Şimdi Ara

Sahibinden'de dolandırıcılık ve KOVUŞTURMAYA GEREK YOK kararı (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
147
Cevap
2
Favori
15.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
120 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu var ki böyle olaylarda maşesef savcı uğraşmaz. Çünkü sizin gibi binlerce şikayet geliyor önlerine. Hangisini takip edip hangisini yargılayacaklar. 300 500 tl lik dolandırıcılıklara karşı dikkat ediceksiniz sadece.
    Nedeni ise şu, ürün aldığınız siteler 3d secure destekli veya satış siteleri değil. Resmi yasal bir site olsa tamam satıcı da resmi olur ve yakalanır ama burada takip edilecek biri yok. Adamın kendine ait olmayan hesabı izmir kayıtlı parayı çektiği yer istanbul kim bilir kendi nerde.
    Ya karşınızdakinin tc sini isteyip doğrulayıp noter onaylı bir şekilde göndereceksiniz yada gidip 0 ürün alacaksınız. Benimde başıma geldi. Hiç kafa yormaya gerek yok. Son alışverişim oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şikayet çok fazla olduğu için savcılar ve polisler ufak tefek olaylarla uğraşmak istemiyorlar..GÖZÜNÜ AÇ PARANI KAPTIRMA....300 lira için herifin peşinde koşacak halimiz yok...Demiyorlar...Savcı takipsizlik kararı verip dosyayı kapatıyor..İYİ EDİYOR...AKLINI KULLAN PARANI KAPTIRMA.....
  • cat_power C kullanıcısına yanıt
    Paranı alamayacaksın o dolandırıcılar da milleti çarpmaya ne yazık ki devam edecek.boşa ümitlenme.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet böyle bir konu sayesinde. Dolandırıcı arkadaşlar artık gönül rahatlığıyla, seve seve, korkmadan insanları dolandirmaya devam edebilirler. Dolandırıcı olmayıp acaba dolandırsam mi diyenler de nasıl olsa birsey olmuyormuş diye dolandırıcılığa ilk adımı atabilirler. Fayda dan çok zarar li bir konu. Konuyu birde bu şekilde düşünür isek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • shankssan kullanıcısına yanıt
    Ya da tam tersi millet bu tip konulara daha fazla dikkat edecek ve dolandırıcılıklar biraz azalacak.

    Yukarıda da belirttiğim gibi dolandırıcılar bu yöntemleri senden benden iyi biliyorlar zaten, merak etme.
  • Birkaç yıl önce çok benzer bir olay başımdan geçti. Sahibinden üzerinden bir mağazadan cep telefonu aldım, bedeli 1000 TL civarındaydı. Ödemeyi yaptım ve tabii ki satıcı ortadan yok oldu. Neyse detaylar önemli değil, klasik şekilde dolandırıcı çıktı.

    Savcılığa başvurdum bizzat, hatta savcı şahsen ifademi bile aldı. İşin entresanı adamın elimde adresinden, telefonundan tutda banka hesap numaralarına kadar herşey vardı. Hatta yazışmalar vsvs filan bile vardı.

    Sonuç nerdeyse 2 yıl sonra (Gülüyimmi ağlıyımmı bilmiyorum) evime başsavcılıktan kovuşturmaya gerek yoktur diye yazı geldi.

    Çok net anlaşılıyorki internetten alışveriş ortamında birkaç istisnai örnek dışında kesinlikle hak, hukuk, devlet güvencesi diye birşey yok.

    Hatta işin bence tehlikeli kısmı bu kadar açık seçik yapılıp hiçbir şekilde engellenmeyem bir dolandırıcılık türü çok daha ciddi sonuçlar doğura bilir. Hukukun devlet yoluyla çözülmediği ortamlarda herkes hakkını kendi savunmaya başlaya bilir.




  • john mclane kullanıcısına yanıt
    hiç bir kargocu beklemiyor ki. imzalayıp gidiyor. bazen imza atmaya gerek yok diyor. bazen komşuya bırakıp gidiyor.
  • Bakan ve başbakan yada başkana hırsız dersen Twitter'da sabah 6 da kapına dayanıyor ama polis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • naz_eg kullanıcısına yanıt
    Senin olayın biraz değişiği benim başıma geldi 2 ay önce yani Eylül ayında.

