Şimdi Ara

++ organ nakli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
4.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ORGAN NAKLİNE ÖZEL BİR BAKIŞ

    Organ nakli, son dönem organ yetmezliğindeki hastaların günümüzdeki en seçkin tedavi yöntemidir. Örneğin böbrek nakli diğer tedavi yöntemlerine göre hem hasta kalitesini(rehabilitasyonu) daha iyi bir şekilde temin etmesi, hem de daha ekonomik olması nedeniyle son dönem böbrek yetmezliğindeki hastalarda en çok tercih edilen tedavi şeklidir.

    Ülkemizde organ nakli çalışmaları diğer ülkelere benzer şekilde böbrek nakilleri ile başlamıştır. İlk canlı vericiden böbrek nakli 1968 yılında gerçekleştirilmiştir.1975 yılına kadar bu konudaki çalışmalar bir duraksama dönemi geçirdikten sonra bu tarihteki ilk başarılı canlı vericiden böbrek nakli ile yeniden başlamıştır.1979 yılında ilk kadaverik böbrek nakli ile ayrı bir boyut kazanmıştır. Böbrek nakillerini karaciğer ve kalp nakilleri takip etmiştir.

    Organ naklinde ülkemiz adına yaşadığımız en büyük problem malesef ki yeterli sayıda organ temin edemeyişimizdir. Yurt dışındaki organ nakillerinin %75-80'i kadaverik donörlerden, geri kalanı ise canlı donörlerden temin edilirken ülkemizde ise kadaverik donörlerin azlığı ile bu oran tam tersi durumdadır.

    Hastanemiz böbrek ve karaciğer nakli konusunda canlı akraba vericilerinden imkan sağlamaya çalışabildiği gibi elde edilebilecek kadavra donörlerden de organ nakline olanak sağlamaktadır.

    Bilindiği gibi toplumda temel eksik; kadavra donörlerden temin edilecek organlardır. Bizde Memorial Hastanesi olarak sizleri organ bağışına destek vermeye bekliyoruz. Organlarınızı bağışlayarak, ölmek üzere olan birçok kişiyi normal aktif hayatlarına geri döndürebileceğinizi unutmayın.

    HERKES BİR GÜN ORGAN NAKLİNE İHTİYAÇ DUYABİLİR...







  • ORGAN NAKLİNİN YASAL BOYUTLARINDAN BAZI ÖRNEKLER

    Ülkemizde organ ve doku alınması, saklanması ve nakli hakkındaki kanuna göre yaşayan kişilerden (canlı verici) organ ve doku alınması aşamasında uyulması gerekli olan hususlardan bazıları;

    Canlı vericiden organ ve doku nakli, eşinden ve dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan hısımlarından yapılabilir.

    Bedel veya çıkar karşılığı ya da insancıl amaca uymayan düşüncelerle verilmek istenen organ ve dokular reddedilir.

    18 yaşını doldurmamış kişilerden organ ve doku alınması yasaktır.

    Akli ve psikolojik durumu ile kendiliğinden karar verebilecek durumda olmayan kişilerin vermek istedikleri doku ve organ reddedilir.

    Evli olan vericilerin, organ ve doku verme kararından eşinin haberi olup olmadığı belirlenir ve durum bir tutanakla kayda geçer.

    TRANSPLANTASYON İMMÜNOGENETİK (DOKU UYUMU, HLA-DOKU TİPLEMESİ) LABORATUVARI

    Ülkemizde ilk defa bir özel hastanede Transplantasyon İmmünolojisi (HLA-doku tipi) alanında çalışan bir laboratuvarımız vardır. Bu laboratuvarda genellikle böbrek ve kemik iliği nakillerine hazırlanan hastaların immünolojik tetkikleri yapılır.

    Böbrek nakli ön hazırlığında doku gruplarının yanında kan transfüzyonları, hamilelik ve eski nakillerden kaynaklanan antikorların tespiti için screening (Panel Reaktif Antikor) testleri gereklidir. Ameliyet öncesi ise hasta ve verici arasında doku cross-match ve flow-cytometry cross-match testleri yapılır. Ameliyat sonrası dönemde ise kullanılan immünsupresif ilaçların doz tayinleri yapılmaktadır.

