Şimdi Ara

Mühendis olacam diye amele olmayın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
2
Favori
11.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
57 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Makine mühendisliği mezunuyum. Okul, staj askerlik derken çalışma hayatına giriş yaptım. Covid in de etkisiyle işe başlamam bir süre aldı. İşe başladığım özel bir fabrikaydı. Kısa bir süre sonra istifa ettim. İşi öğretecem ayağına sizi tezgahlarda çırak olarak olarak çalıştırıp yetiştirmeyi düşünen bir zihniyetin olduğu içindi bu istifa etmem. Belki bir çok mühendis bu olayı zorundalılıktan dolayı kabul ediyor ama ben eğer kabul etmiş olsaydım mühendis olarak değilde normal bir vasıfta bir yerde çalışmış olacaktım. Bu asla bir ustayı yada çırağı küçümsediğim için değil. Yeni mezun bir mühendisi, ilkokul mezunu fabrika sahiplerinin kullanmak istemesineydi benim istifam. Bu tamamen mühendis adı altında işletmede işçi usta çalıştırma olayıydı. İmkanı olan mühendis kardeşlerim tepkisini koymazsa mühendis diye bir kavram kalmayacak. Üniversite okumasın kimse herkes sanayiye girsin işi öğrensin usta olsun. Söyleyecek daha bir sürü konu var ama özet olarak bir mühendis olarak girdiğiniz bir yer de kendinizi amele yaptırmayın. İşi öğrenirsiniz belki ama mesleğinize olan saygınız kaybolur. Mühendis olmaktan çıkarsınız. Ben makine mühendisi olarak değilde işci usta olarak girseydim , emin olun yapardım ve hiçbir zamanda şikayet etmezdim. Özel sektörde kurumsal olmayan özel firmalar bir mühendise bir şey katmaz uzak durun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tman -- 24 Aralık 2020; 0:33:50 >







  • 6.gününde istifa etmen yanlış olmuş bence.
    o şirketin zaten bi mühendise ihtiyacı yok laf olsun diye alıyor seni.
    ha sende zaten mühendis sayılmazsın. üniversiteden mezun olduğunda ne biliyorsun ki...

    en azından 1 ay bi bak işçiler ne yapıyor olan bitenden haberin olsun.
    1 ay sonunda yine işçi olarak çalıştırmaya devam ederlerse çıkardın.
    hani sana hiç mi bi faydası yok? en azından işçiler nasıl hissediyor onu öğrenirdin.
    ilerleyen zamanlarda işçileri daha iyi anlardın.
    Mühendis sayılmazsın nedir ya? Şu yeni mezun gençleri bir hiç saymayı artık kesmeli herkes. 4 yıl eğitim, stajlar, ödevler, raporlar hepsi çöp mü yani? Bu zihniyet yüzünden yeni mezun gençler bir türlü iş edinemiyor. Deneyim de deneyim. O kadar heveslisin taptaze bilgilerin var, fikirlerinle sektöre,fabrikaya yeni bir bakış getirebilirsin. Ama herkes seni hiç sayıyor. Oldu

    Alacağım ücret asgari ücretti. Ben orda çalışmaya devam etseydim kendime ve mesleğime olan saygımı yitirmiş olurdum. Bu benim şahsi görüşüm. Mezun olunduktan sonra illaki pratikte bir çok şeyi bilmeden mezun oluyoruz ve mühendis illaki bir parçayı üretebilecek bilgiye sahip olmalı ama bunu tezgahın başında sahada sürekli durarak değil kendisi gözlem yaparak o işi yapan ustayla kendisi konuşarak çok rahat bir şekilde öğrenip tecrübe kazanabilir. Günümüzde özel bir çok firma mühendisi kullanmaya çalışıyor benim asıl anlatmak istediğim bu. Bir çok özel firma, işçisinden ustasına mühendisine insanlık dışı muamele yapıyor. Ek mesailer hafta sonu çalıştırmalar vb. 6 günde olsa çalışan bir çok kişiyle konuştum. Hiç kimse yaşadığı hayattan memnun değil. İnsanların kendilerine ve ailelerine ayırabilecek bir zamanı yok. Zorundalıktan dolayı çalışmaya mecbur kalıyorlar. Maalesef çok mezun olunduğundan dolayı da mühendis arkadaşlarımda bu durumu kabul etmek zorunda kalıyorlar. Coğrafya kader diye boşuna demiyorlar. Ülkemiz gelişen mükemmel bir ülke olmasına rağmen durum böyle. Şimdi napıcam derseniz de öyle bir firmada harcayacağım zamanımı ve enerjimi kpss, ingilizce ve program çalışarak harcayacağım.

