Şimdi Ara

Mühendis olacam diye amele olmayın (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
2
Favori
11.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
57 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tman T kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar

    Sabretmeden bir yere gelemezsiniz. İlk iş yerime mühendis olarak başladığımda şirket toplam 50 kişi, çalıştığım birim 10 kişiydi. Ben bırak çırak olarak çalışmayı ustalarıma çay götürdüm atölyemizin tuvaletini temizledim, forklift kullandım, depo temizledim, servis çektim kısacası en pis işlerde çalıştım. Burada mesele ne yaptığın değil ne yapmak istediğin. Yaklaşık 6 senedir aynı firmadayım. 150 personelden direk sorumlu mühendisim. Yaklaşık 40bin m2 fabrikayı işletiyoruz. İşimde uzmanlaştım. Hem idari hem teknik sorumluluklarım var. İlk başladığımda çay götürdüğüm ustalarım, uzmanlar ve mühendis arkadaşlarım saygıda kusur etmez. Amirlerime saygıda kusur etmem ne derlerse canımı dişime takar çalışırım. Fikrimi söylemekten geri kalmam. Geçtiğim bunca sürede günde ortalama 14-15 saat çalıştım. Bu amelelik değil arkadaşlar bu mücadele. Kimse kusura bakmasın yeni mezun adamı yukarıdaki arkadaşımın dediği gibi genel kurul toplantılarına alamıyoruz ne yazıkki. Önce mücadele edeceksiniz. Boynuz kulağı geçecek ki mühendisim diyebilesiniz. Kısacası bir mühendisn fark oluşturması gerekli. Bu süreçte kaybım olmadı mı evet oldu. Gençliğimi fabrikada geçirdim. Sosyal hayatımdan kıstım. Fakat bunu hedefim olduğu için yaptım. Hedefiniz yok ise yapacağınız herşey gözünüze batar.

    Umarım bir sonraki işinizde mutlu olursunuz. Çalışma hayatınızda tüm meslektaşlarıma başarılar




  • Hayatında bir yerde çalışmamış tazecik mühendisin konusu.Bak genç arkadaşım, eğer bir işi öğrenmek istiyorsan o işin ameleliğinden başlayacaksın.Oradan başlayacaksın ki işin nasıl döndüğünü anlayacaksın.Sen şimdi bir yere başvurduğun zaman sana tecrübe soruyorlar ya hah işte tecrübe böyle kazanılır.Mezun olduktan sonra "mühendis" yazısı sadece diplomada yazar.Pratikte kendini mühendis olarak adlandırabilmek için tecrübe edinmen gerekir.Hiçbir iş yeri sana "gel kardeş şunu bize bir yapıver" demez.Sen görerek, tecrübe ederek öğrenirsin.İşin ameleliğini az-çok yaptıktan sonra sana "gel kardeş şu işin nasıl yapıldığını zaten biliyorsun sana şurada ihtiyacım var" diyerek iş verir.İşte o zaman kendine mühendisim diyebilirsin.


    Yeni mezun mühendis arkadaşlar hemen altına sandalye, eline bir bilgisayar verileceğini zannediyor ama öyle değil.Bu tür bir beklentin varsa ya top üniversitelerin birinden mezun olacaksın ya kamuda çalışacaksın ya da yurt dışı kovalayacaksın.Ülkede çark bu şekilde dönüyor.İşten ayrılmakla hata etmişsin.Hele de bu zamanda.Senin yerinde olsaydım ayrılmaz, tecrübe kazanırdım.


    Aklında şu an için ne var bilmiyorum ama Türkiye'de özelde işlerin böyle yürüdüğünü kabullenmen lazım.Şu işsizlik zamanında asgari ücreti kabul edip, işin inciğini cinciğini öğrenip, 2 sene sonra hatırı sayılır bir zam isteyip, verirlerse devam eder, vermezlerse burada çalışırken başka bir yerden daha iyi bir iş kovalardım.Bu ülkede hakkınızla iyi bir yerlere gelebilmek için dişinizi biraz sıkmanız lazım.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: tman

    Siz sahada çalışarak yeni gezegenler keşfediyorsunuz evet haklısın. Stajlarımda çalıştığım yerlerde ben bu deneyimi kazandım merak etmeyin. Umarım şuan sahada öğrendiğiniz bilgileri kullanarak yeni bir tasarım yapabilmişsinizdir. Ya da yurtdışında mühendis olarak çalışabilecek kıvama gelmişsinizdir :)



