Şimdi Ara

Sahibinden'de dolandırıcılık ve KOVUŞTURMAYA GEREK YOK kararı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
147
Cevap
2
Favori
15.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
120 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu zamana kadar hiç bir sorun yaşamadan Sahibinden, Donanımhaber, Facebook gibi sitelerden defalarca sıfır ve ikinci el ürün aldım ve sattım. Taki 2 sene öncesine kadar.

    2017'nin Kasım ayında Sahibinden'de bir ekran kartı beğendim. Satıcının hesabının yaklaşık 7 senelik olduğunu, ürünün orjinal fotoğraflarında ve ilanda herhangi bir gariplik görmeyince satıcıyı arayıp pazarlığımızı yaptık ve whatsaspp'tan iban bilgilerini isteyip ödemeyi yaparak adres bilgilerimi gönderdim. Paranın karşı tarafa geçmesine müteakip eleman whatsapp ve telefondan beni engelledi, daha sonra da telefonu kapattı.

    İlan Rize'deydi ama yaptığım araştırmalarda hesap numarasının İzmir/Buca'da bir bankaya ait olduğunu, hesap ve ilan sahibinin vergi kaçakçılığından arandığını (karakolda öğrendim) ve paranın da aynı gün İstanbul/Küçükçekmece'de bir banka ATM'sinden çekildiğini öğrendim. Bankaya yaptığım başvurudan malesef bir sonuç çıkmadı.

    Tahmin edeceğiniz gibi hemen savcılığa giderek elimdeki belgelerle (banka dekontu, whatsapp ve sahibinden yazışmaları, sahibinden ilan bilgileri vs.) birlikte şikayette bulundum.
    Daha sonra gittiğim karakolda bankanın kameralarına ulaşıldığını, parayı çekenlerin açıkça görüldüğünü fakat şüpheli/lerin tespit edilemediğini öğrendim.

    Ve 2 sene sonra gelen karar:

    Yukarıda açık kimliği yazılı müştekinin Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe ile müracaat ederek; sahibinden com isimli internet sitesinde gördüğü ilandaki ürünü almak için para gönderdiği, daha sonra şüphelinin kendisi ile irtibatı kopartarak iletişimi kestiği ve ürünü göndermediğinden bahisle şüpheli hakkında şikayette bulunmuş ise de;

    Yukarıda açık kimliği yazılı şüphelinin üzerine yüklenen suçu işlediğine dair kamu davası açmayı gerektirir yeterli ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden şüpheli hakkında üzerine yüklenen suçtan KAMU ADINA KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA karar verildi.


    Belki çoğunuz önceden tanımadığın adama para mı gönderilir diyebilirsiniz ama başta da söylediğim gibi o kadar dikkatli inceleme yapmama rağmen bu başımıza geldi malesef. Siz siz olun başınıza buna benzer bir olay gelmeden önleminizi iyi alın, gelirse de adaletten bir sonuç beklemeyin ve üstüne bir bardak soğuk su içip Allah'a havale edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi naz_eg -- 25 Kasım 2019; 21:33:41 >







  • Bana da benzeri oldu. Parayı gönderdim engelledi. Şikayet ettim. Adamdan ifade almışlar. İfadesi de şu. Ben adama ürünü verecektim ama numarasını sildiğim için veremedim. Parayı da yedim. Numaramı da engellemişti silmemişti. Bu ifadeye rağmen, ortada konuşmalar kayıtlar vs olmasına rağmen takipsizlik kararı çıkmıştı. İlk kez savcılığa başvurdum onda da Türk hukukuna olmayan güvenim daha da bitmişti.

    Polis de adama demiyor ki ya da savcı her kimse, sen adama ürünü vermeden niye numarasını siliyosun niye parayı yiyosun falan? Al ifade geç, takipsizlik ver. Savcılık böyleyse ohooo.
    bende dolandırıldım savcılıga gidip ifade verdim hiçbirşey çıkmadı ondan sonra bikaç kez daha dolandıran oldu savcılıga gitmeye gerek bile duymadım ülkede sadece makamı ve parası olanlar için hukuk var öyle biriysen herkesin içinde adam öldür bişi olmaz hapse girmezsin (sinan çetin olayı örnektir)
    Satış sözleşmesi için bir tarafın tüzel kişi olmasına gerek yok. Satış sözleşmesi tarafların (gerçek ya da tüzel kişilerin) birbirine uygun iradeleri ile kurulur. Yine adından da anlaşılacağı üzere "söz"leşme yazılı olarak kurulmak zorunda değildir. Dolayısıyla aslında karşı taraf ile aranızda bir sözleşme var fakat siz farkında değilsiniz. Talebinizi sözleşme üzerinden yapmanız gerekirken (ki bu talep özel hukuk alanına girip, savcılığın değil hukuk mahkemelerinin alanına girer) siz yanlış bir yorum ile savcılğa başvurmuşsunuz.

