Şimdi Ara

yazılımcıların aldığı maaşlar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
15
Favori
15.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Baskalari da faydalansin diye mumkun oldugunca Turkce cevap vermeye calisayim ( Turkce klavyem yok, kusura bakmayin )

    Oncelikle, Turkiyede ortasinif yok oldu. Turkiyede yazilimcilar orta sinifin uzerinde bir hayat yasiyor genelde ( en azindan ben kendim icin ve cevrem icin oyle oldugunu dusunuyorum ). Amsterdamda yazilimci olarak bir ortasinif olarak yasamaniz gerekiyor.
    Ornek vermem verekirse, Turkiyede iken haftada 21 ogun varsa bunun 15'ini disarida ve ortalamanin uzerinde olan yerlerde yiyebilirsiniz ama burada bu mumkun degil. En basitinden bisikletinizin tekerlegi patlarsa 20 euro verirsiniz tamir ettirmek isterseniz, kendiniz yapmak zorundasiniz ya da atiyorum tuvalet tikansa actirmak 50 den baslar.
    Kisaca Turkiyede iscilik cok ucuz oldugu icin baskalarina yaptirabileceginiz ufak tefek isleri burada kendiniz yapmak zorundasiniz.

    Mutfak masrafi ayni kalitede beslenme icin Turkiyeden belki biraz daha ucuz olabilir. Turkiyede premium sayilabilecek seyler burada orta sinif, en basitinden kirmizi et maalesef artik luks oldu ama burada standart yemek paketi.
    Kiralar daha yuksek ama bu sizin yasam beklentinize gore de degisir tabi ki. Sehir icinde 1+1 kanal manzarali daireye 1600 da verebilirsiniz, tren ile 40 dk uzakta mustakil eve 800 de. Tercih meselesi.
    Temel ihtiyaclar disindaki harcamalar daha ucuz Turkiyeye gore ve 5+ sene tecrubeli yazilimci maasi ile herseyi yaparsiniz. Yukarida belirttigim gibi kendi isinizi kendiniz yapmayi ogrenmeniz lazim.

    Kariyer olarak teknik tarafta kalirsaniz eger gavurlarin tabiri ile "rockstar developer" degilseniz arada ucurum yok. 8-10 sene tecrubeli yazilimcinin yillik maasi 50-65K arasinda degisebilir yeteneklerine gore. Arada %30 luk bir fark var, ben Turkiyede ayni pozisyondaki adamlar arasinda 2 kat fark oldugunu gordum malesef. Yonetim tarafina gecerseniz de arada fark yok. Genel olarak sirketlerde siniflandirma/rutbe ( rank ) var gorevlere gore ve ister yonetim ister teknik tarafta olan maaslar buna gore belirleniyor.




  • abicim sanada çok şey soruyoruz ama Amsterdam'la İstanbul'u karşılaştırırmısın işte yazılımcı girişimci ekosistemi olarak ondan sonra şehir özellikleri olarak hatta biliyorsan araya bir Berlin'de sıkıştırırsan çok süper olur hatta bence bunu bir konu olarak yaz eğer erinmezsen neyse genel bir bilgi versende razıyım ben
  • Berlin hakkinda bildiklerim kulaktan duyma seyler, yaniltmak istemem.
    Amsterdam icin konusacak olursak, %30 kurali diye bir sey var. Gelirinizin %30'u verginden bagimsiz oluyor. Bu da maas acisindan degerlendirirsek eger, senoir bir yazilimci icin Dutch vatandaslarina gore 600-800 euro arasi daha fazla gelir demek. Ciddi bir rakkam. Bu vergi avantajina Hollanda disindaki gelirleriniz de dahil. Ornegin eviniz kirada ise Turkiyede kira gelirinin %30 u da vergide muaf. Kennismigrant (highly skilled migrants) olarak sponsor bir sirket tarafindan ise alinmaniz lazim. Sponsor sirketlerin listesi internet uzerinde var. Ben 15 gun icinde teklif aldim 2 ay icerisinde vizem cikti, geldikten 1 gun sonra oturma iznim ve kimligim elimdeydi. Bu sartlar icin kosullardan kritik olanlari sanirim 2 yil boyunca hollanda sinirina 140 km sanirim uzakta yasamak ve maas. Maas icin de 2 kosul var yasa gore.
    - 30 yas altindaysaniz yuksek lisans yapmis ve yillik 39k uzeri maas
    - 30 yas ustu icin yillik 54k uzeri maas
    Kisaca, vergi avantaji sayesinde geliriniz Almanyadan daha yuksek olur.