    Alıntıları Göster

    Guzel kardesim kivama gelmeyi birak zaten 2 senedir Ingiltere'de calisiyorum, asil buralarda makineye dokunmayan adami muhendis olarak gormezler. Burada test makinesine basinda gunde 20 tane valf test eden senior engineerler var, adam operatorun isini de yapiyor gerekirse. Mesajlarinda cok atmissin yabancilar soyle boyle diye ama oyle degil iste. Ben polonyada fiatin 96 puanli wcm fabrikasinda da 6 ay calistim, adamlar herseyi otomasyona baglamis ve her 36 saniyede hattan bir araba inecek sekilde ayarlamis, orada bile benzer durumlar mevcut. Yani senin attigin gibi degil.


    Ayrica muhendislik = tasarim demek degildir. 10 bin tane muhendislik cesidi var. Ornegin bakim muhendisiysen mesainin %80'i sahada gecer. Eger dizayn muhendisiysen pc basinda oturursun.


    Ama yeni mezun bir insanin her turlu pis ise girip cikmasi gerekiyor, bunu tabiki 1-2 sene boyunca yapmayacaksin ama isi taniman operatorlerle tanisman saygi kazanman acisindan onemli. Ayrica hicbir mudur de yeni aldigi adama gidip en zor isi vermez, her zaman basit isleri verip yapip yapamacagina bakarlar, baktilar altindan kalkiyorsun daha zoru sonra daha zoru sonra proje yonetimi sonra adam yonetimi diye gider. Sirkette calismak demek sadece ise 8de gidip pc basina oturup cadde cizim yapip 4 te teslim edip cikmak demek degildir. Sirkette insanlarla calisiyorsun ve sosyal skillerin is skillerinden daha onemli bir konumdadir, hele ki yeni girmissen ve guru degilsen.


    Ayrica bu kadar da buyuk burunlu olma, insanlardan birseyler ogrenmeye calis. Iyi yerlere gelirsin umarim ama bu gidisle isin zor bastan diyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saveyourself -- 25 Aralık 2020; 14:48:36 >




  • Mühendislik geniş bir çalışma yerlerine sahip. O yüzden her mühendisin çalışma yeri yaptığı iş farklı olabiliyor. Benim vurgulamak istediğim Yeni mezun Mühendisi bu sistemin kullanmak istemesi. Ben mühendis masa başı otursun yan gelip yatsın demiyorum. Mühendis yetiştirme olayı bir mühendisin yanında olur. Bir mühendis ile zamanını geçirirsin onunla birlikte gözlem yapıp ondan öğrendiklerin ile uygulama yaparsın. Gerisi senin becerine kalmış bir şey. Ayrıca diğer vurgulamak istediğim nokta da çalışma koşulları ,bu mühendisinden tut çaycısına kadar. Ülkemizde özel sektörde insanlar sırf bu çalışma şartlarından dolayı işini severek yapamıyor. İnsanların kendilerine ailelerine ayırabilecek bir zamanı kalmıyor. Böyle olmayan yerler yok mu illaki var ama çok az maalesef. Anlattığın gibi deneyimlerin olduysa ne mutlu sana. Ama senin beğenmediğin yurtdışında çalışma olayını ülkemizdeki büyük bir çoğunluk istiyor imkanı olanda ülkemizde durmuyor. Benim anlatmak istediklerim tamamen kendi şahsi düşüncelerim. Herkes kendi tercih edeceği hayatı yaşar. Umarım herkes mutlu olduğu hayatı yaşar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Kullanıcı_Adı_

    Mühendis sayılmazsın nedir ya? Şu yeni mezun gençleri bir hiç saymayı artık kesmeli herkes. 4 yıl eğitim, stajlar, ödevler, raporlar hepsi çöp mü yani? Bu zihniyet yüzünden yeni mezun gençler bir türlü iş edinemiyor. Deneyim de deneyim. O kadar heveslisin taptaze bilgilerin var, fikirlerinle sektöre,fabrikaya yeni bir bakış getirebilirsin. Ama herkes seni hiç sayıyor. Oldu

