar sıkıntı değil. Ortalıktaki tuzak olacak eşyaları da kaldırma şansınız varsa iyi olur. Bu iş bir kere yapıldı mı o haritayı kesinlikle kaydedin. Canlı harita olarak bırakmayın.

    1. Teker kayması ve halı altına girme durumları olabilir üstte bahsedildiği gibi. Nadiren bizde de oluyor, hemen buluttan kayıtlı haritayı yüklüyorum, düzeliyor.

    2. Bazen biz de kapıyı kapalı unutuyoruz, yine buluttaki haritayı yüklüyoruz, yine sorun çözülüyor. Ya da kapalı kapının önüne robotu gönderin, kapıyı açıp uygulamadan manuel olarak sürün. Uzaktan kumandalı araba modu yani, oradan 1 kere geçince haritayı kendisi düzeltiyor.

    3. Bu başımıza hiç gelmedi.

    4.Bunu da bazen yaşıyoruz. Buluttaki haritayı yükleyip 1-2 dakika bekleyin, uygulamayı kapatıp açın, sonra o mesaj gelmiyor.

    5. Yarıda kalacağı şekilde temizlik programı vermiyoruz pek, o yüzden bu konuyu bilmiyorum.

    6. Bu başımıza gelmedi.

    7. Cihaz ve uygulama 1 yada 2 kere komple koptu, her şeye yeniden başladım, o zaman bile bulutta kayıtlı haritamız duruyordu, bu haritayı hesaba kaydediyor herhalde.

    Yani ilk aldığım dışında hiç tam harita yapmadık. Evde düzen değişir ise haritayi güncelliyorum sadece o kadar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • efendimuhendis E kullanıcısına yanıt

    Merhabalar, Robotu bakıma göndermek istiyorum. Ancak aşağıdaki link çalışmıyor:


    Teknik servis numarası var ancak bakım ile ilgili bir şey göremedim. Teknik servis numarasından kayıt mı yaptırmamız gerekli.


    Eskisi kadar güçlü alamıyor sanırım bir bakım vakti geldi.

  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.