    Kemik iliği nakillerinde ise bunlara ek olarak karışık lenfosit kültürü (MLC) testi uygulanır. Bunun yanında çeşitli hastalıklarda ayırıcı tanı olarak tanımlanan HLA B5 ve HLA B27 tesleri yapılmaktadır.

    Transplantasyon İmmünolojisi ile ilgili testleri şöyle sıralayabiliriz;

    Serolojik HLA A,B,C tiplemesi

    DNA düzeyinde PCR SSP HLA A,B,DR tiplemesi
    Screening Panel Reaktif Antikor tayini
    Doku cross-match
    Flow cytometry cross-match
    Cyclosporin-A
    Methotraxate
    FK 506 Tacrolimus kan düzeyi tayini
    Kimerizm tayini




  • BÖBREK NAKLİ

    Böbrek nakli; kronik son dönem böbrek yetmezliğindeki hastalarımızın en seçkin tedavi yöntemidir.

    Böbrek fonksiyonlarının en az %80'inin çeşitli hastalıklar nedeniyle (diabetus mellitus, hipertansiyon vs..) geri dönüşümsüz şekilde kaybeden hastalar yaşamlarını sürdürebilmeleri için ;

    Hemodiyaliz ( haftada birkaç gün makinaya bağlı olarak) veya
    Periton diyalizi (ayaktan sürekli periton diyalizi) yaparak hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar.
    Diyaliz seçeneği birçok hastaya yaşamsal destek verdiği kadar beraberinde getirebileceği sorunlar açısından dikkatle değerlendirilmesi gereken seçenektir. Özellikle dolaşım sistemine verdiği zararlar ile haftada iki-üç kez yapıldığında hastanın sosyal yaşantısına olumsuz etkilemesi nedeniyle en iyi tedavi seçeneği olma özelliğini organ nakline kaptırmıştır. Böbrek nakli yapıldığında hastada;

    Böbrek fonksiyonlarının tümü yerine getirilir
    Yaşam kalitesi arttırılır
    Diyalize göre çok daha uzun bir yaşam süresi sağlanmış olur
    Kişinin topluma olan katkısı artar.
    Ancak kronik böbrek yetmezliğindeki tüm hastalara nakil yapılamaz. Alıcı hastanın çok iyi bir şekilde sağlık taramasından geçirilerek nakle uygunluk için son karar ilgili hekimlerin oluşturduğu konsey tarafından verilir.

    Böbrek;

    Canlı vericiden (anne, baba, kardeş, yeğen, eş, vs..) ya da
    Kadavra (beyin ölümü gerçekleşmiş ve organ bağışı yapılmış kişiden) vericisinden alınarak nakil yapılabilir.
    Yurdumuzdaki böbrek nakillerinin %70-75'i canlı vericiden sağlanmaktadır. Organ bağışının azlığı başta olmak üzere çok çeşitli nedenlerle kadavra vericisinden böbrek nakli oranı %20-25'tir.

    Böbrek nakillerinde dünyanın kabul ettiği yapılması gerekli olan bazı incelemeler ve uyulması gerekli kriterler vardır. Bunlar;

    1- Kan Grubu Uyumu: Hasta ve vericinin kan gruplarının değerlendirilmesinde, kan nakli (transfüzyonu) için konulan kurallar geçerlidir; yani hasta ve verici aynı kan grubundan ise nakil (transplantasyon) yapılabilir. Bunun dışında 0 kan grubundan olanlar genel verici, AB kan grubundan olanlar ise genel alıcıdırlar. Rh (negatif veya pozitif) uyumu nakilde önem taşımaz. Kan grubu uygun ise hasta ve vericide yapılacak diğer incelemelere geçilir.

    O - O B - AB

    A - A O - A

    B- B O - B

    A - AB

    2- Doku Grubu Uyumu: Doku grubu ne kadar iyi uyuşursa transplante edilen (0 mıssmatch) organın yaşam süresinin uzun olacağı açıkça ortadadır. En çok doku uyumu gösteren bir organın çok uygun olmayan (4-6 missmatch uygunsuzluk) bir organa göre beş yıllık bir sürede %40 oranında uzun yaşam şansı vardır. Bu da bize en çok uyan organın daha uzun süre fonksiyone olma ihtimalini ortaya koymaktadır. Kadavra ve yakın akraba vericilerden yapılan nakillerde doku uyumu çok dikkat edilmesi gereken bir parametredir. (Alternatif transplantasyon olarak adlandırılan eşler (spouses) ve unreleted böbrek nakillerinde hastanın başka şansı olmadığı için doku uyumu aranmayabilir)

    3-Cross-Match Testi: Hasta ve vericisi (donörü) arasında yapılan cross-match testinin negatif olması gerekmektedir. Bu test pozitif olursa böbrek nakli yapılamaz. Buradaki pozitifliğin IgM veya IgG antikorlarından kaynaklandığının tespiti gerekmektedir. IgM'den kaynaklanan bir pozitiflik varsa böbrek naklinde bir sorun olmaz.

