Şimdi Ara

YÖKün Kelam Ve Tasavvufu Kaldırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye Işidle mücadele ederken yök bu topraklarda Işid ideolojisine yani mezhepsizlik/selefilik düşüncesine sahip ilahiyatçılar yetiştimeyi sağlayacak değişikliklere imza atıyor...
    Zaten mezheplerüstü eğitim modelinin yetiştirdiği modernist-selefi çizgideki ilahiyatçılar tvlerde mezhepsizlik propagandası yaparken yökün bu değişiklikleri ülke geleceğimizi çok etkileyecek....

     YÖKün Kelam Ve Tasavvufu Kaldırması



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umberto Eco -- 25 Ağustos 2015; 16:25:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Yok, buradaki asıl problem devletin din adamı yetiştirmesi. Seküler ülkeyiz sözde.
  • Selefilik düşünceyi reddeder.Şeytan da düşünmüştür ve hata yapmıştır.O yüzden insan da düşünürse hata yapar mantığıyla , ye , iç , yat , kalk , namaz kıl ama düşünme , şeklinde bir inançtır.Felsefeyi reddeder.Ancak bu akım Kuran'a ters düşer.Çünkü Kuran'da pek çok yerde , "düşünmez misiniz" diyerek Allah insana düşünmesini emretmiştir.

    Ancak diğer yandan aslında islam felsefeyi tümüyle reddeder.İslamda felsefe yerine kendi felsefesi vardır.Onun adı da kelamdır.Ancak modern felsefe kendini bütüne yayarak , islam felsefesini ve inanç felsefesini de içine alarak , kapsayıcı olmaya çalışmaktadır.Oysa ki inanç felsefesi , felsefenin içine dahil edilemez.İkisi zıt kutuptur.Zaten felsefenin tüm dallarına bakarsak , tüm felsefik akımların inkarcılık üzerine kurulduğunu görürüz.Mesela varlık felsefesi , varlığın nedenini önemli bir sorgulama olarak ele alıp , neden var olduğumuz konusuna sebep arar.Kendince bir takım çıkmazların içine girer ve insanı bir takım seçimler yapmaya zorlar.Ancak islam felsefesinde böyle bir problem yoktur.Varlığımız ve varlığımızın sebebi apaçık ortadadır.Ancak bunu inkar edenler , neden varoldukları konusunda çıkmaza düşüp kendilerince varlıklarına sebep arama derdine düşerler.İslam felsefesinin böyle bir derdi yoktur.O yüzden varlık felsefesinin iddiaları boş ve gereksizdir.Aynı şekilde ahlak felsefesine bakarsak , inanan insanın ahlaklı olması için gerekçesi yaratıcının emridir , peygamberin yoludur insanlığın gereğidir.O neden ahlaklı olması gerektiği konusunda şüpheye düşmez , sorgulama yapması gerekmez.Ancak inançsızlık , neden ahlak diye bişey var sorgulamasına sebep olur.Kimisi vicdanımızı rahat tutmak için ahlaklı olmalıyız derken , kimsi de ahlak özgürlüğün önündeki engeldir diyerek , ahlakı reddeder.Din felsefesi de deizmle başlar , ateizme doğru gider.Önce tanrıyı kabul edip dinleri inkar etmenin , sonra da tanrıyı inkar etmenin yolunu açar.Görüldüğü üzere felsefe inançsızlığa adım adım götürür.İnançlılığı da felsefenin içine gömüp kapsamaya çalışır.Ancak ikisi zıt kavramlardır.

    Görüldüğü üzere biz felsefeyi rahatlıkla dışlayabiliriz.Zaten 1.000 sene önce Gazali de bunu yapmıştır , son yüzyılda Said Nursi de bunu yapmıştır.Biz zaten ahlaklı olmak için yaşayan insanlarız , neden ahlaklı olmanın sebeplerini din dışında irdeleyelim?Varlığımızı ve Allah tarafından yaratıldığımızı , amacımızı Allah bize kendisi söylemektedir.Ancak Allah'ın sözüne sırt çevirenler varlıklarının sebebini ve amaçlarını sorgulayabilir.Bu onların derdidir.Bizi ilgilendirmez.Biz en fazla okuyup geçeriz ve çabalarına güleriz.

    Ancak yanlış anlaşılmaması gereken durum , biz müslümanlar felsefeyi reddederek düşünmeyi reddetmiyoruz.Biz sadece modern felsefenin bizi soktuğu sınıflandırmayı kabul etmiyoruz.Tezim , deizm , panteizm , ateizm gibi felsefeler bir arada düşünülemez.Teizm bi taraftadır diğerleri karşı taraftadır.Bizim felsefemiz ayrıdır diğer felsefelerin içine sokulamaz.Bizşm felsefemizin adı da kelamdır.Biz kelam yoluyla , islami bakış açısıyla hayatlarımıza yön veririz ve Allah'ın rızasını kazanacak yolu aramamızın adı da kelamdır.Diğer felsefelerle ilişkimiz olamaz.