    Yazilim gelistirme kulturune gelirsek, Turk sirketlerinden cok farkli. Uluslararasi sirketlerde ve uluslararasi ekiplerle yazilim gelistirdim Turkiyede bunlara cok benzer bir ortam var. Superman aramiyor kimse. Herkes kendi isinden sorumlu. Plan program dahilinde gidiyorsunuz, harala gurele proje gelistirmek vs. yok. Saat 5 ten sonra kralice gelse calistiramaz sizi, fazla mesai diye bir kavram yok. Insanlar pozitif ve is yapma odakli. Es dost akraba kayirmasi zaten kulturlerinde yok. Isi bilmeyen insanlarla muhattap olmuyorsunuz.
    Hergun 3-5 tane meetup toplantisi bulabilirsiniz calistiginiz alanda. Network yapmak cok daha kolay.

    Girisim icin cok bilgim yok ama basta Booking.com olmak uzere pek cok global sirket cikarmislar. Tesvikleri bilmiyorum ama calisan icin bu kadar yatirim yaptiklarina gore girisim icin de yapiyorlardir diye tahmin ediyorum.

    Sehir olarak Istanbul ile Amsterdam'i karsilastirmak abes. Is ile evim arasi 4.5 km. 17-18 dakikada bisikletle gidip gelebiliyorum. Calisma saatleri 9-5 ve bahsettigim gibi minimum 24 is gunu izniniz var. Kisaca burada cok daha huzurlu ve renkli bir hayat var.

    Belki biraz ise alim sureclerinden bahsetmek gerekebilir. Bir gece ulkeden umidi kesip 10-15 yere basvurdum, 4 yerden teklif aldim. Hepsi 15 gun icerisinde oldu.
    Once insan kaynaklari mulakat yapar, genel olarak sirkete uyum saglayabilir misiniz, manyak misiniz deli misiniz ona bakar.
    Ardindan bir teknik mulakat olur, bu da basarili gecerse eger test uyguluyorlar. Codility cok kullaniliyor burada test icin. Oraya calismaniz faydali olabilir.
    Bu da basarili olduktan sonra calisacaginiz ekip ile ya da lideri ile yine bir teknik mulakat. Bunda genellikle pozisyona daha spesifik seyler konusuluyor. Junior/medior/senoir seviyesine gore genel bir gorusme oluyor. En basit tasarim sablonlarindan java'nin gelecegine dair goruslerime kadar bir suru soru soruldu.
    Butun bu asamalar olumlu olursa sizi davet ederler, son bir mulakat olabilir ya da teklifi uzaktan verirler imza icin giderseniz.

    Bu konuya atilacak mesajlar degill sanirim bunlar, konu disi oldu. Eger buna uygun bir konu varsa oraya merak ettiklerinizi vaktim oldukca yazabilrim ya da bu postlari tasiyabilirim.




  • bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Hocam,
    Iste hangi dili(ingilizce mi hollandaca mi) kullaniyorsunuz? Sadece ingilizce ile is yapilabilir mi? Ya da gunluk hayat devam ettirilebilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Madem Türkiye'de daha çok kazanılıyor , neden Hollanda da yaşıyorsun o zaman?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iychan İ kullanıcısına yanıt
    Hocam soru bana degil ama kendi fikrimi paylasmak istiyorum.
    Sokaga ciktiginda, markete gittiginde, herhangibir kafeye oturdugunda, ya da en basitinden sıra beklerken muhattap oldugun insan kalitesi farklı malesef.
    Biri nasil araya kaynayacaginin hesabini yapiyor(güya musluman ve kul hakkinin ne oldugunu biliyor) digeri ise en basından "acaba sirada misiniz" diye soruyor. Hakkıni yemek istemiyor.(gavur bize gore ama).
    Baska bir fark da entellektüel birikim. Bizim universite okumuslarimiz bile kitap okumuyor, ama adamlarin supermarketindeki kasiyer turk tarihini( Kürt sorununu vs) biliyor, okuyor.
    Malesef arada hayat kalitesini etkileyen, para disinda da cok etken var, ve bu etkenlerin çoğunda durum turkiye aleyhine.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 21 Haziran 2016; 9:23:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

    Birkac soruya toptan cevap yazayim.

