Şimdi Ara

Türklüğün ve Türk Tarihinin Küçümsenmesi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
0
Favori
2.743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kabuska

    Bu durum son zamanlarda çok canımı sıkıyor. Bazıları işine gelince şanlı tarihimiz diyor, işine gelince "Tamam tüm dünya Türk" diyerek dalga geçiyor ve yine işine gelince Faşist damgasını yapıştırıyor.

    Burada Türk tarihi ile ilgili bir söz söylense hemen tarihimizi küçümseyenler bitiyor. Ama aynı şey Osmanlı'ya gelince tarihimizi küçümseyenler sanki küçümseyen bizmişiz gibi bize karşı atağa geçiyor.

    Türk ırkı çok uzun yıllardır var, bunu kimse inkar etmiyor. Ama Türkler "şunu icat etti, şunu yaptı" deyince "Dünya Türktür" diye dalga geçiliyor.

    Amacım Osmanlı'yı tartışmak değil(zaten tüm devletler gibi Osmanlıyı da severim), sakın biri gelip de konuyu o tarafa itmesin.



    Tarihinle övünmek sana bir şey kazandırma. Tarihinden ders çıkarabilirsin. İyi şeyleri alırsın kötü şeylerin daha iyisini yaparsın. Türk olmak sana hiçbir açıdan üstünlük veya aşağılık vermez. Irkın sana konum sağlamaz. Sen ne yaptıysan osun. 12. kuşaktan dedenin yaptığı şeyler senin kişiliğini etkilemez. Atası katil olan çok iyi bir insan olabilir yada çok iyi bir insanın çocuğu psikopat olabilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri

    Evet aynen dediğiniz gibi ABD bir çok ırkın bir arada huzurla yaşadığı bir ülke. Tıpkı bizim gibi. Hatta onlara kıyasla bizdeki etnik köken çeşitliliği çok daha fazla. Onlar bu şekilde huzurla bir arada yaşıyorken bizdeki karmaşanın huzursuzluğun kaynağı nedir? Bu karşılaştırmayı hiç düşündünüz mü?
    Onları "ben amerikalıyım" sözüne inandırmıyorlar onalar zaten amerikalı olduğunun bilincinde. Peki biz?

    Bu gün ülkemizde Türk olmadığı halde insanlara "Türküm" dedirtiliyor. Buna "inandırmaya çalışıyorlar". Aynı şekilde Türk kültürü bastırılmaya çalışılıyor. Bunun adı "inandırmaktan" bile öte... Adını siz koyun.


    Amerikanlar Amerikan olduklarının bilincinde de bizimkiler, Türk olduklarının neden bilincinde değil? Bir önceki sayfada Deveciyan'ın ısrarla "Fransızım" dediği röportajdan bir kesit aktarmıştım. Deveciyan neden "Fransızım" diyor? Ya da bunun çağdaş batıda zaten böyle olduğunu niye anlamazlıktan geliyorsunuz? Bir coğrafyada kabul edilmiş bir ulus adı vardır ve herkes buna uyar. Irk devletleri dünyada tarih oldu. Artık sadece vatandaşlık bağı var. Türkiye Cumhuriyetinde de öyle. Türkiyede hak ve özgürlükler açısından bir etnik sınıfın hegamonyasından bahsedilebilir mi? (ırkçı talepler hariç! Onlar tüm dünyada reddedilir!)


    quote:

    Orijinalden alıntı: Nürnberger

    Banu AVAR: Siz bir Ermeni olarak 1915 olayları konusunda ne düşünüyorsunuz?
    Patrick Devedijan: Ermeni değilim, Fransız'ım.
    Banu AVAR: Ama siz Ermeni kökenlisiniz.
    Patrick Devedijan: Burası bir ulus devlet ve ben de Fransız yurttaşıyım. Yani, Fransız'ım!
    Banu AVAR: Ama siz değil misiniz Türkiye'de Kürt, Laz, Çerkez, Süryani denmeli diyen?
    Patrick Devedijan: O başka...