    Hocam iyi hoş söylüyorsun ama üniversiteden mezun olduktan sonra kendinizi neden o işin erbabıymış gibi hissediyorsunuz acaba, çok ilginçtir bu durum. Üniversiteden mezun olan adamın teoride aldığı bilgiler, çalışma ortamında çok bir karşılığı yoktur. Bu sebeptendir ki işi işte öğrenmek için çırak kıvamında takılmak gerekiyor.

    Bu konuda bir illüzyon var ama. Mesela öğrenciler bölümü kazandıkları zaman ismine çok aldanıyorlar. Mühendis Bey olduklarını sanıyorlar. Fakat Türkiye'de düzgün mühendislik yapılmıyor esasen. Yapan var tabii ama onlar zaten en iyileri seçiyor. Geri kalanlara da mühendis lazım değil. Eee sana da iş lazım. Ne olacak o zaman? Misal ben de bilgisayar mühendisliği okuyorum. O kadar ayrık matematik, sayısal analiz, devre teorisi görüp belki gün sonunda dört aritmetik işlem gerektiren arayüz tasarımcısı olacağım. Türkiyede Apple, Intel, IBM, Google olmadığı için ileri mühendislik yapmam mümkün olmayabilir. Ancak ben bir plazada kahvemi içip bu işi yapacağım ama belki sen kirli atölyede cebeleneceksin. Baktığın zaman ikimiz de asıl işimizi yapmıyoruz. Ama sen daha çok sinirleniyorsun bana değer vermiyorlar diye.


    Belki de sorun çalıştığın ortamı kendine uygun bulmaman. Sonuçta mühendislik okudun. Daha iyisine layıksın. Mesela Koç Holding seni işe alıp makine satışı yaptırsa, altına araba verse, maaşın güzel olsa, plazada çalışsan yine şikayet eder miydin asıl işimi yapmıyorum ve bize mühendislik gözüyle bakmıyorlar diye?

    Aslında söylediğimi çok güzel özetlediniz. Bugün sağlam bir üniversitede sağlam puanlarla okumuyorsanız, evet boşuna okuyorsunuz ne yazık ki durum bu şekilde. Dediğiniz gibi mesailerle hayattan soğutarak eğitemezsiniz ama sizin çalıştığınız yerde ki yöneticiler sizi eğitmek için değil. Sizin iş gücünüzü kullanmak için işe alıyor. Malesef durum bu şekilde ama bizim üniversite mezunlarımızda ‘ben üniversite mezunuyum dolgun maaş vermiyorlar, gereken saygıyı göstermiyorlar’ diyorlar. Sizce de gülünç değil mi ? Anadolu’nun bir şehrinde veya büyük şehirde özel bir üniversitede para verip bitirmiş bir adamın dolgun maaş ve gereken saygınlığı istiyor olması. Malesef üniversite okumanın liseyi bitirmekten bir farkı yok. Kendinize değer katmıyorsanız veya üniversite okurken değer katmak istemiyorsanız 4 yılınız boşa gitmiştir geçmiş olsun.

