Şimdi Ara

DVB-T & DVB-T2 Ana Konu (109. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.270
Cevap
31
Favori
156.758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 107108109110111
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçen Yunanistan’ın Kos adasına gittim, Girit hariç tum adaları gezdim sanırım en gereksiz ve geri ada kos diyebilirim karasal sayısal yayın ile 19 adet tv kanalı tv üstü anten ile kimi hd kimi sd efsane çıkıyor bizde daha tik yok

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • maaart M kullanıcısına yanıt

    dvb-t yayını da var 1-2 kanal dvb-t2 üzerinde yayın yapıyor merak eden yayıncı kuruluşun web sitesine bakabilir elimdeki dvb-t usb dongle ile izleyebildim yayınları kolayca cep telefonumdan


    5g desen o da var mobil veride AB farkı


    digea
    Home | Digea
    https://digea.gr/en/
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım merhaba,nasılsın umarım iyisindir.konuyla ilgili herhangi bir gelişme(teknik,hukukki,bütçe) oldumu.son durum nedir.bilgin varmı.



    saygılar.............................

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    İşin idari safhasında; herhangi bir gelişme yok. Konu eskisi gibi rtük'ün masasında beklemeye devam ediyor.


    Kendi görüşüm olarak; ülkemizde yayın kuruluşları, reklam pastasını paylaştılar. Yani hangi yayın kuruluşu, reklam pastasından ne kadar pay aldığı belirlenmiştir.


    Karasaldan yayın başlayınca, izlenme ve ulaşma kolaylığı nedeniyle, karasalda yer alan firmalar reklam pastasından daha çok pay almaya başlayacakları için, yayıncı kuruluşların kendi aralarında öncelikle reklam pastası payları konusunda anlaşmaları gerekiyor. Reklam pastası geliri iyi olan yayıncı kuruluşlar hallerinden memnun görünüyor.


    Yani anlaşılması gereken rtük; yayıncıların reklam pastasında kendi aralarında anlaşma yapmadan, karasal yayınları başlatmayı istemiyor, diye değerlendirmekteyim. Tabi bu görüş tamamen bana aittir. Reklam pastasında çok büyük paralar dönüyor. Rakamlar dolar üzerinden...



    ************


    İşin teknik safhasına gelecek olursak; yerli ve milli olarak, çok sayıda yenilik var. Özellikle olağanüstü günlerde ve savaş halinde, yayınların kesilmesini engelleyecek prototip donanım ve yazılım çözümleri üretildi. Seri üretim için masada bekliyor.


    Dvb-T2 yayınlar geciktikçe, internet içinden gelen yayınları kullanıcılar daha çok tercih etmeye başladı. Tabi internet yayıncılığı, karasal yayınlara göre daha sıkıntılı bir alan... İnternet kesildiği anda, her şey bitiyor.


    Keşke sayısal karasal yayınlar bir an önce başlasa da, internet ortamının güvensizliğinden kurtulabilsek.


    Şimdilerde tırnak büyüklüğündeki dvb-t2 tuner( sinyal algılayan parça ) aygıtlarla, sayısal karasal yayınları, internete gerek olmadan, mobil cihazlarla izlemek mümkün hale geldi.


    Li-Po bataryalar ile cep telefonlarının batarya kapasiteleri artırıldı. Ortalama 5000 mah'lik bu bataryalar ile 6 - 7 saat sayısal yayın izlemek mümkün hale geldi.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    1-reklam pastası konusunda kanallar anlaştı.


    2-rtük kanalların reklam pastasındaki anlaşmalarını hukuken sözleşme usulü görmek istiyor.


    3-bu duruma göre hangi kanalların yayın yapacağıda belli gibi.


    o zaman sonuç,sözleşme imzalanırsa önemli bir aşama daha aşılmış olacak,ama yayının başlaması.........................



    teşekkür ederim.



    saygılar........................................

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Yayıncı kuruluşlar arasında; sayılsal karasaldan yayın yaparken, reklam payları hakkında herhangi bir anlaşma yok bildiğim kadarıyla...


    Şöyle ki; sayısal karasal yayın yaparken, fiiliyatta 50 - 55 arası kanalın yer alması mümkündür.


    Bu sayıya ulusal, bölgesel ve yerel kanallar da dahildir. Yani ulusal kanal olarak en fazla 30 - 35 civarı bir kanal olacaktır.


    Yani buradan çıkarılacak sonuç; rtük sıralama ihalesi açtığı zaman, en fazla 35 adet ulusal kanal reklamdan pay alacak demektir. Sıralama ihalesinde, 36 ncı sırada yer alıp da, reklam geliri hatırı sayılır düzeyde olan herhangi bir kanal, karasalda kendine yer bulamayınca, reklam gelirleri sıfıra inecek ya da çok azalacaktır.