    Kusura bakma seni üzüp hevesini kırmak istemem ama evet hepsi çöp. okul ve iş hayatı bambaşka. birkaç sene sonra ben boşuna okumusum, yüzlerce şeyi boşuna öğrenmişim, öğrendiklerimin hepsi gereksiz işe yaramayacak hikayelermiş diyeceksin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, bir fabrikada genelde işi en iyi bilen tecrübeli işçiler olur. Babam iskenderun demir-çelik fabrikasında yaklaşık 27 yıl çalıştı. Her sene boü, itü ya da benzeri ünilerden onlarca yeni mezun mühendis geldiğini ve birkaç ay işi öğrenip gittiklerini söylerdi. Suistimal etmek isteyen illa ki olur ama bu işin yolu budur. Okulla sanayiyi bir tutarsanız bir yere varamazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adanavalısi -- 25 Aralık 2020; 15:35:49 >
  • Şunu da belirteyim şimdi, bugün itibari ile daha kurumsal bir firmada İstanbul da işe başladım. Mühendise değer bir firma olduğunu düşünüyorum. Bakalım zamanla göreceğiz :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir çok üniversite okumamış hayatı ezbere yaşayan insanlara aldırmayın, kendinizi ve mesleğinizi ezdirmeyin, hedeflerinizi büyük tutun illaki gerçekleştiğini göreceksiniz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru söylüyorsun kardeş boşunamı okudunuz ? Mesela ben daha önce İBB'ye bağlı Metro İstanbul'da çalışıyordum mühendislere çok değer veriyorlardı zaten yetenekli mühendislerin çoğu bölüm şefi oluyorlardı siyasi gücü ve referansı güçlü olanlar hat müdürü oluyorlardı asıl işi yapan teknisyenlerdi teknikerler ve mühendisler işin kontrol ederlerdi ve işveren gibiydiler yani normal şartlarda olması gereken budur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 07kubi07 kullanıcısına yanıt

    Neden kötü yerde çalıştım?


    Çalışırken sürekli zaten iş arıyordum. İşsizken iş aramak ile çalışırken iş aramak farklı şeyler. Sektöre benzer veya yeteneklerimin uygun olduğu iş yerlerini gözüme kestirdim. Ne istiyorlar ve ben de ne var dedim. Aslında ben eski yerde 1 sene daha çalışırım sonra işsiz iş arama moduna geçerim diye düşünüyorken şimdi çalıştığım kurumdan aradılar. Mülakatlar yapıldı girdim. Çok istediğinizi belirtin ama aşırıya kaçmayın. İstekleri karşılarsanız ve İYİ BİR İNSAN yani Kendiniz olursanız işe girersiniz.


    Aslında eski işimde edindiğim en büyük tecrübe sabır ve insan ilişkileri. Artık işçiyi veya iş altımı kontrol etme mekanizması otomatik oluşuyor. Siz eğer işinizde ciddiyseniz ve istekliyseniz o işi öğreniyorsunuz. Tavsiyem böyle bir yerde çalışırken sabredin işin kötü yanlarını kafanıza takmayın.

    Sadece kendinizi geliştirin, her konuda ve işiniz öncelikli olsun otomatik olarak zaten farkı 1,2 sene de anlarsınız.





  • Bukadar çok mezunun icinde değerin kalmıyor malesef.

    2 tane erkek çocuğum var egerki iyi bir bölüm okumazlarsa.
    nasip olursa ikisinide sanayici yapacam.
    Biz okuduk iki dudağın arasındayız.
    Yarın gelme dese 4 kişilik ailem perişan belki yıllar sürecek.
    Ama meslek sahipleri okadar değil abimden biliyorum adam sanayici valla benden hem rahat hemde maddiyati maşallah iyi.
    Piyasaya göre iyi bir isim ve maaşım var şükürler olsun.
    Ama gerçekten 2 dudak arasında olmak bu ülkede zor bisey
  • hocam en iyisini yapmışsınız. bende zamanında bilgisayar mühendisi olarak donanım stajı yaparken bir hastanenin bilgisayar kasalarını temizlemem gerektiğini söylediler 3 gün dayanabildim. o yüzden sizi çok iyi anlıyorum. Umarım değer katacak bir iş yeri bulursunuz.

  • Bir çok fabrikanın mühendisten çok kalifiye ustaya ihtiyacı var aslında. Zaten kurulmuş gelişmiş sistemler, ar-ge firmalarını anlarımda fabrikadaki mühendis keşif yapacak değil. Fabrikadaki mühendis kalite-kontrol yada idareci pozisyonunda olur onunda zaten sayısı az olur.


    Memlekette, fabrikalarda makina başında çalışacak teknisyenden çok mühendis olunca durum bu oluyor.