    Hayatında bir yerde çalışmamış tazecik mühendisin konusu.Bak genç arkadaşım, eğer bir işi öğrenmek istiyorsan o işin ameleliğinden başlayacaksın.Oradan başlayacaksın ki işin nasıl döndüğünü anlayacaksın.Sen şimdi bir yere başvurduğun zaman sana tecrübe soruyorlar ya hah işte tecrübe böyle kazanılır.Mezun olduktan sonra "mühendis" yazısı sadece diplomada yazar.Pratikte kendini mühendis olarak adlandırabilmek için tecrübe edinmen gerekir.Hiçbir iş yeri sana "gel kardeş şunu bize bir yapıver" demez.Sen görerek, tecrübe ederek öğrenirsin.İşin ameleliğini az-çok yaptıktan sonra sana "gel kardeş şu işin nasıl yapıldığını zaten biliyorsun sana şurada ihtiyacım var" diyerek iş verir.İşte o zaman kendine mühendisim diyebilirsin.


    Yeni mezun mühendis arkadaşlar hemen altına sandalye, eline bir bilgisayar verileceğini zannediyor ama öyle değil.Bu tür bir beklentin varsa ya top üniversitelerin birinden mezun olacaksın ya kamuda çalışacaksın ya da yurt dışı kovalayacaksın.Ülkede çark bu şekilde dönüyor.İşten ayrılmakla hata etmişsin.Hele de bu zamanda.Senin yerinde olsaydım ayrılmaz, tecrübe kazanırdım.


    Aklında şu an için ne var bilmiyorum ama Türkiye'de özelde işlerin böyle yürüdüğünü kabullenmen lazım.Şu işsizlik zamanında asgari ücreti kabul edip, işin inciğini cinciğini öğrenip, 2 sene sonra hatırı sayılır bir zam isteyip, verirlerse devam eder, vermezlerse burada çalışırken başka bir yerden daha iyi bir iş kovalardım.Bu ülkede hakkınızla iyi bir yerlere gelebilmek için dişinizi biraz sıkmanız lazım.

  • burası köle düzeninin en vahşisinin yaşandığı yerlerden birisi.

    ya şartlara uyum sağlarsınız iyi bir köle olursunuz yada aç kalma yolunda emin adımlarla ilerlersiniz.

  • Ne kadar maaş teklif etmişlerdi?

  • 6.gününde istifa etmen yanlış olmuş bence.
    o şirketin zaten bi mühendise ihtiyacı yok laf olsun diye alıyor seni.
    ha sende zaten mühendis sayılmazsın. üniversiteden mezun olduğunda ne biliyorsun ki...

    en azından 1 ay bi bak işçiler ne yapıyor olan bitenden haberin olsun.
    1 ay sonunda yine işçi olarak çalıştırmaya devam ederlerse çıkardın.
    hani sana hiç mi bi faydası yok? en azından işçiler nasıl hissediyor onu öğrenirdin.
    ilerleyen zamanlarda işçileri daha iyi anlardın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şimdi nerede çalışıyorsun?
  • Alacağım ücret asgari ücretti. Ben orda çalışmaya devam etseydim kendime ve mesleğime olan saygımı yitirmiş olurdum. Bu benim şahsi görüşüm. Mezun olunduktan sonra illaki pratikte bir çok şeyi bilmeden mezun oluyoruz ve mühendis illaki bir parçayı üretebilecek bilgiye sahip olmalı ama bunu tezgahın başında sahada sürekli durarak değil kendisi gözlem yaparak o işi yapan ustayla kendisi konuşarak çok rahat bir şekilde öğrenip tecrübe kazanabilir. Günümüzde özel bir çok firma mühendisi kullanmaya çalışıyor benim asıl anlatmak istediğim bu. Bir çok özel firma, işçisinden ustasına mühendisine insanlık dışı muamele yapıyor. Ek mesailer hafta sonu çalıştırmalar vb. 6 günde olsa çalışan bir çok kişiyle konuştum. Hiç kimse yaşadığı hayattan memnun değil. İnsanların kendilerine ve ailelerine ayırabilecek bir zamanı yok. Zorundalıktan dolayı çalışmaya mecbur kalıyorlar. Maalesef çok mezun olunduğundan dolayı da mühendis arkadaşlarımda bu durumu kabul etmek zorunda kalıyorlar. Coğrafya kader diye boşuna demiyorlar. Ülkemiz gelişen mükemmel bir ülke olmasına rağmen durum böyle. Şimdi napıcam derseniz de öyle bir firmada harcayacağım zamanımı ve enerjimi kpss, ingilizce ve program çalışarak harcayacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tman -- 24 Aralık 2020; 1:25:28 >




