Şimdi Ara

MADEN FACİASI: 301 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralı (271. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5.482
Cevap
29
Favori
154.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 269270271272273
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yazık ya yazık ülkede iş güvenliği adına gram bir şey yok surekl iş kazaları oluyor yıl 2014. Başbakanda halkı salak yerine koyup bu kazalar 150 yıl önce oldu diyor bizim hakkımızda maalesef "eee bak onlarda da olmuş kaza bizde olması normal" deyip geçiyor. Yazık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hükümeti eleştirmek kanunla yasaklandığı ve hapis cezası olduğu için artık siyasi konularda fikir düşünmüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: montevo

    hükümeti eleştirmek kanunla yasaklandığı ve hapis cezası olduğu için artık siyasi konularda fikir düşünmüyorum.

    Tabi tabi canım. Ben gezi parkı olaylarında İzmir'e gitmitşim. Attığım her adım başı Tayyip Erdoğan'ın annesine küfürler vardı.
    Gözüme attığım her yerde. Onların hepsi zaten şu an cezaevinde.
    Dışarı çıkıp ''tayyeeeppp istifa'' diye salyaları aka aka bağıranlar zaten şu an cezaevinde evet evet.
  • gezi olayları sırasıdna böyle bi kanun vb yoktu.ancak tencere çalan bazı kadınları polis götürmüştü.ayrıca senin niye bu kadar zoruna gitti de alaycı bi tavırla cevap veriyorsun?bana ne o salyalı adamlardan.ben kendime dikkat ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: montevo

    gezi olayları sırasıdna böyle bi kanun vb yoktu.ancak tencere çalan bazı kadınları polis götürmüştü.ayrıca senin niye bu kadar zoruna gitti de alaycı bi tavırla cevap veriyorsun?bana ne o salyalı adamlardan.ben kendime dikkat ederim.

    Hükümeti herkes eleştirebilir ve hükümetin bununla ilgili hiçbir yaptirimi yok. Yanlış bilgi veriyorsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ulan niye upladınız konuyu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ainur


    quote:

    Orijinalden alıntı: montevo

    gezi olayları sırasıdna böyle bi kanun vb yoktu.ancak tencere çalan bazı kadınları polis götürmüştü.ayrıca senin niye bu kadar zoruna gitti de alaycı bi tavırla cevap veriyorsun?bana ne o salyalı adamlardan.ben kendime dikkat ederim.

    Hükümeti herkes eleştirebilir ve hükümetin bununla ilgili hiçbir yaptirimi yok. Yanlış bilgi veriyorsun.

    Yemin ediyorum c.baskani ayri dunyada b.bakani ayri dunyada secmeni zaten apayri bir dunyada yasayan baska bir memeleket daha yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 18 madenci mahsurmuş. fıtrat meselesi.
  • MADEN FACİASI: 301 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralı


    Maden yetkilisi Şahin Uyar: Başımız sağ olsun

    araman'daki maden ocağında yaşanan su baskınıyla ilgili maden ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar 'Başımız sağ olsun' dedi. Bir akrabasının da madende bulunduğunu belirten Uyar, kendi akrabasının sudan korkup kaçtığını ancak diğer çalışanların aldırış etmediğini söyledi. Uyar "Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı." diye konuştu. Şahin Uyar bir çok televizyon kanalına 'maden yetkilisi' sıfatıyla bağlandı. Öte yandan Karaman Valisi Murat Koca, işçilerin isimlerinin belirlendiğini, göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

    'Başımız sağ olsun' açıklaması üzerine TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, başsağlığı dilemek için erken olduğunu söyledi. Aktaş, hurriyet.com.tr’ye “Kaçamak noktası bulmuş olma ihtimalleri de var. Onlara ulaşmadan henüz başsağlığı dilemek için erken. Yine tekrarlıyorum Allah’tan ümit kesilmez” diye konuştu. (Banu ŞEN)


    Habertürk'te katıldığı programda maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin Uyar şunları söyledi:

    Suyu boşaltmak en mantıklısı. Bu mavi borularla sular çekiliyor. Su indikçe borular aşağı doğru itiliyor. Arkadan gelen suyun miktarına bağlı. Buradaki mühendislerin söylediğine göre milyon metreküp su var diyorlar. Bu bir iki gün sürebilir. Tersine galeriye kaçmışlarsa kurtulma şansları çok yüksek. İnsan bir şey yemediği zaman 15-20 gün dayanabilirler.