    Dolandırıcılık suçunun temel unsuru aldatma kabiliyetinin varlığıdır. Bir internet sitesi üzerinde verilen ilanın sahibiyle görüşüp, para göndermenizde karşı tarafın aldatma kabiliyeti yoktur. Sizin olayınızdan yola çıkmak gerekirse, örneğin karşı taraf kendisini ikinci el ekran kartı ticaretinin aranan ismi gibi tanıtsa, bu konuda gerçek dışı referans örnekleri gösterse, daha önceden yapmış olduğu satışların çok sorunsuz gerçekleştiğine dair sahte yazışmalar sunsa, bu halde dolandırıcılıktan bahsedilebilir.

    Hukukun çok iyi işlediği gibi bir iddiam yok ancak bir konuyu eleştirmeden önce konu hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. (Sözüm yalnızca size değil, ülke olarak böyleyiz malesef.)
    sahibinden.com uygulamasında birkaç eksik var. öncelikle satıcının telefon numarası ilanda yazmalı. numaranın tamamını göstermek istemiyorlarsa son 4hanesini gizleyebilirler.

    ilan veren birisine bakacaksın çok eski ilanlarına. tel numarası değişiyorsa sürekli o çakaldır.

    yada profilinde yazacak tel no , yanında da son güncelleme tarihi diycek. çakal noyu değiştirdikçe güncellenme tarihi değişecek.
    En azından konunuz gündeme gelmiş. Ben 2 yıla yakındır güncel olarak düzenli sahibinden ve letgodan alışveriş yapıyorum. Çok şükür böyle birşey başıma hiç gelmedi ama her gün gözümün önünde insanların dolandırıldıgına şahit oluyorum ve ne sahibinden.com ne de letgo.com bu işe bir çözüm buluyorum. Şuan da en güncel sahibinden.com dolandırıcılıgını söyleyeyim. Özellikle dizüstü bilgisayar kategorisinde Kurumsal mağaza açıp veya hackleyip eski usul şehir dışında yarı fiyatına ilanlar açıyorlar normal kullanıcıya tereddüt etmeyen milletimiz kurumsal firmayı görünce aklından bile geçirmeden parayı yolluyor. Adamları aradım konuştum yüzlerine karşı hırsız olduklarını neden yaptıklarını sordum, bana hala kendilerini ispatlamaya çalışıyorlardı en son sövdü kapattı. Bunların Allah'ı yok ondan eminim. Sahibindeni aradım hatta tehdit ettim bunların önünü kesmeyen fırsat veren sizsiniz bir gün biri çıkar bu işi kovalar hepsi üstünüze kalır dedim hiç tınlamadılar letgo zaten hırsızların çaldıkları ürünleri okuttugu mekan olmuş güvenlik 0. Eğer bu iş kaçınılmaz ise umarım bari masum dürüst iyi insanları denk getirmezler.
    Bu ülkede dolandırılmamak için her konuda uzman olmanız gerekiyor. Bu da mümkün olmadığına göre, eninde sonunda küçük veya büyük bir şekilde hepimizin başına geldi, geliyor ve gelecek.

    Bu olayları dışarıdan izlemek ile içinde olmak çok farklı. Ben de iş mahkemesi icra takibi vs süreçlerinden sonra bazı şeyleri acı da olsa anladım.
  • parayı nerden kimin çektiğinin önemi yok ki, konuştuğun numara belli whatsup yazışmaların ortada. Sana hiç mi birşey yollamadı yoksa farklı birşey mi yolladı hiç birşey yollamadıysa neden takipsizlik vermişler anlamadım
  • Madem yeterli delil oluşturmuyor, olası her alışveriş dolandırıcılık riski taşıyor demektir. Ve bu paranızı geri alamayacağınız türden bir dolandırıcılık. Ortada asalak gibi kalacağınız türden... Güzel sistem.
  • lawbreaker kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi parayı gönderdikten sonra direk engelledi ve telefonu kapatıp bir daha da açmadı. Haliyle herhangi bir ürün göndermedi.

    Anladığım kadarıyla bu sistem şöyle işliyor. Parayı banka hesap sahibinden farklı bir kişiye çektiriyorlar, hesap sahibini yakalayıp sorduklarında da benim haberim yok, atm den bir başkası çekmiş deyip işin içinden sıyrılıyor. Atm kamera kayıtlarında kişinin yüzü belli olmasına rağmen muhtemelen polisin iş yükü çok ki aramakla uğraşmıyorlar.