    Sahibinden.com sitesinden masa üstü bilgisayarım için DDR3 ram aldım. Parayı gönderdiğim hesabın sahibi ile ilanı veren kişi farklıydı. Dolayısıyla tırstım.

    EFT işlemini yapınca arayıp parayı gönderdiğimi ancak hesap sahibinin farklı olduğunu söyledim.

    Gönderdiğim EFT'yi kontrol ettikten sonra satıcı istediğim benim ram'leri gönderdi ve bende 3-4 gün sonra aldım.

    Anlattığım olaydaki satıcı istese senin başına geldiği gibi beni dolandırabilirdi ama olmadı.
  • ben de epey ürün aldım sattım ama hepsi de yanlızca elden. Genelde satıyorum. Sattıkları da elden deneyerek veriyorum. Zahmet yok, risk yok. Mal satılmazsa satılmasın.

    Hem kargoya güvenmiyorum hem de insanlara güvenmiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eagleoneye

    hiç bir kargocu beklemiyor ki. imzalayıp gidiyor. bazen imza atmaya gerek yok diyor. bazen komşuya bırakıp gidiyor.
    kargocuya bekle yanında açacağım deyince mecbur bekleyecek.
    Hiç olmadı, kargoyu şubeye gönderteceksin, orada açacaksın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: naz_eg

    İyi dilekleriniz için teşekkürler, umarım siz de buna benzer bir olay yaşamazsınız. Yaşarsanız bu mesajınızı hatırlarsınız.

    Yukarıda da bahsettiğim gibi bu tip satışlarda epey dikkat ederim, Gittigidiyor'dan ilan açtırdığım da çok oldu. İlandaki kullanıcının epey eski kayıt olması, ilan resim ve açıklamalarında bir gariplik olmamasından dolayı şüphe duymadan daha önce de defalarca yaptığım gibi havaleyle satın almak istedim. Olan oldu malesef.

    Dosyaya yeterli delil sunmamışsın diyorsunuz ama sunmadığımı nerden biliyorsunuz? Ya da yeterli delilden kasıt tam olarak nedir ve verdiğim bu bilgiler neden yeterli değil?

    2 yıldır aklın nerdeydi lafınız da bir garip. Bu tip olaylarda herkes savcılığa gitmem gerektiğini söylediği ve ben de öyle bildiğim için savcılığa gittim ve Kovuşturmaya gerek yok kararı daha bu hafta başında geldi. Bu karar gelmeden 2 sene içerisinde defalarca savcılığa gidip dosyamın durumunu sordum fakat soruşturma devam ediyor diyerek bir bilgi verilmedi.

    Son olarak, hırsızın hiç mi suçu yok?

    Alıntıları Göster
    "Bu tip satışlarda epey dikkat ederim." Bu kendini avuttuğun cümle. Eski kullanıcı olması, resim, açıklamaya bakmak dikkat ettiğin anlamına gelmiyor. Dikkat etmek bu değil. 100 kere sorunsuz alışveriş yapıp, başına kötü bir şey gelmemesi de dikkat ettiğin anlamına gelmiyor. Sürekli al sat yapan birisin, bildiğin şeyleri sana öğretecek değilim.
    Delilden kastım, parayı yatırdığın İBAN numarası ve dolandırının GSM numarası. Bu ikisi olması yeterli. Bu ikisiyle dolandırıcı çok rahat tespit edilir ve cezalandırılır. Buna ilave, satıcının sahibinden üyeliğinin profili ve satış ile ilgili yaptığınız yazışmaların ekran çıktıları.
    Soruşturmayla ilgili bilgi alman lazımdı. Sen burada soruşturmanın mağdurusun. Her türlü bilgiyi vermek zorundalar. IBAN numarası kime aitmiş, GSM numarası kime aitmiş, bu kişiler ifadelerinde ne demişler, bunları öğrenmen lazımdı. Devam ediyor diye başından savamazlar. Kovuşturmaya yer olmadığına kararına 15 gün içinde itiraz edebilirsin. Belki 2 yılda dosyaya hiç bir işlem yapılmamıştır. Muhakkak itiraz et. Süreyi kaçırma. Ortada çok bariz bir suç var, suçlusu belli, mağduru belli.