  • Mesajlarımın tamamını okumadınız sanırım @Nünberg. Söz ettiğim düşünce sadece Türkiye için değil diğer avrupa ülkeleri içinde geçerli. Hatta özellikle Fransadan da söz ettim. Hem bu milliyetçilik belasının kaynağı Fransa iken, Fransayı göz ardı etmem mümkün değildi zaten.
  • Şu meşhur efsanede ki Kral Arthur Türk olabilir mi?
    Roma' nın o dönemlerinde Doğu Avrupa üzerinden gelen Türkler paralı asker olarak Roma için savaşmışlardı. En bilinen örnek Attila bir zamanlar Roma' nın askeriydi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri

    Mesajlarımın tamamını okumadınız sanırım @Nünberg. Söz ettiğim düşünce sadece Türkiye için değil diğer avrupa ülkeleri içinde geçerli. Hatta özellikle Fransadan da söz ettim. Hem bu milliyetçilik belasının kaynağı Fransa iken, Fransayı göz ardı etmem mümkün değildi zaten.



    Amerikanlığı anlıyor ve kabulleniyorsunuz da Türklüğü niye kabullenmiyorsunuz? Aradaki fark nedir? Aşağıdaki ifadeler size ait değil mi?

    quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri
    Bu gün ülkemizde Türk olmadığı halde insanlara "Türküm" dedirtiliyor. Buna "inandırmaya çalışıyorlar". Aynı şekilde Türk kültürü bastırılmaya çalışılıyor. Bunun adı "inandırmaktan" bile öte... Adını siz koyun.


    Ütopyalar üzerinden değil dünya gerçekleri üzerinden konuyu sürdürmek gerekir. "Bana göre böyle" söylemi sadece hayaldir. Hayaller üzerinden realite tartışılamaz.




  • ALINTIDIR
    --------------------------

    ""vatanseverliğin", "önce kadınlar ve çocuklar" demenin başka bir yolu olduğunu söylemiştim.
    Kimse bir adamı böyle hissetmeye zorlayamaz.
    Kişi bu fikri kendi kendine kabul etmelidir.
    Size böyle bir adamdan bahsetmek isterim. Bir üniforma giymezdi, kimse de adını bilmiyor, tek bildiğimiz ne yaptığı.

    Altmış yıl önce doğduğum kasabada ben çocukken, ailem beni ve kardeşlerimi pazar akşamları swope parkına götürürdü.
    Çocuklar için muhteşem bir yerdi, piknik yerleri, göller ve bir hayvanat bahçesi vardı. ama tam ortasından bir tren hattı geçerdi.

    Bir pazar akşamı genç bir evli çift bu raylardan geçiyorlardı.
    Kadın muhtemelen nereye bastığına dikkat etmedi ve ayağı rayların arasına sıkıştı.
    Kocası yardım etmek için durdu, ama ikisi beraber ayağı kurtarmayı başaramadılar.
    İkisi çabalarlarken etrafta dolaşan bir evsiz yaklaştı ve onlara yardım etmeye başladı.
    Ama şansları pek yaver gitmiyordu.

    Bir dönemecin ilerisinden trenin düdüğü duyuldu.
    Belki koşup treni durdurmaya vakit vardı, belki yoktu, artık önemli değil.
    Ne olursa olsun, iki adam da kadını kurtarmak için daha bir şevkle çalışmaya başladılar.
    Tren geldi ve onlara çarptı.

    Kadın öldü.
    Kocası ağır yaralandı ve sonra hastanede öldü.
    Evsiz adam da öldü.
    Görgü tanıkları iki adamın da kendini kurtarmak için hiçbir hareket yapmadığını söyledi.

    Kadının kocasının davranışı kahramancaydı...
    Ama bir kocanın karısı için bunu yapmasını bekleriz, değil mi:
    Bu onun hakkı ve onur verici ayrıcalığıdır, karısı için ölmek.
    Peki o isimsiz yabancıya ne demeli?
    Son saniyeye kadar kenara kaçıp kendini kurtarabilirdi.
    Hayatında daha önce hiç görmediği bir kadını kurtarmaya çalışıyordu, ta trenin çarpıp onu öldürdüğü ana kadar.
    Bu onun hakkında bilebileceğimiz belki de tek şey.

    İşte bir adam böyle ölür.
    İşte bir adam, böyle... yaşar."




