Şimdi Ara

Farkında mısınız artık 1500-2000 liraları kolayca harcıyoruz (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
3
Favori
7.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Fatih KARAHAN kullanıcısına yanıt

    Çarpık bir hesaplama.

    1. Yatırımın değerlenmesi hesaplanmamış

    2. Asgari ücret primi ile kimse asgari ücret kadar emekli maaşı almıyor. Taban alıyor. herkes kendi primi ve onun değer kazanması ile orantılı maaş alsın.

    3. 20 yıl çalışma 37 yıl maaş hesaplanmış. (Bkz madde 2) sonra da 37 yıl o fondan kalan para işletilmemiş.tebrik ederim adamcağızın 57 yıl havuzundaki para işletilmemiş hocam bence direkt maliye bakanlığında size iş versinler.


    Her ödediği primi bes hatta tefas fonları gibi değerlendirebilse (ki ABD'de IRA, 401k, roth IRA gibi programlar var) eurobond, yurtiçi yurtdışı borsa, emtia vs ile değerlendirebilse, sonra biriken fondan maaş almaya başlasa ama kalan yekun işletilmeye devam etse bambaşka bir sonuç çıkar.

    Üstüne üstlük çalışan için hemen emekli olmayıp prim biriktirmek için motivasyon olur. Bağkurluya tabandan prim yatırmayıp adam gibi prim yatırmak için motivasyon olur.

    Bu arada eski emekliler hariç kimse 20 yılda emekli olamıyor. 25-35 yıl çalışıp 55-60'da emekli olduğunu da hesaplayalım?

    Sorunuza da ben cevap vereyim:

    Ben ve eşim toplam 50 yıl civarı, kariyerlerimizin neredeyse tamamında tavandan prim ödedik (yurtdışında yaşadığımız süreleri saymıyorum). Yani devlet resmen iç etti, kendi borçlanmasına negatif faiz ile pasladı.

    Bu işi forumdaki hesaplayan adamlar değil de gerçekten işinin ehli dünyadaki başarılı olan sistemleri bilen teknokratlar tasarlamalı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Az önce tek dal cigara ya 250 TL verdim…

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • schavelle S kullanıcısına yanıt

    20 yılda 8 yillık geri ödenecek para biriktiriliyor yazmışım oraya.17binde 6400 prim ödeniyor.Verdiğimizi istiyoruz diyorlar ya,verdikleri 8 yıllık asgari ücret sadece.Enflasyondu,altın fiyatlarıydı ona girmedim.Matematiğiniz bu kadar zayıf olmamalı diyecem de ülkenin eğitim sistemi berbat.8yıllik birikim var ortada 57 yıl nereden çıktı?Fon işleri herkesin uzmanı olduğu bir konu değil maalesef.Olursa emekli ödenmesin, herkes primini fona yatirsın daha iyi olur,batan kendi batsın,kazanan kendi.

    Sizin dedikleriniz doğruysa 30 yaşında emekli edelim herkesi,madem bir sorun yok


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Naruto45 N kullanıcısına yanıt

    Ya yazmayacaktım sadece yorumlara bakıyordum ama bu mesajı görünce dayanamadım. Arkadaşım dolar 3 4 iken yol 2018 di asgari ücret 1600 tl idi. Yani 2 gömlek alabiliyorduk. Ben yine alamıyordum. 4500 e mont mu almak ayda 1600 tl kazanırken mi. E fiyat ve oranlarda bi değişim yok senin dediğine göre. Ekonomi kötü ama yanlış yerden kıyaslama yapıyorsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fatih KARAHAN kullanıcısına yanıt

    Hocam anlaşılmayacak bir şey yok.

    1. Yatan prim değerlenecek diyorum.insanlar yatırdığımızı alalım diyorlar ama buradan para boş boş emekli olana kadar dursun neden anlaşılıyor?

    2. Parayı biriktirdiniz emekli olacaksınız tüm para hesaba bir kerede geçmiyor ki? 1 aylık maaş alıyorsunuz kalan para değerlendirilmeye devam edecek diyorum. 22 yaşında çalışmaya başlayıp 79 yaşında ölen biri için 57 yıl birikim değerlenmeye (teorik olarak bitene kadar) devam ediyor diyorum (nereden çıktı 57 yıl dediğiniz konu)

    Bu arada investment calculator, retirement calculator'lar var oraya koyup reel getiri yazıp aylık birikimle reel getiri hesaplayıp emeklilikte ne kadar çekeceğinizin simülasyonunu yapabilirsiniz.