    Hırsızın suçu ayrı bir tartışma konusu. Burada öncelik hırsızlık yaşanmadan önce önlem almak. Bir sorun var ise, o sorunun kaynağına bakılır.




  • Why Shy kullanıcısına yanıt
    Benim kızdığım konu bu zaten. IBAN numarası belli ve sahibinden'deki kullanıcı ismiyle hesap sahibi aynı. Telefon numarası da belli. Bunlarla birlikte sahibinden'deki ve whatsapp'taki yazışmalarını da verdim savcıya. Daha ne vericem anlamadım. Forumdan bir avukat arkadaş sağolsun yardım edeyim dedi, kararı ona gönderdim ve karara itirazda bulunacağım bakalım.

    Aramızda savcı arkadaş var mı bilmiyorum ama yanlarına korkarak giriyoruz, sanki suçlu bizmişiz gibi. Böyle olunca detaylı bilgi de alamıyoruz malesef.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi naz_eg -- 28 Kasım 2019; 19:22:27 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: naz_eg

    Benim kızdığım konu bu zaten. IBAN numarası belli ve sahibinden'deki kullanıcı ismiyle hesap sahibi aynı. Telefon numarası da belli. Bunlarla birlikte sahibinden'deki ve whatsapp'taki yazışmalarını da verdim savcıya. Daha ne vericem anlamadım. Forumdan bir avukat arkadaş sağolsun yardım edeyim dedi, kararı ona gönderdim ve karara itirazda bulunacağım bakalım.

    Aramızda savcı arkadaş var mı bilmiyorum ama yanlarına korkarak giriyoruz, sanki suçlu bizmişiz gibi. Böyle olunca detaylı bilgi de alamıyoruz malesef.
    Karşı taraf ifadesinde ne demiş, onu öğrenmen lazım. Olmadı dilekçe yaz, soruşturma dosyasındanki tüm belgelerin fotokopisini istiyorum diye. İtiraz edeceksin ama neye göre edeceksin, dosya içeriğinden haberin yok ki.
  • Yandaş değilsen Adalet işlemez bilmiyor musun ?
  • Arkadaşlar konunun neredeyse tamamına yakınını okudum. Çoğunuzun haklı olduğu konular olmakla birlikte haksız olduğu konular da var. Adaletin son derece yavaş ve eksik işlediği bir çok husus var bu konuda herkes hemfikir. Çok sayıda işinin ehli olmayan hakim, savcı, adalet personeli adliyelerde çalışıyor.

    Fakat...

    Adliyelere öyle olaylar geliyor ki şaşırır kalırsınız. Bu arkadaşın anlattığı dolandırıcılık olayı belki en basit olanı. Dolandırıcıların çocuğun elinden şekeri almak kadar kolay dediği cinsten. Yalnız çoğunuzun unuttuğu bir durum var. Her zaman uygulanmasa da adalet önünde herkes eşittir.

    Savcı önce mağdur arkadaşımızı dinlemiş. Mağdur olan arkadaş, iddia ettiği olayda parasını gönderdiği bir ürünü teslim alamadığını beyan etmiş. Şüpheli tarafa ulaşıldığında adam her türlü yalanı söyleyebilir. Ürünü göndereceğini, hastalandığını, babasının öldüğünü, ürünü göndermekten vazgeçtiğini, para iadesi yapacağını vs. Başka bir arkadaş da yukarıda yazmış. Bu gibi durumlarda sizin "hile" ile kandırılmanız lazım ki dolandırıcılık suçu oluşabilsin. Diğer türlü karşınızdaki şahısla aranızdaki ilişki alacak - verecek meselesine dönüşür ki bu hukuken suç değildir. Suç olmadığı için de savcılık bu konuda işlem yapmadan takipsizlik kararı verir.