    "YERALTINDA ÇALIŞILMIŞ MADENLER VAR"

    Yukarıda olduğu için oraya su dolma şansı yok. Ama bağlantılı yerler suyla dolduysa sıkıntılı olabilir. Yer altındaki sulardan oluşan su toplulukları varsa, bir göleti düşünün, altında maden olduğunu düşünün. Bu çevrede gölet yok ama oraya doğru yaklaşınca ani su geliyor. Yeraltında diğer çalışmış madenler var. O madenlere yaklaştığı için, geçmişte çalışmalar olmuş, böyle bir olay olmuş olabilir. Çalışılıp kömürler alındığı için su birikiyor. Biriktiği için yeni maden ocağındaki sular bu tarafa gelmiş. Onu tespit etmek daha önceden mümkün değil. Zaten belirli bir metreye indiği zaman belirli bir su gelir. Şu şekilde olabilir. Maden kanunu var. Gideceği zaman, 15 metre öncesine sondaj yapılmak zorunda. Orada da böyle bir sondaj yapıldı yapılmadı bilmiyorum. Vali bey şöyle söylüyor. Olay yanlış anlamış herhâlde. 26 kişi çalışıyormuş 28 kişi kendi imkanlarıyla çıkmış. 18 kişi kalmış.

    MADEN FACİASI: 301 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralı


    "YAŞAM ODASI OLSA BİR ŞEY FARK ETMEYECEK"

    Bu galeride çalışan işçi sayısı 26 kişi. Madende çalışan 78 kişi. Kurtulanlar kurtarma ekiplerine yardım ediyor. Şu anda 78-80 kurtarma ekibimiz var. İtfaiye müdürlüğü beni aradılar. Onlar daha büyük pompaları olduğu söylediler İstanbul Büyükşehir'den. Ahtapot adı verilen su tahliye araçları yönlendirilmiş durumda. Yaşam odası yok. burası çok büyük bir maden olmadığı için yaşam odası gerekmiyor. Küçük madende yaşam odası kuralı yok. Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor.

    "BAŞIMIZ SAĞ OLSUN"

    Herkes zannediyor ki çok can kurtaran bir şey. Olaya ulaşmak için de mesafe kat etmek lazım. Herkes bu olayı yanlış anlıyor yada anlatılıyor. Göçük yada su baskını olmazsa yaşam odasına gidilebilir. Su baskınında yaşam odasının hiçbir etkisi yoktur. Başımız sağ olsun, bütün arkadaşlarımızın.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Twitter'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte Karaman, Ermenek'e gittikleri anı böyle paylaştı. Etyemez: "Bakanımız Sn Faruk Çelik,İş TeftişKrl.Bşk. veİş Müfettişleri birlikte Askeri helikopterle Karaman Ermenek yolundayız" mesajını paylaştı.

    "KAÇANIN ANASI AĞLAMAZ"

    Kurtulan arkadaşımızdan birisi benim akrabam. Nereye kaçtılar, can havliyle ne yaptılar bilinmiyor. Diğer işçilerin kaçmadığını anlattı bana. Öbür arkadaşları bu kadar sudan korkulur mu dediler dedi, ben kaçtım dedi. Bazı insanların canı tatlı olur ya, hemen kaçarlar korkarlar. Diğer arkadaşlar herhalde aldırış etmemişler. Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı.

    VALİ KOCA: 18-20 İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA

    Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.

    Vali Murat Koca yaptığı açıklamada, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi. Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27474644.asp




  • Saffet Uyar: Kaynak suyu mu, yoksa kış suları mı, ben de bilemiyorum!

    Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su altında kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Radikal’in sorularını yanıtladı. İşçilerin yerin 350 metre altında ve ocağın tabanında çalıştıkları sırada su altında kaldıklarını kaydetti. Ocakta yaşam odasının bulunmadığını, sadece ilk yardım odasının olduğunu kaydeden Uyar, “Fakat oraya girseler de su gelirse kurtulamazlar, su dinlemez. Ancak aşağıdan yukarıya sürme bacaları var, oraya çıktılarsa kurtulma şanslar var. Oldukları yerde kaldılarsa kurtulma şansı görmüyorum” dedi. Facianın yer altına sularından kaynaklanmış olabileceğini savunan Uyar, ocakta daha önce herhangi bir ölümlü kaza meydana gelmediğini anlattı.

    Acaba madendeki son durum nedir?
    Saffet Uyar:
    Ben de tam bilemiyorum. Şehir dışındaydım. Şu anda içeride 18 işçinin olduğunu söylediler. Şu an elektrikli motorlarla suyu tahliye etmeye çalışıyorlar.

    Çok mu su birikmiş?
    S.U.:
    Bayağı bir var herhalde ki üç motor koymuşlar, suyu çekiyorlar. Diğer ocaklardan da motor getirip tekrar vuruyorlar.

    Su nasıl ocağa doluşmuş, biriken sular mı bunlar?
    S.U.:
    Kaynak suyu mu, yoksa biriken sular mı, kış suları mı, ben de bilemiyorum.

    İşçilerin durumu nasıl?
    S.U.:
    Şu anda onlardan haber alamıyoruz. 18 kişiden haber alamıyoruz.

    Yerin kaç metre altındalar?
    S.U.:
    350 metre civarında...

    Olay ne zaman ve nasıl meydana gelmiş?
    S.U.:
    Saat 12.15’te, öğleyin. Yemek yiyorlarmış içeride. Yemek yedikleri anda patlamış su. Birden doluşunca... Çok hızlı gelmiş su. Hızlı gelince, sekiz işçi daha varmış, onlar kaçmış. Diğerleri kaçamamış.

    Onlar suyun altında mı kaldı?
    S.U.:
    Büyük bir ihtimal suyun altında kaldılar, evet.

    Umut var mı?
    S.U.:
    Daha umudu kesmedik. İçeride kaçacak yerler var, oralara kaçabildilerse, suyun gücüne dayanıp da kaçabildilerse, oralarda hayat devam edebilir. Ama sudan kaçamadılarsa, orada, herhalde.... başka bir şey yok.

    Daha önce ocakta böyle bir su patlaması oldu mu?
    S.U.:
    Hayır, ilk defa böyle bir şey başımıza geldi. Biz buraya 2009’da başlamıştık. Şu ana kadar bizde ölümle kaza olmamıştı, hiç olmamıştı. Beklenilen bir şey değildi.

    Daha önce ihtar olmuş muydu, “Burada kaynak suyu var, patlayabilir” diye...
    S.U.:
    Yok, hayır, bildiğim kadarıyla bize böyle bir şey gelmedi. Böyle bir şeyle de karşılaşmadık. Sabahleyin görüştüm, hiç su yoktu. Bu birden bire nasıl patladı, onu bilmiyoruz.

    Kurtarılan işçilerle görüşme şansınız oldu mu?
    S.U.:
    İşçilerle görüşemedim, mühendisle görüştüm. O da oradaymış, kaçmış. “Ekmek yiyorduk” dedi, “İşçiler yemek diyordu bizimle beraber, o an çok büyük bir ses geldi, su geldi. 7-8 tanemiz bir tarafa kaçtık, onlar nereye kaçtı, bilmiyorum” dedi.

    Onlar suyun altında mı kaldı?
    S.U.:
    “Başka kaçacak yerler vardı, oralara mı kaçtılar, nereye gittiler, bilmiyorum” dedi mühendis.

    O an ocakta kaç işçi varmış?
    S.U.:
    Mühendisle beraber 29 kişi varmış. 21’i içeride kalmış. sonra da üç daha çıkmış, 18’i kalmış.