    Ben gençken Dave Ramsey'in hesaplama araçlarını kullanıyordum.

    Özetle yukarıdaki açıklamalarım yeterli olmuştur umarım. Vatandaş parasının değerlendirilmesini istiyor, devletin cebine atmasını istemiyor. Primi konusında kontrol verilirse hesap çok daha iyi oluyor. Bir de emeklinin sanki sadaka istiyormuş gibi karşısına geçilip bir emekliye bilmem kaç çalışan bakıyornuş gibi laf edilmesine sözüm.

    Son olarak verdiğiniz örnek de çok ekstrem. Ya çok naif, ya da art niyetli. Eyt'liler bile 20 yıl çalışıp 42 yaşında emekli olamıyor. Eyt'li olmayanlar zaten 60+ yaş ile emekli oluyor. Ayrıca primlerin ve emeklilk birikiminin ölene kadar değerlendirilmemesi büyük bir hesaplama hatası. Üstelik hala 30 yaşında emekli yazıyorsunuz

    Tabii ki fon gibi yönetilse memleket ihya olur. Koyarsın MAC gibi fonlara, biraz yurtdışı QQQ, vanguard sp500 gibi etf'lere, yıllık dönemine göre %8-11 dolar getirisi olan eurobondlara, emtia fonlarına bakın ne oluyor.

    Koyun her ay primleri 25-35 yılda reel olarak fonlar %8-15 civarı getirsin uzun dönemde yakınsadığı değerler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 25 Mart 2024; 22:20:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hobar kullanıcısına yanıt

    Tamam neticede sorumlular siyasetçiler. Şimdi Erdoğan çıktı eytyi geçirdi. Halk da yüzde 52 ile destek verdi. O halde bu halka 5 kuruş emekli maaşı versen de razı. Bu o anlama gelir. Benim itiraz ettiğim kısım başkaydı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 50 yaşıma yaklaştım 20+ yıldır tüm harcamalarımı not eder excel dosyasına alırım kategorilere göre bölerim. Ortalamalara bakıp grafik halinde incelerim.
    Artık enflasyondan öyle bir hale geldi ki masraflar yıllara göre (ve son 12 ay olarak) ortalamasını almak anlamsızlaştı. 6 ayda bile aynı kalemlerde inanılmaz yükseliş oluyor. Karşılaştırma yapamıyorsun.
    Grafikler hiperbolik hale geldi.
    Eski yıllara bakıyorum harcamaları görünce sinirden gülme geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 100k altında kazanıp kira veren yanmış  

  • bir konsere gitsek deseniz bilet fiyatları 1000 tlden başlıyor o da en arkalar ailecek gitseniz 5000 tl bırakıp çıkıyorsunuz bir mekana falan gitmek aşırı lüxe kaçar zaten

  • Evet farkındayız. Uzun zamandır atılan 6 tane 0 dan bir tanesi geri geldi diyoruz. O yüzden 1.000-2.000 TL harcamak 100-200 TL harcamaktan farklı değil. Sorun şu ki maaşlarımıza bir tane sıfır eklenmedi. Yarım eklendi. Yani en az 100.000 olması gereken maaşımız 50.000 bile değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • daha da beter olacak ama merak etmeyin saray parayı itibara yatırıyor...

  • YOURMOVE kullanıcısına yanıt
    Buna siyaset deniliyor

    Fakirleşen bir siyasi var mı !? Mesela cemal enginyurt sizce farkir mi!?

    2019 sonundan itibaren dediginiz gibi %100 ve şimdi %400/600 fakirleştik

    Yine belki örnek olmayacak ama , boş istanbul karta %1100 zam gelmiş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • eg2077 E kullanıcısına yanıt
    cahil bir halkı sömürmekten daha kolay hiçbir şey yok.