    4- Panel Reaktif Antikorlar: PRA'lar kan transfüzyonu, hamilelik ve daha önceki nakillerden kaynaklanabilir. Bu anti-HLA antikorların nakil öncesi mutlaka tespit edilmesi gerekmektedir. Bu antikor tespit edilmezse böbreğin reddi söz konusu olur. PRA'nın çok yüksek olduğu durumlarda ise bu antikorların düşürülmesine yönelik tedaviler uygulanabilir.




  • SIKÇA SORULAN SORULAR

    - Organ veren kişinin nakil sonrası hayatına etkileri nelerdir?

    Önemli bir etkisi olmamakla beraber %1 oranında bir miktar ileride diyalize ihtiyaç duyabilir. Genelde bu risk bir kişinin normalde bir trafik kazası geçirebileceği orandadır.

    - Organ naklinin ve organ bağışının islâmi boyutları nelerdir?

    T.C Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı (organ nakli 03/03/1980)

    “............Bilindiği üzere insan mükerrer bir varlıktır. Mahlukatı içinde Allah onu mümtaz kılmıştır. Bu itibarla normal durumlarda ölü ve diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın hürmet ve kerametine aykırı görüldüğünden, islam fakihlerince caiz görülmemiştir. Ancak zaruret durumunda, zaruretin mahiyet ve miktarına göre bu hüküm değişmektedir...."

    Söz konusu ayet-i celilelerden, islam fakihleri, zaruretlerin bir ölçüde dinen yasaklanmış şeyleri mübah kıldığı ve zaruret halinde sadece ayet-i kerimelerde beyan edilen yasakların değil, zaruret halinin giderilmesi için yapılması zorunlu ve başka bir çare olmayan bütün yasakların zaruret miktarınca işlenmesinin caiz ve mübah olduğu sonucuna varmışlardır.

    O halde, ölmüş kimselerden tedavi maksadıyla organ ve doku alma ve bunları hasta veya yaralı kimselere nakletme konusunda bir hükme ulaşabilmek için;

    Zarurete binaen, cesedin kesilmesi, organ ve dokularından bir kısmının alınmasının caiz olup olmadığı,

    Hastalığın tedavisinin zaruret sayılıp sayılmayacağı (haram ile tedavinin hükmü)

    Organ ve doku nakli caiz ise hangi şartlarla caiz olduğunun bilinmesi gerekmektedir
    .

    İslam fakihleri, karnında canlı bulunan çocuğun kurtarılması için ölü annenin karnının yarılmasına,

    Başka yoldan tedavileri mümkün olmayan kimselerin kırılmış kemiklerinin yerine, başka kemiklerin nakline,

    Bilinmeyen hastalıkların öğrenilmesi ve hayatta bulunmaları sebebiyle ölülere nisbetle daha çok şayan-ı ihtiram olan hastaların tedavilerinin sağlanabilmesi için, yakınlarının rızası alınmak suretiyle, ölüler üzerinde otopsi yapılmasının caiz olacağına,

    Fetva vermişler, canlı bir kimseyi kurtarmak için, ölünün bir parçasını itilaf etmeyi caiz görmüşlerdir. Nitekim, Müşavere ve Dini Eserleri İnceleme Kurulu'nun 16/04/1952 tarih ve 211 sayılı kararında özetle;

    “....âmmenin menfaat ve maslahatı göz önünde tutularak, bilimeyen bir hastalığın bilinir bir hale gelmesi, hastalığın bilinmemesinden doğacak âmme zararının önlenmesi, hayatta bulunmaları sebebiyle daha şayan-ı ihtiram olan hastaların tedavilerinin sağlanması için maslahat ve şer'î hikmetlerin husule gelmesini temini için, yakınlarının rızası alınarak, üzerinde otopsi yapmanın caiz olacağı ve bu gibi sebepler dolayısıyla ölüye gösterilmesi gereken hürmet ve tekrimin zevaline katlanmanın, islami hükümlerin bir gereği olduğu ...” ifade olunmuştur.