  • Hocam iyi hoş söylüyorsun ama üniversiteden mezun olduktan sonra kendinizi neden o işin erbabıymış gibi hissediyorsunuz acaba, çok ilginçtir bu durum. Üniversiteden mezun olan adamın teoride aldığı bilgiler, çalışma ortamında çok bir karşılığı yoktur. Bu sebeptendir ki işi işte öğrenmek için çırak kıvamında takılmak gerekiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tman

    Alacağım ücret asgari ücretti. Ben orda çalışmaya devam etseydim kendime ve mesleğime olan saygımı yitirmiş olurdum. Bu benim şahsi görüşüm. Mezun olunduktan sonra illaki pratikte bir çok şeyi bilmeden mezun oluyoruz ve mühendis illaki bir parçayı üretebilecek bilgiye sahip olmalı ama bunu tezgahın başında sahada sürekli durarak değil kendisi gözlem yaparak o işi yapan ustayla kendisi konuşarak çok rahat bir şekilde öğrenip tecrübe kazanabilir. Günümüzde özel bir çok firma mühendisi kullanmaya çalışıyor benim asıl anlatmak istediğim bu. Bir çok özel firma, işçisinden ustasına mühendisine insanlık dışı muamele yapıyor. Ek mesailer hafta sonu çalıştırmalar vb. 6 günde olsa çalışan bir çok kişiyle konuştum. Hiç kimse yaşadığı hayattan memnun değil. İnsanların kendilerine ve ailelerine ayırabilecek bir zamanı yok. Zorundalıktan dolayı çalışmaya mecbur kalıyorlar. Maalesef çok mezun olunduğundan dolayı da mühendis arkadaşlarımda bu durumu kabul etmek zorunda kalıyorlar. Coğrafya kader diye boşuna demiyorlar. Ülkemiz gelişen mükemmel bir ülke olmasına rağmen durum böyle. Şimdi napıcam derseniz de öyle bir firmada harcayacağım zamanımı ve enerjimi kpss, ingilizce ve program çalışarak harcayacağım.

    Bilader; taşra mezunlarına ASKERİ ücret verirler
    Bu çok bilinen bir şey

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kızgın boğa

    Bilader; taşra mezunlarına ASKERİ ücret verirler
    Bu çok bilinen bir şey

    Alıntıları Göster

    Sen konuyu yanlış anladın herhalde, ben ücret olayını da geçtim. Benim vurgulamak istediğim mühendisliğin bir çok yer de bitmiş olması. Bir çok yer dediğimde ülkemizde azımsanmayacak derecede mevcut. Herkes itü boğaziçi koç üniversitesinden mezun olamıyor. Bu üniversiteler dışında mezun olanların ( evden bozma üniversitelerden bahsetmiyorum ) çoğuda benim anlattığım şekilde çalışma şartlarıyla karşı karşıya kalıyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ademtrn7

    Hocam iyi hoş söylüyorsun ama üniversiteden mezun olduktan sonra kendinizi neden o işin erbabıymış gibi hissediyorsunuz acaba, çok ilginçtir bu durum. Üniversiteden mezun olan adamın teoride aldığı bilgiler, çalışma ortamında çok bir karşılığı yoktur. Bu sebeptendir ki işi işte öğrenmek için çırak kıvamında takılmak gerekiyor.