    Devlet eğer felsefeyi kaldırarak yeni Yaşar Nuri Öztürkler yetişmesini engellemek istiyosa , evet felsefe bazılarının kafasını karıştırır.İbni Sina'nın bile kafası karışmıştır.İslam içerisinde bile cebriye gibi , özgür iradeyi reddeden , selefilik gibi düşünmeyi yasaklayan , felsefik kaymalar olmuştur.Ancak bu kaymalar illa ki olacaktır.Bu islamın genel felaefesine zarar vermez , kişinin kendisine zarar verir.

    Ancak kelamın yasaklanması çok ilginç gerçekten.Bizim bir islam felsefemiz , düşünce yapımız vardır ve bunu red edemeyiz.Kelamı inkar etmek gerçekten insanı selefiliğe doğru yolculuğa çıkarabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Konuyu nerden nereye getirmişsin

    Ayrıca ne selefiliği anlamışsın nede felsefeyi...
    Biraz Abduh-Afgani-Reşi Rıza-Mevdudi-Seyid Kutup vs. incele...

    Bu adamlarda selefi ideologlar. Neoselefilik,entelektüel selefilik,kurancılık gibi kavramlarda işin içinde...

    Felsefenin, Kelamın, Tasavvufun kaldırılması demek Vahhabi eğitim sistemini entegre etmek demek...
    Bu din eğitimimizi temelden sarsacak bir hareket... Ve ülkemizin yapısına son derce ters bir girişim...

    Ayrıca Yaşar Nuri gibileri artıracak bir hareket. Yaşarın felsefeci olmasına bakma. Oda Kurancılık hareketide selefi çizgidedir. Her mezhepsizlik hareketi selefiliktir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tasavvuf karşıtı çok fazla hoca var.Bazılarına göre bu çok iyi bir durum.
    Bu konu bir iki cümle ile tartışılacak şey değil sonuçta.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yök artık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ kullanıcısına yanıt
    Tasavvuf karşıtı düşünceler olabilir... Ama bizim çakma hocalar düşündüğü için değil aşağılık kompleksine girdiği için geçmişi yani kendini ötekileştiriyorlar...

    Yoksa Ebussuud efendi gibi nice büyük alimde tasavvufa karşıdır. Ama günümüzdeeki tasavvuf karşıtları zihinleri vahhabileştiği için yobazlığından karşıdır tasavvufa...

    Ayrıca bizim din anlayışımız olan Sünnilikte Ehl-i Kıbleden kimse tekfir edilmez. Bu yüzden islam dünyasındaki kargaşalarda her daim kargaşayı önleyen sünniler olmuştur...

    Hanefi- Matüridi ve Şafii-Eşarilik bizim medeniyetimiz ve kimliğimizdir.... Bu düzenleme doğrudan bizim kimliğimizi bozup araplaştırma(selefileştirme) maksadı güdüyor...

    http://www.anahaberyorum.com/ilahiyatlarda-yine-neler-oluyor-haberi

    http://populerkulturcoplugu.blogspot.com.tr/2015/08/modern-kadzadeliler.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umberto Eco -- 21 Ağustos 2015; 17:28:01 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yabancı kaynaklarda Türkiye hep seküler ülke diye geçiyor, onların yalancısıyım. Sekülerizmin karşılığı laiklik diye biliyorum.
  • Mesele hakkında o kadar konuşuluyor millet yine Caner Taslaman gibi güya (yersen) felsefecilere inanıyor.

    Modernizm hakkında hiçbir şey bilmeyen bir felsefecide gördü ya bu gözler ben daha ne diyeyim...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlginç.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yök deklarasyon yayınladı. Meselenin Kelam, Tasavvuf ve Felsefenin kaldırılması ve kısılmasıyla alakası yokmuş...

    Ama müfredata tepki gösteren ilahiyat fakültelerine bakınca tam olarak bişey diyemiyorum.

    Yökün açıklaması;

    http://ilahiyatdatib.com/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ulan arkadaş ne biçim bir eğitim sistemimiz var.

    Bir profesör diyor Kelam müfredatta kısıldı, diğeri diyor meseleyle alakası yok, beriki çıkıyor Felsefeyi yedikten sonra sıra kelamda

    Yukarda paylaştığım haberde propaganda, yalan haber bile olabilir.