    İşte asıl sıkıntı, karasalda kanal kısıdının bulunmasıdır.


    Karasal yayın sıralama ihalesi 10 yıllığına yapılacak. 36 ncı sırada yer alan ve ulusal yayın lisansı olan herhangi bir kanal, karasalda kendine yer bulamayınca, reklam alamayacak, dolayısıyla da kapanacaktır.


    Kamu yayıncısı olması nedeniyle; TRT'nin 10 - 12 kanalı otomatikman karasalda yer alacaktır. Yani geriye 20 adet özel yayıncı kanal arasında, sıralama ihalesinde müthiş ihale rakamları dönecektir.


    Özel yayıncılar; bir normal kanalını, bir de haber kanalını karasala taşısa, hepi - topu 10 yayıncı kuruluş karasalda yer alacak demektir.


    Bu değerlendirmeler ışığında; çok sayıda ulusal kanal, karasalda kendine yer bulamayacak demektir.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    belkide bu işin sürekli ertelenmesinin nedeni teknolojinin yetersizliğidir.55 kanal teoride var,uygulama 35 kanal 12 si devletin,20 kanal için kimse uğraşmaz.


    saygılar................................

  • DVB_T2 'de 300 kanala kadar çıkabilecek hazır teknoloji var. Ancak bu alanın ürünleri ticari( commercial ) ürünler olduğu için, kullanıcılar( consumer ) tarafından daha fazla kanal izleme talebi gelmedikçe, piyasalarda yayın ekipmanı olarak yer bulamamaktadır.


    İnternet, özellikle mobil internet yaygınlaşınca, dvb-t2 ekipmanlarına talep azaldı.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    ama işte internet şebekeleri hala sıkıntılı,insanlar bunu sabit internet var diye düşünüyor,ama onun faydası yok,çünkü dvb-t2 nin en büyük üstünlüğü internetsiz mobil tv imkanı sunması,teknoloji kanallarınında burada boşluğu var,sürekli ürün yada farkluı konularda video yükleerken bu konuyuda detaylı olarak anlatmaları gerekir.


    üstadım bu 300 kanal nereden çıktı,sen hep tam tersini söylüyordun.........



    türkiyede 300 kanal olayı olsaydı bu iş çoktan başlamıştı çünkü o zaman kapasite çok geniş olduğundan,reklam savaşı olmayacaktı.



    saygılar....................................




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 30 Temmuz 2023; 18:42:15 >
  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Çok eski bir konu !


    Şöyle bir sistem ;


     DVB-IP / MPE kodlaması ; [B]Multi Protocol Encapsulation İstisnai kodlama tipidir. Direkt modülasyon altından kodlama yapılmasına imkan sağlar. Kodlamanın kapsül içine alınmış halidir.


    Aynı frekans( transponder ) içinden kaç tane kanal gönderiliyorsa, sistem kanallara ait akış datalarını, parçalar halinde paketleyip göndermektedir. Yani ayni frekanstaki bütün kanallar, tek bir paket içinde gönderilmektedir.


    ! Normal uydu yayınında bu paketleme işi kanal bazında olmakta ve FEC düzeltme oranı üzerinden kontrol edilmektedir.


    Şimdiki standart DVB Player'larla( DVBViewer, ProgDVB, SmartDVB, DVB Dream, AltDVB vs ) DVB-IP/MPE kodlaması çözümlenememektedir. PC'ye IPcleaner yada dtvTools adlı program kurulursa, IP kapsülleri içinden gelen kanallar ayıklanabilmektedir. IPcleaner > VLC yada IPcleaner > Potplayer üzerinden yani...



    **********************


    Uydu, karasal ve kablo fark etmeden, yayınlar paketler halinde( parça, parça ) gönderilmekte ve gönderilen ve alınan bu paketler FEC değeri üzerinden kontrol edilerek cihazlarımıza ulaşmaktadır.


    Bir de yayınların kapsül içine alınarak gönderilme tekniği var.


    Kapsül içine alınan gönderimde, veriler sıkıştırma işleminden geçtiği için, bir frekansta daha çok kanal gönderimi yapılabilmektedir.


    Oysa paketler halinde yapılan gönderimde, paket içinde sıkıştırma yapılmazken, dvb-ip/mpe kodlamasında kapsül içine konulan veriler sıkıştırılarak konulduğu için, daha fazla kanalın yayını mümkün hale gelmektedir.


    Bu sistemin, uzun yıllar önce, hotbird uydu üzerinden testleri yapıldı. Bu sisteme uygun donanım üretmek gerekeceği için, yayıncılar tarafından kabul görmedi. Ne de olsa yayıncılar da kullanıcılardan gelen talebe göre, yayın sistemlerinde değişikliğe gitmektedir.