    Madende toplam kaç işçiniz vardı?
    S.U.:
    Toplam 130 civarında çalışanımız vardı. Üç vardiya halinde çalışıyorduk.

    Sadece bu galeride mi çalışıyordunuz?
    S.U.:
    Evet, orada çalışıyorduk. Başka galeride çalışmıyorduk.

    Madenin zemin katı burası mıydı?
    S.U.:
    Evet, tabana inilmişti.

    Siz bu faciayı neye bağlıyorsunuz?
    S.U.:
    Yeraltı suyu. Başka bir şey olamaz.

    Burada yaşam odası var mıydı?
    S.U.:
    Yaşam odası yoktu, ilk yardım odası vardı. Hemen yakınlarında... Fakat oraya girseler de su gelirse kurtulamazlar, su dinlemez. Ancak aşağıdan yukarıya sürme bacaları var, oraya çıktılarsa kurtulma şanslar var. Oldukları yerde kaldılarsa kurtulma şansı görmüyorum.

    http://www.radikal.com.tr/turkiye/saffet_uyar_kaynak_suyu_mu_yoksa_kis_sulari_mi_ben_de_bilemiyorum-1221886




  • kaçanın anası ağlamaz

    mış , çok teknik bir tabir daha duyduk

    neyse en azından fıtratında var denmemiş
  • Son 13 Yılda iş kazaları yüzünden ölenin haddi hesabı yok kıl yalayıcıları bir bahane bulur üstü örtülür reis-icumhur yeterki rahat etsin.Ölen öldüğüyle kalıyor bu ülkede
  • Adamlar hallerinden memnun ama gene %50 oy çıktı akpye somadan.


  • Her metre çok kritik

    Ermenek'teki maden kazasında göçük altında kalanları kurtarmak için çalışmalar hızla devam ederken, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklaması kazanın boyutunu gözler önüne serdi.


    Madende göçük altında kalan işçilerin 777 metrede bulunduğunu açıklayan Bakan Yıldız, su seviyesinin hızla yükseldiğini ve zamana karı bir yarış içinde bulunduklarını söyledi. Yıldız, su seviyesinin işçilerin bulunduğu 777 kotunu aşarak 820 kotuna yanı işçilerin 43 metre yukarısına kadar yükseldiğini açıkladı. Bu durumda su işçilerin bulunduğu seviyeden yukarı doğru ocakları basmış bulunuyor.

    Madencilerin hayatta kalmasını sağlamak ve şanslarını artırmak için yeryüzünde de büyük bir çaba sarf ediliyor. Bir yandan büyük kompresörlerle madene hava basılırken dieğr taraftan da dalgıç pombalarla suyun tahliyesi yapılmaya çalışıyor. Enerji Bakanı Yıldız şu ana kadar bir pompanın tahliye çalışmasını sürdürdüğünü bir pompanın da montajının bitmek üzere olduğunu belirtti.

    Madende su seviyesinin yükselişinin durdurulmasından sonra hızla tahliye işleminin yapılması hayati önem arz ediyor. Kurtarma çalışlamalarında aşağı seviyelere ulaşabilmek için de su tahliyesinin bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Madenci arkadaşları göçük altında kalan işçiler de bu çalışmalara katılıyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27475783.asp

    MADEN FACİASI: 301 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralı



    MADEN FACİASI: 301 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralı


    Bakan Yıldız: "Su seviyesi işçilerin bulunduğu bölümden yukarı"

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan akşam saatlerinde bölgeye ulaştı. Bakan yıldız burada yaptığı ilk açıklamada, su seviyesinin işçilerin bulunduğu bölümden yukarı olduğunu ve bunun da can sıkıcı bir durum olduğunu söyledi.


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar mahsur kalan her hangi bir işçiye ulaşamadıklarını belirtti. Bakan Yıldız, bölgede 5 maden ocağının bulunduğu ve 2’sinin denetimden sonra kapatıldığını ve 3’ünün faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. 18 işçinin yeraltında olduğunu belirten Bakan Yıldız, su seviyesinin de 2 saate 1 metre yükseldiğini ve şu an su seviyesinin işçilerin bulunduğu bölümden yukarı olduğunu ve bunun da can sıkıcı bir durum olduğunu söyledi.