  • Amerika sadece dediklerimi anlamanızı kolaylaştırmak için verilmiş bir örnektir. Osmanlı örneği gibi. Dikkat ettim sizler asıl söylenilene değil laf arasında yazılan örneklere takılıp kalıyorsunuz. Onları boş verin yazılan düşünceye odaklanın lütfen. Önceki yazımda da örnekleri önemsemediği yazdım. Onlar sadece anlamanızı kolaylaştırmak için. Şimdi Osmanlı örneğini izah etsem bir sürü tarihi tartışma çıkar. Amerika örneği üzerinden düşüncemi anlatmaya çalışsam bir sürü siyasi polemik çıkar. En iyisi siz fikre odaklanınız.
    Ha yok yazdıklarımı "ütopya" olarak görüyorsanız ve tartışmak istemiyorsanız siz bilirsiniz. Sizi tartışmak için zorlamıyorum. Ama "ütopya" dediğinize göre yazdıklarım sizinde arzuladığınız bir sistem arz ediyor. Sadece gerçek olabileceğine inanmıyorsunuz. Bende diyorum ki neden olmasın. Gerçekler siz inanmaya başladığınız zaman gerçekleşir.


    quote:

    Amerikanlığı anlıyor ve kabulleniyorsunuz da Türklüğü niye kabullenmiyorsunuz? Aradaki fark nedir? Aşağıdaki ifadeler size ait değil mi?


    "Amerikalıyım" demek ile "Türküm" demek çok farklı şeyler. Biri bir toplumu, topluluğu ifade ederken diğeri ırksal, etnik bir kavram. Bana hiç boşuna anayasada insan yapımı iki cümleyi getirmeyiniz. Eğer o cümleyi yazanlar samimi olsaydı, kendi yazdıklarında samimi olsalardı o kavramın adını "türklük" değil daha genel bir isim ile isimlendirirlerdi. "Türklük" en nihayetinde etnik bir isimdir ve ırkı ifade eder. Siz istediğiniz kadar hayır "öyle derken onu demek istemiyor" deyin o isim yinede bir ırkı ifade eder.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri

    Uzun yazı yazmayı özlemişim, arada böyle hatırlatalım birbirimize

    Pekala ozaman uzun uzun birbirimizi anlamaya fikir paylaşmaya çalışalım sevgili @Kabuska.
    Dilimi eşşek arısı soksun Şaka şaka hemen okuyorum yazdıklarını

    quote:

    Kısa vade mi? Hocam ne yaptın sen. Tarihte 6 asır boyunca hüküm süren bir devletten söz ediyoruz. 6 asır kısa bir vade mi?
    Osmanlının yıkılma sebeblerini saydığımızda belki sayfanın en sonuna, köşesine sıkıştırılabilir "osmanlıcılık".


    -Aslına bakarsak 6 asır çok uzun değil. Bak Çin'e Hele ki Britanya 100 Yıl Savaşları'ndan sonra ne hale geldi ama hala ayakta. Demek istediğim, önemli olan devletin devamlılığı.
    - Yanlış anladın, Osmanlıcılık'ın iflas ettiğini, yani insanların bunu benimsemekten vazgeçtiğini söyledim ben. Osmanlı'nın yıkılmasının Osmanlıcılıkla alakası senin dediğin cinsten.

    quote:

    Evet aynen dediğiniz gibi ABD bir çok ırkın bir arada huzurla yaşadığı bir ülke. Tıpkı bizim gibi. Hatta onlara kıyasla bizdeki etnik köken çeşitliliği çok daha fazla. Onlar bu şekilde huzurla bir arada yaşıyorken bizdeki karmaşanın huzursuzluğun kaynağı nedir? Bu karşılaştırmayı hiç düşündünüz mü?
    .
    .
    .


    El-cezeri şu sözüme dikkat et lütfen, söylediklerimin çıkış noktası su söz: "ABD ise bir sürü ırkın olduğu ve her hangi bir ırkın mutlak çoğunlukta olmadığı bir ülke". Daha sonra diğer paragrafta yazdığım şey: "Devlet insanlara kim olduğunu hatırlatmayacak".