    Is dili Ingilizce, nufusun %93'u ingilizce biliyor. Hatta Amerikalilardan daha iyi ingilizce konustuklarini soyleyebilirim. Belediyede dahi ingilizce formlar var isinizi halledebilmeniz icin. Dutch konusmaya kalktigimda esnaf ingilizce cevap veriyor genelde. Ingilizce ile Amsterdam icinde hayatinizi devam ettirebilirsiniz, Hollanda'nin guneyine inerseniz belki Dutch lazim olur yaslilarla konusurken.

    Turkiye artik yasanilmayacak hale geldigi icin, pes ettigim icin, "begenmiyorsan siktir git" laflarini dinledigim icin Hollandada yasiyorum. Para huzurlu ve mutlu bir yasam saglamiyor malesef.

    @mghfreud: dediklerinizde kismen haklisiniz ama bu baslik altinda bunlari konusmak uygun degil sanirim.

    hocam yazılımla alakalı teknik bir konu sormak istiyorum;

    matematik çok önemli mi? Yani calculus ve ilerisinden bahsediyorum. Bu konuyu iyi bilmeyen adam ne kadar kıvırabilir avrupa'da çalışmayı?




  • Mr. Pink kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Ben kisisel olarak calculus bilmeyen ya da analitik dusunce yapisina sahip olmayan insanlarla oglen yemegine dahi cikmak istemiyorum. Dogru duzgun matematik bilmeyen adamin yazdigi koddan hayir gelmez. Matematik muhendisliginden atilan birisi olarak ben kendimi de buna dahil ediyorum zaman zaman.
    Matematigi direkt olarak yaptiginiz projelerde cok fazla kullanmayabilirsiniz ( ben finans sektoru icin numerik analiz ile 40 takla attim, boyle istisnalar olabilir ) ama analitik dusunce yapisi gereklidir ve bunu gelistiren en iyi yontem matematiktir.
    Calculus de zaten atla deve matematik degil, lise seviyesinin bir ustu muhendisligin girisi. Numerik analiz, oyunlar teorisi, olasilik da bence analitik dusunce yapisini gelistirebilir. Bunun daha ilerisi yapacaginiz projeye ozel olabilir. Bu temeli de bildikten sonra proje icin ihtiyaciniz olan seyi oturup ogrenirsiniz.

    Avrupada calismak icin demeyelim de, mulakatlari gecmeniz icin kesinlikle computational complexity bilmeniz sart. Varsa niyetiniz usenmeyin codility uzerinden bir hesap acin deneyin kendinizi.




  • Turkiyedeyken en son izmirde calistim 5 bin tl aliyordum nisan ayinda Kanadaya tasindim 4bin$ + ev seklinde suanda gelirim. Turkiyede 4-5 yillik bir tecrube ile istanbulda 6-7 Ankarada 4-6 izmirde 4 civari bir gelir elde edebiliyorsun benim tecrubelerime gore.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127

    Turkiyedeyken en son izmirde calistim 5 bin tl aliyordum nisan ayinda Kanadaya tasindim 4bin$ + ev seklinde suanda gelirim. Turkiyede 4-5 yillik bir tecrube ile istanbulda 6-7 Ankarada 4-6 izmirde 4 civari bir gelir elde edebiliyorsun benim tecrubelerime gore.

    izmirde 4 yıl tecrübeli php uzmanı arkadaşım 4.500 tl net + 350 tl yemek kartı + 150 tl yol yardım ile anlaşmış izmirgaz şirketiyle
  • quote:

    Orijinalden alıntı: softman

    quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127

    Turkiyedeyken en son izmirde calistim 5 bin tl aliyordum nisan ayinda Kanadaya tasindim 4bin$ + ev seklinde suanda gelirim. Turkiyede 4-5 yillik bir tecrube ile istanbulda 6-7 Ankarada 4-6 izmirde 4 civari bir gelir elde edebiliyorsun benim tecrubelerime gore.

    izmirde 4 yıl tecrübeli php uzmanı arkadaşım 4.500 tl net + 350 tl yemek kartı + 150 tl yol yardım ile anlaşmış izmirgaz şirketiyle

    Yani asagi yukari aynidir maaslar yemek yol katkilari degisebilir bana yol icin para degil servis sagliyorlardi yemekte gunluk 12 lira multinet vardi. Yeni mezun bir tanidik vestelde basladi 3500 yol yemek seklinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127


    quote:

    Orijinalden alıntı: softman

    quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127

    Turkiyedeyken en son izmirde calistim 5 bin tl aliyordum nisan ayinda Kanadaya tasindim 4bin$ + ev seklinde suanda gelirim. Turkiyede 4-5 yillik bir tecrube ile istanbulda 6-7 Ankarada 4-6 izmirde 4 civari bir gelir elde edebiliyorsun benim tecrubelerime gore.

    izmirde 4 yıl tecrübeli php uzmanı arkadaşım 4.500 tl net + 350 tl yemek kartı + 150 tl yol yardım ile anlaşmış izmirgaz şirketiyle

    Yani asagi yukari aynidir maaslar yemek yol katkilari degisebilir bana yol icin para degil servis sagliyorlardi yemekte gunluk 12 lira multinet vardi. Yeni mezun bir tanidik vestelde basladi 3500 yol yemek seklinde.

    arkadaşta İstanbuldan bıktıgı için izmire gitti burda yazılımevinde 7.000-8.000 tl arası alıyodu




  • quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127


    quote:

    Orijinalden alıntı: softman

    quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven1127

    Turkiyedeyken en son izmirde calistim 5 bin tl aliyordum nisan ayinda Kanadaya tasindim 4bin$ + ev seklinde suanda gelirim. Turkiyede 4-5 yillik bir tecrube ile istanbulda 6-7 Ankarada 4-6 izmirde 4 civari bir gelir elde edebiliyorsun benim tecrubelerime gore.

    izmirde 4 yıl tecrübeli php uzmanı arkadaşım 4.500 tl net + 350 tl yemek kartı + 150 tl yol yardım ile anlaşmış izmirgaz şirketiyle

    Yani asagi yukari aynidir maaslar yemek yol katkilari degisebilir bana yol icin para degil servis sagliyorlardi yemekte gunluk 12 lira multinet vardi. Yeni mezun bir tanidik vestelde basladi 3500 yol yemek seklinde.

    vestelde makineciler 1.800 tl ile başlıyomuş galiba öyle duydum




  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:54:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dumprep D kullanıcısına yanıt
    7500 asagi yukari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:54:35 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • dumprep D kullanıcısına yanıt
    Senior developer im. Yoneticiler 10 bin alti almaz buyuk yerlerde, 13 bin alan developer tanidigim var. Yani evet,mumkun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Wellcome to turkey
    Wellcome to konya
    1900 NET.

    Rakam komik gelebilir konya piyasasi bu sekilde. Kendim konyaliyim ailem akrabalarim hepsi konyada baska sehirde calisma durumum yok. Ne yazikki konyada piyasa berbat. Emegin karsiligini alamiyor insan...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    Aslinda maaslara bakinca paranin ne kadar eridigi ortaya cikiyor. Bir arkadas 2009 mezunu 7 senelik tecrubeyle 7000 aliyor. Euroya cevirsem 2000 euro ediyor. Ben 2009 da ise girdigimin 1. Senesinde euro 1.9 lardaydi maasim da 3000 tl den 1500 euro ediyordu. 3 4 senelik yazilimcilar 2.5 3000 euro aliyorlardi. Simdi bakiyorum da 7 senelik adamin 1 yillik adamdan sadece 500 euro fazla kazaniyor olmasi tl nin nasil eridigini gosteriyor. Ha 7000 iyi parami iyi para bence ama tl erimis. Alim gucu dusmus.

    Türk lirasının yerin dibine girercesine devalüe olmasını her alanda sıkıntıyla tadıyoruz.

    We're watching the devaluation of Türkçe too...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Time Lord


    quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    Aslinda maaslara bakinca paranin ne kadar eridigi ortaya cikiyor. Bir arkadas 2009 mezunu 7 senelik tecrubeyle 7000 aliyor. Euroya cevirsem 2000 euro ediyor. Ben 2009 da ise girdigimin 1. Senesinde euro 1.9 lardaydi maasim da 3000 tl den 1500 euro ediyordu. 3 4 senelik yazilimcilar 2.5 3000 euro aliyorlardi. Simdi bakiyorum da 7 senelik adamin 1 yillik adamdan sadece 500 euro fazla kazaniyor olmasi tl nin nasil eridigini gosteriyor. Ha 7000 iyi parami iyi para bence ama tl erimis. Alim gucu dusmus.

    Türk lirasının yerin dibine girercesine devalüe olmasını her alanda sıkıntıyla tadıyoruz.

    We're watching the devaluation of Türkçe too...

    Where? I don't see any spelling mistake anywhere. At least other than the word; 'Türkçe' in an English sentence. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2016; 20:24:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.