Şimdi Ara

Toyota Başkanı: Elektrikli araç oranı gelecekte %30'u geçmeyecek (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
3
Favori
3.853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Depoları agzına kadar,yakıt tankı, içten yanmalı motor hibrit motor, egzoz boruları vs dolu bu vizyonsuzların...

    Sıkıntı basmış bunları,1oo yıla dayamış tüm üreticiler hala şokta...
    Bir devir kapatıp yenisisini ateşlemiş Tesla laflara bak patronun...

  • xxxx1 kullanıcısına yanıt

    Müşteriyi aldatmıyorlar en azından


    bgr
    A Cybertruck owner who drove the EV over 10,000 miles says that it barely gets more than 200 miles of range
    https://bgr.com/lifestyle/tesla-cybertruck-owner-drives-10000-miles-says-he-only-gets-206-miles-of-range/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi biraz gerçek verilerle konuşalım:

    1-) Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de 2023 satışlarında elektrikli araçların oranı %25'i buldu.

    2-) En önemli pazarlar olan Avrupa pazarında 2023 satışlarında elektrikli araç satışları %13'ün üzerinde, ABD pazarında ise %10'a yaklaştı.

    3-) Tüm bunlarla birlikte büyük yatırımlarının hepsini bataryaya, özellikle de katı hal bataryaya yönlendirmiş olan Toyota'nın bu ironik açıklamasının arkasında sadece bir sebep var: 2023'te elektrikli satışlarının toplam satışlarının %1'inden düşük kalması. Yani hidrojen hayaline kapılarak elektriklide treni kaçırdıklarının farkındalar, bir yerleri tutuştu, yarın treni yakalayana kadar da treni taşlayıp yavaşlatmanın peşindeler. Toyota'nın bu söylemi ile bizim hükümetin TOGG'u korumak için Çin'e %54 ek vergi getirmesinin arasında hiçbir fark yok. Hedef birebir aynı, "biz düzgün satışa başlayana kadar pazar kapanmasın"

    Şimdi gelelim elektrikli araçlar konusundaki diğer önemli meselelere

    4-) Elektrikli aracın veya şarj sistemlerinin kışın çalışmadığını düşünenler Norveç'te 2022'de satılan araçların %80'inin, 2023'te satılan araçların %90'ının tam elektrikli araçlardan, geri kalanın ise neredeyse tamamının şarj edilebilir hibritlerden oluştuğunu aklından çıkarmamalı. Soğuk etkileseydi Norveç'teki araçları etkilerdi. Kar fırtınasında kalan şarjı %80 olan bir araç içeridekileri egzoza boğmadan en az 3 tam gün boyunca kesintisiz ısıtabilir, öyle iddia edildiği gibi 3-5 saatte asla bitmez. Tabi Citroen AMI ile yakalanmadıysanız :)

    5-) Elektrikli araçların yandığı, patladığı bir sürü haber görürsünüz. Neden? Çünkü popülizm. Biraz gerçeklerle konuşalım; Birincisi özellikle Çin'de çok yaygın hale gelen LFP bataryalar delinse, kırılsa hatta başka yangından dolayı yansa dahi alev almıyor, 60 derecenin üstüne çıkmıyor. Yanan, patlayan bir LFP araç yok. Diğer yandan alev alma tehlikesi bulunan NMC araçlardaki orana bakalım. Almanya'da neredeyse tüm elektrikli araçlar NMC ve Almanya'da içten yanmalı geleneksel araçlarda yılda görülen yangın oranı 1500/100.000, yani her 100.000 araçta 1500 yangın oluyor. Peki NMC bataryalı elektrikli araçlarda bu oran ne kadar dersiniz? Her 100.000 araçta 25, evet yanlış duymadınız, yirmi beş. Tam 60 katı daha düşük bir oran. Peki neden arada dağlar kadar fark varken elektrikli araçlar sürekli yanıyor patlıyor gibi haber yapılıyor? Çünkü birincisi popüler olduğu için, çok okunuyor, çok dikkat çekiyor. İkincisi ise birileri elektrikli aracın yükselmesini istemiyor.