    Diğer bir hususa geleyim: ABD'nin kuruluşu. Resmi tarihlere göre ABD İngiliz egemenliğinden kurtulmak isteyen 13(?) koloninin birleşip ...................... kuruldu(boşluk bıraktığım kısım uzun, özet geçtim) Türkiye'nin kuruluşu: Osmanlı çatısı altında yaşayan bir çok etnik gurup milliyetçilikten etkilenip isyan eder, Osmanlı savaşta yenilir her yeri işgal edilir, azınlıklar asla rahat durmaz bu arada, sonra Milli Mücadele başlar................ Türkiye kurulur. Tabii kurulduktan sonra da azınlık sorunları bitmez. Demek istediğim, ABD'de etnik kökenler bir araya geldi özgürlük için, Türkiye'de ayrıldı. Osmanlı'dan Türkiye'ye iyi-kötü bir çok miras dışında azınlık problemleri de kaldı. Anlayacağın El-Cezeri, uzun bir süre kimse ırkını hatırlamayacak ki sorunlar kalksın. Ama mümkün mü? Şu an değil. TV'de her gün hatırlatıyorlar.

    quote:

    Hayır kesinlikle herhangi bir baskıya gerek yok. Yukarıda anlattığım şekilde eğer herkes kendi kültürünü yaşasa ve herhangi bir ırk (azınlık yada çoğunluk fark etmez) kendi kültürünü kendi adını bastırmaya çalışmasa ortada hiç bir sorun kalmaz. O zaman Türk olan kişi eğer istiyorsa "Ben Türküm ne mutlu bana" der Kürt olan "Ben Kürtüm ne mutlu bana" der isterse diğer etnik kökenler ha kezâ. Veya benim gibi bu kavramları önemsemiyorsa "ben vatandaşım kardeşim ne mutlu bana" der. İnsanların seçme hakkı olmadığı kavram üzerinde bu kadar durulmamalı. İnsanlar doğuştan edindikleri bu tarz niteliklerle övünmemeli veya bunları birer baskı unsuru haline getirmemeli, öne çıkartmamalıdır. En fazla kendi içinde bunu yaşamalıdır. O da demokrasinin bir gereği olarak. Yoksa bana sorarsanız kendi içinde bile yaşansa tiksinti veriyor bana, yinede başkalarına bastırmadığı sürece saygı duyarım.


    Bahsettiğin yer Osmanlı idi. Ama ne oldu? Yüzyıllardır süren sükuta sadece 2 saniye milliyetçilik rüzgarı yetti. Senin bu paragrafta yazdıklarına katılıyorum; ama çoğunluk katılmıyor El-Cezeri.
    Şu an, yaşadığın çevreye müslüman olmayan biri taşınsa o insana kolay kolay kimse selam vermez; bu önyargıdır. Dünyanın her yerinde böyledir. İstisnalar vardır ama. Müslüman yerine ne koyduğun önemli değil, önemli olan insanların zıtlıklara hoşgörülü yaklaşmaması. Sen küçücük çocuğa "Osmanlı'da hamam varken Avrupa'da tuvalet yoktu" dersen, sen küçücük çocuğa "bu hristiyanların hepsi cehennemde cayır cayır yanacak, onlar kafir" dersen, sen küçücük çocuğun yanında birine "Seni gidi ....... Ermeni" diye hakaret edersen bu dediklerinin hiç biri olmaz. Küçücük çocuk önyargıda boğulur. (Bu saydıklarım sadece ülkemizde değil, Sen ..... dersen cümlesindeki "sen" de sen değilsin El-Cezeri. O sen herkes demek)

    Bir çay içeyim, Doğadan çay aldım bu sefer. Bakalım bunun tadı nasıl, dışındaki kağıdın kalitesini beğendim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pronefroz

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kabuska

    Bu durum son zamanlarda çok canımı sıkıyor. Bazıları işine gelince şanlı tarihimiz diyor, işine gelince "Tamam tüm dünya Türk" diyerek dalga geçiyor ve yine işine gelince Faşist damgasını yapıştırıyor.