    Valla bırakıyorum bu güncel mevzuları. Böyle çorbalık olmaz. Siyasetten daha karışık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YÖK'ün ve devletin İlahiyat ile ilgilenmeyi bırakması gerekiyor.

    ÖYP diye bir mevzu var. Kabul edilirsen işte seni alıp yetiştiriyorlar falan akademik anlamda.

    Kontenjanlara bir bakın. Tarihe sanırım bu sene hiç kontenjan vermediler. Geçen sene 9 kontenjan vardı. İlahiyat kontenjanı 500!

    Üstelik şöyle bir şey de var. Bizim kontenjanlara İlahiyat mezunu adamlar başvuru yapıyor, biz İlahiyat'a başvuru yapamıyoruz.
  • Sağlıklı bir akıl için felsefe ve kelam kesinlikle olmalıdır insanları dusunmeye sevk etmeliyiz bakın İslam ulkelerine halleri nasıl? Osmanlı da Eşari bakıs acısının bir sure ulkede oturup kalmaso sebebiyle bilimden ilimden uzaklasmadı mı ve hali ne oldu? Bilim ilim her devirde zaruridir ki ben bir musluman için bunu çok daha fazla gerekli göruyorum musluman adam okuyacak Kuranı da okur Felsefe tarihini de okur materyalizmi de okur okumalıdır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rocky bayboğa kullanıcısına yanıt
    Bakın Gazali ve Fahreddin Razi sonrası Eşari kelamına bilim-ilim karşıtı diyemezsiniz.

    Molla Fenari, Taftazani, İbn Kemal'i vs. araştır.

    Ben bir Matüridi olarak "türk islamı" kavramı üzerinden Matüridiliğin yüceltilip Eşarilik'in küçümsenip bilim-ilim karşıtı denmesini kınıyorum. Bunu diline dolayan Matüridi hocalarının niyetinide samimi ve ilmi bulmuyorum.

    Diğer dediklerinizde haklısınız.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah bizim birlik olmamızı ve fırkalara ayrılmamız gerektiğini söylüyor. Mezhepler hak değildir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umberto Eco

    Bakın Gazali ve Fahreddin Razi sonrası Eşari kelamına bilim-ilim karşıtı diyemezsiniz.

    Molla Fenari, Taftazani, İbn Kemal'i vs. araştır.

    Ben bir Matüridi olarak "türk islamı" kavramı üzerinden Matüridiliğin yüceltilip Eşarilik'in küçümsenip bilim-ilim karşıtı denmesini kınıyorum. Bunu diline dolayan Matüridi hocalarının niyetinide samimi ve ilmi bulmuyorum.

    Diğer dediklerinizde haklısınız.


    öncelikle sağolun hocam
    siz de dediklerinizde haklısınız ama su bir gercekki akıl ve nass konusunda eşarilik mutezileye göre daha orta noktada da yer alsa sonucta selefiyeye daha yakındır bunu reddemeyiz o yuzden o örneği verdim bu örneğim sizin haksız olduğunuz anlamına gelmez elbette siz de haklısınız




  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Mezhepsizlikte mezheptir. Hemde en dışlayıcı mezhep olan Neoselefilik/Neohariciliktir.

    Mezhepler her daim olacak. En basit fikir bile farklılaşır, çatallaşır. Bu Allah'ın rahmetidir.
    Ütopik tektip bir toplum olmaz. Yani mezheplere düşmanlık beslenerek geliştirilen toplum modelleri=ütopya.

    Dur tahmin edeyim sen Caner Taslaman vs.den bu fikirleri aldın. Peki Caner Taslamanın fikirlerini aldığı Muhammed Esed, Reşit Rıza, Abduh, Seyid Kutup vs. biliyor musun?
    Gene bu şahısların fikriyatının bizden daha çok batı karşısında girilen aşağılık psikolojisiyle olduğunu vs.

    Neyse uzatmayayım. Bu mezhepsizlik/kurancılık ve fundementalist yakşaşımlar bir milletin başına gelebilecek en büyük felakettir.
    Maksad hafızayı restlemek, akideyi yoketmek, Hz.Petgamberin örnekliğini silmek vs. uzar gider.

    Son olarak bağlamsız meal okuma üzerine;

    http://youtu.be/JIC7g4C3MRI

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umberto Eco

    Mezhepsizlikte mezheptir. Hemde en dışlayıcı mezhep olan Neoselefilik/Neohariciliktir.

    Mezhepler her daim olacak. En basit fikir bile farklılaşır, çatallaşır. Bu Allah'ın rahmetidir.
    Ütopik tektip bir toplum olmaz. Yani mezheplere düşmanlık beslenerek geliştirilen toplum modelleri=ütopya.