    Sizin yapabileceğiniz şey tüketici hakem heyetlerine, hukuk mahkemelerine veya icra dairelerine başvurup elinizdeki dekontlarla dava açmak veya icra takibi başlatmak. Tabii doğal olarak bu da biraz masraflı bir süreç. Genelde insanlar bedava olması ve savcılığın her şeye gücünün yeteceğini, tüm yetkinin savcılıkta olduğunu zannettikleri için savcılığa başvurup sonuç alamıyorlar. Bu yüzden bu tür dolandırıcılar insanların peşlerine düşmeyecekleri kadar miktarlarda dolandırıyorlar.

    Gene tekrarlıyorum ülkede hukukun çok muhteşem işlediğini savunmuyorum ama bu biraz da bizim cahilliğimizden ve nereye nasıl başvuru yapmayı bilmediğimizden kaynaklanıyor. Adam bariz dolandırıyor ama suçun tanımına uymadığı için cezai olarak bir yaptırım uygulanamıyor. Ya bu yasa değişecek ya da bu tür olaylarda bu kararlar verilmeye devam edecek.

    En basitinden size şöyle bir örnek vereyim. Karşınıza çıkan birine "seni öldürürüm" derseniz tehdit suçunu işlemiş olursunuz ve karşı taraf bunu dediğinizi ispatlarsa ceza alırsınız. Yalnız karşınızdaki kişiye "seni öldürmeyi bile düşündüm ama sonra vazgeçtim" derseniz yasaya göre tehdit suçu oluşmaz. İşte bu tür dolandırıcılar bu ayırımı çok güzel yapıyorlar.

    Konu sahibi arkadaşın durumunu ve mağduriyetini de anlıyorum ama bu tür dolandırıcılık olaylarının %99'u ederinden çok ucuz mallar üzerinden gerçekleştiriliyor. Mal ederinden ucuzsa 2 kere düşünmek gerekiyor. Sonuç olarak verilen karar doğru.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sniper23

    Sahibinden.com'dan GET ile alıyorum. Geçen 1080 Tİ aldım, GET ile. Her hangi bir sıkıntı çıkmadı.

    Şuana kadar DH'de kiler hariç kimseye EFT veya Havale yapmadım. Sahibinden.com'da GETsiz tek alışveriş yapmadım.
    ben bunu kaç defa dile getirdim ama neymiş efendim get olunca satıcı mağdur oluyormuş
    gerçi bu kadar risk varken hala get olmadan alım yapan bence hak ediyor

    neye ve nasıl güvenirsin arkadaş ,gg. -n11 gibi sitelerde dahi alıcıların mağdur olabildiği görüldüğü halde ,hiç tanımadığın birisine inanıp nasıl para gönderirsin ?

    takipsizlik kararı çıkabilir ,çünkü suç isnat edilen kişi hakkında yeterli delil bulunamamış olabilir
    misal satış yapan başkası görülüyor olabilir ,parayı başkasının aldığı görülmüş olabilir vs.vs.

    hatta suçlanan kişinin hiç ilgisinin olmadığı anlaşılmış dahi olabilir ,çünkü gerçekte karşında kim var bilemiyorsun




  • kartal1000 kullanıcısına yanıt
    kesinlikle yazdıklarınızda haklısınız. Ben bu konuyu çok tecrübeli bir avukat dostum ile de görüşmüştüm, aynen dedikleriniz gibi benim başıma gelen gibi binlerce vaka geldiği ve bu meblağlar ile (benim durumumda 1000 TL idi) kimsenin uğraşmadığı idi. Hatta şaka yolu ile bu gibi durumları %99 'unda bir bardak soğuk su içildiğini anlatmıştı.

    Fakat bence daha tehlikelisi şu, bana iletilen belgede karşı tarafın her türlü bilgisi vardı yani istense elimle koymuş gibi karşı tarafa ulaşabilirdim. Dolandırılan rakkamlar adalet için uğraşılmaz olsada kimisi için ciddi rakkamlar, yani bu kadar göstere göstere yapılan dolandırıcılık ister istemez etki tepkiyi doğuracaktır. Gazetelerin 3 sayfaları bu gibi haberler ile dolu.
  • Winter Snake W kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle. Bana gelen kağıtta da adres bilgileri mevcut. Geleceği olmayan bir insan olsa 1200 tl için gider anasından emdiği sütü burnundan getirir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.