    Burada Türk tarihi ile ilgili bir söz söylense hemen tarihimizi küçümseyenler bitiyor. Ama aynı şey Osmanlı'ya gelince tarihimizi küçümseyenler sanki küçümseyen bizmişiz gibi bize karşı atağa geçiyor.

    Türk ırkı çok uzun yıllardır var, bunu kimse inkar etmiyor. Ama Türkler "şunu icat etti, şunu yaptı" deyince "Dünya Türktür" diye dalga geçiliyor.

    Amacım Osmanlı'yı tartışmak değil(zaten tüm devletler gibi Osmanlıyı da severim), sakın biri gelip de konuyu o tarafa itmesin.



    Tarihinle övünmek sana bir şey kazandırma. Tarihinden ders çıkarabilirsin. İyi şeyleri alırsın kötü şeylerin daha iyisini yaparsın. Türk olmak sana hiçbir açıdan üstünlük veya aşağılık vermez. Irkın sana konum sağlamaz. Sen ne yaptıysan osun. 12. kuşaktan dedenin yaptığı şeyler senin kişiliğini etkilemez. Atası katil olan çok iyi bir insan olabilir yada çok iyi bir insanın çocuğu psikopat olabilir.

    Yazdıklarımı şimdiye bakıp değerlendirmeyin. Sizinle aynı fikirdeyim, o yazıyı aylar önce yazdım. Yazdığım zaman tarihle alay ediliyormuş ki yazmışım. Zaten yazdıklarımı sakin bir biçimde tekrar okursanız ırktan bahsetmemişim, tarihin alaya alınmasından bahsetmişim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri
    "Amerikalıyım" demek ile "Türküm" demek çok farklı şeyler. Biri bir toplumu, topluluğu ifade ederken diğeri ırksal, etnik bir kavram. Bana hiç boşuna anayasada insan yapımı iki cümleyi getirmeyiniz. Eğer o cümleyi yazanlar samimi olsaydı, kendi yazdıklarında samimi olsalardı o kavramın adını "türklük" değil daha genel bir isim ile isimlendirirlerdi. "Türklük" en nihayetinde etnik bir isimdir ve ırkı ifade eder. Siz istediğiniz kadar hayır "öyle derken onu demek istemiyor" deyin o isim yinede bir ırkı ifade eder.

    Aralarında hiç bir fark olmayıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ABD den 30 yıl önce getirilmiştir. 1924 Anayasası herkesi hür ve eşit saymıştır. Buna karşı çıkan ırkçı isyanların bastırılmış olması doğal olup bir ırka zulüm sayılamaz. Siz pençesinde kıvrandığınız ırkçılığınızın göz kamaşmasını yaşıyor olmanız nedeniyle göremiyor olmalısınız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nürnberger

    Siz pençesinde kıvrandığınız ırkçılığınızın...

    Ayıptır yahu. ırkçılığa karşı o kadar yazı yazdık hala beni tahrik etmeye çalışıp "ırkçı" diyorsun. Hayır senin bu tahriklerine kapılacağımdan filan değilde nick değiştirip hala aynı taktiklerle insaları yaftalayıp aynı hakaretleri yazman beni şaşırtıyor.

    Her neyse bu konuda düşüncelerimi ve yazıcaklarımı kibar bir dille ifade ettim. Anlaşılan bundan sonra yazılacaklar güzaftır. Bu sebele size keyifli tartışmalar.

    ...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri
    Eğer o cümleyi yazanlar samimi olsaydı, kendi yazdıklarında samimi olsalardı o kavramın adını "türklük" değil daha genel bir isim ile isimlendirirlerdi.