  • bu konuyu henuz uniye girmemis genc arkadaslar gorsun ve AKLİNİ BASİNA DEVSİRSİN!!!!!!!!


    muhendis olmak istiyorlarsa ve aileden paralari yoksa (koc sabanci bilkentte ucretli okuyacak) cok iyi bi derece yapmak zorundalar.


    tr de bir iki universite haric dunya ilk 500 siralamasinda universite bile yok. en son hatirladigim kadariyla sabanci dunya siralamasinda 250-300 arasi bi siralamayla turkiyede birinciydi. ama tabii bu okulun yillik ucreti 100bin tl nin uzerinde. burslusu ise ilk 3 bin siralama falan olmasi gerek.


    bircok isverenden bizzat duydum tanidiklar vs. araciligiyla. koc sabanci bogazici haric mulakata bile cagirmiyoruz diyen. tabii bu dediklerim kurumsal cok buyuk sirketler en iyi yerler icin gecerli.


    onemli olan kendini gelistirmek diye fal bakan romantik hayalperestlere bakmayin, bircogunun icinde asagilik kompleksi yatiyor. binde bir belki cikar oyle. artik kalmadi zaten son 5 senede bile cok sey degisti is dunyasinda. eskiden lise mezunu turizm mezunu bile muhendislere birlikte calisiyordu buyuk kurumsal sirketlerde ARTİK OYLE DEGİL.


    o yuzden akilli olun dersinizi calisin adam gibi universitede okuyun muhendisligi.


    onemli olan kendini gelistirmek yazilim ogren falan diyenleri kaale almayin forumun yarisi yazilimci zaten sozde. sorsan cogu issiz evde anasinin dizinin dibinde oturuyor. calisan da amelelik yapiyor uc kurus icin gozkurulugundan muzdarip ekrana bakmaktan.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lev Tolstoy -- 26 Aralık 2020; 9:25:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 4 senelik okulla 40 senelik fabrikaciya ne bakis acisi getirebilirsin genc arkadasim. Kendine cok guveniyorsan sanayide kucuk bir atolye tut ve uretime basla sermayen yok ise disaridan muhendislik hizmeti ver. Bu gereksiz ozguvenle seni hic bir fabrikada zaten calistirmazlar. Yapacagin en mantikli sey o begenmedigin ilkokul mezunu fakat kafasi zehir gibi uretime ve ticarete calisan patronlardan isi ogrenmen olacaktir. Is hayatinda basarilar dilerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gel seni şirketin başına koyalım apartman dairesinden bozma bir üniversitede okudun diye ne bu havalar tabi oradan başlayacaksın ne bekliyorsunuz yeni mezun proje müdürü olmayı mı ? Akıllan biraz bu kafayla çok işsiz kalırsın sen

  • Gençler, burnunuzdan kıl aldırmazsanız 35 yaşında bir makina mühendisi olarak scooter ile kebap servisi yaparken bulabilirsiniz kendinizi. Bir arkadaş uzun yıllardır öyle yapıyor.


    Bu ülkede sizin idealinize uygun iş sayısı ile makina mühendisi sayısı örtüşmüyor. Hayatın gerçeklerinden kaçamazsınız.


    En iyileriniz o işleri kapar, kalanlarınız da işsiz kalır.

  • Bu devirde yeni bakış açısı, yeni fikirlerlerle bi fabrikaya yön vermek ancak fox TV dizilerinde olur, sanayide hiçbirşey kitaba göre gitmiyor, bende isterim ki yeni mezun mühendis direk kendi pozisyonunda bir işe başlasın, yön versin ışık tutsun, ama bu ülkede bu pozisyon için yıllarca çalışman gerekiyor, yoksa ustanın sadece fikrini sorduğu, sonrada bunca yıl boşa okumuş la bu diye arkasından konuştuğu kişi kalıyorsun
  • Siz yeni mezun arkadaşlar kendinizi çooook büyük mühendis görüyorsunuz. Birincisi ben şirketime yetiştirmek için mühendis alacak olsam önce ne yaptığımızı anlaması için ilk 3 ay atalyöde işçiler le beraber çalıştırırım. Şimdi staja gelen mühendislere bir hiper statik sistem soruyorum çözebilen olmadı. Bilgisayar var diye her çıkan doğru değildir. Siz olaya hakim olmazsanız işçinin oyuncağı olursunuz. İşçi yapamam der geçer gider. Benim tanıdığım bir çok fabrika sahibi makine mühendisi arkadaşım, yeri gelir tulumları giyip işçiye nasıl yapılacağını anlatır. O zaman tasarladığınız ile son ürün kalite bazında aynı olur. Fabrikanız daki sistemi tanırsanız yaptığınız tasarımlar ona göre uygun olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğlenmek için :d

  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.