    mesela internet kullanmayan çoğu insan bankaların kasalarında çok az para durduğunu, bu nedenle zenginlerin bankadan paralarını hemen çekemeyeceklerini bilmez. bu nedenle fetö'nün Hakan Şükür gibi zengin üst düzey adamları kaçmadan önce Bank Asya'daki paralarını çekmek için acil likidite artışına ihtiyaç duydular. kendi fakir taban tabakalarına: "Allah için evi-arabayı satın Bank Asya'ya yatırın" dediler. fakir fetöcüler paralarını yatırdıkça, Hakan Şükür gibi zengin fetöcüler kademe kademe paralarını çektiler bankadan. Hakan Şükür parasının son kısmını çektiği günün akşamı kaçtı. geride kalan beyinsiz fetöcüler de, sadece paralarını kaptırmakla kalmadılar, bide hapse girdiler. ama o beyinsiz fetöcülerin %90'ı bugün bile fethullaha tapıyodur ve bugün bile paralarını yatırmaya hazırdırlar (fethullah'ın sağ kolu olan adamlarından biri geçenlerde bi video yayınlamış, Bank Asya'ya o süreçte parasını yatıranların doğrudan cennete gideceklerini müjdelemiş, bunlara inanan bi kesim olmasa bunu kesinlikle söylemezdi)

    fetö buz dağının görünen kısmı, aslında ülkenin genelinde sömürü yöntemi hep buydu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Vay be abiler dendi ablalar dendi maklübeciler dendi fetöcüler dendi ama asıl sıfatları “exit liquidity”miş 😂


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stoa kullanıcısına yanıt
    Bank Asya'ya kayyum atandıktan sonra bankanın yeni yönetimi Hakan Şükür'ün hesap hareketlerinin dökümünü medyaya verdi. Hakan Şükür: "Allah için evini-arabanı sat Bank Asya'ya yatır" diye tweet attığı günlerin tamamında bankadan para çıkışı yapmış. hem de milyonlarla ifade edilen çok yüklü meblalar (o zamanın 1 milyonu şimdinin 10 milyonuna eşit tabi, o zamanlar bir evin fiyatı 250-300 bin TL idi)

    geçen gün şans eseri Hakan Şükür'ün bi videosu denk geldim, sadece bi göz gezdirmek için tıkladım, yorumlar: "sen adam gibi adamsın Hakan Şükür" yazanlarla kaynıyo.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamamına sonuna kadar katılmakla beraber , "Bir kere şunu öğrenin emekli maaşı lütuf değil haktır. " cümlesi başta siyasilere sonra emeklilerin yük olduğunu düşünenlere önce anlatılıp sonra ezberletilmeli.

  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    Ama başka bankaya atarak çekemez miydi kaçtığı zaman terör suçlaması yoktu tarifeli uçakla kaçtı diye hatırlıyorum banka hesabı da açabilirdi, başka bankaya transfer için fiziki para gerekmiyor hesapta görünen kaydi parayı 10 bankaya atıp çekse parasının %10u da vardır heralde bankaların kasasında.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten paranın değeri kalmamış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stoa kullanıcısına yanıt
    hayır çekemezdi, aslında sizin söylediğiniz olayın detayı şu:

    bankalar mevduat hesaplarında yatan paraları elde tutmayıp kredi olarak insanlara veriyolar ve oradan faiz geliri elde ediyolar. dini bankalar da aynısını yapıyo, nebileyim mesela adam ev alacakken dini banka evi satın alıp adama yüksek fiyattan satıyo ve adam bankaya borcunu taksitle ödüyo (faizin aynısının takla attırılmış hali)

    Hakan Şükür parasını zaten yasal dijital yollarla transfer etti. o esnada tutuklu değildi. ama dijital transfer ile dahi olsa o paranın Bank Asya'nın hesbında görünüyor olması lazım.

    parasını çıkaracak tek zengin kişi Hakan Şükür olsa, Bank Asya öyle ya da böyle bi şekilde parayı denkleştirir. ama o esnada zaten hükümetin müdahalesiyle banka batırılıyodu. 2013'ün sonunda AKP'li zenginler zaten tüm paralarını çekmişlerdi ve bankanın kaynakları onlara zor yetişmişti. Hakan Şükür gibi zengin fetöcüler paralarını hemen çekmediler. sonra durum ümitsiz olunca da, yukarıda bahsettiğim sistemle likidite yaratıp paralarını çektiler.

    sizin de söylediğiniz gibi Hakan Şükür tarifeli uçakla gitti ve parasını da yasal yollarla çıkardı. ama bu şekilde olsa bile anlık likiditeye ihtiyaçları vardı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1000 2000 NEYKİ BEN artık 5 10 k yı bile çatır çatır harcıyorum hiçbirşeyin ederi artık verdiğimiz para lar değil ipin ucu kaçalı 3 sene oldu acısı daha yeni yeni hissedilmeye başladı harcama olarak daha bunun işsizlik çarkların durma versiyonu var oda yakında başlayacak

  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.