    İsimde samimiyet aramak hangi duygularla mümkündür? Alman, İngiliz, Fransız isminde de arıyormusunuz bu samimiyetsizliği? Sizi rahatsız eden sadece TÜRK ismi. Bu da sadece ırkçılık pençesinde kıvranan bir insanın hissedebileceği bir duygudur. Bunu fark edip yanlışı düzeltmek varken niye hakaret olarak görüyorsunuz?
  • Defalarca yazdım Fransız yada İngiliz olsun fark etmez. Kavmiyetçiliğin her türlüsünü lanetliyorum ben. Fakat ülkemizde mesele daha çok Türk-Kürt ırkçılığı üzerinden konuşulduğu için daha çok bu ikisi üzerinden konuştum. Her defasında dünyadaki bütün ırkları yazmam mı gerekiyor, sizin beni itham etmemeniz için.
  • ben de size defalarca yazdım: DÜNYA GERÇEĞİ BU. Sizin varsayımlarınızı değil gerçekler üzerine tartışıyoruz burada. İstekler beklentiler üzerine değil. Bir gün dünya devleti gerçekleşirse zaten bu tür tartışmaların hiç bir anlamı kalmaz. Ancak bugün HAYATİ öneme sahip bir konu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: El-Cezeri
    .....Hayır senin bu tahriklerine kapılacağımdan filan değilde nick değiştirip hala aynı taktiklerle insaları yaftalayıp aynı hakaretleri yazman beni şaşırtıyor.


    Ayrıca bu nedir?
  • İnsan anne babasına ,ailesine,akrabalarına,soyuna, boyuna , kavmine ırkına değer vermelidir bir insanda bunlar yoksa o insan sevip seviilemez. evlense dahi o insan için çocuğu onun soyu olur.

    atasına sahip çıkmayan kaybetmeye mahkumdur. her ırk için!!!!
  • millet müslüman,hrıstıyan,yahudi diye

    zenci-beyaz diye

    sunnı-alevı yada katolık-ortodoks dıye

    uzun-kısa yada zayıf-sısman dıye

    sınıflandırırken bısey olmuyorda,

    biz ırk kımlığıne göre sınıflandırıncamı soru oluyor.
  • Kavramsal kargaşa ! Herkes bu karmaşa etrafında bocalıyor. Milliyetçilik, ırkçılık, türkçülük, osmanlıcılık vs. İnsanoğlu kendi hayatını kompleks hale getirmek için elinden geleni yapıyor tıpkı bu konu hudutlarında yapıldığı gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WirLieBen

    Geçmişiyle başarısız insanlar övünür.

    Böyle atasözü gibi boş boş cümleler kurarak
    Neyi amaçlıyorsun.
    Dunyanın heryerindeki her kesim kendi tarihiyle övünür.
  • Ufak bi örnek vereyim. Terminatörün elinde görünce mitralyozu:

    - ''vay be amerikan teknolojisi ne karizma silah''..
    - Silah Osmanlı icadı 'çok namlulu top' tan devşirme (çakma) adı da fransızcadan alıntı dediğinde ''he he tüm dünya Türk''...

    der özenti liseli gençlik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BFCEFA2F8 -- 20 Şubat 2012; 2:12:55 >
  • @El-Cezeri

    Öyle bir anlatıyorsun ki sanki Osmanlı'da hiç isyan çıkmamış,Osmanlıcılık hiçbir bölünmeye müsade etmemiş.Büyük devletler,imparatorluklar güçle,otoriteyle,insanların inançlarına,kültürlerine saygıya ayakta kalırlar.Osmanlı'da bunların hepsi vardı ki belli bir süreye kadar ayakta kaldı.Ne zaman güç kaybetti,çağa ayak uyduramadı,otoriteyi kaybetti bölünmeler,isyanlar patlak verdi.Osmanlı'nın parçalanma döneminde Osmanlıcılık yok muydu? Elbette vardı.Demek ki tek başına yeterli değilmiş.Türkiye Cumhuriyeti'de aynı şekilde.Güçlü ve halkına saygılı olduğu müddetçe bölünme,parçalanma asla olmayacaktır.Türkiye Cumhuriyet'i senin dediğin gibi halkının yaşam biçimine karışan engelleyen bir devlet değildir.Anayasasında herkes eşit,dini inançları ve kültürel inançları herkesin özgürce yaşaması serbesttir.Senin özgürlükten kastın,özerklik verilmesi,devlet katında ayrı bir dil verilmesi,ayrı bir bayrak açılması,ayrı bir mahkeme,ayrı bir ordu kurulmasıysa daha çok Osmanlı diye sayıklarsınız.Büyük Osmanlı İmparatorluğu! ''apoyu paşa yapardı'' ama Türkiye Cumhuriyet'i yapmayacaktır.




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.