    Bakan Taner Yıldız, madenin haziran ayında yapılan denetimlerde eksikliklerinden dolayı kapatılıp süre verildiğini ve 3 ay sonra bu eksikliklerin giderilip ocağın tekrar işletmeye açıldığını belirtti. Suyun şu an bir pompayla tahliye edildiğini ikinci pompanın montajlandığını, dalgıçlarında ocakta çalışma yapacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Zaman aleyhimize işliyor" dedi. Bakan Yıldız, gazetecilerin 8 işçinin görüntüsünün kendisine izletildiği iddiasını sormaları üzerine, "Bu tip kriz merkezlerinde spekülatif haberlerden uzaklaşmamız gerek. Bizim şu an tek amacımız suyun akışını kesmek ve su seviyesini azaltmak" dedi.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ise şunları söyledi:

    "34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden su patlaması şekilde ifade ettiler. Bunun detayı anlaşılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Diğer kardeşlerimiz yeraltındalar. Öncelikle hedefimiz yeraltındaki suyu boşalmak, Kızılay, AFAD, burada ve 3 adet mobil istasyon kuruyoruz."

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de maden ocağında 180 işçinin sigortalı olarak çalıştığını belirterek, "18 kişinin ocakta olduğuyla ilgili kesin tespitler var. İnşallah kardeşlerimizi sağ salim ulaşırız" diye konuştu.

    BAKANLARDAN İLK AÇIKLAMA

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'daki maden kazasına ilişkin açıklama yaptı. Yıldız, zamanın aleyhlerine işlediğini dile getirerek; "Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimze işliyor" dedi. Bakan Taner Yıldız, beraberine Bakan Lütfi Elvan'la birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

    Yıldız şunları söyledi; "Toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu biliyoruz. Toplam 18 işçinin aşağıda kaldığını görüyoruz. 2 saatte bir metrelik su yükselmesi var. Suyun nasıl gelidiği tespit edilmiş değil. Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Bir pompamız çalışıyor, tek başına yeterli değil, diğer pompanın montajı yapılıyor."

    Bu sırada ocaktan sağ kurtulan ve çevre maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını önlem alınsaydı. Böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasası'nda çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi. Bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde birşey çıkmaz" diye tepki gösterdi.

    Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi. Maden ocağındaki su tahliyesi devam ederken, içeriye hava da veriliyor.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27475543.asp




  • üzücü . pek umut yok gibi.
  • Six Feet Under. kullanıcısına yanıt
    arkdaşım hiçbir zaman 3 harfliler suçlu olmaz,olamaz.
  • birbirimizi kırmaya gerek yok beyler siyasetçi hepsi bugün sağcı olan yarın solcu olur çoğu dönek fırıldak adamlar yediklerini yutarlar.şu an ülkede ekonomik bir sıkıntı var ancak yıllar boyu böyleydi hiç kimseyi abartmaya gerek yok maden ocağında şehit olan vatandaşlarımızın ailelerine sabır diliyorum.
  • Allah bu işe neden olanların belasını tez zamanda versin , bela okumaktan dilimde tüy bitti artık


  • Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama

    Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir" denildi.


    Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, "Soruşturma kapsamında kusuru olabileceği değerlendirilen diğer yetkili kişiler hakkında, daha önceki basın açıklamamızda belirtilen gerekçelerle CMK 109. maddesi uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiş ve mahkemece talebimiz uygun görülmüştür. Bilirkişilerce düzenlenen rapor, ön rapordur. Olayın meydana gelmesiyle ilgili maddi gerçek, kurtarma işlemlerinin tamamen sonuçlanması sonrasında başsavcılığımızca bilirkişi refakatinde madende yapılacak incelemeler neticesinde tespit edilecektir" denildi.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27510493.asp




  • 
Sayfa: önceki 269270271272273
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.