    Ben işin erbabıyım çok iyi biliyorum demiyorum, ama bir mühendisi işçi gibi çalıştırarak ek mesailerle hayattan soğutarak yetiştiremezsin. Bu benim şahsi görüşüm. Sizin mantığınızla bakarsakta 4 sene üniversite okumanın hiçbir anlamı kalmıyor. İnsanlar 4 sene okumasınlar liseden sonra mühendis olacaklarsa girsinler bir yere işi sıfırdan öğrenip yapsınlar. Benim asıl anlatmak istediğim olay da işverenlerin çoğu piyasadaki mühendis çokluğunu kullanarak işi öğretiyorum ayağına mühendisi bile amele gibi çalıştırıyor olması.





  • Makine mühendisliği öğrencisiyim okulda öğrendiğin birşey yok bölüm tamamen fizik sorusu çözdürüp geçiyor ister sütcü imam ister odtü açın derslern vize finallerine bakın fizik sorusu dışında hiçbir şey yok.

    Motorun çalışma prensibini gücün nasıl üretilip aktarıldığını vs hiçbir şeyi bilmeyerek lafta mühendis olarak mezun oluyorsun zaten çoğu firmada formalite icabı seni tercih alıp 3-4k maaşla dolan fabrikada diye alıyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tman T kullanıcısına yanıt
    Aslında söylediğimi çok güzel özetlediniz. Bugün sağlam bir üniversitede sağlam puanlarla okumuyorsanız, evet boşuna okuyorsunuz ne yazık ki durum bu şekilde. Dediğiniz gibi mesailerle hayattan soğutarak eğitemezsiniz ama sizin çalıştığınız yerde ki yöneticiler sizi eğitmek için değil. Sizin iş gücünüzü kullanmak için işe alıyor. Malesef durum bu şekilde ama bizim üniversite mezunlarımızda ‘ben üniversite mezunuyum dolgun maaş vermiyorlar, gereken saygıyı göstermiyorlar’ diyorlar. Sizce de gülünç değil mi ? Anadolu’nun bir şehrinde veya büyük şehirde özel bir üniversitede para verip bitirmiş bir adamın dolgun maaş ve gereken saygınlığı istiyor olması. Malesef üniversite okumanın liseyi bitirmekten bir farkı yok. Kendinize değer katmıyorsanız veya üniversite okurken değer katmak istemiyorsanız 4 yılınız boşa gitmiştir geçmiş olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: babajoe99

    Makine mühendisliği öğrencisiyim okulda öğrendiğin birşey yok bölüm tamamen fizik sorusu çözdürüp geçiyor ister sütcü imam ister odtü açın derslern vize finallerine bakın fizik sorusu dışında hiçbir şey yok.

    Motorun çalışma prensibini gücün nasıl üretilip aktarıldığını vs hiçbir şeyi bilmeyerek lafta mühendis olarak mezun oluyorsun zaten çoğu firmada formalite icabı seni tercih alıp 3-4k maaşla dolan fabrikada diye alıyor

    Kardeşim sana şöyle söyleyim bu bilmediğin dediğin konular olağanüstü öğrenilmesi zor şeyler değil. Mühendislik bitiren kişi aklını kullanabilen kişidir. Biraz da kendine bir şeyler katmış kişidir. Üniversite okumamış o işi ezbere yapan kişilerden daha hızlı ve mantığıyla öğrenip rahatlıkla uygulayabilir. Benden sana tavsiye itü boğaziçi koç gibi üniversitelerde okumuyorsan yabancı dilini geliştir bir dakika da Türkiye de durma yurtdışına git fırsatın varsa.





  • Kendi işimi yapmayacaksam neden mühendis olayım ki? Ben başkasının çarkını döndürecek bir çark değilim. Kendi çark sistemimi yönetecek biriyim. Bu kafada olmayan adamlar mühendis olamaz zaten. Mühendis oldum zanneder.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 07kubi07 kullanıcısına yanıt
    Mühendis sayılmazsın nedir ya? Şu yeni mezun gençleri bir hiç saymayı artık kesmeli herkes. 4 yıl eğitim, stajlar, ödevler, raporlar hepsi çöp mü yani? Bu zihniyet yüzünden yeni mezun gençler bir türlü iş edinemiyor. Deneyim de deneyim. O kadar heveslisin taptaze bilgilerin var, fikirlerinle sektöre,fabrikaya yeni bir bakış getirebilirsin. Ama herkes seni hiç sayıyor. Oldu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ademtrn7