    İslam fakihleri, açlık ve susuzluk gibi, hastalığı da haramı mübah kılan bir zaruret saymışlar, başka yoldan tedavileri mümkün olmayan hastaların haram ilaç ve maddelerle tedavilerini caiz görmüşlerdir. Günümüzde kan, doku ve organ nakli de tedavi yolları arasına girmiş bulunmaktadır.

    O halde, hayatı ve hayati bir uzvu kurtarmak için başka çare olmadığında, kan, doku ve organ nakli yolu ile de bazı şartlara uyularak, tedavinin caiz olması gerekir. Nitekim, Müşavere ve Dini Eserleri İnceleme Kurulu'nun 25/10/1960 tarih ve 492 sayılı kararında, “ tedavileri için kan nakline zaruret bulunan hasta ve yaralılara başka kimselerden kan naklinin; başka kimselerden alınacak parçaların takılmasıyla görmeleri mümkün olduğu taktirde; hayatında buna izin vermiş olan kimselerin, ölümlerinden sonra gözlerinden alınacak parçaların bu durumdaki kimselere takılmalarının caiz olacağı.......” beyan edilmiştir.

    Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 19/01/1968 gün ve 3 sayılı gerekçeli kararında ise “yalnız hayatı kurtarmak için değil, bir organı tedavi etmek, hastalığın tedavisini çabuklaştırmak için de kan naklinin caiz olduğu, tıbbi ve hukuki kaidelere riayet edilmek şartıyla kalp naklinin de caiz olacağı .....” ifade olunmuştur.

    Yurdumuz dışında, çeşitli islam ülkelerinin yetkili kişilerce de aynı yolda fetvalar verildiği bilinmektedir. Kurulumuzca da aşağıdaki şartlara uyularak yapılacak organ ve doku naklinin caiz olacağı sonucuna varılmıştır.

    Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi,

    - Hastalığın bu yoldan tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması,

    - Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı anda ölmüş olması,

    - Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması,

    - Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,

    - Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılcak bu nakle razı olması gerekir
    .

    Sağlığımda organlarımı gönüllü olarak nasıl bağışlayabilirim?

    İlgili kurumlara giderek organ bağış kartı doldurularak yapılır. Ayrıca organ bağış konusunun aile içi ortamda tartışılması böyle bir bağışın olası bir durumda kolayca gerçekleşmesini sağlayabilir.

    Organ bağış kartı olan bir kişi hastane şartları dışında hayatını kaybederse organları kullanılabilir mi?

    Organ bağış kartı taşıyan bir kişinin kartı hastane ve yoğun bakım şartlarında üzerinde çıkarsa organları kullanılabilir.

    kaynak: memorial hastanesi




  • @: Toplumsal önemi açısından bu haftanın ikinci üst konusu olması uygun görülmüştür.


    Sevgiyle Sağlıkla kalın. İyi Günler.
  • organ nakli konusunda toplumsal düşünce nedir ?