    6-) Şimdi bir de diğer soruya bakalım: "Batarya öldüğünde ne yapacaksın kardeşim? Batarya fiyatından haberin var mı?" Bunun için önce bataryaların ömrünü konuşmamız gerek. Modern bir NMC bataryanın ömrü ortalama 450-500 Bin KM. Bir LFP bataryanın ömrü 1,5 milyon kilometre, evet milyon. Geliştirilmekte olan ve yakında piyasada göreceğimiz sodyum iyon bataryaların ömrü ise minimum 2,5 milyon kilometreden başlayacak. Bunlar bu bataryaların %80'e inmesi için gereken kullanım oranları. Şimdi işi daha detaylı inceleyelim. Tesla alanlar veya bunu duyanlar bilir: Tesla araçlarda periyodik bakım yoktur. Cam suyu ve polen filtresini kendiniz değişir devam edersiniz. Çok uzun sürelerde bir de alt takım filan tamir ettirirsiniz o kadar. Bujisi, enjektörü, kelebeği, bobini, yağı, yağ filtresi, motor hava filtresi, yakıt filtreleri, basınç pompaları, turbosu, pistonu, segmanı, krank mili vs vs... Bunların HİÇBİRİ yoktur. Haliyle bakım yapılacak, ağır masraflara yol açacak bir sistem de yoktur. Sadece bu bile 500.000 kilometrede sizi bugünün parasıyla yüzbinlerce liradan kurtarır. Ne motor rektefiyesi gerekir, ne yeni motor takmak gerekir. Elektrikli motorlar milyonlarca kilometre sorunsuz gitmek üzere tasarlanmaktadır. Bir de yakıttan konuşalım. Bugünkü fiyatlarla elektrikli aracınızı TAMAMEN yüksek hızlı şarj istasyonundan, yani olabilecek en yüksek fiyattan şarj etseniz bile her 100.000 kilometrede ortalamada 7 litre yakan benzinliye göre 125.000 TL, ortalamada 5 litre yakan dizele göre 75.000 TL cebinizde kalır. Bakın belki de piyasada bu kadar az yakan içten yanmalı yoktur bile, olabilecek en düşük rakamlara göre yazdım. Olur da elektrikli aracı 500.000 kilometre kullanırsanız yeni batarya fiyatı görülebileceği üzere SADECE YAKITTAN bile çıkar. Bakımlara harcayacağınız bugünün parasıyla yüzbinlerce lira da cebinizde kalır. LFP ya da Sodyum İyon bir araçta asla batarya değişimini yakalayamazsınız. Öyle ki görünüşe göre yakın gelecekte araçlar batarya değişmeyecek, bataryalar araç değişerek aynı batarya birkaç araç eskitecek hale gelecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 25 Ocak 2024; 10:53:27 >




  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    yine salınıyor ama aynı yolu yapmak için iki kat fazla salıyor onu şimdiki araçlar.

    leğen kadar yerde benzini mazotu yakıp tekere güç sağlamaya çalışmakla koca bir santral kurup onu elektriğe çevirmek arasında verimlilik açısından minimum % 50 fark vardır sanıyorum ki genelde iki kat verimli olabilir santral deniyor.


    10 litre benzini arabada yakarsan 100-150km yol yaparsın maksimum 200, verimlilik yüzde40-60 arası olur ama aynı benzini santralde elektiğe çevirirsen % 90 üzerinde verimlilik alma ihtimali var. aynı şartlarda aynı araçla 10 litre benzinden gelen elektrikle 100 yerine 180, 200 yerine de 350km yol yapabilirsin. daha verimli olur.


    10 litre yakıttan çıkacak co2 miktarı da daha az olabilir, santralde filtre olacağı için co2 açısından zararı dörtte biri ile onda biri arasına inebilir.

  • Bu abiye katiliyorum, %30 az olmus biraz daha fazla olabilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sadece bataryanın belli bir seviyeyi aşmasına bakar.

    1000+ Km menzil (tam yükte)
    10 Dk Full şarj
    10 Yıl garanti
    Ve uygun maliyet.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Toyota'yı haklı buluyorum. 🫡

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • khanstern kullanıcısına yanıt
    Yıllardır söylerim bunu. Şu anda en mantıklı çözüm hibrittir. Elektrikçiler saldırıyor hemen.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Elektrik ve batarya üretimi çevreci değil, yakın gelecekte de olmaz. Çevrecilik mevzusu tamamen Greta gibi bilimden ve mantıktan uzak, çakma çevrecileri uyutmak için ortaya atıldı.

    Elektrik mühendisiyim, elektrikli araba alacak param olursa sadece merakımdan Tesla almak isterim. Benzinli arabamın yanına tabii ki.

    Umarım bu saçmalıktan yakın zamanda dönülür. Toyota'yı ileri görüşlülükleri için tebrik ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 50 kw batarya kapasiteli bir aracınız olsun. Bu kapasitenin %20 ila %80'lik kısmı şarj için öneriliyor çoğunlukla. Bunun ile ne şekilde bir kullanım yapabilecez ? Neye yarayacak bu şekilde ?
    Yani araç bile kullanıcısını kısıtlıyor neredeyse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle, herkes batarya teknolojilerine saldırdı, "her gün yeni bir batarya haberi" diye millet yakınıyor ama bir tanesi mevcut enerji yoğunluğunu 1.5 katına çıkarsın WLTP menzili 1000'in üstüne, kullanım menzili 800'ün üstüne düşük maliyetle çıkar.