    Dur tahmin edeyim sen Caner Taslaman vs.den bu fikirleri aldın. Peki Caner Taslamanın fikirlerini aldığı Muhammed Esed, Reşit Rıza, Abduh, Seyid Kutup vs. biliyor musun?
    Gene bu şahısların fikriyatının bizden daha çok batı karşısında girilen aşağılık psikolojisiyle olduğunu vs.

    Neyse uzatmayayım. Bu mezhepsizlik/kurancılık ve fundementalist yakşaşımlar bir milletin başına gelebilecek en büyük felakettir.
    Maksad hafızayı restlemek, akideyi yoketmek, Hz.Petgamberin örnekliğini silmek vs. uzar gider.

    Son olarak bağlamsız meal okuma üzerine;

    http://youtu.be/JIC7g4C3MRI

    Bu iddialarınızı destekleyecek tek bir ayet gösteremezsiniz. Mezheplere ayrılmanın yanlış olduğuna dair onlarca ayet var. Hz. Muhammed'i unutturmak ile alakası yok. Farklı fikirler olabilir ama sadece tek bir doğru vardır. Mezhepler Müslümanları ayrıştırarak sadece kendilerini veya yakın gördüklerini kabul edip diğerlerini din dışı sayarlar. Onlarca Kuran kadar edecek yeni bir uyduruk din oluşturmuşlardır. Bu 'rahmet' sayesinde Müslümanlar birlik olamıyor.

    ''Topluca Allah'ın ipine sımsıkı sarılınız, ayrılığa düşmeyiniz, Allah'ın size olan nimetini hatırlayınız; hani birbirinize düşmandınız da, O kalplerinizi kaynaştırdı ve O'nun lütfu ile kardeş oldunuz. Ateşli bir çukurun kenarındayken, ondan sizi O kurtardı. İşte Allah, âyetlerini size böyle açıklıyor ki doğru yolu bulasınız.'' (Ali İmran 103)

    '' Ama insanlar, aralarındaki inanç bağını keserek kendi aralarında parça parça oldular. Her grup kendilerinde bulunan ile sevinip böbürlenmektedirler.'' (Müminin 53)

    ''Doğrusu Kur'ân, sana ve kavmine bir şereftir. İleride ondan sorumlu tutulacaksınız.'' (Zuhruf 44)

    Hz. Muhammed de 'Kuran Müslümanı' idi.




  • Ya kardeşim sizinle konuşulmuyor. Adetiniz harici adeti. Kurandan ayet cımbızlayıp aynı şekilde o ayetin arkasına sığınıp bütün herkesi bozuk ilan ediyorsunuz.
    Ama birgün bile O ayetlerin hangi sebeb üzerine indiğini sorgulamıyorsunuz.

    Şimdi bu mu ALLAHIN EMRETTİĞİ BİRLİĞİ saylıyor? Allahın emrettiği birliği sağlamanın yolu farklılıkları hoşgörmek. Ayet cımbızlayarak birilerini dinden kaymış ilan değil...

    Ütopyada yaşamaya devam edin bakalım. Hz. Muhammedi de Haricilerle, 20.YüzyılIn aşağılık kompleksli modernistleriyle bir tutmayı kesin gene ayet cımbızlama metoduyla.

    Ayrıca bu ümmet zaman zaman fitne dönemleri hariç her çeşit farklılıkla bir arada yaşadı. Ve bu farklılıklar sayesinde MEDENİYETler oluşturdu.

    Şimdi sen kalkmış bana diyorsun Ahmet Yesevilerle, Yunuslarla, Niyazi Mısrilerle, Şeyh Galiplerle yoğrulmuş o derin din anlayışını bırak
    Gel Reşit Rıza, Seyyid Kutupun vs temelini attığı Kurancılık isimli dar ütopyayı kabul et...

    Birazcık düşün bakalım. Ama düşnüceğini sanmıyorum. Taslaman-Dorman-Okuyan öyle beyninizi bulandırdı ki artık yapacağınız tek şey ayetle kuranın epistemik ve ontolojik tüm lafızlarını bozup insanları sizin inandığınız yolda görmemek.

    Lütfen cevap yazma. Önce bir araştır fikriyatnı. Hani mezhepleri sorgulama özürlü diyorsunuz ya bir kendi mezhebini sorgula. Bu makalenin altındaki bağlantıları kurcala.

    http://populerkulturcoplugu.blogspot.com.tr/2015/07/sadece-kuran.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umberto Eco -- 6 Eylül 2015; 8:27:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.