    Hasılı; bir önceki mesajımda değindiğim husus; teknoloji yeterli de, ticari alanda kullanıcılardan talep gelemeden, çözümler hayata geçmemektedir.


    Yenilik olarak, bir sürü ticari ve müşteri elektroniğine ait donanım parçaları hayatımıza girecek demektir. Bu yeniliklerin maliyeti olacaktır.


    Özetle; üreticiler satabileceği yenilikleri hayata geçirmek zorundadır.


    Yayıncılar açısından, internet üzerinden yayın yapmanın maliyetleri düşük olduğu için, dvb-t2 yayınların kapsüle alınarak gönderilmesi düşüncesi, bütün dünya için, hayata geçmeden eskidi kaldı maalesef...


    Bu detaylı açıklamaları yapmaktan maksat, "belki de bu işin sürekli ertelenmesinin nedeni teknolojinin yetersizliğidir." diye bir kanaat bildirdiğiniz için; teknoloji olarak çözümün var olduğunu ancak hayata geçmediğini ifade etmeye çalışmıştım.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim.





    saygılar..............................

  • Bu kadar uzun süre sürüncemede kalan ve yapılmayan bundan sonrada yapilmaz gibi duruyor. Merak ettiğim konu hadi İstanbul'da kurulan kule turistlik amaçlı kullanılanılıyor diğer illerde yapılanlar ne olacak?
    Ölü yatırım mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektromanyetik kirlilik en çok fm bandından yayılmakta idi.


    Kule yapılan illerde fm antenlerinin bir kulede toplanması ile elektromanyetik kirliliği minimize etmiştir.


    Minimize etmekle kalmamış, seyri - sefer sistemlerin sağlıklı işlemesi garanti altına alınmıştır.

  • HAKANIM1987 kullanıcısına yanıt

    çok umutluydum,ama artık bende asıl amacına hizmet etmediği için ölü yatırım olarak görüyorum.zaten bu tekniğin teknolojisinin ülkemizdeki yayıncıların ihtiyaçlarını karşılamadığı ortaya çıkltı.çünkü konuyla ilgili bütün taraflar canavar gibi,aç gözlü.........................




    saygılar..................................

  • Diğer taraftan tv yayınlarının izlenirliği çok düştü.


    Biraz açayım ;


    Mesela; millet dizi mi izliyor. Dizilerin tv'lerden izlenilme oranı güç geçtikçe azaldı. Diziyi tv'den izlemek yerine, youtube 'dan reklamsız izleyenlerin oranı bir hayli arttı.


    Millet haber mi izliyor. TV'den izlemek yerine, pc'den ya da cep telefonundan yemek masasında 10 - 15 dakika izliyor, sonra izlemek istediği herhangi bir video'yu izliyor.


    Yani özetle; tv yayınlarına ait içeriklerin, youtube 'dan izlenilme oranları çok arttığı için, tv kanalarının uydu üzerinden izlenme oranı hızla düşmektedir.


    Sayısal karasal yayınlar başlasaydı, mobil cihazlarla da izlenebilecek olması nedeniyle, sayısal karasal yayınlar yine de önemli bir ihtiyacı karşılayacaktı.


    Yani diğer bir deyişle; mobil cihazlarla uydu yayınlarını izleme imkanı yokken, sayısal karasal yayınlar mobil cihazlarla izlenebilir. Yani sayısal karasal yayınların, mobiliteye de hizmet edecek bir altyapısı var.


    Yani dvb-t2 epeyce gecikti. Millet iyicene internet üzerinden izlemelere alıştı.


    Benim evime notebook'tan sonra tablet de girdi. Salonda notebook'tan haberleri izlerken, mutfakta tabletten izlemeye başladım.


    Televizyonu da unuttuk, uydu cihazını da unuttuk.


    İnternete mecburen bağımlı hale geldik. Aylık 10 dolar civarında internet parası ödüyoruz.


    İşin garibi, evlerimize satın aldığımız dev ekran tv'leri hiç kullanmamaya başladık. TV satışları çok düştü. 2022 abd kara cuma haftasında, en büyük indirimler tv'lerde yaşanmıştı.


    Yani bütün dünyada insanların alışkanlıkları değişmeye başladı.


    Özetle; millet internet üzerinden izlemeye ağırlık verince, sayısal yayınlar gündemden düştü.





  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Hangi teknik bilginiz ve sektörel tecrübeniz ile karar verdiniz Türkiye de yayıncıların ihtiyaçlarını karşılamadığını? aç gözlü olmaktan öte RTÜK sorumlu bu işin bu kadar sündürülmesi konusunda ulusal yayın yapan bir özel yayıncılık kuruluşu tv-radyo olsun neden bu hakkından vazgeçsin yıllar boyunca ruhsatlandırma konusunda RTÜK işi savsakladı bu arada kamu otoritesi istese çoktan başlardı yayınlar.