    Aslında söylediğimi çok güzel özetlediniz. Bugün sağlam bir üniversitede sağlam puanlarla okumuyorsanız, evet boşuna okuyorsunuz ne yazık ki durum bu şekilde. Dediğiniz gibi mesailerle hayattan soğutarak eğitemezsiniz ama sizin çalıştığınız yerde ki yöneticiler sizi eğitmek için değil. Sizin iş gücünüzü kullanmak için işe alıyor. Malesef durum bu şekilde ama bizim üniversite mezunlarımızda ‘ben üniversite mezunuyum dolgun maaş vermiyorlar, gereken saygıyı göstermiyorlar’ diyorlar. Sizce de gülünç değil mi ? Anadolu’nun bir şehrinde veya büyük şehirde özel bir üniversitede para verip bitirmiş bir adamın dolgun maaş ve gereken saygınlığı istiyor olması. Malesef üniversite okumanın liseyi bitirmekten bir farkı yok. Kendinize değer katmıyorsanız veya üniversite okurken değer katmak istemiyorsanız 4 yılınız boşa gitmiştir geçmiş olsun.

    Üniversite okumuş insanla okumamış insan arasında kesinlikle fark olduğunu düşünüyorum. Çook gelişmiş ülkemizdeki çalışma şartlarında bu fark göze çarpmasa da en ufak bir olaya bile bakış açışı farklı olabiliyor. Sonuçta her mezun olan bir mühendis bir değil kendini geliştirme konusunda. Ama benim değindiğim bir çok konu Türkiye deki mühendislik işi yapan ve çalıştıran firmaların genelinin yarısından fazlasını kapsamaktadır. Herkes olaya işveren mantığıyla bakarsa bu yüzdelik daha da artacaktır emin olabilirsiniz.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heisenbergin asistanı

    Kendi işimi yapmayacaksam neden mühendis olayım ki? Ben başkasının çarkını döndürecek bir çark değilim. Kendi çark sistemimi yönetecek biriyim. Bu kafada olmayan adamlar mühendis olamaz zaten. Mühendis oldum zanneder.

    Mezun olan bir mühendis sermayesi var ise, yapacağı iş ile alakalı stabil bilmesi gereken bilgileri de öğrenerek işi ezbere yapan ilkokul mezunu patronlardan çok daha iyi yaparda yürütürde. Ama malesef burası Türkiye bunlar sadece her mühendisin hayali olarak kalır.

  • Asgari ücrete çalışma tabii. Ben on senedir çalışıyorum. Genel olarak hizmet ve IT sektöründe çalıştım. Pandemiyi hariç tutarsak İstanbul'da iyi iş fırsatlarının olduğunu düşünüyorum. Ortalama bir yetenek ve bilgiyle iyi işler bulabiliyorsunuz. Ama maaşlar çok artmıyor bu ülkede.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 23 Aralık 2020; 22:32:33 >
  • tman T kullanıcısına yanıt

    Hocam boğaziçi koç vs de okusanda yurtdışı her halükarda daha iyi bakalım amerika mı almanya mı kararsızlığı var bende.

    Totalde sanki almanya daha iyi gibi


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: scientia

    Asgari ücrete çalışma tabii. Ben on senedir çalışıyorum. Genel olarak hizmet ve IT sektöründe çalıştım. Pandemiyi hariç tutarsak İstanbul'da iyi iş fırsatlarının olduğunu düşünüyorum. Ortalama bir yetenek ve bilgiyle iyi işler bulabiliyorsunuz. Ama maaşlar çok artmıyor bu ülkede.

    Hocam ben para olayını geçtim, mühendisliğe verilen değerin yok oluşunu vurgulamaya çalışıyorum. Pardon verilen değer dedim :)

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.