    ehliyetinize organlarımı bağışlıyorum diye çek attınız mı ?
  • mrh
    maalesef toplumumuzda organ nakline karşı gereken duyarlılık gösterilmemekte.yanlış bilgilendirmeler dinen ,caiz olup olmadığı düşüncesi,küçüklükten kulaktan duyma,uydurma hurafeler toplumu organ bağışına karşı soğutuyo.mesela bir kişiyle bu konuda muhabbetimiz olmuştu. gülünç ama organ bağışlarsa mesela gözünü bağışlarsa veya diğer organlarını öbür dünyada gözlerinin olmayacağını düşünürdü.toplumda böyle düşünceler olduğu sürece insanların organ bağışına çok sıcak bakmaları biraz zor.burda eğitimcilere organ nakli konusunda bilgililere kişilere görev düşüyo zamanda ailelerede.insanların organ nakli konusunda biliçlendirilmesi gerekiyo.türkiye organ nakli konusunda eskisine nazaran baya bilinçlenme var ama yeterli değil.arkadaşımızın dediği gibi kaç kişi ehliyet alırken organ bağışloyorum diye çek atıyo.ilkönce biraz düşünüyolar şimdi atmama gerek yok sonra bağışlarım diye.kendilerini oyalıyolar.insanlarda aslında organ bağışlama konusunda bir korkuda var.ilkönce bu korkuyu atmamalılar.sonuçta ölünce organlarınız çürüyüp gidecek. hiç bir işlevi kalmayacak.bu organlardan faydalınabilme imkanı varken niye çürüyüp gitsin.nice hasta organ nakli için sırada bekliyo.belki de bir gün sağlam bir organ nakil edilir umuduyla günlerini geçiriyorlar.yada aynı şey kendimizim ya da en sevdiğimiz kişinin başına gelse,sevdiklerimizin organ nakline ihtiyacı olsa onu kurtarmak için kendi organımızı bile bağışlarız.organ nakli bekleyen insanlareda hayatı seviyo,hayata tutunmaya çalışıyo.o hastayı seven bir aileleri var.çaresizlik içinde bekliyorlar.bir organ bağışlıyarak neden umutları yeşermesin.kendinizi onların yerine koyun lütfen.hiç bir insana hayatı hafifsenemez.organ bağışlamakla kimse hiç bir şey kaybetmez.bir can kazanılması gibi güzel bir olaya vesile olur.organ nakli konusunda devlete,eğitimcilere,doktorlara,ailelere iş düşüyo.
    insanlarımız biliçlendirilmeli.safsatalrla,boş şeylerele organ nakline karşı doldurulmalı.sorarım öldükten sonra organlarınız ne işinize yarayacak çürüdükten sonra.bu kadar mı cimridir insanoğlu çürüyecek işe yaramayacak olan organını bağışlayamayacak kadar.




  • bu konuyu ben açıcaktım deep benden önce davranmış.hatanelerdeki diyaliz merkezlerine gitmenizi ve özellikle çocuklara bakmanızı tavsiye ederim durumları gerçekten dayanlabilecek gibi deyil.ayrıca çocukken nakil olmazlarsa kemikleri gelişmiyor kırılganlıkları artıyor boylarıda ömürleri gibi kısa oluyor.

    lütfen gidip bir görün

    oraganınızı bagışlayın.bagışkartınızı cebinize koyun ve size birşey olması durumunda organlarınızın alınmasına karşı çıkmamaları için ailenizi uyarın
  • @kargaşa

    bu konuda bizimle paylaşacakların daha fazladır ...

    bizi bilgilendirirsen sevinirim ...
  • Deep ne diyebilirim ki herşey eksik kalıcak

    bir kagıt doldurup ceplerine koymakla nelere deyiştirebileceklerini hesaplayabilmek için,bence gidip görsünler hatta konuşsunlar, anlamaya çalışsınlar.
  • bende sadece sunu eklemek istiyorum

    bir gün en sevdiğimiz annemiz kızımız oğlumuz babamız en değerlilerimiz onların yerinde olabilir...orda yatan her hastanın bizim değerlilerimiz gibi değer verenleri ve hergün yeni bir ümitle bekleyenleri var...yapacağımız bağışlada kaybedeceğimiz hiç bir sey yok...yeni bir hayata,kocaman bir gülümsemeye vesile olmaktan baska.......
  • Bobrek transplantasyonu gerceklesmis hastalarda yeni bobregin ortalama yasam suresi ne kadardir?

    Nakil bobregin fonsiyonlarinin gercek bobrege oranla bir kayibi sozkonusumu?

    Genetik bir sorundan dolayi 2 Kardesime de Bobrek nakli gerceklestirildi. Ayni acilari tekrar yasayacakmiyiz?
  • bazı insanlar böbrek nakli için GÜNAHTIR diyor buna ne diyeceksiniz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BlueICE

    Bobrek transplantasyonu gerceklesmis hastalarda yeni bobregin ortalama yasam suresi ne kadardir?

    Nakil bobregin fonsiyonlarinin gercek bobrege oranla bir kayibi sozkonusumu?