    Elektrik öcü diye anlatan fosilciler. Fosiller salt fosilden enerji üretiyor, elektrikli arabalar her gün artan oranlarla yenilenebilir enerjiden...

    Günümüz elektrikli arabaları çevrecilik konusunda sınırda ama geleceğe dair bir yolu açıyor. Kendisi ile birlikte sanayiyi de fosil yerine güneş ve rüzgar santrallerinden elektrik üretimine zorluyor. Üretirken çevreye zarar veriyor dediğiniz kısım bile dönüşüm geçiriyor.

  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Toyota'nın bu söylemi ile bizim hükümetin TOGG'u korumak için Çin'e %54 ek vergi getirmesinin arasında hiçbir fark yok. Hedef birebir aynı, "biz düzgün satışa başlayana kadar pazar kapanmasın"

    Bu mükemmel bir cümle... Niyet yönlendirme yapmaya çalışıyor Toyota. "Elektrikli araca geçin hemen" diyen birisi değilim ama geçiş bir süreç, bir dönüşümün başlangıcı. Tüm bunların yanında Toyota'nın yaptığı açıklamalar da bilgi birikimi, öngörüsü olmayan, yeterli değerlendirmeleri yapamayan sazan sürülerini istediği tarafa doğru gütmek.

    Devlet burada piyasada Çin egemenliği oluşmasın diye uğraşıyorsa doğru buluyorum ama geçmişte cep telefonu tarafında yapılan uygulamaları ülkemiz firmaları kötüye kullandı ve hiçbir işe yaramadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 25 Ocak 2024; 08:13:57 >
  • NOkia da zamanında dokunmatik ekranlı telefonlar için böyle diyordu. Aldılar ellerine.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yaygin kullanimda kendine yer edinipte zaman icinde gerileyen yeni teknoloji hic hatirlamiyorum. yeni teknolojinin dogasi geregi ilerleyip gelismek icin cok fazla alani oluyor. bir kere yaygin kullanima gecipde uzerine yatirim cektiginde korkunc hizla gelisip ileliyor hemen her zaman muadili eski teknoloji piyasadan siliyor. fosil yakitli araclar 100yillik gelisimin sonucu, artik yakittan sinegin yagini cikariyorlar, gelisebilecekleri cok fazla alan yok, ote yandan elektrik ve bataryanin daha cok yolu var, maliyetleri duserken performans olarak kendini 2ye 4e katlamasi mumkun. hidrojene gelirsek yaygin kullanim asamasina ulasamadigi icin ayni yatirimi cekmesi ayni ilerlemeyi gostermesi su an mumkun degil. bunlar yeni teknolojiyi yakalayamamis sirket yoneticisinin politik konusmalari.

  • elektrikli araçlar bir ikilem içerisinde ama zamanla gelişen batarya/şarj teknolojileri ile tabii ki de aşılamayacak problemler değiller. şuan kapalı bir garajınızda şarj imkanınız yoksa elektrikli araç mantıksız, kırsal yerde yaşıyorsanız ve şehre uzaksanız elektrikli araç menzili yüzünden yine mantıksız. elektrikli araçların sessiz oluşları, karbon emisyonlarının olmayışı yoğun şehir merkezlerinde çok güzel çözümler aslında, ve bu açıdan destekliyorum. ama daha çevreci olduklarını asla düşünmüyorum; yalnızca yoğun şehir merkezlerindeki hava kirliliğini azaltacaktır

  • Böyle giderse sonları Nokia gibi olur , çok enteresan.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Millet aya çıkar toyota hala elektriğe geçmemekte ısrar ediyor. Bu kafayla devam eden TOYOTA'nın son da yakın gibi görünüyor

  • khanstern kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinize aynen katılıyorum. Şuan sayı az olduğu için mevcut altyapı ile karşılanıyor. Menzilin artması ve şarj hızı en elzem konu bana kalırsa da. Altyapı yatırımları, fosil yakıtlı araçların ne olacağı, elektrik üretiminin ne ile karşılanacağı gibi konuları düşününce ciddi miktarda zaman ve para gerektiği ortada. Zaman gösterecek bakalım.

  • Bi Japon’a yakistiramadim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Toyota böyle açıklama yapıyor ama yatırımlarınin çoğu batarya üzerine. Dünyada elektrikli satışları artıyor Toyota pazar payı kaybediyor. Çinliler korkutuyor ceolari.

    Japonlar gelenekselci yaklaşımları yüzünden çok şirket batırdı halen akıllanmadı.

    Sony tv, telefon bölümü bitti.
    Panasonic bitti
    Sharp gitti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.