    İşin garibi konuyla ilgili tüm delilleri sunmama rağmen yeterli delil yok denmesi. İnternet üzerinden yapılan bir alışverişte daha nasıl bir delil bekleniyor anlayabilmiş değilim.
  • Aynen öyle, durum gerçekten vahim malesef.
  • Aynı durum benimde başıma geldi sahibinden.com üzerinden 1 sene sonra kovuşturmaya yer yoktur geldi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Parayı başkasının adına yollatıyorlar parayı çeken başka kafada şapka var yüzü görünmüyor aradığı numara patates hat kimseye çıkmıyor ip internet kafe çıkıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calculus07 -- 26 Kasım 2019; 10:3:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olayda dolandırıcılık suçunun unsurları görünmüyor. Sorun ceza hukuku değil, özel hukuk alanına ait. Aranızda kurulan satış sözleşmesi gereği siz ücret ödeme ediminizi yerine getirmişsiniz, karşı taraf ise malı teslim edimini yerine getirmemiş. Sizin talebiniz malın teslimi yahut satış bedelinin iadesi üzerine olabilir, savcılıkla ilgili bir konu yok ortada.
  • _Maxy_ kullanıcısına yanıt
    Ama karşı taraf ticari firma değil, arada da herhangi bir satış sözleşmesi yok sahibinden'de bildiğiniz gibi.
  • Sazan sarmalı filmindeki taktiği de yapanlar var başkasından ürün alıyor aynı fiyata sana ürün satarmış gibi havaleyi yaptırıyor para vermeden ürün kendisine gidiyor senin yolladığın parayıda olaydan haberi olmayan satıcı çekiyor. Sen parayı çekene ulaşsan da dolandırıcı karşı tarafla kendi kimliğini kullanmadığı için hiçbir hak talep edemiyorsun.
  • mustyblack kullanıcısına yanıt
    Üçkağıtçılıkta sınır yok yani, Allah ıslah hepsin hepsini.
  • Bu yüzden ya ticari bir siteden sıfır alırım, 2. el alacaksam canlı olarak buluşup parayı canlı verip malı canlı alırım.
  • Bana da benzeri oldu. Parayı gönderdim engelledi. Şikayet ettim. Adamdan ifade almışlar. İfadesi de şu. Ben adama ürünü verecektim ama numarasını sildiğim için veremedim. Parayı da yedim. Numaramı da engellemişti silmemişti. Bu ifadeye rağmen, ortada konuşmalar kayıtlar vs olmasına rağmen takipsizlik kararı çıkmıştı. İlk kez savcılığa başvurdum onda da Türk hukukuna olmayan güvenim daha da bitmişti.

    Polis de adama demiyor ki ya da savcı her kimse, sen adama ürünü vermeden niye numarasını siliyosun niye parayı yiyosun falan? Al ifade geç, takipsizlik ver. Savcılık böyleyse ohooo.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cream cheese -- 26 Kasım 2019; 14:24:59 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: naz_eg

    Dediğim gibi parayı gönderdikten sonra direk engelledi ve telefonu kapatıp bir daha da açmadı. Haliyle herhangi bir ürün göndermedi.

    Anladığım kadarıyla bu sistem şöyle işliyor. Parayı banka hesap sahibinden farklı bir kişiye çektiriyorlar, hesap sahibini yakalayıp sorduklarında da benim haberim yok, atm den bir başkası çekmiş deyip işin içinden sıyrılıyor. Atm kamera kayıtlarında kişinin yüzü belli olmasına rağmen muhtemelen polisin iş yükü çok ki aramakla uğraşmıyorlar.

    İşin garibi konuyla ilgili tüm delilleri sunmama rağmen yeterli delil yok denmesi. İnternet üzerinden yapılan bir alışverişte daha nasıl bir delil bekleniyor anlayabilmiş değilim.
    "muhtemelen polisin iş yükü çok ki aramakla uğraşmıyorlar."

    Polisin iş yükü çok olduğu için mi, sıradan halkın problemlerini önemsiz gördükleri için mi?




  • Hocam ürün neydi fiyatı ne kadardı?
  • xentios kullanıcısına yanıt
    Ürün ikinci el GTX1070 ekran kartıydı. 1200 TL gitti malesef.
  • Bu arada savcı bey işimin daha kolay çözülebilmesi için şu örneği vermişti:

    Mesela adamın tavukları çalınıyor, bu adam tavuk fabrikalarını gezip tavuklarını bulunca kendilerine dönerse hırsızlar daha kolay bulunuyormuş.

    Bu örneğe karşı ne cevap versem bilemedim o an.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi naz_eg -- 26 Kasım 2019; 16:11:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: naz_eg

    Ürün ikinci el GTX1070 ekran kartıydı. 1200 TL gitti malesef.
    Yani 2 yıl sonra bile piyasası 1400 tl. Fazla ucuzmuş zaten. Hatanız orada.

    Adam cpu fanı taktığı her tarafı ile oynanmış kartı bile 1.000'e satıyor.
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-kelepir-asus-gtx-1070-strix-724871358/detay




  • quote:

    Orijinalden alıntı: naz_eg

    Bu arada savcı bey işimin daha kolay çözülebilmesi için şu örneği vermişti:

    Mesela adamın tavukları çalınıyor, bu adam tavuk fabrikalarını gezip tavuklarını bulunca kendilerine dönerse hırsızlar daha kolay bulunuyormuş.

    Bu örneğe karşı ne cevap versem bilemedim o an.
    Valla savcıya küfrederim ben. Çalınan tavukları bulduktan sonra hırsızı bulmak için savcıyı napıcam. Kaç para gitti savcı işlerine?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.