    Genetik bir sorundan dolayi 2 Kardesime de Bobrek nakli gerceklestirildi. Ayni acilari tekrar yasayacakmiyiz?



    her böbrek yetmezligi olan hastaya böbrek nakli yapılmaz.nakil yaplılacak hastanın nakledilecek böregi yeniden kayabetme olsasılgı hesaplanır

    yapılan bütün testlere ragmen nakil yapılan hastaya takılan börek uyum saglıyamıyabilir.ilk altı aydan sonra(bagışıklık sistemini zayıflatan ilaçların dozajının yice düşürülüp hayat boyunca kulanılıcak rutin dozaja indirilmesi süresi) endişelenmek yersizdir.

    buna ragmen hasta nöfrologa danışmadan hiçbir antibiyotik almamalıdır




  • quote:

    Orjinalden alıntı: BlueICE

    Bobrek transplantasyonu gerceklesmis hastalarda yeni bobregin ortalama yasam suresi ne kadardir?

    Nakil bobregin fonsiyonlarinin gercek bobrege oranla bir kayibi sozkonusumu?

    Genetik bir sorundan dolayi 2 Kardesime de Bobrek nakli gerceklestirildi. Ayni acilari tekrar yasayacakmiyiz?



    Nakledilen bir organın ne yazık ki belli bir süre sonra vücut tarafından reddedilmesi kaçınılmazdır. Nakil böbreğin ortalama yaşam süresi ortalama 15-20 yıl olmakla birlikte çok değişkendir. Fonksiyonları insanın normal yaşamını devam ettirebilmek için yeterlidir. Tabi ki bu kişiler ağır spor yapamaz. Ağır işlerde çalışamaz.




  • ben organlarımı bağışlamak istiyorum neler yapmam gerekli??
    . şimdi yukarda elbet yazmıştır ama fazla vaktim yok okuyamayacam
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tobin

    ben organlarımı bağışlamak istiyorum neler yapmam gerekli??
    . şimdi yukarda elbet yazmıştır ama fazla vaktim yok okuyamayacam

    Herhalde kadavra olarak demek istiyorsun. Aslında bunun için senin yapabileceğin pek birşey yok. Ehliyetteki ibarenin doldurulmuş olması yeterli değil. (Allah korusun) Eğer uygun durumda isen bunun için ailenin yazılı başvuru ve onayı gerekir. Senin yapabileceğin tek şey vasiyet etmek.
    Böbrek gibi insanda çift bulunan organların bağışı için sağlıklı olmak, belli bir yaşın üzerinde olmak (25 ti galiba), akıl baliğ olmak, ailenin onayının alınması gibi şartlar aranır bildiğim kadarı ile. Eminim forumda daha çok bilgisi olanlar vardır.
  • aslında şöyle hani bi kaza geçirirsem bütün organlar ihtiyaç sahibi olanlara gitsin isterim
    Ailemin habi olursa zaten izin vermezler ondan kendim vasiyet etmek istiyorum tabi olursa
    quote:

    Orjinalden alıntı: Ayıterbiyecisi


    quote:

    Orjinalden alıntı: Tobin

    ben organlarımı bağışlamak istiyorum neler yapmam gerekli??
    . şimdi yukarda elbet yazmıştır ama fazla vaktim yok okuyamayacam

    Herhalde kadavra olarak demek istiyorsun. Aslında bunun için senin yapabileceğin pek birşey yok. Ehliyetteki ibarenin doldurulmuş olması yeterli değil. (Allah korusun) Eğer uygun durumda isen bunun için ailenin yazılı başvuru ve onayı gerekir. Senin yapabileceğin tek şey vasiyet etmek.
    Böbrek gibi insanda çift bulunan organların bağışı için sağlıklı olmak, belli bir yaşın üzerinde olmak (25 ti galiba), akıl baliğ olmak, ailenin onayının alınması gibi şartlar aranır bildiğim kadarı ile. Eminim forumda daha çok bilgisi olanlar vardır.




  • arkadaşlar organ nakli için beyin ölümü gerçekleşmesi lazım kalbin hala çalışması gerekiyor olması gerekiyor böle bişi var mı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cbr_quen

    bazı insanlar böbrek nakli için GÜNAHTIR diyor buna ne diyeceksiniz


    Soru:
    1- ORGAN VE DOKU NAKLİNİN "CANLI VERİCİLERDEN" YAPILMASI KONUSUNDA DİNİ HÜKÜM NEDİR?
    Cevap:
    Canlı vericilerin hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda bunlardan organ ve doku nakli yapılmasında dince bir sakınca yoktur.

    kaynak:http://www.hayrettinkaraman.net/sc/00216.htm




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.