    Üniversite eğitimim yayıncılık-iletişim üzerine +5 yıldan fazla ta sektörel iş tecrübem var bilmediğim konu hakkında fikir beyan etmediğimi hatırlatayım. OTT veya IPTV karasal sayısal yayının rakibi veya eşdeğeri değildir mobil cihazlarda hangi kota ile izlenecek bu 1. husus 2. olarak da elektromanyetik spektrumun verimli kullanılması gerekmekte çamlıca kulesi bir derde derman olmadı hatta kasap gibi çamlıca kulesine yayınlar taşınacak diye verici kuleleri doğranarıcasına hurda haline getirildi ki Kule tekel olsun anadoluda karasal sayısal yayıncılıkta kullanımı mümkün olabilecekti düzgün şekilde demonte edilse 70 radyo yayını yapacak kuleden 100 yayın basarsan İstanbula e-5 üzerinden Kartal da otobüs peronlarını araç ile geçip pendiğe dorğu tatlı yokuşu indiğin zaman yayınlar yine az alınmaya devam eder çamlıca kulesinden TRT TV istasyonları haricinde bir TV yayını var mıdır? ya da Çanakkale de inşaa edilen PTT kule aş ye bağlı olan verici ne işe yaramaktadır? bu sene sayıştay raporunu dört gözle bekliyorum.


    RTÜK fiyaskosu olduğu aşikar karasal sayısal yayıncılıkta.


    not: kanal kapasitesi yetersiz mi bir MUX daha tahsis edersiniz verirsiniz yayınları tabi belli bir frekans aralığında yapılabiliyor yayınlar bu sefer kalite kaybı oluşabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxi909 -- 14 Ağustos 2023; 14:32:15 >




  • maaart M kullanıcısına yanıt

    bu arada mis gibi 5g hizmeti de veriliyor adada konudan bağımsız olması gerektiği gibi AB farkı DSS de olsa 5G sinyalidir.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    LTBA Atatürk meydanı için geçerli idi BTK ve RTÜK seyrüsefere engel olacak vericiye zaten el koydurma yetkisine sahip yeni radyo istasyonları kurulduğu vakit korsan yayınlar yaparak bu frekansları bastırmak isteyen mehter marşı çalan çeşitli illegal işler peşinde olan oluşumları biliyoruz Airband a kadar sarkacak kalitesiz ekipman kullanan ve filtresiz verici kullanan istasyonu da bir zahmet susturursun meydan civarında localizer ve ILS sistemine etki edecek olan hususlar konusunda da SHGM ve DHMI gereğini yapar yoksa çamlıca daki görsel kirliliği savunur bir tarafı yoktu eski betonarme TRT kulesini kullanmasını şart koşsaydı yetkili kurumlar biraz laçka işler olduğu aşikar.

  • maxi909 M kullanıcısına yanıt

    çok basit uzman olmaya gerek yok,köy görünüyor,350 den fazla kanal var dvbt2 kapasitesi 55 kanal nasıl olacak bu iş.


    aç gözlülük tabi ki,bütün taraflar para peşinde,reklam,lisans ücreti,bir taraf pahalı satmaya diğer taraf bir benzerini yaparak değerinin altında ücret ödemek istiyor.


    dvb-t2 gelse bile ücretli platformlar için gelir,bence bein,national,discovery gibi,dediydi dersiniz.


    kule ile ilgili görüşünüz doğru,kapasitenin üzerinde fm kanalı yayın yapıyor buda kaliteyi bozuyor.kule aş müdürü kuleden 18 tane analog tv kanalının yayın yaptığını ifade ediyor.


    sayıştay raporu çok önemli ama takan var mı yok.suç varsada cezası yok.


    eylülde meclis sezonu açacak bakalım bütçede bu konıu olacak mı .bana sorarsan olmayacak.neden,çünkü ubak kule açıldığı günden beri bu gün dahil tek bir şeyi marifet olarak anlatıyor.


    ''100 fm istasyonu tek kuleden sorunsuz yayın yapıyor''.sanki mağrifet...................millet marsa koloni kurmaya çalışıyor.yani algı bu şekilde.


    16 yıldır devletin bile umursamadığı atıl çöp bir konu.


    bu konu artık tozlu rafdır.




    saygılar......................




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 14 Ağustos 2023; 14:45:41 >




  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    350 kanal doğal olarak karasalda yayın yapamayacak uydu- kablo tv ile karasal sayısal yayın kapasitesi aynı değil MUX dışında kalacak kanallar mutlaka olacak

  • 
Sayfa: önceki 107108109110111
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.